Hírmorzsák 2016-02-03 (10:30)

Lowry, DeRozan és Durant lettek a hónap játékosai, Porzingis és Towns pedig a hónap újoncai. Byron Scott 2 és fél hónapos próbaidőn van a Lakersnél, az alapszakasz végéig kell bizonyítania, hogy ne küldjék el. Harrison Barnest nem nagyon izgatta fel a Kevin Durant-pletyka. TJ Warren befejezte erre az idényre, eltört a jobb lábfeje. Meeks legkorábban március végén léphet pályára. Joe Johnson a kivásárláson gondolkodik, a Heat vinné, ha meg tud egyezni a Nets-cel. Garnett megvédte Sam Mitchellt, dicsérte a fiatalok munkamorálját. Hinkie szerint Colangelo rengeteget segít nekik, más szemszögből látja a dolgokat. Derek Fisher szerint nem csalódás, ha idén nem jut PO-ba a Knicks. Sérültlista: Capela (comb), Vonleh (boka).

A Toronto Raptors hátvédjei, Kyle Lowry és DeMar DeRozan, valamint az Oklahoma City Thunder kiscsatára, Kevin Durant lettek a hónap játékosai keleten és nyugaton. DeRozan 23.9 pontot átlagolt januárban 44.2%-os mezőny-, 41.7%-os tripla-, valamint 84.8%-os büntetőmutatóval, volt még 4.2 pattanója és 3.8 gólpassza is. Lowrynak 21.7 pontos, 5.5 pattanós, 6.7 gólpasszos és 2.4 szerzett labdás mutatói voltak a naptári év első hónapjában +7.6-es net ratinggel. Durant 28.5 pont mellett 9.3 pattanót, 4.3 gólpasszt és 1.1 szerzett labdát tett a közösbe fellépésenként +11.7-es net rating mellett - a 100 támadásra vetített dobott pontok számának és a 100 támadásra vetített kapott pontok számának különbsége ez, amikor a játékos is a pályán tartózkodik.

A hónap újoncai a New York Knicks erőcsatára, Kristaps Porzingis és a Minnesota Timberwolves centere, Karl-Anthony Towns lettek - semmi meglepő nincs ebben, az eddigi 3-3 hónap újoncai díjakat mindet ők gyűjtötték be. Porzingis 15.3 pont mellett 7.2 pattanót és 1.63 blokkot átlagolt 37.5%-os triplamutatóval. Towns volt az egyetlen, aki 16.9 pontjával és 10.9 pattanójával dupla-duplát hozott az elsőévesek között - utóbbi kategóriában vezette is az újoncokat -, és ugyanúgy 1.63 blokkja volt, mint Porzingisnek. Towns 53.5%-kal célzott a mezőnyből, 87.2%-kal a büntetővonalról, és a Dallas ellen olyan számsort (27 pont, 17 pattanó, 6 blokk) produkált, amit rajta kívül egyetlen játékos sem tudott eddig ebben a szezonban.

A tegnap este fő híre Adrian Wojnarowski Durantet és a Golden State Warriorst érintő pletykája volt - Durant esetleges leigazolásának egyik feltétele, hogy a bajnoknak le kell mondania Harrison Barnesról. Barnes egy Rusty Simmonsszal (San Francisco Chronicle) lefolytatott telefonbeszélgetésben elmondta, hogy Durantet nagyszerű játékosnak tartja, és ha ezt akarja a csapat, akkor remélhetőleg sikerül is megcsinálniuk. Barnes hozzátette, hogy mindig van valami - pár éve Dwight Howard, tavaly nyáron Kevin Love merült fel, mindig van valaki, akit szeretne a Golden State vagy aki szeretne a csapathoz igazolni. Ez is a ligához tartozik. Ha megtörténik Durant Warriorshöz igazolása, az nagyszerű, de ha nem, az is, mert végső soron az a lényeg, hogy ő az NBA-ben játszat majd továbbra is, bármi történik.

Arról is volt szó tegnap este, hogy a Los Angeles Lakers vezetőedzőjét, Byron Scottot az idény közben nem menesztik, ám Mike Bresnahan (Los Angeles Times) finomított az információn: Scottnak két és fél hónapja van arra, hogy meggyőzze a vezetőséget, ne küldjék el a nyár folyamán - "idén" tehát ki nem rúgják, de komoly dolgoknak kell bekövetkezni, hogy az off-szezonban ne tegyék ezt meg. Ha a fiatalok fejlődnek, a meccseken pedig sokkal nagyobb ellenállást tanúsítanak, van esélye Scottnak a maradásra, de a reményt látnia kell Mitch Kupchakéknek, hogy adjanak még időt a trénernek.

A Minnesota Timberwolvesnál Sam Mitchell helye sem biztos finoman fogalmazva sem. A trénert korábban nem védte meg egyik jó barátja, a klub legendája, Kevin Garnett sem, ám KG most Kyle Ratke-nek (timberwolves.com) elmondta, nemcsak Mitchellt, hanem az egész szakmai stábot támogatja - nagyon szép jövőt lát az együttes és a fiatal játékosok előtt is. Úgy érzi, hogy folyamatosan fejlődnek, legalábbis az utóbbi 10-15 mérkőzésen biztosan. Garnett elmondása szerint nemcsak ő, hanem az egész keret Mitchellék mögött van - hisznek a trénerben, az általa használt rendszerben és abban is, amit csinálnak. Az erőcsatár azt is elmondta, hogy mindhárom nagy tehetségük, Andrew Wiggins, Towns és Zach LaVine is nagyon sokat dolgozik - ha jók akarnak lenni, ezt is kell tenniük, ez a legfontosabb.

Két játékossal kapcsolatban is elég szomorú infók láttak napvilágot. Adrian Wojnarowski (The Vertical, Yahoo Sports) jelentette, hogy forrásai szerint a Phoenix Suns kiscsatára, TJ Warren befejezte az idényt, miután törést találtak jobb lábfejében - azt egyelőre még nem tudni, kell-e műteni vagy sem, de teljes felépülést jósolnak neki az orvosok.

A Detroit Pistonsnál Jodie Meeks lehet, hogy ebben a szezonban már nem játszik - összesen két mérkőzése volt eddig a 2015/16-os alapszakaszban. Arról tegnap reggel írtunk már, hogy nem gyógyult meg Meeks eltört lábfeje, Stan Van Gundy elnök és vezetőedző pedig azt mondta, elég nagy meglepetés lenne, ha ebben az idényben komolyan tudná segíteni a csapatot Meeks. Legkorábban március elején növelheti az edzésmunkáját a dobóhátvéd, kell pár hét, mire formába hozzák, aztán már a szezon utolsó hónapja jön, és még csak akkor fog tudni újra pályára lépni, ha minden jól megy. Ha tud segíteni Meeks a csapatnak, az jó, de egyelőre nem úgy néz ki.

Két kisebb sérülésről kell még beszámolnunk. Egyrészt a Houston Rockets centeréről, Clint Capeláról, aki combsérülése miatt nem lépett pályára ma hajnalban, a Miami Heat ellen meccsen - mint ismert, Dwight Howardot eltiltották, Montrezl Harrell pedig betegség miatt nem vállalta a játékot, de az alacsonyabb szerkezet ellenére is nyert a texasi alakulat. Másrészt a Portland TrailBlazers erőcsatárát, Noah Vonleh-t kell még megemlíteni, aki a Milwaukee Bucks elleni diadal során bal bokasérülést szenvedett - sántított az öltöző felé menet a játékos, de saját elmondása szerint nincs nagy gond, jól lesz hamarosan.

Andy Vasquez (The Record) értesülései szerint a Brooklyn Nets dobóhátvédje, Joe Johnson a jövő héten beszélni fog az ügynökével a kivásárlásról. Maga az érintett Vasqueznek elmondta, hogy nem akar kikényszeríteni a Netstől semmit, cserét biztosan nem fog kérni, de hogy nyitott-e a kivásárlásra, azt még ő maga sem tudja, beszélni fog az ügynökével. A Brooklyn valamennyit spórolhat, ha meg tud egyezni Johnsonnal egy, a fizetésénél alacsonyabb összegben, míg a veterán swingman PO-csapathoz mehet játszani a rájátszás előtt. Ethan J. Skolnick (Miami Herald) információi szerint ha kivásárolják Johnsont, a Miami Heat érdeklődik iránta.

A Philadelphia Sixers GM-je, Sam Hinkie Mike Sielskinek (Philadelphia Inquirer) azt nyilatkozta, hogy sokkal inkább munkatársként tekint Jerry Colangelo elnökre, mint mentorként. Hinkie szerint már bebizonyosodott, hogy Colangelo a csapat segítségére tud lenni, és meglepődne, ha a továbbiakban nem lenne Colangelo még sokkal inkább a gárda hasznára. Más szemszögből látja dolgokat az elnök, jóval több tapasztalata is van, sokkal értékesebbek a beszélgetések, mióta ő is a klubnál van. Hinkie azt is elmondta, hogy egyáltalán nem bánja, hogy ha viták, véleményütközések vannak bármilyen témában, mert így jobban fel tudnak készülni arra, hogy a liga többi együttese hogyan gondolkodik és mi a legjobb döntés egy adott helyzetben.

A New York Knicks nincs túl nagy formában, ma hajnali vereségükkel az utóbbi 7 találkozóból 6-ot elbuktak, így 5 meccsel vannak 50% alatt, először az idény folyamán. Derek Fisher vezetőedző az ESPN 98.7 FM "The Michael Kay Show" című műsorában annyit mondott erről, hogy nem lenne csalódott, ha ebben a szezonban lemaradnának a rájátszásról, hiszen fiatal keretük van, amely tele van új játékossal - nem sok olyan elitcsapat van a ligában, amelyben egy újonc a húzóember. Reálisan kell látniuk, hol állnak jelenleg, el kell fogadniuk, bármi is a helyzet - nem szabad abba belemenniük, hogy hol kellene lenniük, nem mások döntik el helyettük, mi számít sikeres szereplésnek és mi nem.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus