Hírmorzsák 2016-04-11 (10:30)

Hoiberg szerint Butler decemberi nyilatkozata után változott meg a szezonjuk. Morey sorsa a nyár folyamán eldől. Melo szerint folytonosság kellene a Knicks keretében. Phil Jackson vissza akar térni a Lakershez? SVG szerint fontos volt az idei évük, hiszen 6 év után először lesznek PO-ban. A Golden State újabb rekordot döntött a 72 győzelem beállítása mellett. A Warriors csodaszere az idegenbeli együtt vacsorázások lennének? Bryan Colangelo a Sixers új elnöke, Jerry Colangelo ezentúl tanácsadó. LeBronnak azt mondták 11 évesen, hogy csak 190 centi lesz, szerinte úgy is domináns játékos lenne most. Az NBA búcsúzott az Arco Arenától (videó). Világklasszisok mondták el, mit gondolnak Kobe-ról (videó). Cousins befejezte az idényt. Barea ma este nem játszik (ágyék). Sérültlista: Shumpert (térd), Beal (medencecsont), Diaw (comb), Favors (térd). Ennis a Pelicansnél, Weber a Heatnél.

A Chicago Bullsról lassan nap mint nap jönnek ki új hírek, amelyek természetesen nem a teljes elégedettségről szólnak, hiszen idén 2008 óta először nem lesz ott az együttes a rájátszásban. A gárda vezetőedzője, Fred Hoiberg KC Johnsonnak (Chicago Tribune) azt nyilatkozta, hogy jól kezdődött számukra az idény, aztán valami megváltozott. A tréner szerint ez nagyban köszönhető annak a Jimmy Butler-féle nyilatkozatnak, amelyet a swingman a decemberi, New York Knicks elleni meccs után tett - Butler akkor annyit mondott, hogy sokkal keményebben kellene Hoibergnek bánni a játékosokkal, jobban számon kellene kérnie rajtuk, ha valamit nem csinálnak meg a megbeszéltekből. Ezt követően elég sok elég parázs megbeszélés volt az öltözőben és a videózásoknál is. Hogy változtat-e, többet hallatja-e a hangját, konkrétabb lesz-e a következő idényben, arra annyit mondott az edző, hogy talán, a nyáron átgondolja ezt.

A Houston Rocketsnél is óriási csalódás volt a szezon - ők még bejuthatnak a rájátszásba, de ahhoz a Utah Jazz botlása is kelleni fog már, pedig tavaly még konferencia döntőt játszottak a Golden State Warriors ellen. Daryl Morey GM-nek ugyan 2018-ig van szerződése, de nyáron neki és az ideiglenes vezetőedzőnek, JB Bickerstaffnak is átfogó elemzést kell írniuk az idényről, főleg az lesz érdekes pont, hogy szerintük hol ment félre a csapat - "rossz válaszok" esetén mindkettejüket könnyen leválthatják. Morey nemrég az ESPN-nek el is mondta, hogy rossz embert kérdeznek arról, mennyire van biztonságban az állása, mert ez a tulajdonos, Les Alexander döntése, ő csak a saját dolgára koncentrál.

Ha már a Bullsnál szóba került a New York, folytassuk velük - náluk sem volt éppen diadalmenet az idény, igaz, az elvárások sem voltak olyan nagyok. A csapat sztárja, Carmelo Anthony Stefan Bondynak (New York Daily News) azt nyilatkozta, hogy szeretné, ha az állományban nem lenne annyi változás, mint korábban - mióta 2011-ben csatlakozott a klubhoz, nagyjából 70 csapattársa és 4 vezetőedzője volt már. Melo szerint fontos, hogy meglegyen ez a fajta folytonosság, hogy a keret magja hosszabb ideig együtt maradjon, és ne az legyen, hogy mindenkit lecserélnek minden évben. Ha ezt sikerülne megtenniük, úgy érzi, egyre inkább előreléphetnének, mert a játékosok egyre magabiztosabbak lennének a saját játékuk és a csapat miatt is. Anthony azt is hozzátette, hogy szerinte pár hónap alatt nem lehet megtanulni egy rendszert, hosszabb ideig kell az együttesnél lenniük, hogy otthonosabban mozogjanak.

A Knicks elnökéről, Phil Jacksonról újra felröppentek a találgatások, hogy távozni akar a csapattól, méghozzá a Los Angeles Lakershez - most Michael Grange (Sportsnet) hozta le, hogy a következő idény végén kilép Jackson a szerződéséből, hacsak nem mérgesedik el a viszony közte és James Dolan tulajdonos között, mert akkor előbb is távozhat. Szeretne visszatérni az aranysárga-lilákhoz, és ha menyasszonya, Jeanie Buss testvére, Jim Buss kikerül a képből - elvileg ez is a következő szezonban következik be, ha nem lesz bajnokesélyes a Lakers -, akkor azonnal menne is a helyére elnöknek. Stephen A. Smith (ESPN) a heti First Take-ben rendesen kiosztotta egyébként Jacksont - úgy fogalmazott, hogy ha nem akar edzősködni az elnök, és nem tud egy tehetséges trénert kinevezni a Knicks élére, akkor jobb is, ha visszamegy Los Angelesbe.

A Detroit Pistonsnál mindössze két játékos, Kentavious Caldwell-Pope és Andre Drummond maradtak meg abból a keretből, amelyet 23 hónappal ezelőtt vett át Stan Van Gundy elnök és vezetőedző. Őt kérdezte David Mayo (MLive) arról, hogy különösen fontos volt-e ez az idény a számára így, hogy ezt az állományt már szinte teljes egészében ő rakta össze. Azt mondta SVG, hogy igen, különleges volt számára ez a keret, ahogyan az összes korábbi csapata is - amivel kiemelkedik ez a Pistons az az, hogy ez a jelenben van, a többi pedig a múltban volt, illetve amiatt is fontos még ez a csapat, hogy 6 év után jutottak be újra a PO-ba, ez a tulajdonosi kör pedig először, mióta átvette a csapatot. Sok nagyon jó évük volt, aztán rengeteg rossz is - az összes csapatnál dolgozó ember miatt különleges az most nekik, hogy újra ott lehetnek a rájátszásban.

A napi statisztika természetesen a Golden State-é, hiszen minden idők legjobb mérlegét állították be ma hajnalban Steph Curryék, miután a San Antonio Spurs elleni győzelemmel megszerezték ebben a szezonban 72. sikerüket is - a Memphis Grizzlies elleni hazai szezonzárón lehet meg számukra az új csúcs. 34. sikerük volt a ma hajnali idegenben ebben az idényben, ez új rekord - itt már megdöntötték az 1995/96-os Bulls eddigi csúcsát.

Az is a bajnoki címvédőhöz tartozik, hogy az idegenbeli meccsek utáni közös vacsorázások lehetnek a csapat titkos fegyverei, legalábbis Shaun Livingston ezt nyilatkozta Jordan Brennernek (ESPN) - általában a helyi éttermekben bérelnek ki egy külön szobát, ahol a játékosokon és a szakmai stábon kívül ott lehetnek mindenkinek a rokonai is. Livingston azt is elmondta, hogy 10 éve játszik a ligában, de olyan csapatban még sosem volt, aminél ez szokás lett volna. Curry annyit tett ehhez hozzá, hogy ahelyett, hogy különválnának a mérkőzéseket követően, egy helyre mehetnek, és élvezhetik egymás társaságát, így alakul ki az a kémia a csapaton belül, ami kell ahhoz, hogy évről évre sikeresek lehessenek. Anderson Varejao szerint ez egy hihetetlen és nagyszerű dolog, mert együtt tartja az együttest, neki pedig különösen fontos ez, hiszen gyorsabban megismerheti a többieket.

A sérültekhez, hiányzókhoz tartozik, hogy a Sacramento Kings centere, DeMarcus Cousins bejelentette, hogy ebben az idényben már nem lép pályára - semmi meglepő nincs ebben, hiszen ma este a Phoenix Suns, szerdán pedig a Houston vendége lesz a Kings, azt pedig már korábban hallhattuk, hogy a center idegenben nem játszik már idén. A San Antonio végül nem teljes kerettel állt fel a Warriors ellen, Tim Duncan ugyanis nem volt ott a többiekkel a pályán, Boris Diaw-nak pedig még mindig gondja volt a combjával - emiatt hagyott ki egy hetet már a francia magasember. A Dallas Mavericksnél JJ Barea nem játszik ma este, a Los Angeles Clippers ellen ágyékhúzódása miatt. A Washington Wizardsnál Bradley Beal idő előtt fejezte be a Charlotte Hornets elleni meccset, mert fájt a medence csontja. A Cleveland Cavaliersnél Iman Shumpert bal térde fájt, ezért nem játszott a Chicago Bulls ellen tegnap hajnalban, a Utah Jazznél pedig Derrick Favors jobb térde miatt nem tudta vállalni a játékot ma hajnalban, a Denver Nuggets ellen - Trey Lyles 22 ponttal ugrott be a helyére.

A Philadelphia Sixersnél tegnap este bejelentették Bryan Colangelót, aki nem GM, hanem elnök lett, és közvetlenül Josh Harris többségi tulajdonosnak jelent majd - édesapja, Jerry Colangelo Sam Hinkie-hez hasonlóan lemondott posztjáról, innentől kezdve a tulajdonosi kör tanácsadójaként tevékenykedik tovább. Bryan a bemutatásán azt nyilatkozta, hogy kinevezése nem azt jelenti, hogy az eddig elkezdett folyamatokat abbahagyják, hanem hogy előrelépnek abból az állapotból, amit sikerült megteremteni a Phillynél az utóbbi évek során. Az új elnök szerint az eddigi előre dolgok sikernek számítanak, ugyanis ez egy előre kitervelt, jól kivitelezett újjáépülés volt eddig a Sixersnél, innen pedig elég nagyot léphetnek előre a következő időszakban.

Volt két igazolás is a hétvége folyamán. Egyrészt a New Orleans Pelicans a szezon végéig, tehát mindössze pár napra leigazolta James Ennist - a kiscsatár 6 meccsen már játszott a csapatnál, ezeken 11.3 pontot (44% tripla), 3.7 pattanót, 2.3 gólpasszt és 1.2 szerzett labdát átlagolt, egyébként volt idén a Memphis Grizzliesben és a D-Ligában is. A Miami Heat pedig Briante Webert igazolja majd le egy 3 éves szerződéssel, amiből a következő két év részlegesen garantált. Az irányító a floridaiak D-Ligás csapatában, a Sioux Falls Skyforce-nál 10.7 pontot, 5.3 pattanót és 4.7 gólpasszt átlagolt, de márciusban volt a Grizzlies kezdőirányítója is - Memphisben 4.8 pont, 4.0 pattanót, 3.3 gólpassz és 1.5 szerzett labda voltak a mutatói.

Egy kis érdekesség: LeBron James 11 évesen 170 centi volt, és akkor egy orvos azt mondta neki, hogy csak 190 centire fog megnőni. James azt nyilatkozta Chris Haynesnek (Cleveland Plain Dealer), hogy teljesen összetört akkor, mivel Michael Jordan és Penny Hardaway voltak a példaképei, ők meg 198 meg 202 centik voltak - mikor meghallotta, hogy csak 190 centi lesz, úgy érezte, az álmai szertefoszlottak. James ekkor kezdett azonban igazán nőni, és kilencedikes korára, nagyjából 14 évesen már elérte a 190 centit - elmondása szerint ekkor már tudta, hogy elég jók az esélyei, hogy mégis tovább fog nőni, mint azt mondták neki, lett is 203 centi. LeBron szerint akkor is NBA játékos, sőt, domináns kosaras lenne, ha nem nőtt volna ennyire magasra, mert a kosár IQ-ja és a motivációja akkora, hogy megállta volna a helyét 190 pár centisen is.

A Sleep Train, korábbi nevén Arco Arena tegnap hajnalban búcsúzott az NBA-től - a következő idényben az új, Sacramento belvárosában épített csarnokban játszik már a Kings, így az eddigi arénát búcsúztatta az nba.com is egy 6 perces videóval a legszebb itteni jelenetekből:

A Nike Mamba Day-re készített reklámjával zárunk ma, ahol több sportág világklasszisai szólalnak meg arról, mi jut eszükbe Kobe Bryantről:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus