Hírmorzsák 2019-01-05 (13:15)

Már James Harden a legesélyesebb az MVP címre a fogadóirodáknál. Harden szerint nem kell ellene szabálytalankodni, és akkor nincs miről beszélni - a játéka nagyságára kellene inkább odafigyelni. A Rockets erősíteni akar a deadline előtt. A Warriors próbálja minél jobban szétosztani Kevin Durant és Steph Curry perceit - a Hampton 5 egyelőre nem működik úgy, ahogy a korábbi években. Jimmy Butler nekiment Brett Brownnak a Sixers rendszerében betöltött szerepe miatt. Gregg Popovich sajnálta, hogy a San Antonio-i közönség nem fogadta jól Kawhi Leonardot - Leonard csak visszavonulása után beszél a Spursnél történtekről. LeBron James még legalább egy hetet kihagy. Timofey Mozgov térdműtéten esett át. A Blazers utazza a legtöbbet a négy major liga összes csapata közül.

A mai morzsát a Houston Rockets sztárjával, James Hardennel kezdjük, miután a regnáló MVP az idei MVP versenyben is a legesélyesebbnek számít már: Egy hete még Giannis Antetokounmpóra adták a legkisebb oddsot (+350, 4.5-szeres pénz),  most azonban a görög a BetDSI fogadóirodánál hátrébb csúszott (+450, 5.5-szeres odds), Harden beelőzte (+250, 3.5-szeres pénz). Érdekesség, hogy Harden győzelmére +1000-es, 11-szeres oddsot is adtak még december elején. A Top18-at ezen a linken megtaláljátok!

Harden a Golden State Warriors legyőzését követően azt is elmondta, hogy rengeteget beszélnek a kiharcolt faultjairól ahelyett, hogy arról a nagyszerű teljesítményről folyna a diskurzus, amit a pályán mutat - szerinte erre kellene koncentrálni. Harden szerint nagyon sokoldalú - agresszív, képes eljutni a gyűrűig, de dobni is tud. Úgy gondolja, hogy nem kell ellene szabálytalankodni a dobásai közben, aztán akkor nincs miről beszélni, ennyire egyszerű a történet.

Szintén a Rocketshez tartozik, hogy a gárda GM-je, Daryl Morey Sam Amicknek (USA Today) elmondta, hogy mozgolódni fognak a cserepiacon a februári deadline előtt, és egyértelműen erősíteni akarnak. A Harden előtti években nem volt annyi esélyük a bajnoki címre, akkor inkább a jövőre koncentráltak, Harden megszerzése óta azonban csak az a céljuk, hogy minél komolyabb esélyeket teremtsenek saját maguknak a végső győzelemre. Nem fognak erőltetni semmit, de ha lehetőség adódik, ki fogják használni.

Ha már szóba került a Warriors, akkor folytassuk a bajnokkal: Steve Kerr vezetőedző a Houston elleni mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy próbálják minél jobban szétosztani Kevin Durant és Steph Curry perceit, hogy ne legyenek annyit a pályán egyszerre - a korábbi években ezt nem csinálták, de úgy érzik, hogy a mostani kerettel szükség van erre. Meg akarják nézni, hogy melyikük kivel játszik a legjobban, ezt próbálgatják most, és kiemelte, hogy Curry például nagyon tetszik neki Shaun Livingstonnal és Andre Iguodalával a pályán, mert mindhármuknak óriási a játékintelligenciájuk. Ez a felállás működött, és a továbbiakra is megtartják.

A Golden State Hampton 5 (Curry, Klay Thompson, Iguodala, Durant, Draymond Green) felállása egyébként nem nagyon működik idén: 61 percet töltött a parkettán ez az ötös, és mindössze +2.0-s a NET Ratingje (100 támadásra vetítve 111.2 pontot dobnak és 109.2-et kapnak). Kerr ezt a felállást használta a Rockets elleni vereség végjátékában is, amire annyit mondott a tréner, hogy ahhoz a megoldáshoz fordult, ami már régóta adott számukra és működött is, bajnoki címeket nyertek vele.

Kicsit más téma: úgy tűnik, Jimmy Butler a Philadelphia Sixersnél is elrúgta a pöttyöst, Ramona Shelburne és Adrian Wojnarowski (mindketten ESPN) forrásai szerint eléggé erélyesen számonkérte Brett Brown vezetőedzőt a támadójátékban betöltött szerepe miatt - állítólag Brown rendszerét bírálta Butler, ami egy szemtanú szerint tiszteletlen hangnemben zajlott, és túlment a játékos-edző kommunikáció rendes keretein. Butler állítólag nem nagyon akar a free-flow offense-be beilleszkedni, inkább hagyományosabb, elzárás-leválásra, valamint egy-egyekre épülő rendszerben játszana. Brown azt mondta, hogy neki nem volt baja ezzel a beszélgetéssel, többen azonban aggódnak amiatt, hogy Butler hogyan illik majd a csapatba hosszútávon. Más csapatok vezetői úgy számolnak, hogy a játékos meg fog hallgatni más klubokat is a Sixersen kívül - szabadügynök lesz.

A Los Angeles Lakersnél még egy ideig nem lesz bevethető LeBron James - egy hét múlva vizsgálják, hogy pályára léphet-e, addig biztosan nem fog játszani az ágyéksérüléssel bajlódó szupersztár. Tegnap este volt már szó arról, hogy a Minnesota Timberwolves kiscsatárának, Robert Covingtonnak hosszabb időt kell kihagynia. Az Orlando Magic centere, Timofey Mozgov pedig határozatlan ideig nem játszhat, mert atroszkópos térdműtétje volt, a jobb térde miatt feküdt kés alá.

Megvolt Kawhi Leonard első visszatérése San Antonióba, mióta kikényszerítette cseréjét, és nem volt egyöntetűen pozitív a fogadtatása - a csapat örült neki, a szurkolók viszont egész meccsen fütyülték, a második negyedben pedig egyik büntetőzése közben szólt neki egy szurkolói rigmus is, hogy "Áruló!", az édesanyja össze is veszett az egyik illetővel. Gregg Popovich vezetőedző azt mondta, hogy őszintén sajnálta ezt az esetet, mert Leonard egy egyenes jellem, és mindenkinek joga van döntéseket hozni az életben, neki is. A játékos azt mondta, hogy a vereséget leszámítva örül, mert egészségesen be tudta fejezni a találkozót - van mit megbeszélniük csapatként, dolgok, amiket ki kell javítaniuk, de a múlt az már a múlt. Azt is hozzátette, hogy addig nem fog beszélni a Spursnél történtekről, amíg vissza nem vonul.

A végére pedig egy kis statisztika: a Portland TrailBlazers 872.881 km-t utazott az elmúlt 10 év során, ami nemcsak az NBA-ben a legtöbb (a második Minnesota Timberwolves ennél 64.374-rel kevesebb km-t tett meg), hanem az összes major sportot figyelembe véve is. Egy NBA csapat átlagban valamivel több mint 70.000 km-t utazik egy szezon során, ami a legtöbb az NBA, NFL, MLB, NHL ligákat vizsgálva.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus