Hírmorzsák 2016-01-05 (11:30)

Westbrook, Wall és Durant a hónap játékosai, Popovich és Skiles a hónap edzői - Popovich nem dobott hátast a dologtól. Draymond Green harmadik tripla-duplája történelmi távlatokba helyezve. George Karl már Phil Jackson előtt. Iguodala gyerektartása 18 ezer dollárról 58 ezerre nőhet. A Heat-Pacers 26 perces késéssel kezdődött a világítás miatt. Elton Brand nem akarja Jahlil Okafor kezét fogni, de segíteni akar a fiataloknak. Kendall Marshall édesapja szerint a Sixers rasszista - elnézést kért később. Mo Williamsnek nem tetszik, hogy kiszorult a Cavs rotációjából. Sérültlista: Lawson (boka), Motiejunas (hát), McLemore (hát), CJ Miles (váll), Bayless (boka), Whiteside (térd), Payton (boka). Steph Curry édesapjával egy régi Burger King reklámban (videó). Bogdan Bogdanovics meccsnyerő kosara (videó).

A hónap újoncai és a hét játékosai után a liga kihirdette, hogy kiket választottak a hónap játékosainak, illetve edzőinek.

Nyugaton a Thunder két ásza, Russell Westbrook (23.8 pont) és Kevin Durant (24.9 pont) megosztva kapta a díjat, amiért 12-3-as mérleghez segítették hozzá csapatukat, a dobólista 6. és 7. helyén álló duó nem csak a dobásból, de a játék többi eleméből is kivette a részét. Durant mind a 15 meccsen elérte a 20 pontot (50.8%-os mezőnymutatóval), mellé 7.2 pattanót és 5.7 gólpasszt tett, Westbrook pedig 8.9 gólpasszt és 5.9 pattanót átlagolt, illetve vezeti a ligát labdaszerzésekben (2.73). Keleten John Wall 22.6 ponttal, 11.7 gólpasszal, 4.8 lepattanóval és 2.3 labdalopással vezette a Wizardsot – ilyen számokat utoljára Chris Paul hozott 2009 áprilisában. Bár a Washington csak 8-8-as mérleggel végzett, ez nem Wallon, hanem a rengeteg sérülésen múlt.

További jelöltek voltak: Paul Millsap (Hawks), Reggie Jackson (Pistons), Stephen Curry (Warriors), JJ Redick (Clippers), Nikola Vucevic (Magic), CJ McCollum (Trail Blazers) és Kawhi Leonard (Spurs).

A hónap edzője szavazáson Gregg Popovich és Scott Skiles érdemelte ki az elismerést. A Spurs vezetőedzője a liga legjobb mutatójához (14-2) segítette csapatát, ezen belül 10-0-s hazai mérleghez. A 2014-es bajnok összesen kétszer engedett 100 pontnál többet aktuális ellenfelének, összességében 87.1 pontot dobtak ellenük – ez messze a legjobb a ligában, a második a Cavaliers ebben a mutatóban (93.2 pont). Skiles szépen csendben a hónap legjobb keleti mutatóját (10-5) hozta össze az Orlandóval, 96.6 pontot engedélyezett az ellenfeleknek (4. a ligában), a túloldalon viszont 48.1 %-kal dobtak (3. a ligában, a legjobb százalék Keleten). Popovich egyébként nem volt elragadtatva túlságosan, Jeff McDonaldnak (San Antonio Express-News) azt nyilatkozta, hogy szerinte legalább egy kocsit kellene kapni ezért a díjért, mert ha nem, akkor nem nagyon érdekli.

Jelöltek voltak még: Mike Budenholzer (Hawks), David Blatt (Cavaliers), Stan Van Gundy (Pistons), Dwane Casey (Raptors), Luke Walton (Warriors), Doc Rivers (Clippers) és Billy Donovan (Thunder).

Mint arról már beszámoltunk, ma hajnalban a Golden State Warriors erőcsatára, Draymond Green zsinórban harmadik tripla-dupláját szállította - erre a franchise történetében mindössze egyetlen játékos volt képes, a Hall of Famer Tom Gola. Ez volt Green karrierjének nyolcadik TD-je, amivel Wilt Chamberlainnel került holtversenybe a negyedik helyen a Warriors történetében, az utóbbi 20 évben pedig mindössze 5 játékosnak sikerült zsinórban három tripla-dupla: Green mellett Grant Hillnek, LeBron Jamesnek, Russell Westbrooknak és Jason Kiddnek. A nap másik statisztikáját a Sacramento Kings vezetőedzője, George Karl szállította, aki a ma hajnali, Thunder felett aratott sikerrel már egyedül az ötödik az örökranglistán 1156 győzelemmel, megelőzte Phil Jacksont.

Green után maradjunk még a Warriorsnél, de kicsit más témánál: Andre Iguodala költségei hamarosan megnövekedhetnek, korábbi barátnője, Clayanna Warthen ugyanis azt szeretné, ha 18.000 dollárról 58.000 dollárra növelnék a gyerektartást, amit Iguodala köteles fizetni minden hónapban. A nő szerint az évi 11 millió dolláros fizetés miatt dukálna neki az 58 ezres havi csekk, mivel a 18 ezer dollárból nem tudja fizetni 6 éves, 151-es IQ-val rendelkező kislányuk iskoláztatását.

Szintén itt említehető meg, hogy Kevon Looney felépült súlyos sérüléséből, az újonc kombó csatárt így a Warriors a D-Ligába küldte a Santa Cruz Warriorshoz, hogy formába lendüljön – Looney ebben a szezonban az első, akit leküldenek.

A sérültlista ma hajnalban nem volt rövid. A Houston Rocketsnél Ty Lawson bokasérülés miatt nem játszhatott, Jonathan Feigen (Houston Chronicles) értesülései szerint állapota day-to-day, tehát nem súlyos a gond. Ugyancsak a Rocketshez tartozik, hogy szombaton megint elkezdett fájni Donatas Motiejunas háta, de a különböző vizsgálatok alapján nincs nagyobb baja. Mint ismert, ő az idény elejét hátműtéte miatt hagyta ki, és a Houston addig nem is küldi újra pályára, amíg bármilyen kisebb fájdalmat érez a center. A Sacramento Kingsnél Ben McLemore szintén hátsérülést szenvedett ma hajnalban, csak 7 percet tudott játszani az Oklahoma City Thunder ellen, utána be kellett fejeznie a meccset.

A Miami Heatnél Hassan Whiteside térdzúzódás miatt nem is lépett pályára az Indiana Pacers ellen, a túloldalon pedig CJ Miles jobb válla a mérkőzésen sérült meg - McLemore-hoz hasonlóan 7 percet töltött a parketten -, egyelőre nem tudni, milyen súlyosan. A hetes szám nem volt nyerő ma, Jerryd Bayless a Milwaukee Bucksnál ugyanennyi pályán töltött perc után sérült meg a San Antonio Spurs ellen - a bokájával vannak gondok, de ahogy a ma hajnali sérülteknél, úgy nála sem lehet tudni, hogy mennyit kell kihagynia, mekkora pontosan a probléma. Az Orlando Magic irányítója, Elfrid Payton pályafutása első meccsét hagyta ki, nála is a boka problémás, a szalagokkal és a csonttal is vannak gondok - elmondása szerint 7-8 éves kora óta az első kihagyott meccse volt a ma hajnali, akkor bárányhimlő miatt nem tudott pályára lépni.

Ha már a sérülések miatt szóba került a Heat-Pacers, akkor megemlíthetjük, hogy a mérkőzés késve kezdődött, mivel a fényeket nem tudták visszakapcsolni a bemutatást követően - 26 percet csúszott így a kezdés.

Tegnap este beszámoltunk róla, hogy Elton Brand visszatért a ligába, leigazolta a 76ers – Shams Charaniának (Yahoo! Sports) Brett Brown vezetőedző elmondta, hogy Brand leigazolását az új csapatvezető, Jerry Colangelo szorgalmazta leginkább. Brand egyébként egy hosszabb esszét írt arról, hogy miért tért vissza - nem a pénz vagy a siker motiválta, hanem az, hogy valamit visszaadhasson a játéknak, és a fiatalokat jó irányba terelje, erre ugyanis nem nagyon figyelt oda a korábbiakban, meg sem próbált igazán mentor lenni. Jahlil Okaforról külön elmondta, hogy ismeri, nagyon jó srác, és ha lett volna kamerás mobiltelefon az ő korában, akkor Brad Millerrel meg Ron Artesttel együtt hosszú eltiltásokat kaptak volna. Nem azért szerződött a Sixershez, hogy Okafor kezét fogja, de a tapasztalatával és a tudásával segítheti őt és a többi fiatalt is.

Közben a Phillynél más is terítéken van, Kendall Marshall édesapja ugyanis úgy gondolta, hogy kirohanást intéz a csapat felé - szerinte a Sixers rasszista, mert fiát padoztatják. Dennis Marshall saját twitterfiókján annyit írt, hogy mindig is azt vallotta, a rasszizmus jelen van a sportban, a fehérek sokkal több lehetőséget kapnak a kosárlabdában akkor is, ha semmit nem csinálnak. Nik Stauskast vette célba az apuka, mert bár név nélkül, de egy olyan játékost emlegetett, akit shooterként aposztrofálnak, de 27%-kal dobja csak a triplákat, ráadásul senkit nem tud levédekezni, ennek ellenére mégis sokat játszik - feltette a kérdést, hogy ugyan mégis miért lehet ez. Dennis valószínűleg rájött, hogy sokat nem segít ezzel Kendallon, Jake Pavorskynak (Liberty Ballers) elmondta, hogy mindenkitől elnézést kér a csapatnál, szégyelli magát azért, amit tett, és küldött egy bocsánatkérő levelet a Sixershez.

A Phoenix Suns idén sok jóra már nem számíthat Eric Bledsoe súlyos sérülése után – Jonathan Tjarks (Real GM) szerint itt az ideje a fiatalokat (Devin Booker, TJ Warren) fejleszteni, illetve Tyson Chandlert is nyugodtan el lehet cserélni, mert bár a nyáron nagy húzásnak tűnt LaMarcus Aldridge mellé, most már csak a fiatal Alex Len perceiből vesz el.

A Cleveland Cavaliersnél másfajta gondok lehetnek, az ESPN információi szerint ugyanis Mo Williamsnek nagyon nem tetszik, hogy gyakorlatilag a rotáción kívülre szorult Kyrie Irving és Iman Shumpert felépülése után - az irányító 63 perccel a szombat esti mérkőzés kezdete előtt bement az öltözőbe, aztán nem sokkal meccs előtt jött csak ki onnan, a kosaraknál pedig nem nagyon örült a többiekkel együtt. David Blatt vezetőedző azt nyilatkozta ezután, hogy a játékosoknak meg kell érteniük, csak ennyien játszhatnak, ez a valóság, ezek a szabályok.

A liga MVP-je, Steph Curry édesapja, Dell Curry miatt már jóval ligába érkezése előtt reflektorfénybe került. A ma hajnali Warriors-Hornets mérkőzés alatt több korábbi reklámot is mutattak Delltől, az egyik Burger Kingesben pedig ott volt a kis Steph is, aki arról érdeklődött apukájától, mi kell ahhoz, hogy valaki nagy játékos legyen - megtudta.

A végére egy nagy dobás Törökországból: a Phoenix Suns által 2014-ben a 27. helyen draftolt szerb Bogdan Bogdanovics félpályás dobásával győzött a Fenerbahce a török bajnokságban. Érdekesség, hogy a csapatban számos egykori NBA-játékos (Pero Antic, Gigi Datome, Jan Vesely) játszik, tavalyi legjobbjuk, a szintén szerb Nemanja Bjelica pedig már a Timberwolvesban pattogtat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus