Hírmorzsák 2015-06-22 (10:00)

A Spurs kijátssza az idei sapkát Duncan új szerződésével? Wade a Lakersnél köthet ki. Afflalo kilép szerződéséből. Matthews azonnal a szabadügynökpiacra gondolt, mikor elszakadt Achillese. Papanikolaou sorsán még mindig gondolkodik a Rockets. D'Angelo Russell nem akar a Sixersnél játszani? New York nagyon tetszett a Top3-ba várt irányítónak. Karl szerint nem tudnak majd azonnal 30 perces játékost húzni a drafton. A Jazz felkészül a draft estéjének minden lehetséges forgatókönyvére. A Boston nem nagyon tud a Top14-be cserélni. A Lakers csak azért nem fogja elcserélni a pickjét, mert a második helyen húzottak közül nagyon sokan besültek. Ferry nem rasszista.

Mike Monroe (San Antonio Express-News) több, ligában dolgozó vezetőtől úgy tudja, hogy a San Antonio Spurs kétéves szerződést készül adni Tim Duncannek évi 6-7 millió dollár értékben. A dologban az lenne a pláne, hogy a második év egyrészt játékosopciós, másrészt részlegesen garantált lenne. A jelenlegi kollektív szerződés értelmében az első évnek is legalább akkora százalékban részlegesen garantáltnak kell majd lenni, de ha Duncan vissza akar vonulni jövő nyáron, akkor így zsebre tehet még egy kis plusz pénzt.

Ez ugyan elvenne a Spurs jövő nyári sapka alatti helyéből, de több pénzük maradna idén - gyakorlatilag egy közös megegyezés lenne arról, hogy Duncan 10 millió dollár körül is kaphat úgy, hogy ne terhelje ennyivel az idei fizetési listát, és így legyen helye a csapatnak igazolni egy nagy nevet. A franchise legendája ugyan még nem döntött a folytatásról, de idén All-NBA és All-Defensive csapatokba is beválasztották, talán még nincs itt az ideje a befejezésnek - ő egyébként annak a 10 játékosnak az egyike, aki a Spurstől szabadügynök lesz idén.

Egy jogász cég az Atlanta Hawks volt GM-jét, Danny Ferryt, illetve az általa Luol Dengről elhangzottakat vizsgálta, de az ESPN információi szerint semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy Ferry rasszista indíttatásból mondta volna, amiket mondott, vagy azért, mert Deng más országból való - sőt, az elhangzottak nem is Ferry saját szavai voltak, csak egy játékosmegfigyelő leírását olvasta fel. Mint ismert, az egykori GM és a Hawks a múlt héten megegyeztek arról, hogy külön folytatják, de több forrás is megerősítette, Ferry több pénzt kapott a "válás" során, mint amennyi szerződése alapján járt volna neki.

Mint arról éjszaka már beszámoltunk, Dwyane Wade akár a Los Angeles Lakersnél is kiköthet - a részleteket ezen a linken megtaláljátok!

A Lakershez kapcsolódik az is, hogy Bill Oram (Orange County News) értesülései szerint az aranysárga-lilák nagyon is tudatában vannak annak az "átoknak", amely a második választásokon ül az utóbbi időben: 2000 óta csak három játékos, Tyson Chandler, LaMarcus Aldridge és Kevin Durant lett All-Star ebből a pozícióból, míg többen csúfosan megbuktak, mint például Darko Milicsics, Stromile Swift vagy Hasheem Thabeet. Mitch Kupchak GM azért elmondta Oramnek, hogy attól még nem fogják elcserélni a picket, mert az utóbbi 15 évben a második helyen kevés igazán jó embert húztak a csapatok.

A Portland TrailBlazers dobóhátvédjei közül Arron Afflalo is szabadügynök lesz, David Aldridge (nba.com) forrásai szerint ugyanis úgy döntött AAA, hogy kilép szerződésének utolsó évéből, amellyel 7.75 millió dollárt keresett volna. Afflalo megtartása fontos lenne a Portlandnek, hiszen Wesley Matthews még egy ideig az Achilles-szakadásából fog épülgetni. Matthews szintén szabadügynök lesz július 1-től, és Jason Quicknek (The Oregonian) elmondta, hogy mikor lesérült, ösztönösen arra gondolt azonnal, milyen hatással lesz ez az iránta lévő keresletre - a csapatokat elijesztheti, hogy még egy ideig nem játszhat, ráadásul súlyos sérülésről van szó, nem tudni, hogyan és mikor épül fel belőle.

Jonathan Feigen (Houston Chronicle) információi szerint a Houston Rockets még nem döntött arról, lehívja-e Kostas Papanikolaou jövő évi csapatopcióját, hiába jelentek meg hírek az ellenkezőjéről a múlt héten. A texasiak továbbra is próbálják felmérni a terepet, mire használhatják a görög szerződését vagy szeretnék-e megtartani a kosarast a következő idényre.

Rátérve a draftra: Broderick Turner (Los Angeles Times) értesülései szerint D'Angelo Russell nem akar a Philadelphia Sixers játékosa lenni, mert teljesen kiszámíthatatlan a gárda - a tavalyi év legjobb újoncának választott Michael Carter-Williamst is elcserélték. Russell mindenesetre járt a Sixersnél a múlt héten, és ahogy arról mi is beszámoltunk, lenyűgözte a Philly vezetőit és szakmai stábját, úgyhogy ha a Lakers nem őt választja - a Minnesota Timberwolves szinte biztosan nem őt fogja -, akkor a Sixers játékosa lesz jelen állás szerint.

Russell egyébként egy telefoninterjúban a New York Knicksről is beszélt. Elmondása szerint nem ismerte a Triangle-t, de Phil Jacksonnal tanulmányozta egy kicsit és úgy gondolja, jól tudna teljesíteni ebben a rendszerben. Nagyon jó érzés volt számára a kosárlabda Mekkájában járni. Kétszer is volt privát edzésen, nagyszerűen érezte magát New Yorkban, és azt is áldásként élte meg, hogy az NBA egyik legismertebb csapatánál tréningezhetett. 

A Sacramento Kings vezetőedzője, George Karl Jason Jonesnak (Sacramento Bee) azt mondta, kétli, hogy a hatodik helyen olyan fiatalt tudnának kiválasztani, aki már az első szezonjában 30 perces játékos lehet. Ez egybevág azzal, amit több játékosmegfigyelő is állít, mégpedig hogy nagyon sok a role player, a csak bizonyos szerepkörre használható kosaras ezen a drafton.

A Utah Jazz "csak" a 12. helyen választ, de Dennis Lindsey GM Aaron Falknak (Salt Lake Tribune) elmondta, szerinte még ott is nagyon jó játékost fognak tudni húzni. Most szerzik be a játékosok egészségügyi kórlapját, így minden információ a rendelkezésükre fog állni. Megpróbálják az összes lehetséges variációt megnézni, hogyan alakulhat előttük a draft, mindenre fel akarnak készülni, de ha egy kulcsmozzanat is másképp alakul, könnyen elképzelhető, hogy már nem azt választják, akit eredetileg kinéztek.

A. Sherrod Blakely (CSNNE) jelentette, hogy a Boston Celticsnek elég nehéz dolga lesz, ha be akar cserélni lotterybe, és bár a draft estéjén is fognak próbálkozni, sokkal nehezebb ez, mint azt a szurkolók gondolnák - 10 év alatt mindössze 5 olyan csere volt, amelynek során a draft estéjén a Top14-be tudott cserélni egy csapat. Austin Ainge, a gárda egyik vezetője azt nyilatkozta erről, hogy mindig két együttes kell egy cseréhez, senkire nem tudnak rákényszeríteni semmit és sokszor nem is okos dolog ez.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus