Hírmorzsák 2017-április-1 (15:45)

Twitter-háború az MVP-jelöltek között – alakul a mexikói franchise – újabb Big3 csapatok – zajlik az élet a Knicksnél

Továbbra is kiélezett a verseny az MVP-címért, mi is írtunk arról korábban, hogy öt esélyes is vanJames Harden, Russell Westbrook, LeBron James, Kawhi Leonard és Isaiah Thomas. A játékosok környezete minden megtesz, hogy a saját eszközeivel, leginkább a közösségi médián keresztül befolyásolja a választókat, hogy a kedvencüket tegyék az első helyre a szavazólapokon – a Twitteren ki is tört az ígérgetés-verseny. A liga egyik legszebb Bromance-párja, Enes Kanter és Steven Adams kezdte a táncot, beígérték, hogy a bajuszaiktól is megválnának, ha Russell Westbrook lenne az MVP, ezt pedig nem hagyhatta válasz nélkül a többi "kampánycsapat" sem.

James Harden ügynöke elmondta, hogy ügyfele hajlandó arcszőrzet nélkül átvenni a trófeát, LeBron James csapattársai közül Kevin Love az idősebb szavazókat megcélozva vállalta, hogy rábeszéli a családot, hogy újra csináljanak egy koncertet a Staples Centerben a Beach Boys-szal, Tom Heinsohn, a Celtics egykori legendás játékosa és "lifetime" házi kommentátora pedig Thomas első helye esetén vállalta, hogy a következő szezonban meccsenként maximum négy alkalommal vádolja meg a játékvezetőket azzal, hogy szándékosan tévednek szeretett csapata kárára. A Spursnél egyelőre csend van, de Kawhi Leonardöt ismerve valami igazán nagy médiahekk várható Texasban.

Az utóbbi hetekben folyamatos beszédtéma volt, hogy Kyrie Irving szerint a Föld lapos. Egyre többen állnak be mögé (többek között Shaquille O’Neal is) – az ügy annyira komoly, hogy a liga ismételten figyelmeztetni kényszerült a franchise-okat a közösségi média megfelelő használatára, Adam Silver, a liga komisszárja pedig azt mondta David Rollnak (Hoopsheet), hogy véleménye szerint ez még a pihentetéseknél is komolyabb probléma, amit fel fog vetni a tulajdonosok nyári összejövetelén. Nem lehetetlen, hogy ha nem történik változás, akkor a liga ismét előhozza a korhatár 20 évre emelésének kérdését – a jó humoráról ismert Silver a tőle megszokott enyhe félmosollyal ezt azzal indokolta, hogy így egy évvel többet tanulhatnak a játékosok az egyetemen, vagy elmehetnek játszani Kínába, Európába, és saját szemükkel győződhetnek meg a fizikai valóságról.

Silver arról is beszélt, hogy célegyenesbe fordult a mexikóvárosi franchise létrehozása, az új csarnok falai már állnak. A név egyelőre nincs meg, bár valószínűleg az Aztecs (Aztékok) elnevezésnek nem nagyon lesz versenytársa, jó eséllyel Mexican City Aztecs néven fog futni a gárda, a fiókcsapatuk pedig Yumában székel majd, és a Yuma Mexican City Aztecs nevet használja, röviden YMCA-ként, így tisztelegve a kosárlabda-történelem előtt – legkorábban a 2019-20-as szezonban csatlakozhatnak a ligához.

Utoljára 2004-ben bővült új csapattal a liga (Charlotte Bobcats), akkor a hagyományoknak megfelelően úgynevezett expansion draft történt (minden csapat 8 játékos jogát zárolhatta, a többi játékosukból viszont csapatonként egyet szabadon elvihetett a Bobcats). Silver elmondta, hogy ha a mexikói csapat csatlakozik, akkor az NBA kikötheti, hogy csapatonként csak egy spanyol vagy portugál anyanyelvű/kötődésű játékos szerződését lehetne zároltatni. Ha ma történne meg az expansion draft, akkor a 76ersnek (Sergio Rodriguez, Tiago Splitter), a Raptorsnak (Serge Ibaka, Lucas Nogueira, Bruno Caboclo), a Bullsnak (Nikola Mirotic, Cristiano Felicio), a Mavericksnek (Nicolas Brussino, JJ Barea) és a Spursnek (Pau Gasol, Manu Ginobili) kellene választania, hogy kinek a játékjogát zárolja.

Újabb csapatokat jelentettek be Big 3 League Twitterén, érdekes formációk is harcba szállnak a bajnoki címért. A "Second Unit" csapatában olyan játékosok jöttek össze, akik kisebb kosárlabda-karriert futottak be, mint valamelyik rokonuk – Luke Waltonnak lesz dolga nyáron, a Summer League miatt nem vállalhatta a megmérettetést, de olyan egykori NBA-profik alkotják a csapatot, mint Duane Washington (Derek Fisher féltestvére), Jarron "I’m The Straight One" Collins és Taylor Griffin (Blake Griffin bátyja), a játékosedző pedig Jalen Rose lesz.

Mellettük meg kell még említeni a Sweet Sixty formációt is, ahol olyan veteránok állnak össze, akiknek valamilyen édesség a becenevük. A Darryl "Chocolate Thunder" Dawkins tiszteletére verbuválódott csapatban Jason "White Chocolate" Williams lesz az irányító, újra láthatjuk az önmagát nemrég orvosi csodaként aposztrofáló Lamar "The Candy Man" Odomot, játékos-edzőjük Kobe Bryant apja, "Jellybean" Joe Bryant lesz - és mivel nincs bostoni kötődés, valószínűleg "Sugar" Ray Allen is csatlakozik hozzájuk, ha mégsem, akkor Michael "Kandiman" Olowokandi ugrik be.

Bár a Spurs (meg még pár csapat) csúnyán átgázolt rajtuk, Tyronn Lue vezetőedző szerint a Cleveland továbbra sem fogja kijátszani a kártyáit, ami a védekezést illeti - nagy dologra készülhetnek Ohióban a playoff idejére. Ennek szellemében már nem a 29. helyen állnak a defensive ratinget illetően, hanem a 461. pozíciót foglalják el, egy hellyel előzve a thaiföldi Mad Goat csapatát. Még egy kis Cavs: Andrew Bogut mezét visszavonultatják Clevelandben, és jó eséllyel ilyen szobrot kap az egykori 1/1-es.

A New York Knicks háza táján ezúttal viszonylag csend van, csak rövidhírek érkeztek. Phil Jacksont több témáról is kérdezték, de mindenre "triangle" volt a válasza. Egy kiszivárgott videóban éppen Jeff Hornacek magyarázza a háromszöges rendszer előnyeit játékosainak (a videóért katt ide). Joakim Noah szerint a szerződése abszolút rendben van, mindezt a Bahamákról, egy jachtról tudatta az online média képviselőivel (hogy miért nincs a csapattal, arról itt találhattok egy igen alapos szakmai anyagot).

Azért vannak kisebb gondok is a Nagy Almában, Derrick Rose bokája megsérült (valószínűleg elfertőződött a lábára szerelt nyomkövetője) így ő már kihagyja a most következő 3-5 alapszakaszmeccset.

Ha már Knicks, egykori edzőjüket, Derek Fishert kérdezték, hogyan érintette, amikor kifosztották házát - mint ismert, az öt bajnoki gyűrűjének is nyoma veszett. Fisher nem lépett még túl a dolgon, fizikailag is megviselték a történtek, ráadásul "sógora", Matt Barnes zacijában fel is bukkantak a gyűrűk - a bedobó egyébként jutányos, 63.238.057 dolláros áron visszaszolgáltatná az ékszereket, elmondása szerint már semmi harag nincs benne Fisher iránt, a vételár szimbolikus (vásárlási ár+adminisztratív költségek), nincs is rajta haszna.

Kis európai színes: Andrija Bojics után Luigi Datome is bejelentette, hogy jövőre indulni szeretne az All-Star Gála zsákolóversenyén. Lavar Ballnak ugyan semmi köze Európához, ő  is rögtön bejelentette ezen szándékát, csak hogy ne maradjon ki a napi hírekből - de ő csak akkor indul, ha a főmeccsre is meghívják, hiszen egy-egyben (is) sokkal jobb.

A Clippers megunta az elmúlt évek megaláztatásait, és hivatalos közleményben reklamált a ligánál azért, mert a többi csapat véleménye az, hogy túl sokat reklamálnak. Blake Griffin szerint indokolatlanul bántják őket, mint tette azt a nála sokkal nagyobb, erősebb JJ Barea is a közelmúltban - igazukat egy dallasi öltözőben titokban készült képpel is igazolták. Doc Rivers szerint ők az áldozatok - duzzogta, majd megsimogatta Austin fejét, és pályára küldte 42 percre sérüléssel küszködő fiát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus