Hírmorzsák 2016-01-07 (11:00)

Kidd a Bucks vezetőedzői posztjáról is menekülne, GM akar lenni? Mark Jacksonnak nehéz dolga lesz, ha megint edző akar lenni az NBA-ben. Whiteside nem illik a Heat kultúrájába? McCollumot lehagyták a nevezési listáról, Doc Rivers pedig nem tette meg azt a szívességet, hogy engedje játszani a dobóhátvédet. Kidd-Gilchrist még ebben az alapszakaszban visszatér, nagyon jól halad a rehabja. Westbrook azonnal visszajátszotta magának a Eurostepet (videó). Porzingist kétszer is poszterre tették (videó). Durant visszatért, Kobe és Russell ma este valószínűleg pályára lépnek, Curry holnap esti játéka kérdéses. Conley-nak meghúzódott az Achillese. Mbah a Moute marad a Clippersnél, Cory Jeffersont és Cottont kitette a Suns.

Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) legutóbbi podcastjében egy elég érdekes témát érintett. Wojnarowski több ligában dolgozó vezetővel is beszélt, akiknél felmerült a kérdés, hogy Jason Kidd nem akar-e full-time GM lenni a vezetőedzősködés helyett. Többen arra alapoznak, hogy az egykori klasszis irányító korábban is gyorsan megpróbált lelépni, ha valahol nehéz helyzetbe került - a Bucks idei játéka miatt Milwaukee-ban is hasonló a szituáció. Úgy gondolják sokan, hogy ebben az idényben még tréner lesz Kidd, aztán a következő szezonra már megpróbál vezetőségi pozíciót kiharcolni magának, a Bucksnál már így is ő hozta a személyi döntések nagy részét - John Hammond GM és a szakvezetés például Bobby Portist akarta draftolni, Kidd ragaszkodott Rashad Vaughnhoz.

Szintén az edzőkhöz tartozik, hogy Zach Lowe (ESPN) is podcastelt, ő Mark Jacksonról beszélgetett Brian Windhorsttal (ESPN). Jacksonnak 2014 nyara óta nincs edzői állása, és Lowe szerint nehéz dolga lesz, ha valaha vissza akar kerülni az NBA-be ilyen minőségben. Az utolsó éve a Golden State Warriorsnél finoman szólva is viharos volt, sok minden látott napvilágot akkor - például egymást lehallgató edzők - és azóta is. Lowe szerint akkor kap Jackson újra edzői posztot, ha egy szupersztár odamegy a csapata tulajdonosához, és azt mondja, hogy a maradása attól függ, szerződtetik-e Jacksont. Windhorst szerint ha valaki Jackson korábbi beosztottjainál próbál informálódni, szintén nehéz dolga lesz a jelenleg szakkommentátorként dolgozó szakembernek, hogy bárki bizalmat szavazzon neki, ezt ráadásul tulajdonosi körökből hallotta.

Windhorst ennél érdekesebb dolgot is mondott a podcastben - az újságíró a Miami Heat centeréről, Hassan Whiteside-ról elmondta, hogy maximum szerződést fog kapni a nyáron (ebben semmi meglepő nincs még), viszont egyáltalán nem a Heat stílusához illő játékos. A játéka, a személyisége, és az, ahogyan a saját ügyeit kezeli, abszolút nem passzol ahhoz, ahogyan a Miaminél szokták rendezni a dolgokat. Windhorst szerint a floridaiak előtt ott a kérdés, hogy ezt a szezont végig Whiteside-dal együtt húzzák le, vagy megpróbálják Luol Denggel csomagban valaki másra cserélni a deadline előtt.

Ma hajnalban ritkán látott bakit vétett a Portland TrailBlazers. Egy adminisztrációs hiba miatt CJ McCollum lemaradt a meccsre nevezettek listájáról, így nem léphetett pályára a Los Angeles Clippers elleni mérkőzésen. A találkozó után Terry Stotts vezetőedző teljes felelősséget vállalt a történtek miatt, hiszen aláírta a nevezetteket, de nem vette észre a hibát, nem olvasta el a lapot. Később rájöttek a gondra, azt hitték időben, de aztán kiderült, hogy mégsem, így McCollum az inaktív listára került. A dobóhátvéd annyit mondott, hogy túllépett már a dolgon.

A helyszínen volt egyébként a játékvezetői testület elnöke, Don Vaden is, és elég sokáig tanakodtak, hogy akkor mégis mi legyen - a Blazers próbálta menteni a menthetőt. A liga szabályai alapján felajánlották a Clippers edzőjének, Doc Riversnek, hogy megengedheti, hogy McCollum pályára lépjen, de ő lemondott a lehetőségről. A Clippers szakmai stábja még fél órával a meccs előtt is próbálta kideríteni, mi történik, de Rivers szerint tudták, hogy nem lehet megváltoztatni a szabályokat, ez már velük is előfordult - nem az ő hibájuk, hogy a Blazers nem figyelt. Rivers egyébként az utóbbi két idényben kétszer is vétett ugyanilyen bakit, mint kiderült.

Szintén a Clippershez tartozik, hogy Ben Bolch (Los Angeles Times) értesülései szerint meg fogják tartani az idény hátralévő részére Luc Mbah a Moute-t - a kiscsatár 1.3 millió dolláros szerződése ma válik garantálttá. Nincs ilyen szerencséje a Phoenix Sunsnál Cory Jeffersonnak és Bryce Cottonnak, mindkettejüket kitették tegnap a keretből, mielőtt garantálttá vált volna kontraktusuk - a hírek szerint mindkét játékos újraigazolására nyitott a Suns, 10 napos szerződésekkel.

Sérültlista is van természetesen. A Memphis Grizzies irányítója, Mike Conley mégsem játszott az Oklahoma City Thunder ellen, de nem hasfal- vagy hátsérülése, hanem Achilles-húzódása miatt. A túloldalon Kevin Durant játéka kérdésessé vált a találkozó előtt - egy nappal korábban még úgy volt, hogy biztosan nem játszik -, ő végül pályára is léphetett, lábujjsérülése a múlté. A Golden State Warriorsnél Stephen Curry nagyon nem akar kiülni, hiába sérül meg bal lábával minden második mérkőzésen, de játéka kérdéses péntek este, a Portland ellen. A Los Angeles Lakersnél D'Angelo Russell és Kobe Bryant is játszanak elvileg ma este, a Sacramento Kings ellen - előbbi fájós torka miatt hagyott ki egy meccset, utóbbi egy hete pihen válla miatt.

A Charlotte Hornets kiscsatára, Michael Kidd-Gilchrist tegnap nyilatkozott a média képviselőinek. A játékos rehabja nagyon jól halad, miután elszakadt a labrumja októberben és meg kellett műteni. Az orvosoktól már zöld utat kapott, hogy kontakt nélkül edzhessen - ha minden jól megy, a következő hetekben már ütközésekkel együtt is tréningezhet, így akár az eredetileg jósolt 6 hónapos felépülési idő előtt visszatérhet. MKG azt mondta Rick Bonnellnek (Charlotte Observer), hogy egészen biztosan játszani fog ebben az idényben, a kérdés csak az, hogy mikor. A játékos azt is lenyilatkozta, hogy szerené segíteni csapatát, úgy érzi, a pálya mindkét oldalán hasznos tud lenni - olyan keményen dolgozik, ahogyan csak lehet, hogy újra azt csinálhassa, amit szeret.

Steve Clifford vezetőedző annyit tett ehhez hozzá, hogy Kidd-Gilchrist az összes 5-0-s, 3-0-s gyakorlatokat meg tudja csinálni, és jó újra együtt tudni a többiekkel, mert minden feladatot nagy energiával végez - eddig minden rendben van a rehabjával. Clifford elmondta azt is, hogy nem orvos, de szerinte játszani fog a kiscsatár ebben az alapszakaszban - az orvosok óvatosak a sérülés természete miatt. Lépésről lépésre kell haladnia a játékosnak, ezért nem akar senki visszatérési időpontot mondani, biztosra akarnak menni.

Az Oklahoma City Thunder sztárja, Russell Westbrook nem várta meg a visszajátszást Eurostepje után:

A végére a New York Knicks újonca, Kristaps Porzingis maradt, aki két poszterre is felkerült Whiteside és Chris Bosh által. Az is igaz viszont, hogy egyrészt ő legalább megpróbált védekezni, másrészt pedig csapata nyert, úgyhogy valószínűleg nem nagyon izgatja magát a lett játékos emiatt a két zsákolás miatt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus