Hírmorzsák 2015-10-13 (21:15)

Nagy a vita a ligában a Lakersről, hogy mikor lehet újra jó csapatuk - Shaq szerint új játékosok kellenének nekik, de ahhoz, hogy rövidtávon történjen ez meg, csodára lenne szükségük. A liga egyre inkább a tripladobás felé tolódik el, Erik Spoelstra és Steve Clifford is erről beszéltek. Gallinari fog erőcsatárként is játszani a most következő idényben, alig várja már, hogy első számú ember legyen. Melo mentálisan top formában van, fizikálisan is majdnem 100%-os, és szeretné, ha őt ugyanannyira számon kérné a szakmai stáb a hibáiért, mint bárki mást. Derrick Williams nagyjából a Triangle felét ismeri egyelőre, de így is hasznos. Aaron Gordon ma játszik a Heat ellen. A Jazz kitette keretéből O'Brient és Cooley-t.

A vezetők, játékosügynökök és egyéb szakemberek között elég nagy a vita arról, hogy a Los Angeles Lakersből mikor lehet újra nagy csapat. Sokan gondolják úgy, hogy csak egy lépésre vannak attól, hogy újra vonzó szabadügynök-célpontok legyenek, és akkor pillanatok alatt fel lehet húzni egy újabb nyerő keretet - az egyik vezető szerint ők még mindig a Lakers, de azt is hozzátette, hogy ugyanilyen státusza van a New York Knicksnek is, mégsincs jó csapatuk jó rég óta. A másik oldal szerint nagy bajban vannak az aranysárga-lilák, mert egyszerűen nem akarják elfogadni, hogy bizony gond van - az egyik játékosügynök szerint például minden nyerő franchise a legfelsőbb vezetésnél kezdődik, ezért például a Lakers menthetetlen, ők a nyugat Knickse.

Shaquille O'Neal is megosztotta természetesen gondolatait a témakörről - szerinte azt kellene tennie a Lakersnek, amit a Sacramento tett: új játékosokat kellene szerezniük. Azt is kérdezték tőle, mi kell ahhoz, hogy forduljon a kocka, amire azt felelte, hogy ha azt értjük ez alatt, hogy bajnokesélyes legyen a csapat, akkor szerinte arról le kell tenni, nem fog megtörténni, csak ha valami csoda nem történik és egy csere keretein belül nem tudnak szerezni négy új játékost. Azt se tudja, kik alkotják most a Lakers keretét - állítása szerint nem viccelt -, és nem biztos benne, hogy van olyan ember a csapatban, aki bárkinek is kellene.

A liga egyre inkább szól majd a hárompontosokról, ezt nem volt nehéz észrevenni az utóbbi években - majdnem 90 előszezon meccset játszottak idén, és átlagosan 25.1 triplát vállaltak a csapatok, ami 15%-os emelkedés az előző előszezonhoz képest (21.8), de több annál is, mint amit az előző idény alapszakaszában vállaltak a gárdák (22.4). Csak összehasonlításképp: a 2004/05-ös Phoenix Suns 24.7 hármast vállalt találkozónként, ami simán a legtöbb volt a ligában, most pedig egy átlagos csapat dob rá ennyit.

A Miami Heat vezetőedzője, Erik Spoelstra azt mondta Tom Haberstroh-nak (ESPN), hogy ebben az előszezonban már mindenki a spacingre megy rá, az első tiszta kinti dobóhelyzetet már vállalják is a játékosok. A Charlotte Hornets trénere, Steve Clifford annyit tett ehhez hozzá, hogy ha valaki megnézi a trendet, akkor láthatja, hogy a triplaszázalék volt az első számú faktor abban, hogy egy csapat meddig jutott - az öt legjobb hatékonysággal dobó együttes volt a négy főcsoportdöntős és a Los Angeles Clippers, és mind az öt csapat Top10-ben volt ebben a statisztikában a liga örökranglistáját nézve. Clifford szerint is egyértelműen ebbe az irányba halad a liga.

A Denver Nuggets kiscsatára, Danilo Gallinari sokat fog ebben az idényben erőcsatárként játszani - a szeptemberi Eb-n az olasz válogatott legjobbja volt, 18 pontot átlagolt, és ott is jelentős perceket töltött négyes poszton. A coloradóiak vezetőedzője, Michael Malone Pat Grahamnek (Associated Press) elmondta, hogy Gallinari 208 centi magas, de nagyon jól kezeli a labdát, tud elzárás-leválást játszani, és a triplákat is jól dobja, nem nagyon van olyan dolog, amit ne tudna támadásban. A játékos azt mondta, szeretne ő az első számú lenni, erre vár, ezt próbálja elérni, mióta Denverbe érkezett. Szereti ezt a szerepkört és az ebből adódó nyomást is jól viseli.

A New York Knicks sztárja, Carmelo Anthony Ian Begleynek (ESPN) elmondta, arra kérte a csapat szakmai stábját, hogy az ő hibáira is ugyanúgy hívják fel a figyelmet a közös megbeszéléseken - például a videózások alatt -, mint másokéra. Melo szerint ha ezt megteszik, akkor még motiváltabb lesz, hogy a pálya mindkét oldalán a lehető legjobbját nyújtsa, márpedig ha ez így lesz, akkor szerinte a többiek is maximumot fognak teljesíteni mellette.

Anthony megemlítette, hogy korábbi edzői teljesen eltérő módon intézték ezt a számonkérést, de a Knicksnél szerinte most nagyon összetartó a társaság. A szakmai stáb és a keret több tagjával is le szoktak ülni beszélgetni, megbeszélik a hibákat és a lehetséges előforduló helyzeteket, így mindenki tudja, mit várnak tőle, aminek meg is kell felelniük. Azt is elmondta Melo a hétfői, Philadelphia Sixers ellen aratott győzelmet követően, hogy védekezésben és támadásban is jól érezte magát, mentálisan kitűnő állapotban van, fizikálisan pedig már majdnem 100%-os. Még mindig van min dolgoznia, de úgy érzi, hogy a jó irányba halad.

Csapattársa, Derrick Williams volt a legjobb ezen a Sixers elleni összecsapáson 21 pontjával, amelyet 8/12-es mezőnymutatóval ért el - Derek Fisher vezetőedző szerint nem mindig tudja Williams, hol is kellene lennie, de atletikusságát használja, hogy pontokat szerezzen, amivel nincs is gond. Maga a játékos Begley-nek elmondta, hogy még mindig nagyon sok hibát vét, talán a felét tudja a Triangle Offense-nek, de próbál ösztönből játszani - a társai megtalálják, ha üresen van, neki csak be kell dobni a labdát a gyűrűbe. Azt is hozzátette, olyan dobásokat vállal, amikről tudja, hogy jó százalékkal be is fog menni, mert egész nyáron ezen dolgozott, hogy a Triangle-ben eredményes tudjon lenni.

Az Orlando Magic csatára, Aaron Gordon nemcsak edzeni kezdett el a hét elején, de ma este be is mutatkozik ebben az idényben, játszani fog a Miami Heat elleni összecsapáson. Mint ismert, Gordon nagyon jó nyári ligás teljesítményt nyújtott Orlandóban, de nem sokkal később eltörte az állkapcsát, most épült fel belőle teljesen.

A Utah Jazz kirakta keretéből JJ O'Brient, illetve Jack Cooley-t - mindketten nem garantált szerződéssel voltak az együttesnél.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus