Hírmorzsák 2015-01-03 (11:45)

Kobe szerint az európai játékosok sokkal képzettebbek, mint az amerikaiak, mesélt arról, hogy miért volt szerencséje Olaszországban, illetve hogy mi lenne a megoldás szerinte. Scott azt szeretné, ha Bryant több dobást vállalna. Rondo szerint évek óta nem védekezett normálisan, de Dallasban ez az első számú feladata. Napi statok: a két testvérpár és Curry Paul nyomdokain. Bargnani jobb vádlija újra meghúzódott. Hood bal lábfejével vannak gondok, legalább egy hetet kihagy. DeRozan péntek hajnalban térhet vissza. Kidd szerint Sanders személyes okok miatt van távol a Buckstól.

A Los Angeles Lakers ikonja, Kobe Bryant a ma hajnali, Memphis Grizzlies elleni vereséget követően azt nyilatkozta az ESPN-nek, hogy szerinte az európai játékosok sokkal képzettebbek, mint az amerikaiak. Bryant szerint ezen változtatniuk kell, az amerikai fiataloknak meg kell tanulniuk, hogyan kell ezt a játékot igazán játszani. Szerinte az AAU (amerikai amatőr kosárlabda) semmit nem tanít a fiataloknak, a magasemberek például felhozzák a labdát, de fogalmuk sincs, hogyan kell a festékben, palánknak háttal dolgozni. Egyszerűen nincsenek tisztában az alapokkal. Ezért olyan sikeres szerinte Pau és Marc Gasol, és ezért európai a Spurs állományának 90%-a, mert ezek a játékosok képzettebbek.

Kobe-tól megkérdezték, hogy milyen játékos lenne, ha anno nem mentek volna Olaszországba a családjával, hanem maradtak volna Amerikában. Úgy érzi, hogy valószínűleg bal kézzel nem tudna labdát vezetni és dobni, illetve a lábmunkája sem lett volna ilyen jó. Elmondása szerint szerencséje volt, mert amikor ő Olaszországban felnőtt, akkor Red Auerbachék, Tex Winterék folyamatosan képzéseket, táborokat tartottak Európában. Megtanították az európai edzőket az alapokra, ők pedig úgy követték az Auerbachék által elmondottakat, mint a bibliát, a gyerekeket arra tanították, amiket az amerikaiak mondtak nekik. Ő, Manu Ginobili és a többiek, akik nagyjából egy időben nőttek fel, ennek a termékei.

Bryant szerint egyszerű a megoldás: meg kell tanítani már fiatal korban játszani a játékosokat, és nem egy fejőstehénnek gondolni őket, akikről folyamatosan csak a pénzt szakítja le az ember. Tanácsokat kell nekik adni, irányítani kell őket, egyszerűen meg kell tanítani őket kosarazni.

Vezetőedzője, Byron Scott is nyilatkozott, éppen Bryantről. Scott a Los Angeles Timesnak elmondta, hogy szeretné, ha a dobóhátvéd többször próbálkozna annál a 11-nél, amennyit a Denver Nuggets ellen vállalt. Szeretné, ha Bryant kicsit agresszívabb lenne, még ha úgy is játszott, ahogy azt a védelem engedte neki, és ezt csinálják a legnagyobb játékosok. Az utolsó két meccsen nagyon jól választotta meg a dobásait, de nem vállalt annyit, amennyit alapvetően szeretnének, hogy vállaljon - minden másban azonban kiváló volt, úgyhogy nem nagyon panaszkodhatnak.

A Dallas Mavericks irányítója, Rajon Rondo ma hajnalban visszatért Bostonba, méghozzá pazar játékkal. A játékmester a CBS Sportsnak még a mérkőzés előtt elmondta, hogy évek óta nem védekezett normálisan, mert Avery Bradley miatt erre nem igazán volt szüksége, hátvédtársa fogta a legjobb labdás embereket, nagyon sokat segített neki. Dallasban azonban azt várják tőle, hogy védekezzen, márpedig ha nyugaton ezt nem teszi meg valaki, akkor irányító poszton szégyenbe fogják hozni az ellenfelek. Ezt kihívásként fogja fel, de nemcsak ő, hanem a csapattársai is. Jobban kommunikálnak már hátul, és jobbak a besegítések is. Persze az emberek majd a statisztikát fogják böngészni, hogy mióta megjött Rondo, mennyit csökkent a kapott pontok száma, de szerinte még mindig nagyon sok lehetőségük van a fejlődésre, és jobbak is lesznek védekezésben.

Némi statisztika ma hajnalról. Az NBA történetében először fordult elő, hogy két testvérpár egyszerre legyen a pályán - a Phoenix Sunsnál Goran és Zoran Dragic, valamint Markieff és Marcus Morris is egy időpontban voltak a parketten. Steph Curry a 17. játékos a liga történetében, aki legalább 30 pontot és legalább 12 gólpasszt úgy ért el, hogy közben nem  volt eladott labdája a meccsen - utoljára Chris Paul volt erre képes, még 2009-ben.

A New York Knicks olasz erőcsatára, Andrea Bargnani újra lesérült: a jobb vádlija húzódott meg a Detroit Pistons elleni meccsen, kevesebb mint két perccel beállása után. Derek Fisher vezetőedző a találkozót követően elmondta, hogy még vizsgálatok várnak a játékosra, hogy megtudják, mennyire súlyos jelenlegi sérülése, de az idegeskedés most nem az ő asztala, az minden esetben a sérült játékosé. Szerinte ugyanis nincs olyan kosaras, aki ne akarna játszani.

Szintén nincs jó hírünk a Utah Jazzért szorítóknak, Rodney Hood bal lábában ugyanis Chris Mannix (Sports Illustrated) forrásai szerint gyulladás van. Legalább egy hétig járógipszben lesz, állapotát utána fogják megvizsgálni újra. Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) egyébként úgy tudja, hogy a sarkával van gond, az ő értesülései szerint pár meccset biztosan kihagy az újonc kiscsatár.

A Toronto Raptorsnak már nem kell sokáig nélkülöznie DeMar DeRozant - Marc J. Spears (Yahoo Sports) információi szerint a dobóhátvéd péntek hajnalban, a Charlotte Hornets ellen visszatérhet.

Bár tegnap még azt nyilatkozta a Milwaukee Bucks vezetőedzője, Jason Kidd, hogy Larry Sanders betegség miatt van távol a csapattól, hajnalra ez a verzió kicsit megváltozott. A tréner Charles F. Gardnernek (Milwaukee Journal Sentinel) nem tudta megmondani, mikor fog visszatérni a center, de elmondása szerint a csapat továbblépett, látva az előző mérkőzéseken nyújtott teljesítményüket. Az érdekes rész azonban csak ezután következett, Kidd elmondása szerint ugyanis személyes indokok miatt nincs a csapattal Sanders, ennyit mondhat jelenleg, és a vele kapcsolatos kérdésekre ez lesz a válasz a továbbiakban.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus