Hírmorzsák 2016-07-13 (10:30)

Isaiah Thomas szerint jobb, ha teherautóval szállítják neki a pénzt 2018 nyarán, látva az idei béreket és az ő fizetését. Három szabályváltoztatás lépett életbe a hackelés visszaszorítására. Silver szerint nem tesz jót a ligának a szupercsapatok létrejötte. Horford tagadja, hogy a Hawks szurkolóival vagy Dwight Howarddal problémája lenne. Popovich szerint nem lenne a Spurs edzője, ha nem lett volna Tim Duncan, pótolhatatlan a magasember, aki százak karrierjét alapozta meg. Harden sokat tanult az előző idényből. Draymond Green beszélt letartóztatásáról, Barkley szerint a Warriors erőcsatárának jobban meg kellett volna vernie az őt heccelő férfit. Rip Hamilton a visszatérésen dolgozik. Canaan a Bullsnál (2 év, 2.2 millió). Delaney 5 milliót kap 2 évre az Atlantától. Toney Douglast a Pelicans, Wrotent a Memphis, Lamar Pattersont a Hawks tette szabadlistára.

Szabályváltoztatásokkal kezdünk, a liga ugyanis döntött a Hack-a-Shaq elleni harc lépéseiről. Eddig csak a negyedik negyed és a hosszabbítás utolsó két percében nem lehetett a labdától távol faultolni (1 büntető plusz labdabirtoklás járt érte a sértett félnek), ezentúl minden negyed utolsó két percére vonatkozik ez a szabály. Innentől kezdve amennyiben a meccs bármely pontján az oldalbedobás megkezdése előtt szabálytalankodik a védekező csapat, akkor szintén jár az 1 büntető plusz a labdabirtoklás. A flagrant hibákat még szigorúbban fogják nézni, hogy védjék a játékosokat a veszélyes és kemény faultoktól - ide tartozik ezentúl az, ha valakinek a hátára direkt ráugranak egy személyi hiba kiharcolásáért. Adam Silver commish szerint 45%-kal csökkennek majd a direkt szabálytalanságok ezeknek a változtatásoknak köszönhetően.

Szintén a ligához tartozik, hogy Silvert megkérdezték, hogy mit gondol a Golden State Warriors szupercsapatáról, ami Kevin Durant leigazolásával jött össze. Silver azt válaszolta, hogy szerinte ez nem jó az NBA-nek, és meg kell vizsgálniuk a rendszer egyes elemeit, mert vannak olyan hibák, amiket ki lehet és ki kellene javítani. Tiszteletben tartja Durant döntését, de olyan ligát akar, amelyben bármely csapatnak van esélye győzni. Nagyon fontos, hogy minden klub szurkolói úgy érezzék, hogy ha jól menedzselt az együttes, akkor van lehetőségük a végső győzelemre. Azt is hozzátette Silver, hogy voltak olyan igazolások idén, amelyek nem a piac nagyságáról szóltak, Durantre utalva pedig annyit mondott, hogy olyan játékosokhoz akart kerülni, akik már bizonyítottan tudnak nyerni.

Az egyébként kiegyensúlyozott szabályokat teljesen megborította a 24 millió dolláros sapkaemelkedés, és mivel a cap tovább fog nőni, így többen már a jövőbe is tekintenek, mint például a Boston Celtics irányítója, Isaiah Thomas. Az előző idényben All-Star tagságig jutó, a következő két évben viszont összesen mindössze 12.9 millió dollárt kereső játékos A. Sherrod Blakely-nek (CSNNE) elmondta, jobb, ha teherautóval hordják majd a pénzt 2018 nyarán, mikor szabadügynök lesz, mert mindenki mást rendesen megfizetnek, és úgy érzi, neki is jár valami - túl nagy anyagi engedményekre nem lehet számítani az esetében.

Ha már szerződések, akkor nézzük a rostermozgásokat. Egy igazolás volt hajnalban: a Chicago Bulls 2 évre 2.2 millió dollárért szerződtette Isaiah Canaant - a hátvéd az előző idényben 11.0 pontot, 2.3 pattanót és 1.8 gólpasszt átlagolt 25.5 percek alatt a Philadelphia Sixersnél. Szerződés-részlet az is, hogy a Sportando.com forrása szerint Malcolm Delaney nem összesen, hanem évente 2.5 millió dollárért szerződött az Atlanta Hawkshoz. A Hawks egyébként kitette keretéből Lamar Pattersont, a Memphis Grizzlies Tony Wrotentől szabadult meg (nemrég hívták le waiverről, mikor a New York Knicks kitette), a New Orleans Pelicans pedig Toney Douglasnek köszönte meg az eddigieket, ő is szabadlistára került.

Mivel a Hawks és a Celtics is szóba került, említsük meg, hogy a Boston új centere, Al Horford tagadja, hogy gondja lett volna az Atlanta szurkolóival, és nagyon mérges volt, amiért édesapja azt sugallta, hogy ez is az okok között lehetett, amiért elhagyta előző csapatát. Horford Chris Vivlamore-nak (Atlatnta Journal Constitution) elmondta, semmi gondja nem volt a Hawks drukkereivel, sokakat megismert személyesen is, és mindig jól bántak a családjával és vele is. Szerinte néha a szülők elfogultak a gyerekükkel kapcsolatban, ezt ő is tudja, hiszen már ő is apa, de az, hogy az ő édesapja néha frusztrált lett a meccseken és mond dolgokat, semmilyen befolyással nincs az ő kapcsolatára a Hawks drukkereivel, vagy arra, hogyan érez irántuk. Horford azt is elmondta, hogy semmi gondja nincs Dwight Howarddal, nagyszerű játékosnak tartja a centert. A váltásának nem volt köze Howardhoz, hiszen egy időben lehetett tudni, hogy erőcsatárt akar játszani, Howard mellett pedig ezt is megtehette volna. Horford elmondta, amit már korábban is: a Hawksszal akart hosszabbítani, de mikor látta, hogy mik a terveik, úgy volt vele, hogy azok nem egyeznek az övéivel, ezért nézett szét más opciók után.

Tegnap sajtókonferenciát tartott a San Antonio Spurs, ahol Gregg Popovich Tim Duncan visszavonulásáról beszélt. A tréner szerint Duncan pótolhatatlan - minden ember egyedi, de Duncan rengeteg ember számára volt borzasztóan fontos. Nehezen tudja elképzelni például az edzéseket, a meccseket vagy a buszutakat egykori játékosa nélkül. Duncan nem verte a mellét, mintha ő lenne az első ember, aki zsákolni tudott, pedig manapság sokan ezt csinálják. Nem játszotta meg magát a kamerának sem, csak játszott, ennek pedig olyan régóta lehettünk szemtanúi, hogy már-már eviláginak tűnt - pedig nem az, nagyon különleges volt Duncan játéka. A tréner szerint nem lenne a Spurs edzője, ha nem lett volna Tim Duncan, hanem valami alsóbb ligában játszana vagy edzősködne még mindig. Százaknak alapozta meg a karrierjét, edzőknek, alkalmazottaknak, és soha nem mondott semmit, csak dolgozott tovább. A keret összes tagjának segített a legjobbaktól a 15. emberekig, mert ilyen volt a természete - ez utóbbit egyébként tegnap a Spurs egykori játékosa, Beno Udrih is elmondta az ESPN-nek. Popovich szerint Duncan csak akkor beszélt, ha valami lényeges mondanivalója volt.

A Houston Rockets sztárja, James Harden egy nyílt levelet osztott meg twitteren, amit a szurkolóknak írt azt követően, hogy szerződést módosított és hosszabbított a csapattal. Harden ezután Brian T. Smith-nek (Houston Chronicle) elmondta, hogy megpróbálnak egy szoros kapcsolatot ápoló, összetartó közösséget alkotni, és addig dolgoznak ezen, amíg ez meg nem lesz. A dobóhátvéd úgy érzi, hogy a hasznukra tudják fordítani a 2015/16-os, gyengébb idényüket, és személy szerint ő is jobb vezető lehet, mert szerinte a jó vezérek nem akkor születnek, amikor minden nagyon jól megy. Rengeteget tanult a tavalyi dolgokból, hogy hogyan lehet egyénileg is jobb és hogyan érheti el, hogy egységesebb legyen a keret.

A Golden State Warriors erőcsatárát, Draymond Greent tegnap előtt letartóztatták, miután adott egy pofont egy őt heccelő férfinak. Green egy coloradói konferencián Jimmy Durkinnek (San Jose Mercury News) elmondta, hogy néhány dolgot nem nagyon lehet úgy megoldani, ha kikerüli őket az ember, de közéleti személyiségként nem szabad ilyen helyzetbe sodornia magát. A jogi képviselői intézik az ügyet, és szerinte gyorsan pontot tesznek majd a végére. Tanulni fog az esetből és továbblép. Green ügyvédje azt mondta, hogy a játékos teljesen ártatlan. Charles Barkley Dan Le Batardnak (ESPN) elmondta, hogy szerinte a média a hibás a dologban, mert arra biztatnak mindenkit, hogy mondhat bármit a profi sportolóknak twitteren meg az interneten azért, mert annyit keresnek, amennyit. Ő annak örült volna, ha Green még jobban kiüti az illetőt. 1997-ben egyébként Barkley összetűzésbe keveredett egy szurkolóval egy bárban (a férfi jeget dobott az arcába), akit a vita lezárásául kidobott az ablakon keresztül. Mikor a bíró rákérdezett, hogy megbánta-e tettét, akkor azt válaszolta, hogy igen, bánja, hogy csak az első emeleten voltak.

A végére pedig Rip Hamilton maradt, aki Nick Kostosnak (CBS Sports) elmondta, 30 napig nagyon keményen fog edzeni. Dolgozik a játékán, az edzőteremben fizikailag is formába akar lendülni, 2-3 mérföldet fut naponta, és megnézi, hogyan reagál erre a teste, szervezete. Ha egy hónap után még bírja erővel, és úgy gondolja, hogy fizikailag kihúzza a teljes szezont, akkor megpróbálkozik a visszatéréssel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus