Hírmorzsák 2017-06-13 (09:15)

LeBron szerint nem szupercsapat a Cavs - ő mindent kiadott magából, nincs miért szégyenkeznie. James dicsérte a Warriorst. Draymond Green megköszönte a tavalyi vereséget, ha Durant volt a vígaszdíj azért a zakóért. KD viselkedése azonnal megváltozott a Thunder irányába, ahogy kikapott tavaly a Warriors. Kerr azt akarta, hogy egészséges mennyiségű félelemmel lépjenek pályára. Napi statisztikák: Steph Curry a legnagyobbak közé lépett, Durant Shaq nyomdokain, LeBron több történelmet is írt. Irving szerint a csillagos ég a határ, ha együtt maradnak Jamesszel. Ha LeBron lelép a Cavstől 2018-ban, az Dan Gilbert miatt lehet. A Warriors draftpicket akar szerezni. A Timberwolves érdeklődik Jrue Holiday, George Hill és Teague iránt, Rose nem kell nekik. Josh Jackson ígéretet kapott a Lakerstől?

Ahogy arról reggel olvashattatok már, a Golden State Warriors nyerte az idei NBA bajnoki címet, miután 129-120-ra legyőzték a Cleveland Cavalierst a finálé ötödik mérkőzésén, így 4-1-re nyerték a döntőt. Érdekességként meg lehet említeni, hogy a játékosként végső győzelmet nem ünneplő Steve Nash-nek most összejött a diadal - a Warriors játékosok fejlesztésével kapcsolatos részlegénél dolgozik a kanadai legenda tanácsadóként, jó eséllyel neki is csináltatnak majd egy aranygyűrűt.

A mérkőzés után természetesen minden főszereplőt megszólaltattak. LeBron James azt nyilatkozta, hogy szerinte nem szupercsapat volt az övék, illetve mindent kiadott magából ezen az 5 meccsen, nincs miért szégyenkeznie. LeBron szerint olyan ez, mintha egy újságíró megírná élete cikkét, de ugyanakkor valaki más jobbat írna - ilyenkor sem lehajtott fejjel közlekedne az illető, hanem úgy lenne vele, hogy egyszerűen nem jött el az ő ideje.

James arról is beszélt, hogy egyáltalán nem érezte, hogy teljes mértékben föléjük kerekedett volna ellenfelük - nagyjából 1:20-szal a vége előtt, 13 pontos hátrányban nézett fel a táblára, és akkor gondolta úgy először, hogy mindent megtettek, ez mégsem lesz elég. Nagyszerű csapatnak tartja a Warriorst, amelyet tavaly sikerült elkapniuk, de ezt követően megszereztek egy egészen kiváló játékost - kitűnő munkát végzett a Golden State vezetősége és a játékosai is. Jamestől megkérdezték azt is, hogyan látja a Warriors jövőjét, amire annyit mondott, hogy valószínűleg jó ideig ott lesznek majd a legjobbak között, hiszen a legtöbb játékosuk a 20-as éveiben jár, a húzóembereik kivétel nélkül jó korban vannak. Hosszú évekre építették fel őket, úgyhogy nagy munka lesz a keleti és a nyugati konferenciában is olyan együttest felépíteni, ami fel tudja velük venni a küzdelmet.

Múltbéli dolgok is előjöttek, Draymond Green például újra elmondta, hogy ha a tavalyi vereségért Kevin Durant volt a vigaszdíj, akkor köszöni szépen az előző idényben összeszedett zakót. Ehhez kapcsolható, hogy Lee Jenkins (Sports Illustrated) írt egy cikket Durant meggyőzéséről - az ő verziójában az volt, hogy egy órával a hetedik meccs elvesztését követően Green ráírt a kiscsatárra, hogy "látod, mi hiányzik, szükségünk van rád". Green szerint ugyan hónapokig győzködte Durantet, hogy igazoljon hozzájuk, de ez volt a legerősebb próbálkozása, mert egy ilyen vereség után azonnal az Oklahoma City Thunder akkori sztárjának írt, ez mutatta meg, milyen komolyan gondolja a dolgot - Durant a hírek szerint azt írta vissza, hogy "rendben, csináljuk". Durant egyébként a Warriors elleni kiesést követően még nagyon pozitív hangulatban volt az OKC-vel szemben, de a Thunder egyik vezetője szerint a Golden State döntőbeli zakója után azonnal megváltozott, teljesen más stílusúak voltak a telefonbeszélgetések, az üzenetváltások - jóval távolságtartóbb volt Durant.

A Warriors vezetőedzője, Steve Kerr még a mai mérkőzés előtt azt mondta, hogy azt szeretné, ha a megfelelő mennyiségű félelemmel lépnének pályára játékosai, mert szerinte ezzel volt gond a negyedik találkozón, akkor túl nyugodtak voltak. Sokszor lemaradtak az emberükről védekezésben, rengeteg buta szituációban szórtak el labdákat, ezen kell változtatni - szerinte a félelem nem túl nagy, hanem megfelelő mértékben jót tesz

Jöjjenek a napi statisztikák, amiből van jó néhány. Lebron 33.6 pontot, 12.0 pattanót és 10.0 gólpasszt átlagolt a fináléban, ezzel a liga történetének első játékosa lett, akinek sikerült TD-t hoznia az egész döntő sorozatban. James lett az NBA történetének negyedik kosarasa, aki legalább 5 döntőt elbukott, és az első MVP, akinek ez "sikerült". Az is LeBronhoz kapcsolódik, hogy megszakadt 29 párharc óta tartó sorozata - legutóbb a 2009-es keleti döntőben nem nyert idegenben meccset. Durant a döntő mind az 5 meccsén 30 pont fölött termelt - 2000 és Shaquille O'Neal óta ő az első, akinek a fináléban 5 egymást követő mérkőzésen összejött ez. KD egyébként 35.2 pontos, 8.4 pattanós, 5.4 gólpasszos, 1.6 blokkos és 1 szerzett labdás átlaggal lett a döntő MVP-je, az NBA kiadványa szerint egyhangúanSteph Curry illusztris társaságba lépett - Wilt Chamberlain, Bill Russell, Kareem Abdul-Jabbar, Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan, Tim Duncan és LeBron után ő a kilencedik játékos a liga történetében, akinek több MVP címe és több bajnoki címe is van. A Warriors az ötödik franchise lett a Boston Celtics, a Los Angeles Lakers, a Chicago Bulls és a San Antonio Spurs után, amely 5 bajnoki címet szerzett.

A Cavs irányítója, Kyrie Irving elmondta, hogy ha csatába kell mennie, akkor azt csak LeBronnal tenné meg, mert tudja, mire számíthat, és egy ilyen vezérre mindig óriási szükség van. Az irányító úgy érzi, hogy James az a fajta játékos, aki mellett nem visszalépni akar az ember, hanem az első sorban akar menetelni a "háborúba", és mindig fejlődni akar mindenki. Irving szerint ha együtt tudnak maradni, és ki tudják használni egymás erősségeit, akkor a határ a csillagos ég számukra. Rengeteget tanult eddig is, a továbbiakban is ez lesz a helyzet, és nem lehetne büszkébb Jamesre - tripla-duplát átlagolt a döntőben, és szerinte ezt is nyugodtan oda lehet tenni csapattársa hosszú listájára, amit az emberek el fognak majd felejteni vele kapcsolatban.

Az már nem szorosan a döntőhöz kapcsolódik, hogy Kevin O'Connor (The Ringer) értesülései szerint ha LeBron 2018-ban, szerződése lejártakor lelép a Clevelandtől, akkor az nem kis mértékben a Dan Gilbert tulajdonossal ápolt, továbbra is elég fagyos kapcsolata miatt lehet. James az Uninterruptedon keresztül beszélt arról a múlt héten, hogy amikor visszatért a Cavshez, a családját külön győzködnie kellett arról, hogy ez a jó döntés annak ellenére is, hogy még mindig Gilberté a franchise. Gilbert híres levelében nemcsak vele, hanem a nevével is tiszteletlenül bánt, ezért sem az édesanyja, sem a felesége nem támogatta a visszatérését.

Zach Lowe (ESPN) úgy tudja, hogy a Golden State megpróbálja "becserélni magát" erre a draftra - az első körös pickjük az Andre Iguodala-csere miatt a Utah Jazznél van, a saját második körösük pedig a következő három évre előre nincs meg, az idei az Atlanta Hawkshoz került.

Szakadjunk ki egy kicsit a fináléból. Darren Wolfson (ESPN) forrásai szerint a Minnesota Timberwolves irányítóban változtatni szeretne, hiába van még a csapatnál Ricky Rubio, és hiába draftolták tavaly Kris Dunnt. A hírek szerint a Wolves Jrue Holiday-t, George Hillt és Jeff Teague-et is nézegeti - előbbit állítólag el lehet csábítani a New Orleans Pelicanstől, ha 4 éves maximum szerződést kap. Wolfson úgy tudja, hogy Derrick Rose nem kell a Minnesotának, a drafttal kapcsolatban azonban minden benne van - egyes poszton használható embereket fognak megnézni privát edzésen, de az is elképzelhető, hogy cserélik a picket egy már bizonyított játékosra.

John Gambadoro (Arizona Sports 98.7) információi szerint Josh Jackson ígéretet kapott - a kiscsatár volt már privát edzésen a Los Angeles Lakersnél, és valószínűleg ők ígérték meg neki, hogy elviszik a második helyen. Jackson egyébként lemondta a Bostonnal megbeszélt workoutját.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus