Hírmorzsák 2015-03-08 (21:30)

Rondo szerint a Mavs az a franchise, ami igazán a játékosokért van, szívesen hosszabbítana. A Knicks elcseréli első körös draftjogát? Ellis szerint ő és a Warriors is jól járt azzal, hogy elváltak útjaik. David Lee a győzelmek és Draymond Green játéka miatt könnyen fogadja a csere szerepét. Dwight Howard elkezdett a pályán is edzeni. Josh Smith lezárta detroiti karrierjét, SVG szerint sokkal hasznosabb Smith a kispadról, Olajuwon pedig örül, hogy őket választotta. Statisztikák az MVP-jelöltek utóbbi hetekben nyújtott teljesítményeiről. Duncan karrierje során először maradt bedobott mezőnykosár nélkül egy meccsen. George Karl arról mesélt, mikor a Magic és a Kings kispadja között kellett választania.

A Dallas Mavericks irányítója, Rajon Rondo Marc J. Spearsszel (Yahoo Sports) beszélgetett, és elmondása szerint továbbra is nyitott arra, hogy hosszabbítson a csapattal, egyáltalán nem zárja ki ennek a lehetőségét. Rondo azt mondta, a Mavs egy olyan franchise, ami tényleg a játékosokért van. Ez látszik abból, ahogy utaznak, amiket esznek, hogy a legjobb szállodákban szállnak meg. Persze ez az NBA, de egyáltalán nem veszi ezeket alapdolgoknak, szerinte a Dallas a legjobb ilyen szempontból. Külön PlayStationök, TV-k vannak az öltözőkben - ezekről ugyan hallott Brandon Basstől és Jason Terrytől korábban, és nem is szokott videójátékokon játszani, de hallani róluk és tapasztalni őket teljesen más dolog. Nagyon szeret a Mavsnél lenni, nincs olyan dolog, ami ne tetszene neki, és jól is érzi magát a csapatban. Más a támadójáték, a rendszer, amit játszanak, mint amiben eddig kosarazott, de még csak két hónapja van az együttesnél, időbe telik, mire beleszokik - reményei szerint inkább kevesebb mint több időbe.

A Dallas másik kezdőhátvédje, Monta Ellis Tim MaMahonnal (ESPN Dallas) a Golden State Warriorsről beszélgetett - az oaklandieknél töltötte karrierje első hét évét. Elmondása szerint nem a múltban él, szerinte mindkét fél jól járt azzal, hogy elváltak útjaik. Neki nagyon jó helye van most Dallasban, és a Warriors is jól járt azzal, hogy Steph Curryre épített, őt választották a csapat és a franchise arcának. Nem nagyon mereng tehát már azon, hogy anno elcserélték, csak a jövőbe tekint.

Ha már szóba került a Golden State, folytassuk velük: erőcsatáruk, David Lee Joel Brighammel (Basketball Insiders) arról beszélgetett, hogy egyáltalán nem idegesíti, hogy Draymond Green mögé szorult, egyszerűen megváltozott a csapaton belüli szerepe. Ha veszítenének egy csomó mérkőzést, akkor talán azt mondaná Steve Kerr vezetőedzőnek, hogy próbáljanak meg valami újat - mondjuk őt a kezdőben -, de ahogy most a csapat és főleg Green játszik, az a helyes, hogy most ez a felállás az együttesen belül.

Ian Begley (ESPN New York) forrásai szerint a New York Knicks meg fogja nézni, mit kaphatnak az első körös pickjükért, ha elérhetővé teszik csere útján. A draft előtt nem válhatnak meg a draftjogtól a Ted Stepien-szabály miatt (egymás utáni két drafton nem maradhat első körös nélkül egy csapat), de megegyezhetnek egy csapattal előre, hogy nekik húznak, és technikailag csak a draft után megy végbe a tranzakció. A dolog mögött a 31 éves Carmelo Anthony állhat, akinek a legjobb időszakából nem biztos, hogy szeretnének még 1-2 évet elpazarolni azzal, hogy megvárják, míg egy fiatal beérik.

A Houston Rockets centere, Dwight Howard elkezdte az edzéseket a kosárpályán is, ami egy következő lépés az úton, amin visszatérhet térdsérülését követően. Kevin McHale vezetőedző Jonathan Feigennek (Houston Chronicle) elmondta, hogy nemcsak a futópadon tud tréningezni Howard, hanem néhány gyakorlatot a pályán is megcsinál. Ő nem beszél senki mással, csak a játékossal, hogy hogy érzi magát, meg kell nézniük, hogyan reagálnak a térdek a terhelésre. Pár napot futott a futópadon Howard, és nem volt semmi gondja, ez biztató McHale szerint.

Howard csapattársáról és barátjáról, Josh Smith-ről többen is elmondták a véleményüket. Maga az érintett Brendan Savage-nek (MLive) azt mondta, túllépett már a Detroit Pistonsnál töltött időszakán. Volt vezetőedzője, a Pistonsnál dolgozó Stan Van Gundy Jenny Dial Creech-nek (Houston Chronicle) azt nyilatkozta, meggyőző, hogy Smith mennyivel jobban játszik Houstonban, mint tette azt náluk. SVG szerint az volt a kulcs, hogy lerakták a cserepadra, ebben a szerepben nagyon hasznos most az erőcsatár, sokat segít csapatának támadásban és pattanózásnál is, valamint a dobószázaléka is jobb lett. A Rockets legendáját, Hakeem Olajuwont meglepte, hogy Smith-t kitették a Detroittól, de Mark Bermannek (FOX 26) elmondta, nagyon örül neki, hogy őket választotta a kosaras, és szerinte Smith a megfelelő csapathoz érkezett, a lehető legjobb döntést hozta.

Ha már volt szó a Warriorsről és a Rocketsről is, akkor itt lehet megemlíteni sztárjaik miatt Sam Amicket (USA Today), aki a twitteren vizsgált meg néhány statisztikát a legnagyobb MVP esélyesekről. Steph Curry például az elmúlt 8 meccséből 7-en 50% fölött triplázott - összesen 37/71, 52.1%. James Hardennek a büntetők kiharcolása az egyik egyértelmű erőssége, a legutóbbi 13 meccséből 10-en legalább 10-szer a vonalra állhatott, ráadásul 82.4%-kal értékesítette is ezeket a helyzeteket - 161-gyel több büntetőt dobott, mint az ebben a kategóriában második LeBron James.

Január 30-a óta Hardennek azonban nem megy a dobás, csak 42.1%-os mezőnyből, Russell Westbrook 45.1%, Curry 47%, LeBron James 47.7%. Westbrook ebben a január 30-a óta tartó periódusban messze ver mindenkit pontokban, ő 32.0-t szerez mérkőzésenként, míg a második Curry csak 26.6-ot. Az egész szezonra vonatkoztatva Curry a leghatékonyabb 63%-os TS mutatójával, Harden 60.8%, LeBron 57.7%, míg Westbrook csak 53.7% - Anthony Davis 60.1%. Amick szerint sötét ló lehet Chris Paul is, aki január 25-e óta kiemelkedő teljesítményt nyújt: 21.2 pont (51% mezőny), 10.7 gólpassz, 5.1 pattanó, 1.6 szerzett labda.

Van egy másik statisztika is, méghozzá a nemrég lejátszott San Antonio Spurs - Chicago Bulls meccshez kapcsolódóan: Tim Duncan karrierje során először maradt értékesített mezőnykosár nélkül egy mérkőzésen. 1311. alapszakaszmeccsén ért el erre a pontra minden idők egyik legjobb magasembere.

A Sacramento Kings új vezetőedzőjét, George Karlt szóbahozták anno az Orlando Magicnél megüresedő poszttal is, erről nyilatkozott Karl John Dentonnak (nba.com). A tréner azt mondta, már októberben tudta, hogy szeretne visszakerülni a ligába. Soha nem volt az a fajta ember, aki egy bizonyos állást nézett ki magának, vagy kijelentette volna, hogy csak bajnokesélyes csapatnál hajlandó edzősködni - a terem volt, ami igazán hiányzott neki, legyen az Sacramentóban vagy Orlandóban. Szeretett volna a Magic vezetőedzője lenni, de azt nem akarta, hogy olyan lépésre szánja el magát a csapat, amellyel csak a saját vagy pont az ő idejét rabolják. Nem sok embert ismer a Magic mostani vezetőségéből, úgyhogy nincs semmilyen lelkiismeretfurdalása azért, mert a Kingst választotta. Szerinte a Sacramentónak nagyon tehetséges állománya van, ahogy az Orlandónak is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus