Hírmorzsák 2017-09-26 (11:15)

Média nap-vekni. LeBron majd a nyáron foglalkozik az FA státuszával - érzése szerint mindent megtett Irvingért. James szeretné Wade-et a Cavsnél, Melo és George meg a Thundernél. Westbrook Oklahoma City-ben akar lenni - ő és Anthony is kinevettek egy-egy újságírói kérdést. Melo New Yorktól búcsúzott. Lillard mindent megpróbált Carmelo meggyőzése érdekében. Schröder szerint minden meccsen harcolni fognak. A Houstonnál biztosak benne, hogy működni fog a Paul-Harden páros - a cél a bajnoki cím. A Mavsnél Nerlens Noel valószínűleg nem lesz kezdő. Steve Kerr szerint lényegében megszűnt a négyes poszt. Embiid szerint nem fog mind a 82 meccsen játszani. LaVine valamikor novemberben játszhat újra. Okafor még nem edzhet 5-5 ellen, de a Sixers nem árulja aktívan. Kawhi Leonard örül a Pachulia-szabálynak. TJ Warren 4 évre 50 millióért hosszabbított a Sunsszal.

Tegnap megvolt a média nap, amelyen természetesen a liga nagy része megszólalt.

A Cleveland Cavaliersnél LeBron James elmondta, hogy az érzései a csapat iránt nem változtak, ezért ül itt most is, és ezért akarja bajnoki címig vezetni a klubot. Eddig is úgy történt, hogy nem foglalkozott a szabadügynök státuszával csak azon a nyáron, amikor FA lett, és ez most lesz így is - nem akar egy olyan dologba energiát ölni, amivel a nyáron kell törődnie, miközben most a mindennapi feladata az, hogy egyre jobb legyen az együttes, és hogy minél jobb esélyeik legyenek a végső győzelemre. Jelenleg szerződéssel rendelkezik, amit ki fog tölteni.

James egykori csapattársáról, Kyrie Irvingről is beszélt - elmondása szerint azon nagyon sokat gondolkodott, hogy csinálhatott volna-e valamit jobban, hogy Irving ne kérje az elcserélését. Vajon a szezon lezárása volt az indok, az, hogy ő 2014-ben visszatért az együtteshez, a vezetőedzőváltás vagy a GM-váltás? Nem tudja, mi lehetett a dolog mögött, de sokfajta érzelem dúlt benne azt követően, hogy kiderült, Irving váltani akar. Ő minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy jobb vezér, scorer, védő és passzoló legyen Irvingből, hogy jobban bevonja a társakat, és minél több dolgot tanítson meg neki - készen állt arra is, hogy ha eljön az idő, az ő kezébe adja a csapatot. Az egyetlen dolog, amit sajnál, hogy Irving a náluk megtanultakat most már a Bostonnál fogja kamatoztatni - egyébként nem haragszik rá, jó egészséget kíván neki, és azt csinálta, amiről úgy gondolta, hogy a legjobb lesz a saját karrierje érdekében.

Irving a bostoni média napon annyit mondott a kettejük közötti problémákat firtató kérdéskre, hogy ha van is valami gondjuk, az csak rájuk tartozik, akármennyire is szeretnék ezt tudni mások

Térjünk még vissza LeBronhoz, aki arról is beszélt, hogy nagyon szeretné, ha a Chicago Bulls által tegnap este hivatalosan is szabadlistára tett Dwyane Wade hozzájuk kerülne - most két napig waiveren lesz, utána válik szabadon igazolhatóvá a dobóhátvéd. James azt mondta, hogy Wade-del egy újabb korábbi bajnok kerülne hozzájuk, aki nagyszerű playmaker - be tudja vonni a társakat a játékba, képes nekik megteremteni a helyzetet, és magas a játékintelligenciája, úgyhogy nagyon örülne neki. A Cavs ikonja azt is elmondta, hogy a vezetőségük eddig kiváló munkát végzett a nyáron - ő az off-szezon során folyamatosan beszélt Wade-del, és valószínűleg msot is meg fogja keresni.

Mások is kinézték azonban Wade-et - az Oklahoma City Thundernél Carmelo Anthony és Paul George még pályára sem léptek új csapatukban, de már lenyilatkozták, mennyire szeretnék, ha a Miami Heat ikonja hozzájuk szerződne. Melo előbb rákérdezett, hogy tamperingnek minősül-e, amit csinál, aztán amikor mondták neki, hogy a Bulls kitette Wade-et, akkor annyit mondott, hogy "tudod, hova tartozol, D". George annyit tett ehhez hozzá, hogy telefononon, sms-ben, privát üzenetekben, snapchaten, mindenhol ott lesz Wade nyakán - bármit megtesz, hogy meggyőzze a dobóhátvédet, hogy hozzájuk szerződjön.

A Thunderhez kapcsolódik, hogy Russell Westbrooktól megint megkérdezték, hogy aláírja-e idő előtti hosszabbítását (október 16-ig van erre lehetősége), amire azt felelte, hogy nagyon eseménydús nyáron van túl - született egy gyereke, bele kellett tanulnia az apaszerepbe, de azt már korábban is elmondta, hogy Oklahoma City-ben akar lenni. Westbrookhoz tartozik az egyik vicces jelenet is - megkérdezték tőle, hogy milyen volt Russell Westbrookból, a kosarasból Russell Westbrookká, a divatikonná válni az elmúlt pár hónapban, mire Westbrook felhúzta a szemöldökét, hogy "Az elmúlt pár hónapban? Haver, te eddig hol voltál?".

A másik ilyen jellegű mozzanat az volt, amikor Anthonytól kérdezték, hogy mit gondol arról, hogy ha esetleg a padról kell kezdenie a meccset, mire Melo egyszerűen kiröhögte a felvetést. Melóhoz tartozik az is, hogy saját honlapján elbúcsúzott New Yorktól. Sok mindent megköszönt a városnak, és főleg azt, hogy megtanulta, hogyan kell túlélni egy szörny gyomrában, hogy hogyan tudjon nem túl kényelmes helyzetekben is kényelmesen élni - New York miatt nincsenek félelmei. Köszönetet mondott természetesen a szurkolóknak, a csapatnak és James Dolan tulajdonosnak is, de legfőképp a várostól búcsúzott.

Az is Anthonyhoz tartozik, hogy a Portland TrailBlazersnél Damian Lillard elmondta, hogy elég komolyan próbálta rábeszélni Melót, hogy fogadja el azt is, ha hozzájuk cserélik, mivel tudta, hogy vele együtt jobb csapatot alkothatnak. Lillard szerint nyugaton több együttes is erősítette keretét, és bár hisz a mostani állományban is, az evidens, hogy minél nagyobb tűzerejük van, annál jobb esélyeik vannak arra, hogy minél magasabb szinten minél tovább versenyképesek tudjanak lenni. Az irányító hozzátette, hogy szerinte az a fontos, hogy higgyenek magukban, teljesen függetlenül attól, hogy kiket szereztek meg a nyáron, illetve kiket nem.

Az Atlanta Hawksnál Dennis Schröder arról értekezett az újságírókkal, hogy sokak szerint a Hawks lesz a liga legrosszabb csapata - persze ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy végülis mi is történik körülötte, de a német irányító szerint ilyen az üzlet, az Atlanta valami mást szeretett volna, amit mindenkinek el kell fogadnia. Schröder azt is hozzátette, hogy most is vannak egészen jó játékosaik. Ő annyit tud személy szerint ígérni, hogy mind a 82 alapszakaszmeccsen küzdeni fognak támadásban és védekezésben is, aztán meglátják majd, hogy ez mire lesz elég. Az új GM, Travis Schlenk is azt mondta, hogy a mostani keretük küzdeni fog - fiatal a csapatuk, és az ilyen együttesek azért kapnak pofonokat, de a fejlődést szeretnék látni az idény során egyénileg és kollektíven is.

A Houston Rocketsnél Chris Paul arról beszélt, hogy James Harden azok közül a játékosok közül való, aki imád játszani - sok helyen jártak és játszottak a nyáron, úgyhogy már alig várja, hogy lássa, mire képes az egész társaság együtt. Harden szerint nagy megkönnyebbülés Paul érkezése, mert nem arról van szó, hogy most majd leadja a labdát valakinek, hanem arról, hogy olyas valakivel oszthatja meg a felelősséget, aki legalább olyan szinten tudja ellátni a feladatot, mint ő, ha nem jobban. Paul elmondása szerint egy céllal érkezett Houstonba, bajnoki címet akar nyerni, és az a szerencse, hogy Hardennek is ugyanez a célja. Daryl Morey GM annyit mondott, hogy látta párszor a nyáron a duót, Mike D'Antoni vezetőedző is, és szerintük működni fog ez a páros. A tréner szerint kis dolgokat kell helyre tenniük csak, mert mindketten hajlandóak bármire, hogy sikeresek legyenek - a szakmai stábbal azt kell kisilabizálniuk, hogy hogyan tudják ezt megtenni, illetve hogy azt a játékot fejlesszék majd az idény során.

A Dallas Mavericksnél Rick Carlisle arról beszélt, hogy három napja váltott szót Nerlens Noel ügynökével, két napja pedig egy konferenciabeszélgetésen vett részt ő, a center, Rich Paul és Donnie Nelson GM, ahol elmondta, hogy nem biztos benne, hogy Noel kezdő lesz. Ennek az az oka, hogy Dirk Nowitzki valószínűleg ötöst fog játszani, Carlisle szerint így a jobb a csapatnak és a német csillagnak is, és amíg ő az edző a Mavsnél, addig nincs túl nagy esélye annak, hogy Nowitzki legyen a csere - ha tehát a német tényleg center lesz, akkor Noel lényegében biztosan a padon kezdi a meccseket.

A Golden State Warriors vezetőedzője, Steve Kerr megemlítette, hogy szerinte az a centerek nagy baja, hogy a mai ligában lényegében nincsenek négyesek. David West erőcsatár volt, ma már center, de ott van Kevon Looney is, aki 10 éve még négyes lett volna, ma egyértelműen ötös, így van hat centerük a keretben. Kerr szerint manapság vagy ötös vagy, vagy hármas, kivéve Draymond Greent, akit abba a pozcióba pakolnak, ahova akarnak.

A Philadelphia Sixers centere, Joel Embiid azt nyilatkozta, hogy a szezon első találkozójára koncentrál jelenleg - van még egy elég hosszú edzőtábor, sok előszezon meccs addig, de tudja, hogy ha nem 100%-os, nem fogják pályára engedni. Embiid szerint nehéz megmondani, mi lesz az idény során, a testén és a csapaton múlik minden - ha tudna 82 mérkőzést játszani, megtenné, de őszintén elmondta, hogy hiába reménykedik ebben, szerinte ez nem fog megtörténni. A center szerint azon kell leginkább változtatnia, hogy állandóan kiugrált a labdákért a nézők közé, illetve hogy sokat esett floppolás miatt - erről le kell szoknia a most következő idényben.

Szintén a Sixershez tartozik, hogy Bryan Colangelo elnök azt nyilatkozta, hogy nem árulják aktívan Jahlil Okafort. A centerrel kapcsolatban annyit elmondott még Colangelo, hogy egyelőre nem áll készen az 5-5 elleni játékra - folyamatos térdsérülései voltak az előző idényben.

Szintén sérülés: Zach LaVine-t nagyjából novemberig nem láthatjuk majd a parketten, ezt a Chicago Bulls média napján lehetett hallani. A Minnesota Timberwolvestól szerzett hátvéd ettől függetlenül elmondta, hogy ACL-szakadása nem fogja megváltoztatni játékát, sőt, gyorsabb és magasabbra ugrik, mint sérülése előtt.

És ha már sérülés: a San Antonio Spurs sztárját, Kawhi Leonardot kérdezték az új "Pachulia-szabályról", amelynek értelmében sokkal szigorúbban nézik és büntetik majd azt, hogy sérülésveszélyesen ront-e ki a védő egy dobójátékosra a periméteren, és alálép-e dobás közben. Leonard szerint így jobban védve lesznek a játékosok az ilyen esetekben beszedett sérülésektől, és ez a múltban is gond volt, akkor is, amikor ő még nem volt az NBA-ben - szerinte jó, hogy a védőnek egy kicsit óvatosabbnak kell lennie most már.

Volt egy megállapodás is, ez maradt most a végére - a Phoenix Suns 4 évre 50 millió dollárért idő előtt hosszabbított TJ Warrennel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus