Hírmorzsák 2016-01-25 (21:30)

Az ESPN Top100-as listája a 61-70. helyeken. Kemba Walker és Cousins lettek a hét játékosai. Durant szerint ők nem a Spurs, nem is fognak soha úgy játszani. Steve Kerr szerint Kawhi Leonard a liga legjobb two-way játékosa. A Heat még mindig Ray Allenre vár, tavaly nyáron is megkeresték a triplakirályt. Blatt "emberei" szerint 1000%-ig LeBron műve volt a tréner menesztése. James nyilatkozott arról, hogy meglepődött Blatt kirúgásán, illetve Lue-ról is beszélt. Blattet a Timberwolves segédedzőnek nem akarja, a Netsnél viszont ő az első számú jelölt vezetőedzőnek. Carlisle, Popovich, Kerr, Stan Van Gundy és Byron Scott is nyilatkoztak Blatt menesztéséről. Blake Griffin a következő két mérkőzést biztosan kihagyja, Andre Robersonra három hét pihenő vár. Dunleavy februárban talán elkezdheti az idényt. Blatt "kivégzése" (videó).

Az ESPN folytatta Top100-as All-Time listáját a 61-70. helyen:

61. Manu Ginobili, 62. Alex English, 63. Tracy McGrady, 64. Dennis Rodman, 65. Alonzo Mourning, 66. Chris Webber, 67. Dwight Howard, 68. Bob Lanier, 69. Vince Carter, 70. Artis Gilmore

A hét játékosai a Charlotte Hornets irányítója, Kemba Walker és a Sacramento Kings centere, DeMarcus Cousins lettek. Walker vezetésével 3-1-es hetet futott a Charlotte, ami alatt 34.8 pontot, 6.0 gólpasszt, 6.0 pattanót és 2.25 szerzett labdát átlagolt - 52 pontos karrier- és franchise-rekordot dobott a Utah Jazz elleni dupla hosszabbításos mérkőzésen. Cousinsszal 3-0-s hetet ment a Kings, ő pedig 36.0 pontot és 14.7 pattanót tett a közösbe fellépésenként - előbbi a liga legjobb statja volt ebben a szakaszban (is), ráadásul az Indiana Pacers elleni összecsapáson ő is karriercsúcsot, 48 pontot dobott.

Az Oklahoma City Thunder sztárja, Kevin Durant Royce Youngnak (The Oklahoman) azt mondta, ők nem a San Antonio Spurs, nem fognak 30-szor passzolni egy támadás alatt, mert egyszerűen nem ez a stílusuk. Sokan szeretnék, ha így játszanának, és nem is azt mondja, hogy ez rossz kosárlabda, csak egyszerűen ők nem így kosaraznak. Vannak játékosaik, akik képesek pontot szerezni, ketten könnyedén tudnak védelmet bontani, ezért mindig lesznek olyan periódusok, hogy egy-egyezni fognak, ők teremtik meg maguknak vagy másoknak a helyzeteket.

Durant szerint a kosárlabda egyszerű játék, ha valaki be tud jutni a festékbe, és ez a San Antonio célja is, csak ők előbb passzolnak párat, aztán indulnak meg a gyűrű felé, náluk viszont ott van Russell Westbrook, ő, Dion Waiters vagy éppen Cameron Payne, akik könnyedén jutnak el az ellenfél palánkja alá, hogy onnan kipasszolják a labdát az üres embereknek vagy éppen befejezzék a támadásokat. Durant szerint az az alapvető cél, hogy összekuszálják a védelmeket. Egyszerű ez a dolog, annyi, hogy ők nem passzolnak 5-6 alkalommal, mielőtt megpróbálnak eljutni a festékig. Szerinte ezzel nincs is probléma, az előnyükre tudják váltani a játékosaik egyéni képességeit. 

Ha már a Spurs: ma este összecsap egymással a liga két legjobb csapata, a Golden State Warriors és a San Antonio, a találkozó előtt pedig Steve Kerr, az oaklandiek mestere dicsérte a Spurs "új" sztárját, Kawhi Leonardöt. Kerr Monte Poole-nak (CSN) azt nyilatkozta, hogy nagyon sok szó esik manapság a two-way játékosokról, főleg azért, mert eljutott oda a játék, hogy senkit nem lehet "bújtatni" védekezésben és támadásban sem, és Kerr szerint valószínűleg Leonard a liga legjobb two-way játékosa jelenleg.

Ethan J. Skolnick (Miami Herald) információi szerint a Miami Heat még mindig vár Ray Allenre - a dobóhátvéd a 2014-es döntő óta nem játszott sehol, de a floridai együttes többször is megkereste, továbbra is él az ajánlatuk Allennek, legutóbb pedig tavaly nyáron is megpróbálták rábeszélni a folytatásra. Az Allen körüli emberek (többek között a volt csapattársainak a többsége) úgy gondolják, hogy a triplakirály nem fog újra játszani az NBA-ben. Ez nem lenne meglepő, mivel a vajkezű legenda az utolsó Miamiben töltött évében a hírek szerint többször is jelezte a társainak, a szakmai stábnak és a vezetőségnek is, hogy mindennel baja van - többek között a rotáció sem tetszett neki.

David Aldridge (nba.com) értesülései szerint a Cleveland Cavalierstől péntek este menesztett David Blatt képviselői úgy gondolják, hogy a vezetőedző kirúgása 1000%-ig LeBron James műve volt - ezt a csapat és James is cáfolta a lépés után. Mint arról reggel már beszámoltunk, a Cavs úgy szerződtette Blattet még 2014 nyarán, hogy fogalmuk sem volt arról, milyen komolyan gondolja a visszatérést James. Aldridge forrásai szerint LeBron olyan edzőt akart, aki korábban játszott az NBA-ben - csak Paul Silas felelt meg ennek eddigi karrierje során -, valószínűleg jobb is lesz a munkakapcsolata Lue-val, mint volt Blatt-tel.

James szombati nyilatkozatában Blatt menesztését követően azt mondta, hogy meglepte a döntés, váratlanul érte, de nem aggódik amiatt, hogyan tálalják az ő szerepét a médiában, mert ő is akkor tudta meg Blatt eltávolítását, amikor a csapattársai és mindenki más az együttesnél. David Griffin GM minden szavával egyetért, és ha tetszik ez valakinek, ha nem, tiszteletben kell tartani. Ő nem aggódhat amiatt, mások mit gondolnak és rég le is szokott már erről - csak azzal foglalkozik, hogyan lehetnek jobbak, hogyan érhetnek el jobb eredményeket. James elmondta, hogy 17 éves kora óta ismeri Tyronn Lue-t, de most Lue a vezetőedző, neki pedig alatta van a helye. Mindenre oda fog figyelni, amit mond Lue, és nem szeretné, ha ebből túl nagy ügyet csinálnak, hogy ők milyen viszonyban vannak - szerinte a ligában nagyon sok edző van szoros kapcsolatban bizonyos játékosaival.

LeBron arról is beszélt Dave McMenaminnek (ESPN), hogy nincs olyan, amit Lue ne látott volna már a ligában, hiszen játszott Phil Jackson vezetőedző kezei alatt, dolgozott Doc Rivers mellett - kettejükön kívül Jerry West is a mentora volt, de játszott Michael Jordan, Kobe Bryant, Tracy McGrady, Dirk Nowitzki és Dwight Howard mellett is -, úgyhogy rengeteg tapasztalatot gyűjtött, ezért meg is bíznak benne. Az egyik forrás szerint pont ez lesz a legnagyobb különbség közte és Blatt között: Lue irányítása mellett nem fogja feladni a csapat, harcolni fognak érte is.

Rick Carlise, az edzők szakszervezetének elnöke azt nyilatkozta az ESPN-nek, hogy nagyon kínos, hogy egy ilyen dolog így megtörténhet ebben a ligában. Kicsit üresnek érzi magát az ember azok után, ami Clevelandben zajlott, mert Blatt szerinte nagyszerű ember, aki kitűnő munkát végzett a Cavsnél - Carlisle odáig ment, hogy a történelem egyik legjobb edzőjének nevezte Blattet az Európában és nemzetközi szinten elért eredményei miatt, és szerinte kiválóan alkalmazkodott az NBA-hez azok után, hogy a teljes karrierjét Amerikán kívül töltötte korábban. Carlisle azt is hozzátette, hogy minden csapatnak joga van azt csinálni, amit akar, de Blatt nagyon keresett tréner lesz a nyár folyamán, amennyiben lesznek betöltendő vezetőedzői posztok és maradni akar az NBA-ben, mert a történtek után csak reménykedhetnek abban, hogy egy ilyen szakember még mindig nyitott marad arra, hogy a ligában folytassa pályafutását.

Ehhez kapcsolódik, hogy Chris Haynes (Cleveland Plain Dealer) forrásai szerint a Minnesota Timberwolves nem tervezi megkeresni Blattet. Ez a pletyka rögtön azután szárnya kapott, hogy Blattet kirúgták, bár leginkább csak arra alapult, hogy Andrew Wigginst még Blatt draftolta, és úgy volt, hogy belőle kell majd szupersztárt csinálnia idővel, illetve hogy a Minnesotánál sok az európai kosaras. Azt is hozzá kell tenni, hogy a tálalás szerint Blattet segédedzőnek nem akarja a Timberwolves, de nem is erről szólt az eredeti pletyka sem, hanem arról, hogy Sam Mitchellt válthatja vezetőedzőként, erre pedig cáfolat még nem érkezett.

Ha a Timberwolves nem, akkor a Brooklyn Nets lecsaphat Blattre, a TASS orosz hírügynökség információi szerint ugyanis ő az egyik legfőbb jelölt a Nets vezetőedzői posztjára. Mint ismert, a Brooklyn is nemrég menesztette trénerét, Lionel Hollinst, de előbb GM-et akarnak kinevezni, utána edzőt. 

Carlisle mellett több más edző is elmondta véleményét Blatt menesztésével kapcsolatban. A San Antonio Spurs mestere, Gregg Popovich azt nyilatkozta Janis Carrnak (Orange County News), hogy akik ebben a ligában vannak, mind tudják, hogyan működnek a dolgok, és mindannyian sajnálják, ha egy kollégával történnek ilyenek. Blattet nagyszerű edzőnek tartja Popovich, de néha a körülmények alakítják azt, mi történik egy edzővel, nem a csapat mérlege. Steve Kerr azt mondta Rusty Simmonsnak (San Francisco Chronicle), hogy elképesztő, hogy a tavalyi főcsoportdöntőben szereplő négy csapatból kettőnek már kirúgták a vezetőedzőjét - Blatt mellett korábban a Houston Rocketset irányító Kevin McHale-t -, és hozzátette, hogy talán neki és Mike Budenholzernek is itt az ideje elkezdeni aggódni. Szerinte szégyen, ami történt, de a Cavs egy másik csapat, úgy döntöttek, ahogy, viszont Blatt-tel együtt érez, és főleg azok után érdekes az eltávolítása, hogy milyen sikereket ért el.

A Detroit Pistonst irányító Stan Van Gundy azt mondta David Mayónak (MLive), hogy nem tudják, mi történt, de nincs olyan magyarázat, ami azt tudná megerősíteni, hogy Blatt nem hozta az elvárásokat, ha a győzelmeket, sikereket nézzük. Eljutott az NBA döntőjébe, és ki tudja, mi történt volna, ha Kyrie Irving és Kevin Love is rendelkezésére áll? Még nélkülük is szoros, kiváló csata volt az a sorozat. Idén aztán az idény közepén 60 győzelemre állt a csapatával úgy, hogy Irving a szezon nagy részét kihagyta, Iman Shumpert is rengeteget volt sérült, és még így is vezeti a konferenciát. A Los Angeles Lakers trénere, Byron Scott az előbb már említett Janis Carrnak elmondta, hogy egy olyan csapatnál, mint a Cleveland, egészen kitűnő mérleg ellenére is kirúghatják bármikor az edzőt. Néha nem tudni, mit várnak a tulajdonosok, GM-ek, és ő is elmondta, hogy sajnálja Blattet - kívülről nem igazán látni, hogy mit tett vagy nem tett azért, hogy menesszék.

Ben Bolch (Los Angeles Times) jelentette, hogy a Los Angeles Clippers erőcsatára, Blake Griffin kihagyja a következő két mérkőzést, mivel hazautazott, így a csapat idegenbeli túrájának utolsó két állomásán biztosan nem lép pályára. Anthony Slater (The Oklahoman) forrásai szerint a ma hajnalban megsérülő Andre Robersonnak három hetet kell kihagynia meghúzódott térde miatt. A Chicago Bullsnál Mike Dunleavy továbbra sem jelentkezhet játékra, de a kiscsatár a Chicago Tribune-nak elmondta, hogy jobban érzi magát összességében. Dunleavy elmondása szerint a kondicióját, az időzítését, a ritmusát kell visszanyernie, hiszen május óta nem játszott egyetlen mérkőzést sem, de alapvetően jól van, és februárban talán el is kezdheti az idényt - kedden már ütközésekkel együtt edzett, és a csapattal tart majd a 7 meccses idegenbeli túrára is.

A végére pedig térjünk vissza a Cavshez. David Blatt kivégzése az alábbiak szerint zajlott (sokadjára Trónok Harca köntösbe bújtatva, úgyhogy aki nem látta az utolsó részt és meg akarja nézni, az ezt most ne nézze meg).

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus