Hírmorzsák 2015-05-31 (11:00)

Gentry 4 évre 13.75 millió dollárért a Pelicans, Hoiberg 5 évre 25 millióért a Bulls, Skiles 4 évre a Magic vezetőedzője. Thompson agyrázkódást szenvedett, de Kerr szerint ott lesz majd az első meccsen. A Cavs és a Warriors az 1991-es Bulls-Lakers döntő nyomában. LeBron szerint sehogy nem lehet megállítani Steph Curryt. Bogut 2013-ban megpróbálta meggyőzni a Golden State GM-jét, hogy igazolják le Dellavedovát. Dwight Howardot egy meccsre eltiltotta a liga a következő szezon elejéről. Harden szerint hátvédposzton kell erősíteniük. Beverley örül, hogy meg tudja alapozni a jövőjét nyári szerződésével. Budenholzer és Korver is hisznek abban, hogy a Hawks jelenlegi felépítése is végső sikerre vezethet. Az Atlantának gondjai lesznek Millsap és Carroll megtartásával. A Grizzlies próbajátékra hívja Odent.

Három edzői poszt is elkelt az elmúlt két napban - elvileg már csak a Denver Nuggetsnél nincs meg, ki lesz az új tréner. Egyrészt Marc Stein (ESPN) forrásai szerint a New Orleans Pelicans ma hajnalban megegyezett Alvin Gentryvel - Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) úgy tudja, 4 évre 13.75 millió dollárért, amiből a negyedik szezon egy négymilliós, csapatopciós év. Gentry természetesen csak a döntő után veszi át új pozícióját, mivel a Golden State Warriors segédedzőjeként még érdekelt a fináléban is. A Pelicans már ebben az idényben is jobb volt támadásban, mint védekezésben, és bár Gentry is a támadójátékra gyakorolt hatásáról ismert, sokan gondolták úgy, hogy Anthony Davis tehetsége nincs eléggé kiaknázva, ebben segíthet az új edző, illetve abban, hogy felgyorsítsa a New Orleans játékát.

Frank Isola (New York Daily News) értesülései szerint a Chicago Bulls új vezetőedzője is megvan, aki nem meglepetésre Fred Hoiberg. Isola úgy tudja, hogy az Iowa State eddigi mestere 5 évre nagyjából 25 millió dollárt fog kapni. Hoibergnek nemrég nyílt szívműtétje volt, és már csak az orvosok bólintására vár, hogy hivatalosan is elfogadja az ajánlatot, ami után a csapat is bejelenti majd. Wojnarowski jelentette még péntek délután, hogy a Bulls már annak tükrében menesztette Tom Thibodeau-t, hogy biztosak voltak benne, Hoiberg elfogadja a pozíciót - ezt tegnap Nick Friedell (ESPN) is megerősítette. Hoiberg jó barátja a GM-nek, Gar Formannek, és az elmúlt héten legalább egy Iowa State által megkörnyékezett középiskolásnak elmondta, jövője az egyetemen bizonytalan.

Péntek este az Orlando Magicnél már a hivatalos bejelentés is megvolt, miután Scott Skilest kinevezték az új vezetőedzőnek - Wojnarowski forrásai szerint négy évre, de nem lehet tudni, mekkora összegért. Volt arról szó korábban, hogy ez végzetes lehet Tobias Harris orlandói pályafutásának, ugyanis a két fél dolgozott már együtt a Milwaukee Bucksnál, nem túl baráti légkörben, de a hírek szerint megbeszélték már gondjaikat, úgyhogy ha megy is Harris, nem emiatt fogják elengedni. A Magic interjúzott még Hoiberggel és Mark Jacksonnal is, mielőtt Skiles mellett döntöttek volna, Rob Hennigan GM pedig csak annyit mondott, megtalálták a megfelelő embert.

A pénteki nap másik vezető híre az volt, hogy Klay Thompsonnál agyrázkódást diagnosztizáltak az orvosok, így addig nem léphet pályára, amíg az ilyenkor szokásos protokollon át nem megy. Az is felmerült, hogy 1-2 meccset ki is hagyhat a döntőből, de Steve Kerr vezetőedző Marc J. Spearsnek (Yahoo Sports) elmondta, minden jól halad, úgyhogy szerinte a dobóhátvéd ott lehet a csütörtök esti első mérkőzésen. Addig nem edz Thompson, amíg tünetmentes nem lesz, úgyhogy a tegnapi tréninget is utcai öltözetben nézte végig.

A döntőhöz tartozik, hogy a Cleveland Cavaliers és a Golden State Warriors összesen 24-5-ös mérleggel rendelkeznek a PO-ban, ez a legjobb mutató a két döntős csapattól 1991 óta - akkor a Chicago Bulls és a Los Angeles Lakers összesen 22-4-gyel jutottak a fináléba. Mint ismert, a Cavs összesen két meccset bukott, mindkettőt a Bulls elleni második körben - az Atlanta Hawkst a keleti döntőben, a Boston Celticset pedig az első kanyarban söpörték ki -, míg a Golden State is söpört az első körben (a New Orleans Pelicans ellen), ők is két meccset vesztettek ezt követően a második körben (a Memphis Grizzlies ellen) és egyszer buktak a Houston elleni konferencia-döntőben.

A Cleveland ikonjától, LeBron Jamestől kérdezték pénteken, hogy hogyan állíthatják meg a Warriors sztárját, az alapszakasz MVP-jét, Steph Curry-t. LeBron válasza egyértelmű volt: "ugyanúgy, ahogy engem... sehogy". James dobáshatékonysága nagyon visszaesett erre a rájátszásra, de így is a Cavs támadójátékának motorja. Kyrie Irving is megszólalt, aki saját elmondása szerint rendben van a keleti döntő vége óta. Az irányító azt is hozzátette, hogy elsőként az ő feladata lesz a Curry elleni védekezés, de szerinte csapatmunkával kell lassítaniuk a Golden State vezérét.

Ebben a döntőben két ausztrál is egymásnak feszül: az egyik oldalon Matthew Dellavedova, a másikon pedig Andrew Bogut. A Warriors centere a The Sidney Morning Herald munkatársának elárulta, 2013-ban megpróbálta rábeszélni Bob Myers GM-et, hogy igazolják le Dellavedovát, miután a hátvéd nem kelt el a drafton. A dolog ott futott zátonyra, hogy nem volt helye a keretben a Golden State-nek, így nem tudtak lehetőséget adni Dellavedovának, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a Cavs döntőbe jutásában.

Visszatérve Thompsonra: a Houston Rockets elleni nyugati döntő ötödik meccsén sérült meg, mikor Trevor Ariza elszállt egy dobócselére és fejberúgta. Ezen a találkozón Dwight Howard is "elszállt", de fejben, az egyik sima faultját Flagrant 1-re súlyosbította a liga utólag, és a következő idény első meccséről el is tiltotta a centert, mivel a Flagrant szabálytalanságokból túl sok pontja gyűlt össze a rájátszás alatt.

A Rockets egyébként hátvédposzton fogyott el leginkább a PO-ban, miután Patrick Beverley nem tudott pályára lépni, és így James Hardennek kellett leginkább birtokolnia a labdát, de Jason Terry is sokkal több percet játszott, mint amennyiben ténylegesen hasznos tudott már lenni. Harden Calvin Watkinsnak (ESPN) elárulta, erről biztosan fog beszélgetni a GM-mel, Daryl Morey-vel, meg kell erősíteniük az 1-2-es posztot, amennyire csak tudják.

Az említett Beverley Jonathan Feigennek (Houston Chronicle) elmondta, már most is minden nap beszél volt csapattársával, a jelenleg a Dallas Mavericksnél játszó Chandler Parsonsszal. Próbál nem gondolni még a nyárra, szerződésekről egyelőre nem beszélhet. Annak örül, hogy olyan helyzetbe hozta magát, hogy meg tudja alapozni a jövőjét anyagilag, erre pedig gyerekkorában soha nem gondolt volna. Beverley egyébként RFA lesz, tehát minden rá érkező ajánlatot tarthat a Rockets. Az irányító elmondása szerint ő hűséges típus, a Houston volt az egyetlen csapat, amelyik lehetőséget adott számára, de mindent összevetve ez üzlet.

A másik főcsoportdöntőben kieső együttes, az Atlanta Hawks vezetőedzője, Mike Budenholzer Zach Lowe-nak (Grantland) lenyilatkozta, nagyon unják már, hogy mindenki azt hajtogatja, nincs szupersztárjuk, ezért nem nyerhetnek bajnoki címet. Annak ellenére, hogy mindenki szeretne sztárokat, ők hisznek abban, hogy úgy is eljuthatnak a végső sikerig, ahogy jelenleg felépítették a keretet. A gárda egyik játékosa, Kyle Korver elmondta, hogy volt már olyan csapatban, ahol minden egy emberről szólt (2011-ben Derrick Rose csapattársa volt, mikor a Bulls keleti döntőig jutott), de ez sokkal jobb rendszer, hisz ebben a felállásban, és tudja, hogy gyűrűt fognak nyerni egyszer.

Az Atlantának gondja lehet, ha egyben akarja tartani a jelenlegi keretet. 2013-ban Paul Millsapet és DeMarre Carrollt is olcsón szerezték meg, mindketten jócskán túlteljesítették fizetésüket, viszont most mindketten szabadügynökök - a hírek szerint egyébként a Hawks hosszabb szerződést akart adni mindkét játékosnak anno. Saját játékosok visszaigazolása esetén ugyan megengedő a kollektív szerződés, ám mivel mindkét játékos csak 2-2 éves szerződéssel rendelkezett, így korlátozottak lehetőségeik a sapka fölött. Millsap maximuma 18.9 millió dollárról indulna, de a Hawks csak 16.6 milliós kezdőfizetést adhat neki, ha a sapka fölötti területet használják fel. Ha a csapat maximumot akar adni az erőcsatárnak, akkor azt csak sapka alatti helyből teheti, ebben az esetben viszont Carrollt biztosan nem tudják megtartani, mert le kell mondaniuk játékjogáról - gyakorlatilag olyan helyzetbe kerülnek, mintha nem is náluk játszott volna. Ha Millsap beéri a 16.6 milliós kezdő fizetéssel - közel sem biztos, hogy maximumot kap bárkitől is -, akkor tarthatja meg mindkét játékosát a Hawks jó eséllyel.

Az egykori 1/1-es Greg Odenről még nem mindenki mondott le, a RealGM információi szerint ugyanis a centert júniusban próbajátékra hívja majd magához a Memphis Grizzlies. Oden egyelőre nem döntött, visszatér-e vagy elfogadja-e a Grizzlies meghívását, de jók a csapat esélyei erre, hiszen egyik jó barátja az a Mike Conley, akivel anno együtt játszott az Ohio State egyetemen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus