Hírmorzsák 2016-07-16 (11:45)

Birdmant leigazolta a Cavs, elcserélték Kaunt a Sixershez. Lue megvédte Durant Golden State-hez igazolását. Larry Nance Jr. csak kisebb csuklósérülést szenvedett, nem tört el a keze. Vucevic szerint ő marad a Magic kezdő centere, az egyik legjobb centernek tartja magát a ligában. Calderon szerint évek óta csereegyest kellene játszania. A Golden State évi 15-20 milliót akar attól a cégtől, amely a mezükre akar kerülni. Danuel House a Wizardsnál (2 év). Devyn Marble-t kitette a Clippers. Már 10 csapat is 100 milliós fizetési lista fölött. Megemelik a béreket a D-Ligában is.

A Cleveland Cavaliersszel kezdjük a morzsát, hozzájuk több hír is tartozik. Egyrészt megegyeztek Chris Andersennel, Birdman egy évre a veterán minimumért (nála nagyjából 1.55 millió dollár) aláírt az ohiói együtteshez. Ahhoz, hogy legyen rosterhelyük leigazolni a centert, meg kellett szabadulniuk valakitől - az áldozat Sasha Kaun lett, akit a Philadelphia Sixershez cseréltek készpénzzel együtt Chukwudiebere Chu Maduabum játékjogáért. Az orosz center nem lesz a Philly játékosa, a Sixers ugyanis kiteszi keretéből - waiverről jelenlegi, 1.33 milliós fizetésével együtt vihető két napig, utána szabadon igazolható lesz.

A Cavs vezetőedzője, Tyronn Lue Jason Lloydnak (Ohio.com) Kevin Durant csapatváltásáról beszélt. Lue azt mondta, hogy bár sokan felháborodtak ezen, de ő a játékos oldaláról is tudja nézni az eseményeket. Ha valaki szabad, akkor szabad, azt csinál, amit akar, márpedig ő úgy döntött, hogy a Golden State Warriorshöz akar igazolni, ezt választotta. Akkor bezzeg senki nem mond semmit, mikor egy játékost kiraknak egy csapatból vagy elcserélnek - ilyenkor csend van, de ha egy játékos eldönti, hol akarja folytatni karrierjét, az rögtön nagy dolog. Ő nem érti ezt - kedveli Durantet, és támogatja mindenben.

Egy igazolás volt még Andersen mellett: Danuel House 2 évre megállapodott a Washington Wizards-dzal - nála a szerződés részletei nem ismertek, de jó eséllyel "edzőtábor-meghívóról" van szó.

A Los Angeles Lakersért szorítók fellélegezhetnek, megvizsgálták ugyanis Larry Nance Jr. jobb kezét, miután ráesett a Cavaliers elleni nyári ligás mérkőzés végjátékában. Eredetileg úgy volt, hogy eltörte az erőcsatár a kezét, de kiderült, hogy csak csak meghúzódott a csuklója, nincs se szalagszakadása, se törése. Állapota day-to-day, tehát bármelyik nap elkezdheti újra a munkát, de természetesen ma hajnalban nem játszott az aranysárga-lilák utolsó SL-meccsén.

A Los Angeles Clippers kitette keretéből Devyn Marble-t - a kosarast tegnap szerezték meg Doc Riversék az Orlando Magitől egy 2020-as második körössel egyetemben CJ Wilcoxért, viszont ezek szerint a pick kellett a Clippersnek, Marble-re nincs szükségük.

Ha már szóba került a Magic, akkor említsük meg Nik Vucevicet, aki a Sirius XM NBA Radio adásában elmondta, hogy korábban is mindig kezdő volt, és egyáltalán nem számít arra, hogy ebben változás állna be. A montenegrói úgy gondolja, hogy bebizonyította, hogy kezdő szintű játékos, az egyik legjobb center az egész ligában. Nincs indok arra, hogy a padról kezdje a meccseket, beszélt erről a Magickel is, tudják ezt ők is. Nem akar persze tiszteletlen lenni Bismack Biyombóval, a csapat új szerzeményével, hiszen rengeteget bizonyított a Toronto Raptorsnál, nagyszerű PO-ot futott, de úgy érzi, ő marad a kezdő, és a csapat egyik alappillére lesz a továbbiakban is.

A Lakers új irányítója, Jose Calderon épp ellenkezőleg gondolja - a spanyol játékmester Marc Bermannek (New York Post) elárulta, hogy szerinte csereegyest kellett volna játszania az elmúlt években a New York Knicksnél. Calderon szerint egyszerűen nem volt nála jobb opció, de ő már évek óta mondogatja, hogy készen áll a kisebb szerepre, háttérbe vonulni. Nem ő rakta be magát a kezdőcsapatba és játszatta 35 perceket, egy Derrick Rose-szintű játékos mögött sokkal inkább lett volna második számú. Szerinte az irányítóknak nehéz dolga van, mindenkinek ismernie kell az erősségeit és a gyengeségeit - 12 éve van a ligában, tudja, mire képes és mire nem. 15 évet szeretne lehúzni egyébként az NBA-ben, úgyhogy még 3 szezont szeretne játszani - jövő nyáron lejár jelenlegi szerződése. Az előző idényben 30 percet átlagolt, szerinte ennyit soha többé nem fog, úgyhogy képes még 3 használható évet kipréselni magából.

A liga pénzügyeihez tartozik, hogy Darren Rovell (ESPN) értesülései szerint a Golden State Warriors évi 15-20 millió dollárt vár el attól a cégtől, amely rá akar kerülni reklámként az ő mezükre - ez Rovell információi szerint a legmagasabb elvárás a ligában. Mint ismert, a Philadelphia Sixers a StubHub-bal már meg is egyezett, elsőként (és eddig egyedüliként) az NBA-ben, de ők csak 5 millió dollárt kapnak majd évente - ennél természetesen jóval értékesebb reklámfelület a 2015-ös bajnok, a tavalyi alapszakaszban 73 meccset nyerő, nyáron Duranttel erősítő Warriors meze.

Érdekesség, hogy már 10 csapat van a ligában, amelynek legalább 100 millió dolláros fizetési listája van a következő idényre, és rajtuk kívül még 5, amelyben a 95 millió dollárt meghaladja a kosarasok bére. 2013/14-ben még megdöbbentette a ligát, hogy a Brooklyn Nets elérte ezt a 100 milliós határt, a sapka emelkedésével azonban ez lett szinte a normális - ezzel egyetemben a befizetendő luxusadó természetesen csökkent, a Nets még 90 millió dollárt pengetett ki a ligának és közvetve a luxusadó alatti csapatoknak anno, míg tavaly a Cleveland "csak" 54 milliót.

A végére pedig egy kis D-Liga: felemelik a játékosok fizetését itt is. Korábban 173.000 dolláros sapka mellett háromfajta szerződést lehetett kötni, 13.000 dollárosat (C), 19.000 dollárosat (B) és 25.500 dollárosat (A). Annyiban változik a dolog, hogy a sapka 209.000 dollárra ugrik és csak kétfajta szerződés lesz, 19.500 dolláros és 26.000 dolláros. Chris Reichert (Upside & Motor) úgy tudja, hogy Adam Silver és a D-Liga commish Malcolm Turner azon dolgoznak, hogy 30 csapatos legyen a bajnokság, ha pedig ez bekövetkezik, akkor megtriplázódhatnak a fizetések. A D-Ligából az NBA-be felhívott játékosok egyébként 5 millió dollárt kerestek tavaly (ami azért nem olyan sok, ha azt nézzük, hogy a minimum fizetés egy teljes idényre fél millió körül van a nagyoknál), úgyhogy lehetőségnek még így is jó a D-Liga, amennyiben valaki közel van az NBA-hez.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus