Hírmorzsák 2015-06-27 (9:45)

Brook Lopez kilépett a szerződéséből, Enes Kantert a Bucks kerülgeti. DeAndre Jordan tényleg nincs jóban Chris Paullal – legalább négy csapat akarja megszerezni. Európai tehetséggel erősíthet tovább a Wolves, Flip Saunders humoránál volt. A Pistons a draft után a szabadügynök-piacról akarja erősíteni a periméterét, Greg Monroe egyre távolabb tőlük. Rodney Stuckey kapós lehet. A nem draftolt játékosoknak is van útja a ligába, Christian Wood egy nap alatt megegyezett a Houstonnal. A Warriorsnál nagyon büszkék a draftjukra.

 

Brook Lopez kilép szerződésének hátralévő egy évéből, amely 16.7 millió dollárról szólt, és ezzel korlátozás nélküli szabadügynökként oda igazol, ahová akar, jelentette Stefan Bondy (New York Daily News). A lépés nem meglepő, Billy King GM is úgy nyilatkozott, hogy tájékoztatta őt erről Lopez, de számítottak is rá. A korábbi All-Star center hároméves, 60 millió dollárról szóló maximum szerződést szeretne, amit a Brooklyn hajlandó is neki megadni – néhány biztosíték beépítése mellett, tekintettel arra, hogy az elmúlt években számtalan súlyos lábsérülést szedett össze. A 2014-15-ös szezonban Lopez egészséges tudott maradni, emellett hatékony is volt (29 perc alatt 17.2 pont, 7.4 lepattanó, 1.8 blokk), úgy tűnik, hogy a Netsnél megtalálták az egészséges terhelhetőséget a számára, ez nagy súllyal eshet majd latba a döntésénél (az sem elhanyagolható szempont, hogy a konkurens Mason Plumlee-t elcserélték Portlandbe). Billy King azt is elmondta, hogy a Nets nyári célja nem bonyolult: Lopez mellett a másik korlátozás nélküli szabadügynök magasemberüket, Thaddeus Youngot is újra a csapatnál szeretnék látni. Young valamivel több, mint 10 millió dollárt hagyott az asztalon, és 4 évre szóló, 48 millió dolláros szerződést szeretne, amit a Brooklyn le is tenne elé. Adrian Woynarowski (Yahoo! Sports) csapat közeli forrásokból úgy értesült, hogy a két játékos erősen hajlik is arra, hogy maradjanak - figyelemmel a 2016 nyári drasztikus sapkaemelkedésre, ha ezt a két szerződést nyélbe tudja ütni a Nets, akkor két évig baráti áron lesz egy hatékony palánk alatti duójuk. 

Enes Kanter korlátozott szabadügynök lesz a nyáron, és egyáltalán nem biztos, hogy maradni fog Oklahomában. A Thunder a drafton magasembert húzott, holott már így is túlkínálat van – de csak ha Kanterrel meg tudnak egyezni, illetve valaki nem ígér rájuk. Ez a „valaki” a Milwaukee Bucks lehet, ahol ugyan kissé behatárolták a lehetőségeiket Greivis Vasquez 6.6 millió dolláros szerződésével, így komolyabb szabadügynök centerre (Jordan, Lopez, Chandler) nem nagyon lesz esélyük. Az is elképzelhető azonban, egyszerűen csak felmérték, hogy ezek a húzónevek nem fognak hozzájuk szerződni, így a jóval olcsóbban kimaxolható tehetségekben gondolkodnak – Kanternek négy éves NBA-múltja miatt gond nélkül ajánlhatnak maximumot is. 

Az idei nyár legkapósabb szabadügynök centere DeAndre Jordan lehet, az már biztos, hogy maximum alatt nem lehet majd megszerezni. Jordan barátsága Blake Griffinnel legendás, Doc Riverst nagyon tiszteli, ugyanakkor Broderick Turner (LA Times) is úgy tudja, hogy Chris Paullal nem igazán vannak jóban. A Clippers biztosan maximumot fogja neki ajánlani, az is lehet, hogy el is fogadja – de komolyan felmerült a lehetőség egy sign-and-trade-re például a Dallasszal. Turner szerint az ilyen csábításokban nagyon jó Chandler Parsons folyamatosan fűzi Jordant, hogy menjen a Mavericksbe. A centerrel július 1. után beszélni akar a Lakers, a Mavericks, a Bucks és a legfrissebb hírek szerint (Adam Zagoria, SNY.tv) a Knicks is. 

A Timberwolvesnál kisimultak a ráncok, mivel nagyszerűen sikerült a draft (Towns mellett Tyus Jonest is megszerezték), és úgy tűnik, hogy tovább fognak erősödni: a szerb válogatott Nemanja Bjelica és a csapat közel van a megegyezéshez Jon Krawczynski (AP) szerint. A Fenerbahce kiscsatár-erőcsatárának még egy év van hátra a szerződéséből, de kb. 1.4 millió dollárért kivásárolható. Ebből 625 ezret fizethet ki a Wolves, a maradékot pedig a játékosnak kell – a valószínűsíthető mid-level fizetésből (évi 5.34 millió) futni fogja. Flip Saunders is nyilatkozott a Rockets-szal kapcsolatban, humorosan annyit mondott, hogy Daryl Morey Saunders "elsőszülöttjét" akarta elkérni a 18. pickért.

Nem áll le Stan Van Gundy és a Pistons: Ersan Ilyasova átigazolása és Stanley Johnson draftolása után már a nyári piacra készülnek, fő célpontjuk Tobias Harris. A Magic 10-11 millió dollárt hajlandó megadni a korlátozott szabadügynök kiscsatárnak, többet nem – innentől kezdve valószínűsíthető a távozása Floridából. A Celtics mellett a Pistonst emlegetik lehetséges célpontként - Van Gundy a maximumhoz közeli, 15 millió dolláros kezdőfizetést sem sajnálna. Azzal igyekezhet majd meggyőzni a kiscsatárként és időnként erőcsatárként is pályára küldhető Harrist, hogy kiválóan passzolna a játékrendszerébe – érdekesség, hogy a mostanihoz hasonló rendszere pár éve éppen Orlandóban nagydöntőt ért.

Vince Ellis (Detroit Free Press) úgy értesült, hogy ha Harris mégsem jönne, akkor a (pénzügyileg) jóval egyszerűbben leigazolható korlátozás nélküli szabadügynök swingmanek (DeMarre Carroll és Danny Green) felé fordulnak majd. A nagy mozgolódás előrevetítheti, hogy Greg Monroe nem marad a csapatnál, és Van Gundy nyilatkozta is nemrég, hogy nem igazán optimista ebben a kérdésben. Monroe a Knicksszel és további 3-4 csapattal fog tárgyalni július 1. után, és Ellis szerint a Pistons egyelőre nincs köztük. 

Rodney Stuckey népszerű célpont lehet napokon belül, holott a Pacers első embere, Larry Bird lenyilatkozta: az ő megtartása prioritást élvez. Az Indianának ugyan nincsenek meg a Bird-jogai, de 20%-kal magasabb fizetést adhat – ugyanakkor lehet, hogy ez sem lesz elég, mivel Stuckey elsősorban contender csapathoz menne. A Pacers átalakulóban van, nem lehet tudni, hogy mikorra áll össze egy decens playoff-csapat – ezt a kis rést kihasználva Daryl Morey Houstonba csábíthatja Shams Charania (RealGM) szerint. A Rocketsnak ugyanakkor behatároltak a lehetőségei (mid-level), a kinti dobásokat erősíteni akaró Kings viszont többet is adhat neki – csak éppen ott sem lehet látni, hogy mikorra lesz contender csapatuk. 

Daryl Morey már sok hírben szerepelt ma, jöjjön még egy: július 1-ével igazolhatóak le az undrafted újoncok, és a Rockets agytrösztje már állítólag szóban meg is egyezett Christian Wood-dal. Wood sok irányba fejleszthető Giannis Antetokounmpo-klón, kérdés, hogy mit szeretnének vele játszatni. Mellette Will Cummings is részben garantált szerződést kaphat, míg TJ McConnell a 76-ersnél kerül majd alkalmazásba.

A Knicksnél nem csak a szurkolók, de Carmelo Anthony is ki van akadva a menedzsment draft napi teljesítményére (Frank Isola, NY Daily News). Kristaps Porzingisről annyit mondott egy barátjának, hogy erre a srácra még 2-3 évet várni kellene, Tim Hardaway Jr.-t pedig felhívta és elmondta neki, mennyire frusztrált, amiért elcserélték őt Atlantába az újonc irányítóért, Jerian Grantért. 

A Nuggets Emmanuel Mudiay-jal megszerezte a következő pár év irányítóját, és Mark Kiszla-nak (Denver Post) Tim Connelly GM igen elégedetten nyilatkozott róla. Connelly szerint Mudiay középtávoli dobásai kérdésesek, azonban ha azok is rendben lennének, nem esett volna le hozzájuk a 7. helyre, hiszen akkor szinte tökéletes hátvédről beszélnénk és első helyen viszik. Mudiay-nak nincs rossz dobása, bízik is magában, ugyanakkor dolgozni is szeret, összességében nem lesz vele gond a GM szerint. A 2. körben, az 57. helyen húzott szerb irányítót, Nikola Radicsevicset még legalább egy évig az ACB-s Sevillánál hagyják erősödni, és csak utána hozzák át. Radicsevicsnek nyelvi gondjai nem lesznek, hiszen Jusuf Nurkic mellett a Partizan korábbi centere, Joffrey Lauvergne is a csapat tagja lehet jövőre is. 

A bajnok Warriors GM-je, Bob Myers is a 30. helyen kihúzott újonc Kevon Looney-t dicsérte: szerinte a UCLA kiscsatár-erőcsatára annyira sokoldalú skill-settel rendelkezik, ami abszolút beleillik a csapatépítési koncepciójukba, ezért nagyon boldogok, hogy egy olyan játékossal erősödtek, aki képes játszani hármast, négyest és ötöst is. Myers szerint nem kérdés, hogy Looney hibátlanul mutatja meg az NBA trendjét, igazi iskolapélda a jelen és jövő kosárlabdázójára.

Azért Myers is tudja, hogy nem lesz azonnal NBA-spíler valakiből, Monte Poole (CSN Bay Area) szerint a csapat ezért le fogja hívni az erőcsatár-center Marreese Speights opcióját a következő évadra. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus