Hírmorzsák 2015-12-10 (12:00)

Melót idegesíti, hogy nem kap elég fújást. Billy Donovan Westbrook Memphis elleni önzetlen játékát dicsérte. LeBron 1 milliárd dollárnál is többet kap a Nike-tól? Kobe elkezdett mentorkodni: ő kérte, hogy ne cseréljék be a végjátékban, Russellhez is volt egy-két jó szava. Towns Shaq-et utánozta, O'Neal pedig megtalálta KAT hasonmását (videó). Doc Rivers cáfolta, hogy Josh Smith-t és Stephensont árulnák. Pierce még nem döntött, hogy visszavonul-e az idény végén, de most nagyobb szerepet is elbírna. Popovich Cory Joseph-et dicsérte, és szerinte a tripladobás nem kosárlabda, hanem cirkusz. Reggie Miller szerint Steph Curry minden idők öt legjobb shootere között van, de pályafutása csúcsán legyőzné. Kyrie Irving új Nike-cipői. Egy "Kobe-frizura". Nick Young pedig a védekezés szót magával tette egyenlővé (videó).

A New York Knicks sztárja, Carmelo Anthony a Utah Jazz elleni mérkőzést megelőző dobóedzésen azt nyilatkozta, hogy nagyon frusztrált amiatt, hogy kevés fújást kap ebben az idényben a bíróktól. Melo elmondása szerint állandóan faultolják, ezért ideges emiatt - nagyon keményen dolgozott, nagyon keményen is játszik, mégsem tud belőle profitálni. Másokhoz ha hozzáér vagy csak csúnyán néz rájuk az ember, már azonnal fújnak, ez pedig különösen neki nagyon zavaró, mert szeret betörésekre alapozni, a palánk alatt játszani, fizikálisan kosárlabdázni.

Anthony hozzátette, hogy ő is ember, néha eluralkodnak rajta az érzelmek, főleg ha tudja, hogy a darálóban kapja az ütéseket számolatlanul, de nincs semmi retorzió - kedd hajnalban kapott egy technikait azért, mert reklamált egy nem befújt személyi hibát. Elmondása szerint nem tud másképp játszani, nem tudja, mi mást csinálhatna. A kiscsatár egyébként 5.7 büntetőt átlagol mérkőzésenként ebben a szezonban, de láthatóan jóval többet tartana jogosnak ennél.

Az Oklahoma City Thunder előző mérkőzése kiválóan sikerült, Russell Westbrook 13 pont mellett 16 gólpasszt osztott ki. Kevin Durant a Reuters munkatársának elmondta, hogy nagyon élvezetes mérkőzés volt belülről és szerinte nézni is az lehetett, mert egységesen játszottak. Billy Donovan vezetőedző szerint nem lehet eléggé dicsérni Westbrookot, szerinte ő az egyik játékos a ligában, aki képes anélkül is dominálni egy meccset, hogy pontokat szerezne. Maga az irányító annyit mondott, hogy próbált mindenkit kiszolgálni, hogy játékban maradjanak, és minél nagyobb sebességet akartak erőltetni végig. A Memphis ellen játszottak, akik szeretnek fizikálisan, keményen kosarazni, de ezúttal ők diktálták a tempót a pálya mindkét oldalán.

Mint ismert, a héten a Cleveland Cavaliers sztárja, LeBron James élete végéig szóló szponzori szerződést kötött a Nike-val, de azt nem lehet tudni, hogy pontosan milyen összegről szól a megállapodás. Felröppent egy 450-500 milliós összeg, de több forrás egybehangzóan állította, hogy ez nagyon komoly alábecslése a szerződésnek, jóval több pénzről van szó. Darren Rovell (ESPN) azt írta, hogy nem lepődne meg, ha 1 milliárd dollárnál is többről lenne szó, amit alátámaszt, hogy a legtöbbször úgy fogalmaztak a források, hogy Kevin Durant 10 éves, 300 milliós Nike-kontraktusának sokszorosáért írt alá James.

Úgy tűnik, hogy az idény végén visszavonuló Kobe Bryant kezd jobb belátásra térni - a Los Angeles Lakers dobóhátvédje nem játszott a ma hajnali, Minnesota Timberwolves elleni mérkőzés negyedik negyedében és a hosszabbításban sem. A vezetőedző, Byron Scott érdeme is lehetne mindez, de a tréner a találkozót követően a Los Angeles Timesnak elmondta, Kobe kérte, hogy ne kerüljön pályára a végjátékban, hagyják a fiatalokat a játszani, nézzék meg, mire képesek. D'Angelo Russell 3.9 másodperccel a ráadás vége előtt kihagyta a potenciális vezetést jelentő próbálkozását (igaz, a rendes játékidő végén ő egyenlített), de Bryant elmondta neki, hogy van ilyen, ő is bedobott ezekből jó sokat meg ki is hagyott rengeteget. Ez volt az első ilyen utolsó pillanatos dobása az irányítónak, viszont nem az utolsó, lesz még belőle bőven.

Ehhez a Timberwolves-Lakers mérkőzés lezárásához tartozik, hogy Shaquille O'Neal beszélgetett Karl-Anthony Townsszal a meccs után. A Minnesota centere elég jól utánozta Shaqet, aki azért nem maradt adósa az újonc középjátékosnak, 7 láb magas Drake-nek nevezte Townst - a videót ezen a linken megnézhetitek.

A másik Los Angeles-i csapatnál, a Clippersnél a cserepletykák voltak a főszerepben az utóbbi napokban. Mint arról beszámoltunk, állítólag a Lance Stephenson és Josh Smith iránti keresletet már az előző hónapban felmérték, de ezt Doc Rivers elnök és vezetőedző cáfolta, szerinte ez nagy butaság, semmi alapja nincs ezeknek a híreknek.

A csapat veterán játékosa, Paul Pierce Ben Bolch-nak (Los Angeles Times) elárulta, szerinte nagyobb hasznára is lehetne a Clippersnek, de elégedett a szerepkörével, mert folyamatosan szállítják mostanában a győzelmeket, márpedig addig, amíg ez így van, neki nincs gondja. Azt is elmondta, hogy egyelőre nem döntött arról, folytatja-e pályafutását a következő idényben is, nyáron fogja meghozni döntését. Pierce úgy fogalmazott, hogy minél idősebb valaki és minél kevésbé tudja megcsinálni azokat a dolgokat, amiket korábban, annál többet gondolkodik az ember azon, hogy itt lenne az ideje befejezni.

A Toronto Raptors ma hajnalban legyőzte a San Antonio Spurst, a Spurs legendás trénerének, Gregg Popovich-nak pedig volt egy-két jó szava volt játékosához, Cory Joseph-hez, aki a nyáron szerződött a kanadai gárdához. Popovich szerint ha meg tudták volna fizetni Joseph-et, még mindig a San Antonio játékosa lenne, mert meg akarták tartani, de mindenkire nem lehetett pénzük. Pop szerint az irányító nagyon különleges játékos, mert az első naptól kezdve csak egy dolog lebegett a szeme előtt: az, hogy folyamatosan fejlődjön.

Popovich másról is nyilatkozott James Herbertnek (CBS Sports). Elmondása szerint érti és tudja is, hogy a triplák a mai játék szerves részévé váltak (ez a Spurs játékán látszik is), de soha nem fogja kedvelni ezt a fajta játékot. Szerinte ez nem kosárlabda, hanem valami cirkuszba illő dolog. "Miért nincs 5 vagy 7 pontos?" - kérdezte Popovich, aki hozzátette, hogy persze ez csak az ő véleménye, egy old-school edző gondolatai. Szerinte bizonyos mértékig muszáj ezzel megbékélni, különben veszít az ember, az ő összes bajnoki címüknél is nagyon fontos szerepe volt a tripláknak, mert borzasztóan hatásos fegyver, amit tudni kell használni. Jelenleg senki nem dob jobban kintről a Golden State-nél, és mindenki tudja, mit vittek véghez az előző években, úgyhogy minden érzésétől függetlenül fontosnak tartja a hármasokat, egyáltalán nem lehet és nem szabad lebecsülni az értéküket.

És ha már hármasok, akkor minden idők egyik legjobb tripladobója, Reggie Miller nyilatkozott Charles Bethea-nek (New Yorker) a Warriors sztárjáról, Steph Curryről. Miller szerint még nagyon sok minden hátra van Curry pályafutásából, de már jelenleg is minden idők öt legjobb shootere között lehet számolni a Golden State játékmesterével. A Pacers legendája úgy gondolja, hogy az, amit Curry az előző idény óta csinál, minden idők legnagyobbjainak produkcióival vetekszik. Miller szerint nehéz még azt mondani, hogy jobb lenne, mint Larry Bird vagy edzője, Steve Kerr, mert ők sokkal hosszabb távon voltak jók, de ezt a rövid szakaszt vizsgálva bizony ott van ebben a csoportban, és még fejlődik is.

Miller szerint ha Curry megint megdönti saját, egy idény alatt bedobott triplarekordját, ott lesz a helye a legjobbak között. Azt is hozzátette, hogy a liga történetének legjobb dobói (Bird, Dale Ellis, Chris Mullin, Craig Hodges) mind úgy gondolták saját pályafutásuk alatt, hogy ők a legjobbak, ő is így volt ezzel, úgyhogy most is azt mondja, hogy szerinte pályafutása csúcsán meg tudta volna verni Curryt. Arról is beszélt az Indiana egykori dobóhátvédje, hogy Curry viselkedése azt mutatja, változtak az idők. Michael Jordan anno egy seggfej volt a pályán, ő is az volt, a Golden State irányítója viszont az élő bizonyítéka annak, hogy már nem kell ilyennek lenni - nem kell Jordannek lenni ahhoz, hogy a liga legjobbja legyen valaki.

Térjünk át a könnyedebb témákra. December 15-étől kapható a Kyrie2, Kyrie Irving új Nike-cipője:

Valaki Kobe Bryant szurkolója:

A végére pedig maradjon a Los Angeles Lakers bohóca, Nick Young, aki sosem ment a szomszédba saját maga dicsértetéért: "Ha a védekezésről van szó, gondoljatok Swaggy P-re".

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus