Hírmorzsák 2016-07-18 (17:15)

A Minnesota elnöke szerint nem cserélik Rubiót. Tyus Jones lett a nyári liga MVP-je, kihirdették a Las Vegas-i torna első és a második csapatát is. Pat Riley szerint minden csapatban lehetne egy olyan ember, akinek a szerződése nem számít a sapkába, és annyit fizetnek az illetőnek, amennyit akarnak. Phil Jackson négypontos vonalat szeretne 10.5 méternél, illetve 24 helyett 30 másodperces támadóidőt. Kaunt a Sixers, Dawsont a Clippers tette szabadlistára. Alex Abrines a Thundernél (3 év, 17 millió). Anthony Davisnek a válogatottal elért arany ér a legtöbbet. Kanter halálos fenyegetéseket kap.

A Minnesota Timberwolves tulajdonosa, Glen Taylor Sid Hartmannak (Star Tribune) azt nyilatkozta, hogy szerinte nem reális jelenleg Ricky Rubio elcserélése, mert kedveli Tom Thibodeau és mindenki más is a klubnál. A spanyol játékmester mozdítása akkor merült fel újfent, amikor Kris Dunnt draftolta a Timberwolves az idei draft 1/5-ös választási jogával. Taylor azt mondta, hogy szeretnék, ha Rubio fejlesztené a dobását, de ettől függetlenül több dologban is segíteni tudja a csapatát - a védekezésével, a gólpasszaival és azzal, hogy egyszerűen jobbá teszi maga mellett a többieket.

Ha már a Minny, akkor itt lehet megemlíteni, hogy kihirdették a nyári liga MVP-jét, illetve az első és második ötösöket - a legértékesebb játékosnak a döntőbe jutó Timberwolves irányítóját, Tyus Jonest választották, aki 7 meccsen 19.4 pontot, 6.3 gólpasszt, 4.0 pattanót és 1.3 szerzett labdát átlagolt. Jones mellett Jordan McRae (Cleveland Cavaliers), Bobby Portis (Chicago Bulls), Ben Simmons (Philadelphia Sixers) és Alan Williams (Phoenix Suns) kaptak helyet az első ötösben. A második csapatba választották Tyler Ulist (Phoenix Suns), Norman Powellt (Toronto Raptors), Jaylen Brownt (Boston Celtics), Kelly Oubre Jr.-t (Washington Wizards) és Thon Makert (Milwaukee Bucks).

Két játékost tettek ki szabadlistára. Az egyik Sasha Kaun, akit a Philadelphia Sixers pakolt waiverre - ebben nincs semmi meglepő, már akkor kijöttek ilyen hírek, miután elcserélték a Cleveland Cavalierstől, hogy legyen hely leigazolni Chris Andersent. Abban a cserében egyébként kapott készpénzt is a Sixers, az fedezte a mostani "kivásárlást". A másik pedig Branden Dawson, a 2015-ös draft 56. választottja, akitől a Los Angeles Clippers szabadult meg - neki nem garantált szerződése volt, így semmi következménnyel nem jár ez Doc Riversék szempontjából.

Van egy igazolás is: a EuroHoops és Chema de Lucas forrásai szerint az Oklahoma City Thunder 3 évre 17 millió dollárért leigazolta Alex Abrinest. A 22 éves spanyol swingman a 2013-as draft 32. helyén kelt el, 2012 óta a Barcelonánál játszik - az Euroligában 19.2 perc alatt 9.3 pontot és 2.2 pattanót átlagolt az előző idényben.

A New Orleans Pelicans magasembere, Anthony Davis Nancy Armournak (USA Today) azt nyilatkozta, hogy számára a válogatottal elért aranyérem jelenti a legnagyobb sikert. Nincs minden évben ilyen lehetőség, és nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy neki már két első helye is van a Team USA-jel, egy a világbajnokságról, egy pedig az előző olimpiáról. Nem sok embert kérnek meg, hogy képviselje az amerikai kosárlabdát az ötkarikás játékokon, és az is nagyon jó érzés, mikor miattuk játsszák el a himnuszt és a nyakukba akasztják az aranyat.

Három érdekes elmélet is napvilágot látott az elmúlt napokban. Az egyiket a Miami Heat elnöke, Pat Riley mondta, aki azt vetette fel, hogy szerinte minden csapatnak lehetne egy franchise tag-je - egy játékost kiválaszthatnának, akinek annyit fizetnek, amennyit akarnak úgy, hogy az ő bére nem számít bele a fizetési sapkába. Az egyértelmű, hogy Dwyane Wade távozása miatt jött elő ez az ötlet, hiszen Riley-nak sem kellett volna garasoskodnia, ha teljesen mindegy, mennyit kap a Heat ikonja.

A másik két újítást pedig a New York Knicks elnöke, Phil Jackson dobta fel a Charlie Rosennek (Today's Breakfast). Az edzőlegenda egyrészt azt a kérdést tette fel, hogy miért ne lehetne egy négypontos vonal mondjuk 35 lábnál (10 és fél méter nagyjából)? Szerinte nem telne el sok idő, és a játékosok onnan is megfelelő magabiztossággal és hatékonysággal dobnának, ennek köszönhetően pedig több olyan meccs is érdekes lehetne még, ami most ideje korán eldől. Jackson bevallotta, hogy a spacing drasztikusan változott az utóbbi években, úgyhogy a Triangle Offense még mindig használható, de alakítani kell rajta a mostani játéknak megfelelően.

Jackson másik ötlete az volt, hogy a 24 másodperc helyett legyen 30 másodperces támadóidő. A szakvezető úgy gondolja, hogy így a csapatoknak több ideje lenne a festékben megjátszani a magasembereket, a védelmek nagyobb munkára lennének kényszerítve, több lenne a passz és a játékosok labda nélküli mozgása. Jackson egyébként úgy érzi, hogy jó a small-ball meg a sok hármas, de lesz ez még fordítva is - szerinte megint a magasemberek fognak dominálni, amint elkezdik büntetni a kisebb termetű védőiket. Elmondása szerint egyébként egyáltalán nincs az alacsonyabb szerkezet ellen, sőt, semmi ellen nincs zsigerből kifogása.

A végére ezúttal egy nem túl vidám hír maradt: Törökországban nagyon feszült a helyzet, miután a hadsereg puccsa nem sikerült Tayyip Erdogan megbuktatására. A nagy gond az ezzel, hogy az Oklahoma City Thunder magasembere, Enes Kanter régóta kritizálja a török elnököt, és többször megvédte már legnagyobb ellenfelét, az Amerikába emigrált Fethullah Gülent. Kanter az utóbbi időben elég sok halálos fenyegetést kapott honfitársaitól twitteren - többen azt írták neki, hogy ki fogják végezni, hamarosan meg fog halni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus