Hírmorzsák 2016-01-23 (10:45)

David Blattet menesztette a Cavs, Tyronn Lue az új vezetőedző - további részletek. LeBronék Mark Jacksont akarták már Blatt előtt is, rá nemet mondott a Cavs, Lue volt a kompromisszum. Blatt nem mert a sztárjátékosokkal konfrontálódni, többen azt gondolták, hogy fél Jamestől, majdnem menesztették már a Portland elleni 26 pontos zakó után is. Blatt a Minnesotánál folytathatja (?), maradni akar az NBA-ben. Robin Lopez "Chris Paul-verése" és kiállítása. (videó). A Pistons Al Horfordot is kinézte magának. Durant zsinórban 30. alkalommal 20 pont fölött (videó). Dwight Howard 3-4 napon belül visszatérhet. Mahinmi (boka) ma este sem játszik még. Wade, Nowitzki és Lamb visszatértek.

Mint arról hajnalban már külön beszámoltunk, a Cleveland Cavaliers menesztette David Blatt vezetőedzőt, helyére pedig Tyronn Lue-t jelölték ki egy hároméves szerződéssel. Brian Windhorst (ESPN) jelentette még tegnap, hogy csak a döntés meghozatala után konzultált a csapat LeBron Jamesszel, David Griffin GM pedig elmondta, hogy nem James irányítja a franchise-t, de sok jel nem erre mutat. Griffin elmondta, hogy nem fair LeBronnal szemben, hogy úgy állítják be, mintha ő hozná a döntéseket. Blatt kirúgásáról annyit mondott, hogy nem a győzelem-vereség mutatót nézi, hanem azt, bajnok kultúra alakul-e ki a csapat körül. Szerinte nem volt egységes a gárda a jó mérleg ellenére sem, a mostani váltást pedig a szezon végén lehet megítélni majd az alapján, hogy nyernek-e bajnoki címet vagy sem. Azt is hozzátette Griffin, hogy Lue nem jobb edző Blattnél, de jobb a jelenlegi Cavs számára, és identitást fog adni az együttesnek - ez hiányzott Griffin szerint.

A hírt kirobbantó Adrian Wojnarowski (Yahoo Sports) forrásai szerint egyébként James és ügynöke, Rich Paul már az előző szezon óta támogatták azt, hogy Lue-ból vezetőedző legyen a Cavsnél, bár őt kompromisszumos megoldásnak tartották, mert már Blatt kinevezése előtt is Mark Jacksont szerették volna a clevelandi kispadon látni. Jacksonnak egyébként a Klutch Sports képviseli az érdekeit, úgyhogy kevésbé meglepő a dolog, a Cavs azonban nem akarta Jacksont semmiképp se, mert Griffin tisztában volt azzal, mi történt a trénerrel a Golden State Warriorsnél - onnan menesztették, és nem a legjobb viszonyban váltak el a felek. Griffinnek így sincs egyszerű dolga, mivel állandóan eleget kell tennie James és "bandája" kéréseinek úgy, hogy Dan Gilbert tulajdonos kiszámíthatatlanságát is állandóan szem előtt kell tartania. Wojnarowski információi szerint egyébként Lue megpróbált olyannyira lojális maradni ebben a helyzetben Blatthez, amennyire csak tudott.

Chris Haynes (Cleveland Plain Dealer) szerint a 30-11-es mérleg messze nem mutatja azokat a problémákat, amikkel a Cleveland az utóbbi időben küzdött. Blatt állítólag sem LeBront, sem Kyrie Irvinget, sem Kevin Love-ot nem volt hajlandó kiemelni a videóelemzéseknél, mikor a hibákra kellett felhívni a figyelmet, Lue-nak kellett közbeszólnia és megtennie ezt helyette. Az egymás közt edzésen lejátszott mérkőzéseken is állandóan a sztároknak kedvezett, hogy velük megpróbáljon jó viszonyban maradni. Sokszor lefagyott időkéréseknél, mikor fel kellett volna rajzolni egy játékot, amivel folytathatják a mérkőzést, vagy sokszor olyan figurákat rajzolt fel egyes emberekre, akik a pályán sem voltak akkor. Megpróbálta visszacserélni Tristan Thompsont a tavalyi keleti döntő utolsó meccsén, mikor 30 ponttal vezetett csapata, de LeBron felülírta ezt a döntést. Haynes úgy tudja, hogy Blattet majdnem kirúgták már december 29-én, miután 26 ponttal kikaptak a Portland TrailBlazerstől, de a Phoenix Suns elleni győzelem megmentette még akkor.

Az előző idényben még a Cavsnél játszó Brendan Haywood azt nyilatkozta egy rádióműsorban, hogy abból, amit hallott, úgy tűnik, hogy Blatt elvesztette a csapatot, és volt nézeteltérés közte és a menedzsment között is abban, hogy mit kellene és mit nem kellene bizonyos játékosoknak játszani. Ha ezeket a dolgokat összekapcsoljuk azzal, hogy Lue-nak már volt befolyása a klubon belül, hogy jóban volt többekkel is, illetve hogy többen már vezetőedzőként tekintettek rá, akkor nem meglepő az a dolog, ami történt. Haywood úgy gondolja, Blatt túl jó fiú volt - tavaly újonc volt az NBA-ben, LeBront pedig Istenként tisztelték. James Jonesnak kellett beszélni a trénerrel, hogy ne hagyja ki James hibáit sem a videóelemzéseknél, mert mindannyian látják ettől függetlenül. Azt kiemelte, ha Matthew Dellavedova vagy Tristan Thompson nem volt jó helyen, de ha LeBron nem futott vissza, akkor ő is meg az egész szoba is csak hallgatott, márpedig a játékosok ilyenkor kezdik elveszíteni a tiszteletüket egy edző irányába. Emellett Haywood is elmondta, hogy edzésen mindig minden LeBronra beütött faultot bemondott, és a többiek már úgy voltak vele, hogy fél Jamestől.

Arról is elindultak a találgatások, hol folytathatja Blatt, Marc Stein (ESPN) értesülései szerint ugyanis a tréner maradni akar az NBA-ben. Chris Mannix (Yahoo Sports) bedobta a Brooklyn Nets nevét is, de David Pick (eurobasket.com) több forrástól is hallott a Minnesota Timberwolvesról, ahol elég sok európai játékos van, Andrew Wigginst pedig Blatt draftolta még a Cavsnél.

Térjünk át egy kicsit más témára, a ma hajnali New York Knicks - Los Angeles Clippers mérkőzésen volt egy kis pitty-putty. A találkozó harmadik negyedének közepén Chris Paul és Robin Lopez akaszkodtak össze, egy-két lökés és több pofon is elcsattant, főleg a Knicks centerének részéről. Lopezt a játékvezetők két technikaival kiállították, Paul is kapott egyet (nemcsak az arcára), és az irányító segítségére siető DeAndre Jordan is megkapta a maga technikaiját, amiért arrébb lökte Lopezt. David Blatt menesztése New Yorkban is felpaprikázta a hangulatot...

Vince Ellis (Detroit Free Press) jelentette a tegnapi Brandon Jennings nyilatkozat után, hogy nem tudni, a vezérproblémát akarja-e megoldani a Detroit Pistons, de forrásai szerint a nyár folyamán Al Horfordot is kinézték maguknak. Mint korábban beszámoltunk már róla, négyes posztra keresnek embert, de az utóbbi időben néha szétestek, Stan Van Gundy elnök és vezetőedző is többször kritizálta az együttest a hozzáállása miatt, ezért olyas valaki is kellene nekik, aki a keret élére tud állni a nehezebb időszakokban.

A sérültlistához tartozik, hogy az Indiana Pacers centere, Ian Mahinmi kihagyta a ma hajnali, Golden State Warriors elleni találkozót bal bokasérülése miatt, és ma este, a Sacramento Kings ellen sem fog pályára lépni. Az Oklahoma City Thundernél Steven Adams jobb könyöke a Dallas Mavericks elleni mérkőzés előtti bemelegítésnél sérült meg, ezért nem lépett pályára a texasiak ellen. Két nagy visszatérő is volt: pont a Mavericksnél Dirk Nowitzki (térd), a Miami Heatnél pedig Dwyane Wade (váll) vállalta a játékot, de mindkettejük csapata kikapott így is. Mellettük Jeremy Lamb (lábfej) is újra bevethető volt a Charlotte Hornetsnél, ő azonban győztes csapat tagja volt. A Houston Rocketsnél Dwight Howardot egyelőre a bokájával kezelik, de az ideiglenes vezetőedző, JB Bickerstaff Jonathan Feigennek (Houston Chronicle) elmondta, elképzelhető, hogy a center a következő 3-4 napban felépül és azt követően újra játszhat.

A végére pedig Kevin Durant maradt - az Oklahoma City Thunder sztárja zsinórban 30. mérkőzésen szerzett legalább 20 pontot:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus