Hírmorzsák 2017-04-08 (10:30)

Westbrook (megint) Oscar Robertson nyomdokaiba lépett, megvan az egész szezonos tripla-dupla átlaga - az újságírók azért fel tudták idegesíteni így is. A Netsé a legrosszabb mérleg, a Bostoné a legjobb esély az 1/1-re. Megvan az első hivatalos PO-párharc: Spurs-Grizzlies. DeRozan Vince Carter egyik franchise-rekordját döntötte meg a Raptorsnál. Lue addig nem pihenteti Jamest és Irvinget, amíg nincs meg a Cavsnek az első kiemelés keleten. Silver szerint az egy héttel hosszabb szezon csökkenti a pihentetés gondját, beszéltek a csapatokkal bizonyos irányelvekről, a tankoláshoz pedig a lotteryt és a draftot kell megváltoztatni rendszerszinten. Sefolosha a 4 millió dolláros kártérítése jó részét jótékonykodásra költi, ahogy Brogdon kérésére a Bucks is a "Brogdont az év újoncának" kampányra szánt pénzt. Jerry West támogatná, hogy a liga lecserélje a logót.

Szinte már szokás szerint a napi statisztikával és Russell Westbrookkal kezdünk az Oklahoma City Thunder meccseit követő morzsában: Westbrook ma hajnalban halhatatlan lett, miután a Phoenix Suns ellen kiosztott hatodik gólpasszával biztosította, hogy Oscar Robertson után a liga történetében második játékosként tripla-duplát átlagol egy teljes szezonra vonatkoztatva. Westbrook a mérkőzés után elmondta, hogy soha nem gondolta volna, hogy ez lehetséges, azt meg pláne nem, hogy neki a legmagasabb szinten sikerül. Azt is elmondta játékos, hogy továbbra is az az első számú célja, hogy bajnoki címet nyerjen a csapattal, és olyan stílusban kell játszania, hogy erre a legtöbb esélyük legyen. Kapott egyébként egy csomó kérdést arra vonatkozóan is, hogy a végén már direkt a gólpasszokra ment-e rá (8 assziszttal zárt, így megdönteni még nem tudta Robertson egyszezonos tripla-dupla csúcsát), amire azt válaszolta, hogy "B*ssza meg, 6/25 voltam mezőnyből, mit kellett volna tennem?".

Még három statisztikát kell kiemelni. Egyrészt a Brooklyn Nets ma hajnalban biztosította az utolsó helyet magának, az 1/1-re azonban nem nekik, hanem a Paul Pierce-féle csere miatt a Boston Celticsnek lesz a legnagyobb esélye (25%). Másrészt a Toronto Raptorsnál DeMar DeRozan újabb rekordot írt át - ebben az idényben 31. olyan meccsét játszotta ma hajnalban, a Detroit Pistons ellen, amelyen elérte a 30 pontot, a korábbi klubcsúcs pedig Vince Carter nevéhez fűződik, aki 2000/01-ben 30 ilyen mérkőzést produkált. Harmadrészt pedig matematikailag is biztossá vált, hogy a nyugati hetedik helyen a Memphis Grizzlies végez, így megvan az első párharcunk a rájátszásra - Conley-ék a San Antonio Spursszel mérkőznek meg.

A Golden State Warriorsnél Kevin Durant ma éjszaka játszani fog, méghozzá a hírek szerint perclimit nélkül, Steph Currynek azonban fáj a bal térde, ő valószínűleg nem lesz ott a parketten a többiekkel a New Orleans Pelicans ellen.

A Cleveland Cavaliers ma hajnalban kikapott az Atlanta Hawkstól, így egy meccsre vannak a Boston előtt - igaz, náluk van a tie-breaker is. A meccs előtt Tyronn Lue elmondta, hogy ha elvégzik a feladatukat, azaz megszerzik az első kiemelést a keleti konferenciában, akkor pihentetni fogja LeBron Jamest és Kyrie Irvinget, de addig nem. Lue elmondása szerint fontos, hogy Kevin Love, JR Smith és Kyle Korver is egy kicsit felvegyék a ritmust, mindhárman elég sokat hagytak ki, illetve az sem lenne mellékes, hogy Irving és James pihenni tudjon, hiszen ők a legfontosabb játékosaik. Lue a Hawks utáni vereség után azt mondta, hogy ezek ők, ezt csinálják egész évben - nagyon nem örült ennek a zakónak, hiszen előkerülhetett volna a pihentetés téma is, ami így valószínűleg nem fog.

Volt Board of Governors ülés, tegnap pedig Adam Silver az újságírók elé állt egy sajtótájékoztató keretében, amelyen többek között azt is elárulta, hogy a pihentetés egy sarkallatos pont, és emiatt egy héttel hosszabb lesz a következő szezon (ez egyébként az új kollektív szerződésben is benne volt) - egy héttel korábban kezdődik, és az előszezon csapatonként 8 meccsről 6-ra csökken. Silver szerint ezzel egyrészt megszűnik az, hogy egy csapatnak 5 nap alatt 4 mérkőzést kelljen játszania, és csökken a back-to-backek száma is. A commish azt is elmondta, hogy megegyeztek a klubokkal, hogy országos TV által közvetített meccseken egyszerre több játékost nem nagyon kellene pihentetni, illetve inkább otthon kell ezt a dolgot erőltetni, mint idegenben.

Silver arról is beszélt, hogy azoknál a csapatoknál, akik már nem harcolnak a rájátszásért, sokszor azért vannak pihentetések, hogy a fiatalabb játékosoknak lehetőséget adjanak, tapasztalatot tudjanak szerezni, de hozzátette a komisszár, hogy természetesen vannak olyan esetek is, amikor a franchise-ok már a draftra és a lotteryre gondolnak - ez nem újkeletű probléma, régóta gondolkodnak már valamilyen megoldáson ezzel kapcsolatban. Silver annyit mondott, hogy rendszerszinten kell átnézniük az egész lottery-rendszert, az oddsokat, illetve a védettségeket is.

Két napja írtunk arról, hogy az Atlanta Hawks swingmanje, Thabo Sefolosha 4 millió dollárt kap a New York-i rendőrségtől azért, mert eltörték két éve a lábát egy őrizetbevételnél. A svájci swingman elmondása szerint a pénz nagy részét a Gideon's Promise nevű atlantai non-profit szervezetnek utalja, amely kirendelt védők fejlesztését segíti - ezzel szeretne segíteni, hogy másoknak, a szerényebb anyagi körülmények között élőknek is nagyobb esélyük legyen arra, hogy igazságot szolgáltassanak az ügyükben, olyanoknak.

Ugyanide tartozik, hogy a Milwaukee Bucks bejelentette, hogy szerettek volna ugyan költséges kampányt csinálni Malcolm Brogdon Év Újonca címéért, de Brogdon megkérte őket, hogy tekintsenek el ettől, és inkább menjen az erre szánt pénz valami jótékonykodásra. A Bucks saját bevallása szerint nyomtatni akart Brogdon fejével 1 dolláros bankókat (a csapattársai Elnöknek hívják és Buck, innen jött az ötlet), ebből nem lesz semmi, de azért felsorolták az érdemeit: az egyetlen elsőéves, aki tripla-duplát ért el, és 1988 óta az első, aki úgy tette meg mindezt újoncként, hogy nem az első körben draftolták, övé a legjobb Win Shares mutató, PER-ben pedig a második legjobb újonc, illetve azok között, akik elég meccset és kísérletet tudnak felmutatni, övé a legjobb mezőnyszázalék, triplamutató, gólpassz- és szerzett labda átlag.

A végére Jerry West maradt, aki azt ESPN The Jump című műsorában elmondta, hogy bárcsak sosem derült volna ki, hogy róla mintázták a liga logóját. West elmondása szerint nagyon hízelgő, ha tényleg őt ábrázolja a logo, és tudja, hogy ez így van, mert a néhai commish, J. Walter Kennedy megmondta neki, de akkor került ő a "címerre", amikor először próbálta a ligát eladhatóvá tenni annak vezetősége, és nagyjából 5 ember közül választhattak. Még egyszer elmondta, hogy hízelgő ez neki, de az NBA helyében egy kicsit szégyellné magát. Nem akarja magára felhívni a figyelmet, nem ilyen ember, de egyáltalán nem lenne ellenére, ha lecserélné a liga a logót, és ha ilyen törekvéseik lennének, ő támogatná ezt - korábban egyébként elmondta, hogy szerinte Michael Jordanről kellene mintázni. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus