Hírmorzsák 2015-05-26 (22:00)

Nets-hírek: megpróbálják elcserélni Jacket és Joe Johnsont, Plumlee értékét is próbálják felmérni, menesztették a segéd GM-et, Thad Young pedig hajlik arra, hogy kilépjen szerződéséből. Lawson és Faried is szeretnék, ha elcserélné őket a Nuggets, ha nem igazolnak egy komoly edzőt. Love már utazhat a Cavsszel. LeBron több kezelést is kapott a harmadik meccs után. Millsap jobb vállát lehet, hogy műteni kell a nyáron. Calathes az NBA-ben akar maradni. Átalakul a liga: kezd eltűnni a post up játék, a strech négyes helyett már a playmaker négyeseké a terep.

Ahogy arról már korábban lehetett hallani, menesztették a Brooklyn Nets segéd GM-jét, a csapatnál 20 éve dolgozó Bobby Marksot. Adrian Wojnarwoski (Yahoo Sports) forrásai szerint az együttes próbál költséget csökkenteni, és mivel Marks leginkább a sapkával, illetve az ezzel kapcsolatos dolgokkal van képben - az oroszok mellett pedig egyelőre ezzel fölösleges foglalkozni a Netsnél -, így úgy gondolták, rajta kezdik el a spórolást.

Szintén a Netshez tartozik, hogy Marc Stein (ESPN) értesülései szerint több ligában vezető is úgy gondolja, megpróbálják majd felmérni a nyáron, mit kaphatnak Mason Plumlee-ért. Azért érdekes a dolog, mert a deadline-nál határozottan elhatárolódtak attól, hogy elcseréljék a magasembert, de úgy tűnik, változott a helyzet a 8.7 pontot és 6.2 pattanót átlagoló Plumlee-val kapcsolatban.

Még mindig a Brooklynhoz kapcsolódik, hogy Stein és Mike Mazzeo (ESPN) úgy tudják, Joe Johnsont és Jarrett Jacket is megpróbálja elcserélni az együttes. Velük tudnának spórolni elég komoly összegeket anélkül, hogy a stretch provisiont fel kellene használniuk Deron Williamsre - ezzel egyébként konkrétan pénzt nem spórolna a csapat, csak több helye lehet a következő két évben.

Ugyancsak ez a két ember hozta a hírt, hogy Thaddeus Young egyre inkább hajlik arra, hogy kilépjen szerződéséből, így a nyáron szabadon igazolhasson bárhova. Mint ismert, a Nets őt és Brook Lopezt akarja leginkább megtartani - utóbbiról sem tudni egyelőre, hogy kilép-e vagy marad jelenlegi kontraktusa utolsó évére. 

Steve Kyler (Basketball Insiders) információi szerint Ty Lawson és Kenneth Faried is elvesztették bizalmukat a Denver Nuggets iránt, és mindketten jelezték a csapatnak, hogy amennyiben teljesen újjá akarnak épülni, és nem szerződtetnek egy igazán nagynevű vezetőedzőt, úgy szeretnék, ha elcserélné őket a coloradói alakulat.

A Cleveland Cavaliers erőcsatára, Kevin Love most már együtt repülhet a csapattal az idegenbeli meccsekre. A játékost New Yorkban vizsgálták, amíg az együttes Atlantában játszotta le a főcsoportdöntő első két találkozóját.

Maradjunk még a Cavsnél: sztárjuk, LeBron James bevallotta, hogy több kezelést is kapott a Hawks elleni előző meccs után, amikor a hosszabbításban begörcsölt. Egy ponton úgy tűnt, le is kell ülnie a kispadra, de mégsem így történt a dolog. Azt nem mondta el James, hogy milyen kezeléseket kapott, de azt igen, hogy már annyiszor látta Mike Mancias erőnléti edzőt az utóbbi időben, hogy kicsit unja is, szoros kapcsolat alakult ki köztük.

Az Atlanta erőcsatára, Paul Millsap fontos nyár elé néz, hiszen szabadügynök lesz, de az is lehet, hogy meg kell műteni jobb vállát az off-szezon során. A magasember még áprilisban sérült meg, ki is hagyott pár meccset, és azóta sem gyógyult meg 100%-osan.

A Memphis Grizzlies korlátozott szabadügynökké váló irányítója, Nick Calathes Jorge Sierrának (Hoopshype) tagadta egy spanyol lap értesüléseit, hogy ott akarja hagyni az NBA-t, és a Barcelona már szerződést is ajánlott neki. Calathes azt mondta, az első számú célja az, hogy a ligában maradjon.

Az NBA egyébként nagy változásokon megy keresztül jelenleg. Több vezető például már a stretch négyes kifejezés helyett a playmaker négyest használja. Az elsőre leginkább Ryan Anderson, Channing Frye és Ersan Ilyasova a példák, ők azonban csak bizonyos rendszerekben használhatók jól. A Sacramento Kings vezetőedzője, George Karl azt mondta Zach Lowe-nak (Grantland), hogy az egydimenziós shootereknek a playoffban végük.

Ott van például Kyle Korver, akire egész évben szép figurákat játszott a Hawks, de ezt már alig tudják megtenni a rájátszásban, mert erre fel lehet készülni. Az olyan kinti dobók, akik másoknak is képesek helyzetet teremteni, ők az igazi veszélyforrások Karl szerint. Ennek az ún. playmaker négyesnek Draymond Green vagy Boris Diaw a mintapéldái. Jeff Van Gundy annyit mondott erről, hogy a PO-ban mindig úgy érezte, minél többféleképpen képes valaki pontot szerezni, annál jobb esélye van a győzelem megszerzésére.

Ezzel együtt a post up, azaz a hagyományos magasemberjáték egyre inkább kopik ki, a Synergy Sports adatai alapján mindössze 8 olyan csapat volt a szezon során, amely a játékainak legalább 10%-ában ezt játszotta. A Milwaukee Bucks vezetőedzője, Jason Kidd szerint a sportág ezen részét kezdik elveszíteni. Karl annyit mondott erről, hogy kezd felborulni az egyensúly, de amíg nem találják meg annak módját, hogy hatékonyabb legyen a post up játék, addig bizony nem fognak ehhez visszatérni. Már nem azt a korszakot élik, hogy egy meccsen 60-szor bemegy a labda a palánk alá, ahol a magasemberek megoldják.

A Golden State Warriors vezetőedzője, Steve Kerr is elmondta Lowe-nak a véleményét. Szerinte a Vanderbilt ellen, az egyetemen kell post upolni, nem a Spurs ellen, a 10 éves tapasztalattal bíró veteránok az ötödik sorig ütik ki az ilyen probálkozásokat az NBA-ben, ezzel pedig nehéz mit kezdeni. Kiki Vandeweghe, a liga kosárlabdával kapcsolatos kérdésekért felelős alelnöke azt mondta, mindenki cselezni akar és tempókat dobálni, ez a probléma, még az amatőr ligákban sem játszik senki a palánk alatt. Az NBA edzők rájöttek, hogy a triplák hatékonyak, a pick-and-roll is az, és az sem probléma már, ha a támadóidő elején vállalnak dobásokat. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus