Hírmorzsák 2017-01-31 (20:00)

Újra elkezd tárgyalni a Bulls és a Celtics Jimmy Butlerről? Danny Ainge, a Bank. Mirotic nagyon dicsérte Rondót. Hinrich, Chalmers és Stephenson is privát edzésre megy a Cavshez szerdán. Wes Matthews és Deron Williams sem eladó a Mavsnél. Pekovic hamarosan kikerülhet a Timberwolvestól. LeBron Barkley-t osztotta (második felvonás). Tristan Thompson szerint ő megdolgozott a pénzéért, nem James az ügynöke. Beal szerint a pályán bizonyítják, hogy jól tudnak együtt dolgozni Wall-lal, szerinte is ők a legjobb hátvédpáros a ligában. Derek Fisher a New York-i időkről beszélt - szerint se ő, se Jackson nem tudták, mit csinálnak, Porzingis fejlődése a csapat érdeme is volt, és szerinte egy gyengébb állománnyal értek el többet az irányítása alatt. Fishert tegnap kirabolták, elvitték az 5 bajnoki gyűrűjét is. Westbrook a PER-lista élén. Sixers-statisztikák.

KC Johnson (Chicago Tribune) értesülései szerint több rivális csapat vezetője is úgy gondolja, hogy a Boston Celtics és a Chicago Bulls még a deadline előtt elkezd újra tárgyalni Jimmy Butler esetleges cseréjéről. Anno szóba került Jae Crowder, Marcus Smart, illetve a Brooklyn Nets idei és a jövő évi első köröse is - még minden a Bostonnál van továbbra is, kérdés, mit hajlandó feláldozni Danny Ainge. Az a Danny Ainge, akit egyébként az egyik csapat vezetője úgy hívott a Boston Herald munkatársának, hogy "A Bank", mert nem lehet úgy üzletet kötni a ligában, hogy meg tudná kerülni az ember, hogy ne térne be hozzá.

A Bulls erőcsatára, Nikola Mirotic az előbb említett KC Johnsonnal beszélgetett Rajon Rondóról. Mirotic elmondása szerint jól érzi magát az irányítóval, és szerinte minden fiatalabb játékos így van ezzel, mert őszinte. Nagyon sokat beszél, meccsek előtt, után és az edzéseken is nagyon segítőkész és mindig pozitív. Ha nem megy valami, akkor is próbál minél többet segíteni a fiataloknak. Hallott róla történeteket, mielőtt a Chicagóhoz került volna az irányító - persze voltak köztük jó és rossz dolgok is, de ő senkit nem ítél meg anélkül, hogy ne ismerné meg személyesen. Miután találkoztak, azonnal nagyon jó kapcsolatba kerültek, és azért is örül annak különösen, hogy Rondo is a csapatnál van, mert most nehezebb időszakot élnek át.

Chris Haynes (ESPN) jelentette, hogy a Cleveland Cavaliers ezen a héten több hátvéd szabadügynököt is megnéz - a hírek szerint Mario Chalmers, Kirk Hinrich és Lance Stephenson szerdán teszik tiszteletüket a bajnoknál, és állítólag lesznek még páran meghívottak. Egyelőre 14 fős a Cavs kerete, de tudnak még egy helyet csinálni, ha kiteszik az ACL-szakadással egész idényre kidőlő Chris Andersent. Chalmers egyébként Achilles-szakadásból lábadozik, Stephenson pedig a hírek szerint egészséges, miután novemberben ágyékműtéten esett át.

Valószínűleg nem véletlen, hogy a Cleveland elkezdi megnézni a szabadügynököket is, mivel a cserepiac még nagyon pang, csereirányítót pedig mindenképpen szerezniük kell a deadline előtt. David Aldridge (nba.com) forrásai szerint Wesley Matthews egyáltalán nem eladó például a Dallas Mavericksnél, de Deron Williams is valószínűleg marad a gárdánál - a Cavst rajta kívül összehozták még elég sok játékmesterrel, de azokon a frontokon sem nagyon haladtak előre a tárgyalások.

A Minnesota Timberwolvesnál megkezdődhetnek a hivatalos papírmunkák, hogy kiírják Nikola Pekovic fizetését a sapka alól - ez akkor történhet meg, ha a montenegrói center sérülései olyan súlyosak, hogy be kell fejeznie pályafutását, de már maga az érintett is nyilatkozott arról, hogy gondolkodik ezen, benne van a pakliban, hogy nem látjuk többet a pályán. A Minnesota jelenleg 12.7 millió dollárral van a sapka alatt, így 24.8 millióval lehetne, és nemcsak most növelhetik meg ezzel a mozgásterüket, hanem a nyáron is - Pekovic 11.7 milliós jövő évi bére is kikerülhet ezzel a fizetési listájukból, az pedig komoly előny lehet majd a szabadügynökpiacon.

Volt már szó délelőtt arról, hogy LeBron James elküldte melegebb éghajlatra Charles Barkley-t. Ahhoz a nyilatkozathoz kapcsolódik az is, hogy James azt is elmondta, tudomása szerint Barkley már rég ott akarta hagyni a TV-t, de egyszerűen muszáj maradnia - valószínűleg arra célzott, hogy anyagi gondjai vannak az egykori erőcsatárnak. LeBron szerint ha valami gondja van Barkley-nak az elhangzottakkal, akkor ismert a Cleveland menetrendje, oda lehet menni hozzá és nemcsak az All-Star gálán, mosolyogva. Szóba került az is, hogy James irányítja a Cavst, amire annyit mondott, hogy egy csekket kap a csapattól, méghozzá játékosként. Megvan a klub tulaja, a GM-je is - ő egy játékos, Charles Barkley meg nyugodtan elmehet a fenébe (és akkor finoman fogalmaztunk). LeBron elmondása szerint elege lett a hallgatásból, meg abból, hogy visszafogja magát, mostantól új idők jönnek.

Barkley és Bill Simmons is elmondta Jamest minősítő mondókájában, hogy többek között Tristan Thompson is miatta kapott 80 milliós szerződést - egészen pontosan 5 évre 82 millió dollárt -, Thompson erre reagált Dave McMenaminnek (ESPN). A magasember szerint ő kiérdemelte a pénzét azzal, amit letesz a parkettára, erről nyugodtan körbekérdezhetnek a ligában, és nem LeBron az ügynöke. Thompson szerint ez a liga egy nagy üzlet, és annyit fizetnek mindenkinek, amennyi éppen a piaci értéke. Úgy érzi, hogy kinyitotta más játékosok számára a kaput - azoknak, akik a kis dolgokban jeleskednek és nem brutális statisztikákat gyártanak. Ő az alapján ítéli meg a teljesítményét, amit a védő oldalon csinál - a Thunder ellen például megakadályozta Steven Adamset, hogy dupla-duplázzon, nehéz estéje volt az új-zélandinak, úgyhogy jó meccse volt, a pontszerzés már csak hab a tortán számára.

Másnál is kiborult a bili, Derek Fisher nyilatkozott ugyanis Kevin Dingnek (Bleacher Report) a New York Knicksnél töltött idejéről. Fisher szerint rengeteg jó dolgot csináltak a csapatnál, de a magánéleti dolgai felülírtak szerinte mindent, pedig semmilyen érdemi információ nem került napvilágra róla - mint ismert, Gloria Govannel, volt csapattársa, Matt Barnes ex-feleségével van együtt Fisher, amiből volt nem egy balhé, és változott is Fisher megítélése liga szerte ezt követően. Az egykori irányító annyit mondott erre, hogy ha az a legrosszabb dolog, amit mondani tudnak róla, hogy egy olyan nővel van együtt, aki anno a felesége volt annak az embernek, akivel ő hat évvel ezelőtt együtt dolgozott, akkor legyen, neki ez megfelel.

Fisher szerint sem ő, sem Phil Jackson nem tudta, mit csinálnak - játszani nem ugyanaz, mint edzősködni, elnöknek lenni pedig nem ugyanaz, mint trénernek, és szerinte ennek elég komoly szerepe volt abban, hogy nem tudták kihozni a keretből azt, amit akartak. Az sem segített, hogy a Triangle-t kellett erőltetniük, ami egyértelműen Jackson ötlete volt, de így a játékosok sem tudták, ki a főnök, kinek kellene engedelmeskedniük, ki irányítja a pályára elképzelt dolgokat. Fisher azonban azt is elmondta, hogy szerinte egy, a jelenleginél gyengébb állománnyal sikerült több mindent elérniük, sokkal előrébb jártak, mert az alapokat lefektették. Kristaps Porzingisről azt mondta, hogy ő ott volt, látta, mi munkát végeznek a lettel nap mint nap, és annak a gyümölcse jön most ki ebben az idényben. Minden elismerést megérdemel a játékos, de nem csak a saját erejéből jutott el oda, ahol most tart.

Szintén Fisherhez kapcsolható, hogy tegnap hajnalban kirabolták a házát, több mint 300.000 dollárnyi ékszert vittek el tőle, többek között az 5 bajnoki gyűrűjét is.

A Washington Wizards bombaformában van a kezdeti bukdácsolás után, főleg a John Wall - Bradley Beal kettős érzi nagyon egymást. Beal erről az ESPN Radio adásában azt mondta, hogy kezdett unalmassá válni, hogy mindenki azt mondja, hogy így nem illenek össze a pályán meg úgy nem illenek össze, most viszont bizonyítják az ellenkezőjét. Nagyon jól érzik magukat, és magas szinten is játszanak - úgy érzik, hogy ők a legjobb hátvédpáros a ligában, ezért folyamatosan bizonyítaniuk kell, egymásra odafigyelni és arra, hogy a csapatuk vezérei legyenek.

A PER-listán Russell Westbrook áll továbbra is az élen (29.4), most már volt csapattársa, Kevin Durant a második (28.0), Anthony Davis pedig a harmadik (28.0) - a Top25-öt ezen a linken megtaláljátok.

Egy kis érdekesség: a Philadelphia Sixers 10 győzelmet szerzett januárban - ez pontosan ugyanannyi, amennyit a teljes előző idényben gyűjtöttek, óriási fejlődésen ment keresztül a gárda. A bajnokság két legnagyobb esélyese, a ligát jelenleg 41-7-tel vezető Golden State Warriors 12, a bajnok Cavs viszont mindössze 7 győzelmet szerzett 2017 első hónapjában, ilyen kontextusban is lehet nézni ezt a számot. A Sixershez kapcsolódik az is, hogy az elmúlt 5 meccsen 154 gólpasszt osztottak ki - az Elias Sports adatbázisa szerint ez a klubnál a legtöbb egy 5 meccses periódust vizsgálva 1983. február 10-24. óta, akkor 158 asszisztot szórt szét a bajnokcsapat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus