Hírmorzsák 2017-06-14 (13:30)

A Rockets fel akarja venni a versenyt a Warriorsszel, Daryl Morey készül valamire. A Boston sem akar tétlen lenni a nyáron, de Ainge nem akar fejjel a falnak rohanni. A Golden State az elmúlt három évben alig hozott rosszabb PO-mérleget, mint a three-peatet elérő Bulls és Lakers. Steve Kerr szerint összesen kétszer kellett leülni a csapattal egész évben, hogy tisztázzanak dolgokat. Klay Thompson szerint nem áldozott fel semmit idén, maradni akar a Golden State-nél. LeBron és az Alabama továbbra is párhuzamos pályán. Adam Silver szerint nem a Cavst és a Warriorst kell szétverni, hanem a többi csapatot kell a szintjükre hozni. Lonzo Ball még egy privát edzést kap a Lakerstől, Fultz holnap megy az aranysárga-lilákhoz. Zanik vagy Karnisovas lesz a Bucks új GM-je. Grafikon az NBA paritásáról évtizedekre lebontva.

A Houston Rockets idén felülmúlta a várakozásokat, ami az idény eleji elvárásokat illeti, de mivel a Golden State Warriors Kevin Duranttel erősített, így tudják, hogy tovább kell fejlődniük, ha le akarják győzni az oaklandieket. Daryl Morey GM Zach Lowe-nak (ESPN) elmondta, hogy a Warriors nem verhetetlen, voltak már nagyobb meglepetések is a sport történetében annál, minthogy valaki kiejtse őket, ezért tovább akarják erősíteni az állományukat a nyáron. Hozzá vannak szokva ahhoz, hogy nem adnak nekik sok esélyt, de ha a Warriors lép, nekik is kockáztatniuk kell, és még agresszívebbnek kell lenniük a piacon. Morey sejtelmesen hozzátette, hogy van valami a tarsolyukban.

A keleti konferenciában a Boston Celtics lehet a következő években a Cleveland Cavaliers kihívója, hiszen idén már megnyerték a főcsoport alapszakaszát - igaz, a keleti döntőben 4-1-re, elég simán kikaptak az ohióiaktól. A Celtics GM-je, Danny Ainge az előbb említett Zach Lowe-nak (ESPN) azt nyilatkozta, hogy szerinte jó, hogy ott van célpontnak a Warriors és a Cavs, és szeretnének az ő mércéjükhöz felnőni. Ainge hozzátette, hogy elképzelhető, hogy ez nem egy vagy öt éven belül fog megtörténni, sőt, az is, hogy soha, ennyire különleges a két döntős csapat. A szakvezető úgy fogalmazott, hogy nem "punt módban" vannak, tehát készül ő is valamire, de az nem szerepel a terveikben, hogy tehetséges fiatalokat és draftpickeket olyan veterán játékosra lőjjenek el, aki talán 5%-kal jobb, mint a mostani emberük a posztján.

Broderick Turner (Los Angeles Times) információi szerint a Los Angeles Lakers egy második privát edzést is leszervezett Lonzo Ball-lal - mint ismert, az első után nem voltak elégedettek a kondijával, most úgy néz ki, adnak neki még egy sanszot. Azt nem tudni, hogy Ball mikor megy megint az aranysárga-lilákhoz, Markelle Fultznál azonban már megvan, hogy a holnapi nap folyamán - ezt Mike Bresnahan (Los Angeles Times) jelentette.

Marc Stein (ESPN) forrásai szerint egyre biztosabb, hogy a Milwaukee Bucks a jelenlegi ideiglenes GM és a John Hammond távozásáig segéd GM-ként dolgozó Justin Zanik, valamint az utóbbi posztot a Denver Nuggetsnél betöltő Arturas Karnisovas közül választja ki, ki legyen a franchise új általános igazgatója.

Azért természetesen még a döntőről, illetve a két résztvevőről is esett szó az elmúlt fél napban. A Golden State-nél például összeszedték, hogy a 2014/15 és a 2016/17-es időszak között 47-15-ös PO-mérleget hoztak össze (75.8%-os győzelmi mutató) - a three-peat ugyan nem jött össze, mint a 2000-es évek elején a Los Angeles Lakersnek, vagy a Chicago Bullsnak kétszer is a 90-es években, de így is nagyon meggyőző volt ez a három évük 2 bajnoki címmel. A két említett együttes egyébként 45-13-akat hozott mindhárom triplázás alkalmával a rájátszásban (77.6%).

Szintén a Warriorshoz kapcsolódik, hogy Steve Kerr vezetőedző is a már említett Zach Lowe-val beszélgetett, méghozzá arról, hogy mindössze két alkalom volt az idény során, amikor össze kellett ülniük csapatként megbeszélni a dolgokat. Először a karácsonyi mérkőzés után, amelyen Steph Currynek mindössze 11 dobáskísérlete volt, és több elzárás-leválás játékot szeretett volna, másodjára pedig azt követően, hogy Draymond Green elkezdett Kevin Duranttel kiabálni, amiért utóbbi "stoppolta a labdát" a Memphis Grizzlies elleni vereség végjátékában. Kerr a karácsonyi meccsel kapcsolatban kiemelte, hogy a csapat akkor hatékony, mikor Currynek sok felső elzárást adnak, és abból dolgozik az irányító, ezt többet kellett volna akkor használniuk - megmondták Currynek, hogy nyugodtan játssza a saját játékát, Durant meg fogja dobni a maga 25 pontját, akármi van.

A bajnok dobóhátvédje, Klay Thompson is Zach Lowe-nak adott interjút, amelyben azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem érzi úgy, hogy bármit is fel kellett volna áldoznia ebben az idényben, és inkább lesz valami olyas valaminek a része, ami nyomot hagy a sportágban, aminek komoly öröksége lesz. Thompson szerint a kosárlabda sokkal többről szól annál, minthogy elvedd, ami jár neked, vagy hogy te legyél a központi figura - abban reménykedik, hogy még sokáig az oaklandieknél tud maradni. A dobóhávéd elmondása szerint az volt a céljuk, hogy évről évre bajnokesélyesek tudjanak lenni, és eddig rendben van minden, a tervek szerint haladnak.

A Clevelandnél, illetve leginkább LeBron Jamesnél egy valamit érdemes figyelni az utóbbi 6 évben: azt, hogy mit játszik az Alabama Crimson Tide egyetemi amerikai focicsapat, a sorminta ugyanis most sem tört meg. Amikor az Alabama országos bajnok lett, LeBron is győzött, amikor nem, akkor James sem.

A Warriorshoz és a Cavshez együttesen kapcsolódik, hogy Adam Silver szerint nem a liga legjobb csapataira kellene koncentrálnunk, hanem a többiekre - ahelyett, hogy azt néznénk, hogyan lehet szétverni a legjobbakat, azt kell vizsgálni, hogyan tudnak még több kiváló játékost képezni. Silver még a finálé negyedik mérkőzése előtt mondta el Adam Kilgore-nak (Washington Post), hogy persze egy fantasztikus szabadügynököt igazolt a Golden State, de mindenki azt nézi, hogy túl jók, miközben arra kellene koncentrálni, hogyan tudnak több ilyen szintű gárdát is csinálni

A végére pedig a témához kapcsolódóan egy grafikon - a RealGM készített egy ábrát az NBA paritásáról, a különböző évtizedek bajnokait és döntőseit vázolták fel:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus