Hírmorzsák 2015-01-10 (11:00)

Brandan Wrightot a Sunshoz cserélték. Készül egy háromcsapatos csere a Grizzlies, a Celtics és a Pelicans között - Jeff Green Memphisben, Pondexter New Orleansban köthet ki. Jabari Parker szerint nem létezik olyan, hogy kis piac - ha nyersz, bárhova elmennek érted a nézők. Koufos többet szeretne játszani. Fisher szerint a mostani játékosok nem bíznak a Triangle-ben. Shumpert örül, hogy PO csapatban játszhat. Henson nem eladó, de nem is volt az. McHale szerint Smith akarta, hogy a cserékkel kezdjen. Smith nem haragszik a Pistonsra, örül a sikereiknek. Elhunyt Roy Tarpley. A Knicks 10 napost adott Lance Thomasnak, Amundson is hasonló szerződést kaphat. D-liga (Russ Smith, Ledo, Jerrett)

A Boston Celtics GM-je, Danny Ainge robbantott a tegnap este folyamán. Először Brandan Wrightot küldte a Phoenix Sunshoz a Minnesota Timberwolves első körös draftjogáért cserébe. Ez a pick azért közel sem biztos, hogy első körös lesz ténylegesen is, hiszen idén és jövőre Top12 védettség van rajta, és ha 2016-ban nem megy át Bostonba, akkor két második körössé változik. Wrightnak alig kellett egy keleti lottery-csapatban játszania, máris mehet vissza nyugatra. Mivel 15 fős volt a Suns kerete, így meg kellett válniuk valakitől - ez a személy a Tolliver-cserében megszerzett Tony Mitchell lett.

Másrészt megegyeztek a Memphis Grizzlieszel is, hogy Jeff Greent postázzák Tayshaun Prince-ért és egy védett első körös pickért. A pick érdekesen fog átérni Bostonba, hiszen a Memphis jelenlegi első köröse Denverben van, ez pedig 1-5 és 15-30 védett idén és jövőre, utána pedig 1-5 védett 2017-ben és 2018-ban. Ha 2017-ben átmegy a draftjog Denverbe - erre jó esély van -, akkor a Boston a 2019-est kaphatja. Marc Stein (ESPN) forrásai szerint Luol Dengnél nem sokáig jutott a Grizzlies, ekkor pedig minden figyelmüket Greenre irányították, a Bostont pedig sikerült rávenniük a cserére. Egyelőre egy harmadik csapat, méghozzá a New Orleans Pelicans bólintására várnak, akik a hírek szerint Quincy Pondextert vennék át, John Salmons menne a Bostonhoz, Russ Smith pedig a Memphishez.

A Grizzlies magasembere, Kosta Koufos Lang Greene-nek (Basketball Insiders) nyilatkozott a nyári döntéséről - szabadügynök lesz majd, oda megy, ahova akar. Elmondása szerint szeretne többet játszani, ki ne szeretne? Most azonban még nem gondolkodik azon, mi lesz július 1-je után, csak a jelennel törődik - jelenleg pedig a Memphis Grizzlies játékosa, az a célja, hogy minél több győzelemhez segítse a csapatát. Meg kell békélnie a szerepével, márpedig most csereként számítanak rá, ebből kell kihoznia a legtöbbet.

A New York Knicks adott egy 10 napos szerződést Lance Thomasnak. A játékost nemrég szerezték Phil Jacksonék a Cleveland Cavaliersszel és az Oklahoma City Thunderrel kötött hármascserében, de azonnal ki is tették keretükből. A Knicks egy másik, szintén ebben a tranzakcióban megszerzett kosarasnak is lehetőséget akar még adni, Marc Stein (ESPN) forrásai szerint ugyanis erősen gondolkodnak azon, hogy Lou Amundsonnak is adjanak egy 10 napos kontraktust - őt ugyanúgy szabadlistára tették a cserét követően.

A New York Knicks vezetőedzője, Derek Fisher nyilatkozott a Triangle-ről. A tréner Marc Bermannek (New York Post) elmondta, hogy mikor ő játszott, Phil Jacksonnak és stábjának olyan elismertsége volt, hogy senki nem kérdőjelezte meg, mit jelenthet egy csapat számára a Triangle. Mindannyian meg akarták tanulni, ki akarták ismerni, hiszen látták, hogy folyamatosan bajnokságokat nyernek. Mióta Jackson nem edzősködik, egyik csapat sem használja, így a mostani játékosok nem tudnak olyan együttest mondani, amelyik eredményes lett volna ezzel az elmúlt egy-két évben, szerinte innen adódik az, hogy kételkednek benne.

A Knickstől a Cleveland Cavaliershez cserélt Iman Shumpert is Bermannel beszélgetett. Úgy érzi a dobóhátvéd, hogy olyan lesz ez az év, mint a 2012/13-as volt New Yorkban, amikor náluk volt Jason Kidd, Carmelo Anthony, Amare Stoudemire és Tyson Chandler - nagyon sok olyan játékosuk volt, akik különbözőképpen tudták segíteni az együttest. Shumpert azt is hozzátette, örül, hogy egy PO-csapatban lehet, hiszen mindenki minél tovább akar jutni a rájátszásban, ő sem akarja idő előtt befejezni a szezonját. Van még persze min dolgozni, de el is fogják végezni a megfelelő mennyiségű munkát, hogy összeálljanak.

A Milwaukee Bucks újonc csillaga, Jabari Parker korábban is elmondta már, hogy a Bucksnál szeretné tölteni teljes karrierjét, Sean Deveney-nek (Sporting News) pedig megmondta, hogy az, hogy melyik csapat mekkora piacon van, egyáltalán nem számít. Parker szerint LeBron James hazatért Clevelandbe, Kevin Durant pedig Oklahoma Cityben játszik - nincs olyan, hogy kis piac. Ha nyersz, akkor bárhova elmennek megnézni az emberek, az egész a sikerességről szól. Ha egy nagy piacú csapatban veszítesz, akkor nézők sem lesznek, Parker szerint ilyen szempontból egyáltalán nem számít, hogy ki milyen piaccal rendelkező gárdában játszik.

Csapattársával, John Hensonnal nagyot fordult a világ: nemrég még arról volt szó, hogy elcserélhetik, mert nem igazán tudta a helyét kiharcolni a rotációban, az utóbbi hetekben azonban kitűnő teljesítményt nyújt, védekezésben komoly faktor, elöl pedig csak annyit csinál, amit meg is tud tenni. John Hammond, a gárda GM-je Zach Lowe-nek (Grantland) azt nyilatkozta, hogy soha nem is volt tervben Henson elcserélése, mert olyan típusú játékos, akit minden csapat hosszú időre szeretne magánál tudni.

A Houston Rockets vezetőedzője, Kevin McHale Jonathan Feigennel (Houston Chronicle) arról beszélgetett, hogy nem saját ötlete volt, hogy Josh Smith a padon kezdjen, hanem a játékos kérte. McHale szerint leültek beszélgetni, és megkérdezte játékosától, hol érzi jobban magát, a cserékkel együtt vagy a kezdővel, és ő az első lehetőséget választotta - egyébként pedig mindent megtesz, amit kérnek tőle.

Maga az érintett, Josh Smith is beszélt Feigennel, de nem erről, hanem arról, hogy a Detroit Pistons szárnyal, mióta őt kitették keretükből. Smith elmondása szerint egyáltalán nem haragszik senkire a Pistonstól, sőt, inkább örül annak, hogy ilyen jól megy volt csapattársainak, és áldásként tekint arra, hogy lehetőséget kapott anno. Őt Joe Dumars vitte a csapathoz, és tisztában volt vele, hogy Stan Van Gundy érkezésével valószínűleg a saját embereit akarja majd. Nagyon sok fiatal van a Detroitnál, akiknek lehetőséget kell adni, az újjáépülés közben vannak - ezért is engedte őt el SVG, mert nem akarta, hogy ebben a hosszú folyamatban részt kelljen vennie, tudta, hogy neki ez a 11. szezonja, és így lehetősége van egy jó csapatban játszani.

D-Liga mozgások. A Dallas Mavericks ebben a szezonban 8. alkalommal küldte le Ricky Ledót a Texas Legendshez. A dobóhátvéd mindössze két percet játszott Dallasban, a Legendsnél azonban 14.3 pontos átlaga van 10 meccsen. Az Oklahoma City Thunder hatodjára küldte ebben a szezonban az Oklahoma City Blue-hoz Grant Jerrettet. Ő 24 percet játszott idén a Thunderben, a Blue-nál pedig meccsenként 22 perc alatt 11.2 pontot átlagol. A New Orleans Pelicans azt a Russ Smith-t küldte le harmadjára a Fort Wayne Mad Antshez, akit lehet, hogy nemsokára elcserélnek - ő 26 perc alatt 16.5 pontos átlaggal rendelkezik lent.

A végére pedig egy szomorú hír: elhunyt Roy Tarpley, a Dallas Mavericks egykori magasembere. Tarpley az 1986-os draft 7. választottja volt, és második idényében megnyerte a legjobb hatodik embernek járó díjat. 1990-ben és 1991-ben is eltiltotta a liga, miután folyamatosan problémái voltak az alkohollal és a droggal. Megfordult kisebb amerikai ligákban, 1993-ban a görög Arisszal Szaporta-kupát nyert, egy évre rá pedig a szintén görög Olympiakosszal Euroliga döntőbe jutott. Visszatért a Mavshez, de 1995-ben végleg eltiltotta a liga, miután megint megszegte a drogellenes szabályokat. Görögországban, Cipruson, Kínában és Oroszországban játszott alacsonyabb szintű amerikai bajnokságok mellett. Halálának okáról nem adott ki hivatalos indoklást a texasi kórház, ahol elhunyt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus