Hírmorzsák 2016-05-30 (21:15)

Klay Thompsonnak nem kell a reflektorfény, csak a játék a fontos számára. Adam Silver beszélt a Draymond Green - Steven Adams esetről - tagadta, hogy számítana a ligának, ki jut a döntőbe. A Heat megpróbálja rábeszélni Whiteside-ot, hogy írjon alá a maximumnál olcsóbban. A Raptors első számú nyári feladata DeRozan megtartása, de Ujiri nem jelentette ki, hogy maximum szerződést ajánlanak a dobóhátvédnek - Biyombóval is hosszabbítani akarnak. Carlesimo mégsem lesz a Sixers segédedzője. Pau Gasol a Zika vírus miatt még gondolkodik, hogy elmenjen-e az olimpiára.

A Golden State Warriors dobóhátvédjét, Klay Thompsont tartják sokan az egyik legalulértékeltebb sztárnak a ligában - az Oklahoma City Thunder elleni hatodik meccsen is 41 pontot szórt NBA-rekordnak számító 11 triplával, mégis Steph Curry fürdött a végén a dicsőségben, miután ő biztosította floaterével a győzelmet 14 másodperccel a vége előtt. Luke Walton, a csapat segédedzője JA Adandének (ESPN) azt mondta, hogy ez Thompsont egyszerűen nem érdekli - nem nagyon tudja, hogy mennyire szeretné a dobóhátvéd a rivaldafényt, de azt igen, hogy imád kosarazni, és hajlandó a melót is elvégezni, hogy ennyire jó legyen. Walton szerint annyira együtt van a csapat, annyira jól kijönnek egymással, amit főleg a mai ligában már nagyon ritkán látni. Klay édesapja, Mychal Thompson annyit mondott erről, hogy anno a Los Angeles Lakersnél Magic Johnson volt a franchise arca, a többiek mind a győzelmekből profitáltak, egyáltalán nem voltak féltékenyek az irányítóra - hasonló lehet a helyzet most a Golden State-nél.

A liga komisszárja, Adam Silver Michelle Beadle-nek és Ramona Shelburne-nek (mindketten ESPN) adott interjút, amelyben az NBA-t ért támadásokról beszélt. Draymond Green Steve Adams elleni rúgásáról annyit mondott, hogy bevallja őszintén, nagyon közel voltak, hogy Flagrant 2 vagy eltiltás legyen a dologból, de úgy ítélték meg, hogy a Warriors erőcsatára nem szándékosan rúgta meg az új-zélandi centert. Arról is több helyen szó esett, hogy a legnagyobb piacokat vagy a legnagyobb sztárokat akarja a liga a döntőben látni, ezért terelték a dolgok a Cavs-Warriors visszavágó felé. Silver erre azt mondta, hogy elég ideje van már a ligában ahhoz, hogy tudja, régóta érik őket ilyen vádak, nem csak idén, a Thunder azonban a liga legszűkebb elitjéből két játékossal is rendelkezik. Silver szerint a közösségi média elterjedésével, illetve az új kollektív szerződéssel már bárhol lehet valaki világsztár, nem kell ahhoz nagy piacon játszani.

Barry Jackson (Miami Herald) értesülései szerint a Miami Heat megpróbálja majd rábeszélni Hassan Whiteside-ot, hogy írjon alá a maximum szerződésnél kevesebbért, hogy így legyen még helyük a sapka alatt más lépésekre - mint ismert, a centert muszáj capspace-ből visszaigazolnia a Heatnek, mert nincsenek meg a Bird-jogai. Whiteside saját elmondása szerint maradni akar, Pat Riley elnök nemrég lenyilatkozta, hogy a középjátékos megtartása az elsőszámú nyári feladatuk, egyébként viszont Floridában még így is többet kereshet, mint máshol, mivel nagyobb éves emelkedést biztosíthat neki a Heat, plusz az adószabályok miatt ott többet ér ugyanannyi fizetés, mint máshol.

A Toronto Raptors GM-je, Masai Ujiri Blake Murphynek (Raptors Republic) azt nyilatkozta, hogy DeMar DeRozant és Bismack Biyombót is meg akarja tartani a kanadai csapat. Ujiri elmondása szerint fogalma sincs, mennyi esély van erre, de nekik ez a munkájuk, azért fizetik őket, hogy megteremtsék ennek a lehetőségét. Bizonyos dolgok könnyebben mennek, mint mások, de neki az a legfontosabb és az első lépés, hogy a játékosok azt mondták, maradni akarnak. Felépítették a keretet, az azt körülvevő kultúrát, elkezdtek megtanulni nyerni is, ez pedig nyilván tetszik mindenkinek. Innentől jön az ő feladatuk: meg kell teremteni a körülményeket ahhoz, hogy sikerüljön hosszabbítani velük. A legfontosabb nyári dolguk DeRozan szerződéshosszabbítása lesz. Beszélt Ujiri a dobóhátvéddel és Kyle Lowry-val is, és mindkettejükön érezte, hogy mennyire éhesek a sikerre - mindketten úgy érezték, hogy maradt ebben a szezonban. Rákérdeztek, hogy maximumot adnak-e majd DeRozannek, de erre annyit mondott a szakvezető, hogy ez a jövő zenéje még. Megmutatták, hogy a győzelem számukra a legfontosabb, erről fognak beszélni a játékossal és ügynökével, aztán remélhetőleg meg tudnak egyezni.

Volt róla szó nemrég, hogy PJ Carlesimo megegyezett a Philadelphia Sixersszel, ő lesz Brett Brown vezetőedző első számú segédje, Marc Stein (ESPN) jelentette azonban, hogy a hír nem igaz. Közel álltak a felek a megállapodáshoz, a csapat és a szakember is érdeklődtek a másik iránt, Carlesimo jóban van Brownnal és az új Sixers-elnökkel, Bryan Colangelóval is, de családi okora hivatkozva lemondott a lehetőségről - a volt tréner egyébként az ESPN szakértőjeként tevékenykedik.

A Chicago Bulls szabadügynökké váló centere, a spanyol válogatott sztárja, Pau Gasol az AS spanyol honlapnak azt nyilatkozta, hogy egyelőre gondolkodik azon, elmenjen-e a riói olimpiára vagy sem. Gasol indoka a Zika vírus, amit szúnyogok terjesztenek (de terjed szexuális úton és vérátömlesztéssel is), és amely komoly gondokat okoz Brazíliában - majdnem 1300 újszülött született a Zika-vírus miatt agykárosodással, de okozhat bénulást is. 152 szakértő a WHO-hoz (Egészségügyi Világszervezet) és az IOC-hez (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) fordult, hogy ne Rióban legyen az olimpia, de ezt mindkét szervezet elutasította, mondván az ötkarikás játékok miatt nem fog gyorsabban terjedni a vírus a világon, ráadásul csökkenni is fog a veszély, mivel Brazíliában akkor tél lesz. Gasol szerint azonban nagyon komoly a probléma, pedig a sportolók és a szurkolók egészsége a legfontosabb. Belső infói vannak, amiket meg fog osztani minden spanyol sportolóval, és reménykedik benne, hogy a WHO és az IOC őszintén közlik velük a kockázatokat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus