Hírmorzsák 2016-04-14 (10:45)

A Warriors történelmet írt, Curry is belépett az 50-40-90-es klubba. Kobe két All-Time rekordot állított fel és egy liga-szezoncsúcsot döntött. Bryant búcsúzott a Los Angeles-i közönségtől (videó). Cuban szerint 2007-ben azt hitte, megegyeztek, hogy Kobe Terryért és Josh Howardért a Mavshez kerül. Megvannak a PO-párharcok és a teljes első körös menetrend is. Randy Wittmannak (Washington) és Sam Mitchellnek (Minnesota) megköszönték az eddigieket. Nagy esély van rá, hogy Byron Scott marad a Lakers vezetőedzője. A Wizardsnál Hornacek és Brooks, a Timberwolvesnál Brooks, Thibodeau és Jeff Van Gundy a kiszemeltek, a Houstonnál Bickerstaff mellett Thibodeau és Brooks is jelöltek. Melo azt szeretné, ha Thibodeau lenne a Knicks edzője. Forman és Paxson maradnak a Bullsnál. Damon Jones a rájátszásra csatlakozik a Cavs szakmai stábjához. David Lee megsérült (sarok).

A mai napnak maximum a lábjegyzetében férnek el az edzőváltások, pletykák, miután több történelmi tettet is láthattunk. A Golden State Warriors legyőzte a Memphis Grizzliest, így 73-9-cel felállították az új rekordot - nemcsak beállították, hanem meg is döntötték az 1995/96-os Chicago Bulls 72-10-es csúcsát. Steph Curry túllépte a 400 triplás álomhatárt, belépett az 50-40-90-es klubba, ám a show-t így is ellopta Kobe Bryant - a Los Angeles Lakers ikonja 60 ponttal búcsúzott utolsó meccsén, amely minden idők legjobbja a karrriereket lezáró találkozókat figyelembe véve, ráadásul az NBA szezoncsúcsa is ez, Anthony Davis 59 pontját szárnyalta túl. Kobe még egy ligarekordot állított fel: 50 mezőnykísérlete volt a mérkőzésen - eddig 49 volt a rekord.

Bryant a meccs végén a pályán elbúcsúzott a közönségtől. Sok mindenen estek át, jó és rossz időszakokon is, de a legfontosabb az, hogy mindezeken együtt mentek keresztül. Igazi Lakers-fanatikusként nőtt fel, mindent tudott a csapatról, illetve azokról a játékosokról, akik valaha ebben a klubban kosaraztak, így senki nem írhatott volna jobb forgatókönyvet annál, hogy ez az együttes draftolja vagyis cseréljenek érte, illetve hogy itt tölthessen utána 20 évet. A bajnoki címeknél is büszkébb arra, amikor nem ment nekik a játék, mert akkor is együtt maradtak. Ezután Kobe elmondta, hogy csak köszönettel tartozik a közönségnek a támogatásért, a motivációért, és azért, mert folyamatosan inspirálták.

Azt is hozzátette, hogy az a vicces, hogy 20 évig folyamatosan azt hallotta a társaitól, hogy passzoljon már, ma pedig azt, hogy egyáltalán ne tegye. Nagyon szép időket élt meg a csapattal, el sem tudja hinni egyelőre, hogy véget ért a pályafutása, és örökké a szívébe zárta a szurkolókat, szavakkal le sem tudta írni az érzéseit. Szívből köszönt mindent, a családjának, feleségének is az áldozatokat, majd egy "Mamba Out"-tal zárta mondandóját. A meccs utáni sajtótájékoztatón azt is elmondta Kobe, hogy az volt neki a legjobb, hogy a gyerekei élőben is láthatták úgy játszani, ahogy pályafutása csúcsán tudott kosarazni. Azt megerősítette, hogy az NBA-ben nem játszik soha többet, a Warriors 73-9-es rekordjáról pedig azt mondta, hogy ez egy fantasztikus nap volt minden sportrajongó számára.

A Dallas Mavericks tulajdonosának, Mark Cubannek is volt egy története Kobe-ról még így utoljára. Cuban Dwain Price-nak (Fort Worth Star-Telegram) azt nyilatkozta, hogy 2007-ben megesküdött volna rá, hogy megegyeztek a Lakersszel, hogy Bryantet Jason Terryért és Josh Howardért elcserélik - ekkoriban Kobe az évek óta tartó gyenge eredmények miatt távozni akart az aranysárga-liláktól, így merült fel az a bizonyos Chicago Bulls-féle csere vagy a Detroit Pistonsos szál is.

Két edzőnek is megköszönték a részvételt a hajnal folyamán - George Karl egyelőre még nincs közöttük, a Washington Wizardsnál azonban Randy Wittmannak kitelt az ideje, a Minnesota Timberwolvesnál pedig Sam Mitchellt mentették fel a vezetőedzői teendők elvégézése alól - mindkettejükről volt szó már tegnap este, nem történt tehát meglepetés. Adrian Wojnarowski (The Vertical, Yahoo Sports) úgy tudja, hogy a fővárosiaknál Scott Brooks és Jeff Hornacek a legesélyesebbek jelen pillanatban arra, hogy átvegyék Wittman helyét.

Wojnarowski értesülései szerint a Timberwolves nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Mitchell-lel új szerződést kötnek - Kevin Garnett és több játékos támogatását is élvezi "Smitch", ami még fontos tényező lehet -, de Jeff Van Gundyt, Tom Thibodeau-t és Brookst is nézegetik. Glen Taylor tulajdonos állítólag hajlandó lenne arra is, hogy az edzőnek teljes hatáskört adjon a vezetőségi dolgok kialakítására is - tetszett neki, amit Stan Van Gundy elért a Detroit Pistonsszal -, ami főleg Thibodeau és JVG esetében lehet döntő, ők ketten egyértelműen azt szeretnék, ha beleszólásuk lenne a keret kialakításába is, nemcsak az edzősködésbe.

Thibodeau-hoz kapcsolódik, hogy Frank Isola (New York Daily News) információi szerint Carmelo Anthony és a tulajdonos, James Dolan szoros kapcsolatban állnak továbbra is, állítólag az off-szezon folyamán is sokat fognak beszélgetni, hiszen fontos nyár előtt áll a csapat. Azért kiemelendő ez, mert az új vezetőedző kinevezésében így Anthonynak elég komoly szava lehet, márpedig Isola egy Melóhoz közeli forrástól úgy tudja, a kiscsatár Thibodeau-t szeretné leginkább az új trénernek. Mint ismert, Phil Jackson a Triangle-t alkalmazó Kurt Rambisre esküszik továbbra is, Thibodeau-val pedig interjúzni sem nagyon akar leülni.

Thibodeau-hoz köthető előző munkahelye, a Chicago Bulls is, ahol John Paxson és Gar Forman maradtak posztjaikon, ezt Jerry Reinsdorf egy közleményben erősítette meg. Paxson azt nyilatkozta KC Johnsonnak (Chicago Tribune), hogy ők felelősek Formannel azért, hogy idén úgy szerepelt a csapat, ahogy, ez az ő saruk. Elmondása szerint az volt számukra a legmeglepőbb, hogy semmilyen keménységet nem mutatott a gárda, mentálisan gyengék voltak, ezért változások lesznek a keretben. Jimmy Butler jövőjéről kérdezték, amire annyit mondott, hogy minden lehetőséget meg fognak vizsgálni, nem tehetnek mást ezután az idény után, Derrick Rose-ról azt nyilatkozta, hogy az irányítójuknak kellene a védekezés első vonalának lenni, a két játékosról pedig annyit mondott, hogy folyamatosan nem tudtak együtt jól játszani - nem szórta a dicséreteket Paxson finoman foglamazva sem.

Marc Stein (ESPN) forrásai szerint a Houston Rocketsnél nagyjából ugyanaz lesz a helyzet, mint a Minnesotánál: meggondolják, hogy az ideiglenes trénert, JB Bickerstaffot hosszabb távra is megtartsák, de Brooks és Thibodeau is a kiszemeltjeik között vannak. Utóbbi a kellő fegyelmezettséget és szervezettséget meghozná, de kérdés, Daryl Morey-val mennyire tud együtt dolgozni, ha tényleg beleszólást akar a keret kialakításába, Brooks pedig volt már James Harden edzője az Oklahoma City Thundernél, ráadásul a Rocketsben játszott és volt bajnok 1994-ben.

Egy borzasztó hír a Lakersért szorítóknak: Ken Berger (CBS Sports) értesülései szerint elég komoly esély van arra, hogy Byron Scott marad a csapat vezetőedzője a következő idényre is. A hírek szerint Jeanis Buss nagyon is támogatná ezt az ötletet, így Scott 2017 nyarán együtt bukna ki bátyjával, Jim Buss-szal együtt, ennek segítségével pedig jövő nyáron egy teljes resetet nyomhatnának a vezetőség és a szakmai stáb szintjén. Itt lehet érdekes még Phil Jackson helyzete New Yorkban, főleg ha nem az történik majd most, amit ő szeretne, és a tervek szerint Luke Walton ülhetne le a kispadra - róla nemrég jöttek ki olyan hírek, hogy talán idén nyáron még nem lesz kész elhagyni a Golden State Warriorst. 

Az a közeljövőhöz kapcsolódik, hogy a Cleveland Cavaliers egykori játékosa, Damon Jones a csapat szakmai stábjának tagja lesz a rájátszásban - jelenleg a D-Ligás együttes, a Canton Charge segédedzője, és a Charge szezonjának végén csatlakozik Tyronn Lue-ékhoz. Chris Haynes (Cleveland Plain Dealer) információi szerint az előző idényben LeBron James, Kyrie Irving és JR Smith is többször kikérték Jones tanácsát a tempódobásaik technikai dolgaival kapcsolatban.

Sérülés nélkül nem mehetett le az utolsó nap sem: a Dallas Mavericks erőcsatára, David Lee sarkával vannak gondok, ezért hagyta abba idő előtt a San Antonio Spurs elleni összecsapást - Rick Carlisle vezetőedző annyit mondott a meccs után, hogy reményeik szerint nem súlyos a dolog.

Megvannak a PO-párharcok az utolsó napi eredmények után, és a sorozatok kezdetének időpontjai is (magyar idő szerint):

Április 16., szombat
Toronto Raptors - Indiana Pacers 18:30
Golden State Warriors - Houston Rockets 21:30
Atlanta Hawks - Boston Celtics 01:00 (vasárnap hajnal)
Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks 03:30 (vasárnap hajnal)

Április 17., vasárnap
Cleveland Cavaliers - Detroit Pistons 21:00
Miami Heat - Charlotte Hornets 23:30
San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 02:00 (hétfő hajnal)
Los Angeles Clippers - Portland TrailBlazers 04:30 (hétfő hajnal)

A rájátszás első körének teljes menetrendjét ezen a linken megtaláljátok!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus