Hírmorzsák 2016-01-28 (10:30)

Az ESPN Top100-as listája a 46-50. helyeken. Porzingis szerint jobb mentort nem is kívánhatott volna Melónál. Mirotic vakbélműtéten esett át, az All-Star gála után térhet vissza. Pau Gasollal szeretne hosszabbítani nyáron a Bulls. A Warriors beállította a legjobb kezdés rekordját. Nowitzki szerint Kobe generációjuk Michael Jordanje, Bryantnek főleg a trash talk fog hiányozni a némettel, Cuban pedig bírózott kicsit Kobe 62 pontos meccse miatt. Nance Jr. szerint Bryant kiérdemelte, hogy felállíthassa őt a kispadról. Shaq szobrot kap a Staples center előtt. LeBron a végső győzelemért bármit feláldoz. Dellavedova örökké hálás lesz Blattnek. Lue irányítja keletet az All-Star gálán, amivel történelmet ír. Jalen Rose szerint Blake Griffint fizetés nélküli eltiltással kellene sújtani felépüléséig. Wade fia scouting reportot írt az édesapjának. Rondo Hawks elleni tripla-dupláját elvette a liga. Jordan McRae a Sunsnál.

Folytatta tegnap este az ESPN a Top100-as listáját, 50-től lefelé azonban már ötösével fognak haladni, így tegnap öt új nevet hoztak nyilvánosságra:

46. Allen Iverson, 47. George Gervin, 48. Willis Reed, 49. Russell Westbrook, 50. Ray Allen

A New York Knicks újonca, Kristaps Porzingis nyilatkozott csapattársáról, Carmelo Anthonyról. Az 1/4-en húzott lett magasember azt mondta, olyan neki Melo, mintha a bátyja lenne, nagyon sokat segített számára a kiscsatár a pályán és azon kívül is. Jól érzik magukat együtt, sokszor szoktak szórakozni is, és nem is kívánhatna magának jobb mentort Anthonynál.

Porzingis csapattársa lenne az All-Star gála Rising Stars mérkőzésén a Team World csapatában Nikola Mirotic, ám ő jó eséllyel nem fog részt venni a torontói összejövetelen. A Chicago Bulls jelentette ugyanis tegnap este, hogy súlyos vakbélgyulladása volt a spanyol erőcsatárnak, túl is van már a műtéten, és visszatérése az All-Star hétvége után várható - hogy ki helyettesíti majd az "újoncok - másodévesek" mérkőzésen, arról még egyelőre nincs hír.

Mirotic kiesése nemcsak az All-Star gála miatt érdekes, hanem a cserehatáridő miatt is, az ugyanis február 18-a, tehát alig valamivel a 12-14-e között rendezendő torontói esemény után lesz. Marc Stein (ESPN) forrásai szerint a Bulls nemhogy cserélni akarja Pau Gasolt, hanem mindenképpen szeretnének vele új szerződést kötni a nyáron - a spanyol csillag ki fog lépni jelenlegi kontraktusa utolsó évéből, így szabadügynök lesz. Ez nem meglepő, tekintve hogy Gasol mellett most már Taj Gibson és Bobby Portis is kell a rotációba, bármelyikük kiesésével az alapvetően bő rotáció teljesen elvékonyulna Noah egész idényre kiható vállsérülését és most Mirotic kiválását követően.

A napi statisztika ki másé lenne, mint a Golden State Warriorsé, akik 42-4-es mérlegükkel beállították a legjobb kezdés rekordját az első 46 mérkőzésen - a csúcs nem a 72-10-es Chicago Bullsé, hanem az 1966/67-es Philadelphia Sixersé a Warriorsön kívül. Az oaklandi alakulat az előző 186 játékpercben nem volt hátrányban (majdnem négy teljes mérkőzés), és az előző 5 mérkőzésen egyaránt elérték legalább a 120 pontot, erre 1993 és a Phoenix Suns óta senki nem volt képes. Pontosan egy naptári éve vesztettek hazai pályán utoljára, amikor a Chicago Bullstól kikaptak 113-111 arányban. Szintén ide tartozik, hogy a Dallas Mavericks elleni ma hajnali győzelemkor Steph Curry bedobott tripla nélkül maradt az első félidőben - 37 mérkőzés óta először fordult ez elő vele.

Tegnap hajnalban a Los Angeles Lakers utoljára játszott a Dallas Mavericksszel a Kobe Bryant-érában, bár az aranysárga-lilák ikonja nem tudta vállalni a játékot, így Dirk Nowitzkivel való utolsó csatája elmaradt. A német csillag ennek ellenére sem fukarkodott a dicséretekkel, hiszen a találkozó után azt mondta, Kobe generációjának Michael Jordanje. Szerinte Bryant minden idők egyik legjobbja, aki valaha kosárcipőt húzott a lábára - nagyszerű élmény és nagy megtiszteltetés volt, hogy ellene játszhatott.

Bryant még a mérkőzés előtt beszélt a riporterekkel, és elmondta, arra a mérkőzésre mindig is jó szívvel fog emlékezni, amikor 62 pontot dobott három negyed alatt és így egymaga több pontot szerzett az első 36 percben, mint a Mavsnél az összes játékos együttvéve. Kobe úgy érzi, elérhette volna a 80-at, ez azon kevés esték egyike volt, de a Dallas tulajdonosa, Mark Cuban azért belerondított kicsit az összképbe - szerinte mindenki a 62 pontra emlékszik meg arra, hogy Bryant jobban állt, mint ők, de mindig is mondta, hogy Steve Javie játékvezetőé volt az érdem, hiszen három negyed alatt 25 büntetőt dobhatott Kobe. Ettől függetlenül jó a kapcsolatuk, nagy tisztelője lett Bryantnek.

Kobe azt is elmondta, hogy leginkább a trash talk fog neki hiányozni, ami közte és Nowitzki között ment egész karrierjük során. Szerinte a német ikon azon kevesek közé tartozik, akik ezt is mesteri szinten művelik - mindig mondta neki, hogy nem érti, amit mond, artikuláljon jobban, de aztán jött a savazás a túloldalról is, ez hiányzik majd neki, ha befejezi karrierjét. Cuban egyébként kitért arra is, hogy nem sajnálja, hogy Bryant nem lép(ett) pályára, mert biztos volt benne, hogy ő lenne az, aki miatt végül kikapnak - mint arról tegnap írtunk már, Nowitzki duplájával nyert végül a Mavs.

Kobe-nál a másik dolog, ami tegnap előkerült, az a Larry Nance Jr.-nak intézett odaintése volt, hogy az újonc álljon fel és adja át neki a helyét. Az erőcsatár azt nyilatkozta Eric Pincusnak (Los Angeles Times), hogy hallotta a hangos ovációt, mikor Bryant bement a pályára, de a saját dolgával törődött, nézte a mérkőzést. Aztán egyszer csak hallotta, hogy "Nance, Nance, kelj fel", erre odanézett az edzőkre, hogy mi történik, be fogják cserélni? Erre mondta neki Kobe, hogy "nem, csak kell a helyem". Elmondása szerint nem az járt az eszében akkor sem, hogy "húha, hát ez az én helyen, nem adom át", mert ez tiszteletlenség lett volna. Szerinte Bryant kiérdemelte a jogot, hogy ezt megtehesse.

És maradjunk még a  Lakersnél: a franchise elnöke és egyik társtulajdonosa, Jeanie Buss közleményben jelentette be, hogy nemcsak, hogy visszavonultatják Shaquille O'Neal mezét, hanem kap egy szobrot is az egykori kiváló center a Staples Center előtt, valamikor a 2016/17-es idényben, a pontos dátum egyelőre nincs meg. Buss szerint Shaq egy óriás volt és nemcsak méretei miatt, hanem azért is, amit elért Lakers-játékosként. Nemcsak azért volt felelős, hogy a Staples Center megépült (Szerk.: a Great Western Forumban játszottak előtte), hanem azért is, hogy az egyik legsikeresebb és leghíresebb csarnok lett az egész világon. Elismerésnek szánják az egykori centernek, amit Buss szerint nagyon megérdemelt Shaq.

Kedd este volt arról szó, hogy Tyronn Lue azt nyilatkozta, Kevin Love-nak és Kyrie Irvingnek nem a saját brandjükkel kellene elsősorban foglalkozni, ebben a témakörben szólalt most meg LeBron James. James Chris Haynesnek (cleveland.com) azt mondta, hogy csak és kizárólag nyerni akar, ezért mindent megtesz, ezért bármit beáldoz. Szerinte fiatalabb korban nehéz rájönni, hogyan kell ezt csinálni, de ő már középiskolában is volt győztes csapat tagja, az pedig nem számít, ki milyen szinten jutott el a csúcsra, ehhez mindig szükséges áldozatokat hozni. Tudta korábban is, hogy győztes típus, a munkát is beletette abba, hogy ez így is legyen, azt pedig mindig is tudta, hogy az ember saját brandjének a győzelem tesz a legjobbat, mindig ez volt a hozzáállása. 

A Cavs egyik kiegészítője, a tavaly berobbanó Matthew Dellavedova még David Blattről beszélt Haynesszel. Az ausztrál hátvéd szerint rengeteget köszönhet Blattnek, hatalmas lehetőséget kapott tőle azzal, hogy fontos szerepet szánt neki volt mestere. Hitt benne Blatt és 100%-ig támogatta is. Nagyon sokat lökött a karrierjén az ex-edző, úgyhogy mindig is hálás lesz Blattnek azért, amit érte tett. Önmaga lehetett a pályán, ami nagyon ritka lehetőség, de úgy érzi, hogy ő is elvégezte a szükséges munkát, hogy élni tudjon ezzel a sansszal. Dellavedova azt is elárulta, hogy sokat beszélgettek a pályán kívül is, nagyszerű embernek tartja Blattet és biztos benne, hogy pályafutásuk még keresztezi egymást, mert a kosárlabda világa elég kicsi.

És még egy kis Cleveland: a liga bejelentette, hogy a Cavs vezetőedzője, Tyronn Lue irányítja a keleti csapatot a torontói All-Star gálán. Bár a tréner kevesebb mint egy hete vette át az ohiói együttest Blatt-től, ők vezetik a keleti konferneciát, így annyira azért nem meglepő a dolog. Lue ezzel történelmet írt, hiszen 11 meccse lesz a ligában a gála előtt, ez a legkevesebb, amivel valaha valaki All-Star csapatot irányíthatott - Pat Riley 1982-ben 32 mérkőzéssel a háta mögött irányíthatta nyugatot. Lue most 3 összecsapást "vezetett" le a Cavs élén, a tegnap a nyugati keret élére kinevezett Gregg Popovich 1538-nál jár, és az is egy érdekes párhuzam, hogy mikor Kobe Bryant az első All-Star gáláján szerepelt, Lue még irányító volt... a Nebraska egyetemen - most mindketten résztvevők lesznek.

Shams Charania (Yahoo Sports) információi szerint a Phoenix Suns Jordan McRae 10 napos szerződtetését tervezi - a hátvéd a Delaware 87ers színeiben nemrég 62 pontot dobott az egyik D-Liga mérkőzésen. 

A Los Angeles Clippers erőcsatára, Blake Griffin a reflektorfénybe került a legutóbbi balhéjával - mint ismert, megütötte a csapat személyzetének egyik tagját, emiatt eltört a jobb keze és 4-6 hetes pihenőre kényszerül. Az NBA biztonsági emberei kihallgatták DeAndre Jordant és Joe Resendezt, a klub egyik alkalmazottját a történtekről - az egyik szemtanú szerint csak a szokásos oda-vissza beszólogatás ment Matias Testi és Griffin között, ez fajult verekedéssé. Több cikk is született a témában Griffin "fake-tough" szerepe miatt, ami egyre jobban erősödik a legutóbbi események hatására, Jalen Rose pedig az ESPN ma hajnali adásában elmondta, ő bizony fizetés nélküli eltiltást adna Griffinnek a csapat helyében egészen addig, amíg nem tud játszani.

Dwyane Wade 13 éves kisfia, Zaire Wade egy elég jó kis scouting reportot írt az édesapjának a Chicago Bulls elleni győzelem után, a Brooklyn Nets elleni siker előtt. A kissrác leírta, hogy ugyan apukája nem kapja meg az üzenetét, csak a Nets elleni mérkőzés után, de szeretne neki néhány dolgot mondani. Az utóbbi pár mérkőzésén figyelte: amikor szenvedett, akkor gyengén dobott a mezőnyből, amikor viszont ment neki a játék, akkor támadta a gyűrűt, és Zaire szerint a Bulls elleni mérkőzés volt idén Wade legjobbja. Amikor a betörést választja, akkor a védelmeket sikerül annyira összezilálnia, hogy vagy neki lesznek könnyebb lehetőségei, vagy üres helyzetekből dobhatnak a csapattársai.

Így kellene továbbra is játszania, mert így kicsit több helyet hagynak neki az ellenfelek, márpedig a srác szerint akkor veheti elő leginkább Wade a gyilkos középtávolit. Azt is hozzátette Zaire, hogy édesapjának nem szabadna ennyire sokszor önmagát hibáztatnia, szenvedélyből kellene inkább játszania, mert olyan, mintha valaki kényszerítené arra, hogy kosarazzon. Játsszon úgy, mintha az utolsó meccse lenne a szezonban, adjon bele mindent és bízzon a társaiban - Wade érhetően fülig érő szájjal hallgatta a levelet, amelyet Udonis Haslem olvasott fel neki.

A liga elvette a Sacramento Kings irányítója, Rajon Rondo Atlanta Hawks elleni tripla-dupláját, miután kiderült, hogy DeMarcus Cousins egyik lepattanóját tévesen hozzá írták be.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus