Hírmorzsák 2014-10-21 (11:00)

A pénz döntő szempont volt, hogy Bosh maradt Miamiben. Kobe miatt nem mennek a szabadügynökök a Lakershez? Rose-ról maga az érintett, Blatt és James beszélt. Noah szerint egyre jobb állapotban van. LeBron szerint a Bulls még előttük jár, Thibodeau szerint James jól döntött, hogy hazatért. Jimmy Butler hüvelykujja megsérült. A Thunder sem támogatja az új lottery-rendszert. George már dobál (videó). Mutombo is beszállna a Hawks megvásárlásába. Carter a Parsonsnak tett ajánlat után tudta, mi a sorsa a Dallasnál. SVG külsős edzőket is hív a Pistons edzéseire. A Lakers TV-s bevétele nagyban függ a nézettségtől, 3 milliárdos szerződés ide vagy oda. Kitett (Appling, Fesenko, Eric Griffin), igazolt játékosok (Kilpatrick).

A nyár egyik főbb témája volt, hogy Chris Bosh közel állt ahhoz, hogy a Houston Rocketshez igazoljon 4 évre 88 millió dollárért, aztán a magasember 5 évre 118 millióért visszatért a Miami Heathez. Bosh azt mondta, hogy végig folyamatosan tárgyalt a floridaiakkal is, ezt minden érintett tudta, mindkét csapattal végig tárgyalásban állt. Soha nem kötelezte el magát, és nem akarta, hogy bárki úgy érezze, mintha kimondta volna a végső döntést, úgyhogy minden kaput nyitva hagyott. Bosh elmondása szerint onnantól kezdett tisztább lenni a kép a tárgyalásoknál, miután LeBron James döntött, hogy hazatér a Cleveland Cavaliershez.

Azt is lenyilatkozta a magasember a Sun Sentinel munkatársának, hogy mindenkivel beszélt a Rocketsnél, szerette volna tudni, ki mit érez, gondol, és ezt maguktól az érintettektől akarta hallani. Bevallotta, hogy a pénz döntő szerepet játszott abban, hogy maradt a Heatnél - szerinte semmi nem teljesen személyes ebben a sportban, mindenben ott van az üzlet is, és úgy gondolja, mindenki elfogadta volna azt az ajánlatot, amit végül ő is. Bosh szerint nem mindig minden a pénzről szól, de szerette volna, ha a teljes piaci értékének megfelelő összeget kap. Ha valaki a belét is kidolgozza, hogy elérjen valahova, az szeretné, ha megjutalmaznák ezért.

Ma hajnalban összecsapott egymással kelet két, papíron legerősebb csapata, a Chicago Bulls és a Cleveland Cavaliers. Derrick Rose 30 ponttal zárt, és elmondása szerint nem nagyon aggódik a játéka miatt, csak próbálja megérezni, mikor kell befolyásolnia a meccset, egyébként pedig a társak kiszolgálására koncentrál. Joakim Noah azt nyilatkozta, hogy jól érzi magát, és úgy érzi, többet is tud vállalni. Két héttel ezelőtthöz képest sokkal jobb állapotban van, folyamatosan javul, ezt pedig nagy pozitívumként éli meg. David Blatt azt mondta, hogy Rose úgy nézett ki, mint anno fénykorában, és örül neki, hogy ilyen állapotban van, még ha ez számukra nem is túl jó hír.

LeBron James azt mondta, hogy egyáltalán nincs meglepődve azon, milyen jól játszik Rose, a ligának és a szurkolóknak is nagyon jó, hogy visszatért, és újra magas szinten kosarazik. Szintén James mondta még a mérkőzést megelőzően, hogy a Chicago sokkal jobb csapat náluk a kémia miatt, hiszen jó ideje együtt van a mag, nekik pedig még össze kell szokniuk. Tom Thibodeau, a Bulls vezetőedzője szintén a meccs előtt nyilatkozott LeBronról. Szerinte okos döntést hozott azzal, hogy elhagyta a Miami Heatet és visszatért a Cavshez, és nagyon tiszteli azt a versenyszellemet, ami benne lakozik.

Szintén ehhez a meccshez tartozik, hogy Jimmy Butler nem játszott hüvelykujjsérülése miatt. Állapota egyelőre day-to-day, ma megviszgálják Chicagóban, és lehet, hogy ezen a héten már nem lép pályára.

A Detroit Pistons vezetőedzője és elnöke, Stan Van Gundy "külsős" edzőket hívott meg a csapat edzésére, erről beszélt David Mayóval (MLive.com). SVG szerint ezeknek a trénereknek nincsenek meg azok a háttérinfomációk, amik számukra adottak, ez pedig néha rossz, néha viszont kifejezetten hasznos. Jó dolog is tud ez lenne Van Gundy megítélése szerint, mert amíg náluk, a Pistonsnál néha azt látják a játékosokba, amit látni akarnak beléjük, addig egy új ember tiszta fejjel tud gondolkodni, és más szemszögből látja az egészet.

A Pistons új centere, a nemrég egy cserében megszerzett Joel Anthony azt nyilatkozta Keith Langlois-nak (nba.com), hogy ezt a váltást jóval könnyebb feldolgoznia, mint az előzőt. Mikor a Miami Heattől a Boston Celticshez került, azt nagyon nehezen élte meg amiatt, amennyi időt a floridaiaknál töltött, illetve amiket átélt ott. Szerencsésnek érzi magát, hogy olyan élményekkel gazdagodott ott, amilyenekkel, most pedig kész megnyitni karrierje következő fejezetét.

A Memphis Grizzlies játékosa, Vince Carter továbbra is nagyon kedveli volt csapatát, a Dallas Maverickst. Elmondása szerint amikor Chandler Parsonsnak beajánlották azt a nagy szerződést, tudta, mi fog történni, tudja, hogy ez egy üzlet. Maradni akart a csapatnál, de nincs benne semmilyen tüske a texasiakkal szemben. Jó helyzetbe került, ugyanis a Memphis egy jó ajánlatot tett le elé - amiről záros határidőn belül kellett egyébként döntenie. Úgy gondolkodott, hogy ha ezt most kihagyja, mi marad neki Dallasban? Tudta, hogy nem sok, úgyhogy igent mondott a Grizzliesnek.

A Boston Celtics kiscsatára, Gerald Wallace A. Sherrod Blakelyvel (CSNNE) beszélgetett arról, hogy hajlandó bármilyen szerepre, amiben a csapatnak szüksége van rá. Wallace azt mondta, hogy bármit kér tőle Brad Stevens vezetőedző, ő készen áll végrehajtani azt. Beszéltek is már arról, mit kell majd csinálnia, teljesen meg van elégedve a rá osztott feladatkörrel.

Henry Abbott (ESPN) forrásai szerint a Los Angeles Lakers nemrég, a Time Warnerrel kötött, 20 évre 3 milliárd dollárról szóló szerződése nagyban függ a Lakers meccseinek nézettségi adataitól. Emiatt döntöttek úgy, hogy meghosszabbítják Kobe Bryant szerződését, és többek között ezért is próbálkoznak minél versenyképesebb csapatot kiállítani ahelyett, hogy tankolnának egy szezont. Egy belső informátor szerint több bérletes is felhívta anno Jim Busst, hogy megbizonyosodjanak arról, Bryanttel új szerződést köt a csapat, mielőtt meghosszabbítanák "helyfoglalásukat".

Abbott nemcsak erről írt cikkében, hanem arról is, hogy csapatközeli forrásaitól és játékosügynököktől úgy tudja, Kobe Bryant nehéz természete miatt nem igazolnak hozzájuk a nagyobb nevű szabadügynökök. Állítólag Bryant miatt Steve Nash majdnem nemet mondott arra a sign-and-trade-re, amiben végül a Lakershez került a Phoenix Sunstól - igaz, ennek valószínűleg most már örülnének az aranysárga-liláknál -, Paul George pedig részben Kobe miatt írta alá hosszabbítását az Indiana Pacersszel.

A következő Board of Governors ülésen a lottery-rendszer megváltoztatása lesz az egyik fő kérdés. A hírek szerint 30-ból 23 tulajdonosnak kell a változtatás mellett szavaznia ahhoz, hogy új rendszer lépjen életbe. Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) úgy tudja, hogy a Philadelphia Sixers mellett az Oklahoma City Thunder is nemmel fog szavazni, és próbálnak azért lobbizni, hogy maradjon a lottery a jelenlegi formájában.

A Philly GM-je, Sam Hinkie nyilatkozott is Alex Kennedynek (Basketball Insiders), amelyben hosszútávú stratégiájukat védte. Hinkie szerint nagyon fontos, hogy azokra a dolgokra koncentráljanak, amik tényleg számítanak. Márpedig ebbe nem az tartozik bele, hogy március 3-án jól érezzék magukat, hanem az, hogy megteremtsék a feltételét, hogy még június 3-án is legyen erre esélyük. Kennedy úgy tudja, nagyon sok Sixers-drukker is támogatja a csapat jelenlegi terveit, gyakorlatilag a tankolást a hossztávú célok elérése érdekében.

Az Atlanta Journal-Constitution értesülései szerint Dikembe Mutombo találkozott néhány befektetővel, és szívesen beszállna az Atlanta Hawks többségi tulajdonrészének megvásárlásába. A csoport nagy része atlantai üzletemberekből állna, és a hírek szerint további korábbi NBA játékosok is csatlakoznának hozzájuk - volt szó Chris Webberről is nemrég, korábban pedig Dominique Wilkinsről. A beszélgetések folyamatosan zajlanak, és reményeik szerint a közeljövőben találkozhatnak Adam Silverrel. Mutombo egyébként öt évet húzott le a csapatnál (1996-2001) és kétszer volt az év védőjátékosa.

A Minnesota Timberwolves kitette keretéből Kyrylo Fesenkót. A 27 éves, ukrán center mindössze egy előszezonmeccsen kapott lehetőséget, elküldésével 17 főt számlál a TWolves állománya. A Dallas Mavericks Eric Griffint tette szabadlistára - bár egyelőre erre hivatalosan még nem került sor. 150.000 dollár garantált volt Griffin hároméves szerződéséből, így nem távozik teljesen üres kézzel. A texasiaknak még mindig 19 játékosuk van a keretben. A Los Angeles Lakers Jeremy Tyler mellett Keith Applingtől is megszabadult, ezzel 17 fős a keretük.

A Golden State Warriorsnál egyelőre nem tudnak dönteni a 15., még alapszakasz-szerződést érő pozícióról, ráadásul ma hajnalban leigazolták Sean Kilpatricket, így már 20 fős a keretük. A 24 éves dobóhátvéd a Cincinatti egyetemen végzett idén, utolsó évében 20.6 pontot, 4.3 pattanót és 2.5 gólpasszt átlagolt.

Egy örömteli hír a végére: az Indiana Pacers tegnapi edzése után Paul George már dobált a csapattársaival. Az ESPN úgy tudja, hogy szeptember végén engedélyezték a lábtörést szenvedő kiscsatárnak, hogy súlyt helyezzen a lábára, illetve a felsőtestére elkezdhetett edzeni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus