Hírmorzsák 2016-10-21 (10:00)

JaVale McGee marad a Warriorsnél, Jacket kitette a Hawks. A Cavs csereirányítóért cserél. Gay úgy készül, hogy marad a Kingsnél az idényre, nincs is más választása. A Sacramento D-Ligás csapatot vett. Spoelstra megmondta Dragicnak, hogy nem tárgyalnak a cseréjéről. Pat Riley szerint a Heat nyerni akar, csak fogalmuk sincs, mijük van igazából. LMA boldog a Spursnél. Elton Brand hivatalosan is visszavonult. Olynyk november közepén játszhat talán. Baynes eltörte az orrát. Megegyeztek az új kollektív szerződés főbb pontjaiban - változás lesz a hosszabbításnál, az RFA-knál és valószínűleg nem lesz amnesztia. Carlisle beszólt Donald Trumpnak és a saját csapatának is. Prince szerint 2-3-4 bajnoki címet nyerhettek volna, ha Melót draftolják 2003-ban. A Raptorsnak tetszik, hogy lebecsülik őket. Patrick Patterson nem akar folytatást a Space Jamből.

A kitett, megtartott játékosokkal kezdjük, lassan ugyanis itt a határidő, hogy minden csapatnak maximum 15 fősre kell szűkíteni állományát. A Golden State Warriorsnél úgy tűnik, hogy JaVale McGee megmarad a keretben, mivel Cameron Jonest, Phil Pressey-t és Elliot Williamst kitették szabadlistára, így 15-en vannak. Egy nagy meglepetés volt, Jarrett Jacket ugyanis szintén waiverre tette az Atlanta Hawks - úgy tűnik, hogy nem mostanában fog felépülni ACL-szakadásából, hiszen neki garantált szerződése volt, a Hawks kerete pedig így 17 fős.

A Sacramento Kings Lamar Pattersontól szabadult meg. A Charlotte Hornets Andrew Andrewsnak köszönte meg az eddigieket. A Utah Jazz Henry Simst tette ki állományából, így a mormonföldiek 16 fős kerettel rendelkeznek jelenleg. A Cleveland Cavaliersnél három játékostól is elköszöntek, Jonathan Holmes, Markel Brown és Cory Jefferson sincs már náluk, így 17-en vannak. A Boston Celtics Marcus George-Huntot, Damion Lee-t és Jalen Jonest pakolta szabadlistára, de ők is 17-en vannak még így is. A Memphis Grizzliesnél továbbra is 20-an vannak, miután kitették keretükből Chris Crawfordot és Vince Huntert, a helyükre viszont leigazolták Matt Costellót és Kellen Dunhamet. Marc Stein (ESPN) forrásai szerint pedig a Dallas Mavericksnél Nicolas Brussino marad az alapszakaszra is, miután az argentin szerződése tegnap garantálttá vált - kevesebb mint 545.000 dollárt keres.

Nem túl nagy meglepetés egyik hír sem, de a rosterekhez tartozik az is, hogy az Indiana Pacers Myles Turner, a Detroit Pistons pedig Stanley Johnson 2017/18-as, harmadik évre szóló csapatopcióját hívta le tegnap.

Joe Vardon (Cleveland.com) információi szerint a Cleveland Cavaliers előrehaladott tárgyalásokat folytat egy másik csapattal egy olyan cseréről, amelyben egy csereirányítót szereznének. A Cavs abban reménykedik, hogy még az alapszakasz kezdete előtt sikerül nyélbe ütniük az üzletet, és a hírek szerint Jordan McRae, valamint Mo Williams lehet érintett a tranzakcióban - utóbbi visszavonult, de szerződése ettől még cserélhető.

A Sacramento Kings kiscsatárát, Rudy Gay-t a napokban több csapattal is szóba hozták - mint ismert, hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy nem hívja le 2017/18-as játékosopcióját és nem is hosszabbít jelenlegi csapatával. Gay a szerdai edzés után Joe Davidsonnak (Sacramento Bee) elmondta, hogy minden nap csak a következő meccsre koncentrál. Jelenleg a Sacramentónál van, és úgy készül, hogy a Kingsnél is marad, hiszen nincs választása, ennél a csapatnál kell dolgoznia. A pletykáknak nem tulajdonít nagy jelentőséget, mert minden csak spekuláció - ő úgy számol, hogy egész évben marad Sacramentóban. Gay bevallotta, hogy azért hallja a híreket, és volt már ilyen helyzetben, hiszen cserélték el korábban többször is. Ha úgy menne edzésre, hogy nem akar ott lenni, akkor nem segítene a csapattársainak - nemcsak ő, hanem a ligában egyik játékos sem akarja, hogy arról ismerjék, hogy feladja.

Szintén a Kingshez kapcsolódik, hogy gyakorlatilag megvették a Reno Bighorns D-Ligás csapatot - eddig is ők használták ezt az együttest, de ezzel a 15. NBA csapat lettek, amelynek hivatalosan is külön D-Ligás fiókcsapata van.

Az egyik Gay-féle pletyka a Miami Heattel volt kapcsolatos, amelybe Goran Dragic is bekerült. A szlovén játékmester Ira Windermannek (Sun Sentinel) elmondta, hogy vezetőedzője, Erik Spoelstra a minap odament hozzá, és megmondta neki, hogy semmi nem igaz azokból a híresztelésekből, hogy tárgyaltak volna róla a Sacramentóval. Örült neki, hogy ezt megtette a tréner, mert egyáltalán nem lett volna feladata, jól esett neki.

A Heat elnöke, Pat Riley a most következő szezonról beszélt, ami elmondása szerint messze nem a legnagyobb kihívás, ami Spoelstra előtt volt - az a Big3 irányítása volt négy éven keresztül. Riley szerint az tagadhatatlan, hogy ez is egy kihívás a tréner számára, de szerinte Spoelstra várja is már ezt a szezont, mert sokat taktikázhat, a saját filozófiáját ültetheti a keretre. A szakvezető arról is beszélt, hogy nem fognak tankolni, nyerni akarnak, de fogalmuk sincs, hogyan állnak, mijük van jelenleg. Tetszik nekik Hassan Whiteside, Josh Richardson, Justise Winslow, Tyler Johnson és a többi fiatal játékos is, aki a keretükben van, de ki kell várniuk, megnézni, hogy mi történik az alapszakaszban, aztán annak megfelelően lépni.

A San Antonio Spurs erőcsatára, LaMarcus Aldridge is bekerült egy pletykába a héten, erről beszélt az érintett a The Jim Rome Show-ban. LMA is elmondta, hogy nem hiszi, hogy alapja lenne azoknek a híreszteléseknek, hogy elcserélnék, mert nem vált be - ő naponta beszél Gregg Popovich-csal, aki mindig dicséri a munkáját, egyre többször bíznak rá olyan helyzeteket, hogy vezér lehet. Addig nem aggódik, amíg a csapattársai nem mondanak róla rosszat, márpedig ilyen eddig nem történt. Megkérdezték tőle, hogy boldog-e San Antonióban, amire azt válaszolta, hogy természetesen - az előző idényben történelmet írtak, őt pedig befogadta a Spurs-család, és megpróbálták az egyik legfontosabb elemnek beépíteni. Jó csapatban van, amely a végső esélyesek között van, úgyhogy persze, hogy boldog - ezért nem is hisz a pletykáknak, mert úgy érzi, jól végzi a feladatát, mindent megcsinált, amit kértek tőle.

Elton Brand bejelentette, hogy az előszezon végeztével hivatalosan is visszavonul - 2015-ben megtette már ezt egyszer, de idén februárban megint leigazolta a Philadelphia Sixers, hogy tapasztalatával segítse a fiatalokat.

A Boston Celtics magasembere, Kelly Olynyk valószínűleg november közepéig nem játszhat, legalábbis a csapat GM-je, Danny Ainge ezt mondta a 98.5 The Sports Hub Toucher and Rich című műsorában. A sérülésekhez tartozik, hogy a Detroit Pistons centerének, Aron Baynesnek még kedden tört el az orra, és még aznap meg is műtötték az ausztrál kosarast. A hírek szerint Baynes játszani fog a szezonnyitón egy védőmaszk segítségével.

Adrian Wojnarowski (The Vertical, Yahoo Sports) jelentette, hogy a szerdai Játékosok Szakszervezete - NBA gyűlésen még közelebb jutottak a felek a megegyezéshez az új kollektív szerződésről - gyakorlatilag a főbb pontokban megegyeztek, már csak kisebb finomítások vannak hátra. Wojnarowski forrásai szerint marad az a szabály, hogy a középiskola után egy évvel kerülhet valaki az NBA-be, nem nőtt tehát a korhatár, illetve marad a mostani felosztás a kosárlabdával kapcsolatos bevételekből is. Brian Windhorst (ESPN) úgy tudja, hogy változás is lesz azért - az RFA-kra nem fog vonatkozni a moratóriumi időszak, ők július 1-jétől kezdve azonnal aláírhatnak hivatalosan is, a meccselésre adott idő pedig 72-ről 48 órára rövidül, így több ajánlat mehet rájuk, mert kevesebb ideig fogjlalják a sapka alatti helyet. A másik változás a hosszabbításoknál lesz - jelenleg akkor hosszabbíthat idő előtt egy még nem szabadügynök kosaras, amennyiben három év eltelt a szerződés aláírása óta, ez az idő rövidül le két évre. Windhorst forrásai szerint azonban nem lesz egyszeri amnesztia-lehetőség ebben az új CBA-ben (az előző kettőben volt), erről kezdenek lemondani a tulajdonosok.

Az előző commish, David Stern Jared Weiss-szel (Sports Illustrated) beszélgetett, és elmondása szerint egyáltalán nem volt bevonva a mostani beszélgetésekbe, azt sem tudja, hogyan állnak jelenleg. Kérdezték tőle, hogy hiányzik-e neki a kollektív szerződés tárgyalása, amire viccesen azt mondta, hogy "ó, nagyon", aztán elmondta, hogy egyáltalán nem, mert akkor aludt a legkevesebbet, de arra nagyon büszke, hogy a liga most jó helyzetben van a játékosok és a tulajdonosok részesedését nézve is. Működik a rendszer, és nagyon örül neki, hogy a mostani tárgyalásokban már egyáltalán nem kellett részt vennie.

Ugyancsak a pénzügyekhez tartozik, hogy Windhorst értesülései szerint a csapatokkal tudatták, hogy a következő idény várható fizetési sapkája egy millió dollárral nőtt, 103 millióra várható 102 helyett.

A Dallas Mavericks vezetőedzője, Rick Carlisle egy kicsit a politikába is belement legutóbbi meccsük után. A texasiak tegnap hajnalban már az első negyedben 18 pontos hátrányba kerültek, amiről annyit mondott a tréner, hogy gyalázatosan kezdtek, Donald Trump elnökjelölti vitában hozott teljesítményét másolták.

Egy kis múltidézés: a jelenleg szabadügynök Tayshaun Prince Nick Kostosnak (CBS Sports) beszélt arról, hogy mi lett volna, ha 2003-ban a Detroit Pistons Carmelo Anthonyt választja 1/2-nél és nem Darko Milicsicset. Prince szerint kettő, három, négy bajnoki cím bennük lett volna, aztán a 4-5. éve után el lehetett volna dönteni, hogy melyik irányba haladnak. Azt nem tudja, hogy 1-2 évet a padról kezdették volna-e Melót vagy azonnal beteszik a kezdőbe, de ha csere lett volna, és elfogadta volna a hatodik ember szerepkörét, akkor 5-6 évig brutális keretük lett volna, mielőtt el kellett volna dönteni, hogy Anthonyt vagy őt tartják meg inkább.

A Toronto Raptorst többen is hátrébb várják a Boston Celtics és az Indiana Pacers miatt, mint ahol az előző idényben végeztek, aminek csak örülnek a kanadaiak. A vezetőedző, Dwane Casey Ryan Wolstatnak (Toronto Sun) azt nyilatkozta, hogy tetszik neki, hogy az emberek lebecsülik őket, mert ennek motiválnia kell a csapatot. Újra meg kell dolgozniuk azért, hogy tiszteljék őket - bizonyítaniuk kell, hogy az előző szezon nem csak egy egyszeri kiugrás volt. DeMarre Carroll szerint ez a helyzet tökéletes, mert radar alatt játszhatják a saját játékukat - senki nem szeret túl nagy elvárásokkal játszani, mert akkor mindenki rájuk készül. Carroll szerint sok mindenkit meg fognak lepni, és nem érdekli őket, hogy ki hisz bennük és ki nem.

A végére pedig a Raptors erőcsatára, Patrick Patterson maradt, aki a The Players' Tribune-ban írt arról, hogy mit gondol a Space Jam folytatásáról - szerinte ez olyan, mintha valaki a Mona Lisát akarná újra lefesteni, ami kétségtelenül sikerülhet, csak minek? Érti, hogy miért akarják megcsinálni a második részt, hiszen rengeteg pénzt fog hozni, ő például kerek-perec kijelenti, hogy nem akarja, hogy megcsinálják a folytatást, de ettől függetlenül meg fogja nézni, mert a Space Jam rajongótábora ennyire lojális. Sokan gondolhatják úgy, hogy az első rész után az új színészekkel, illetve a fejlettebb technikával hogyan is lehetne elrontani a második filmet, de Patterson szerint erről meg kell kérdezni a Zoolander 2, a Függetlenség Napja 2 és a Dumb és Dumber 2 készítőit.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus