Hírmorzsák 2019-10-09 (13:30)

Nem nyugszanak a kedélyek az NBA-Kína viszályban. Kevin Durant szerint a fiatal sztárok kora az oka, hogy a Knicks nem tud nagy neveket igazolni. Torrey Craig lehet a Denver kezdő kiscsatára, lehívták Michael Porter Jr. opcióját, hosszabbítanának Malik Beasley-vel. James Johnson sikeresen küzd a kilókkal. Joe Johnson végső helye egyre bizonytalanabb Detroitban. Marcus Morris nem kapott eltiltást, de ennek aligha örül. A Toronto a Clippers-Nets párost akarja másolni? Hétszámjegyű néző követte LaMelo Ball ausztráliai bemutatkozását – az Egyesült Államokban. 

Kezdjük a mai Morzsát New Yorkkal, a Brooklyn Nets újdonsült sztárja, Kevin Durant a városi rivális Knicksnek szúrt oda finoman egy rádióműsorban. Durant elmondta, hogy gondolkodott nyáron, hogy a Knickshez igazoljon, de ez nem volt több ötletelésnél, komolyabban nem elemezte a franchise helyzetét. Most viszont elmondta a véleményét, szerinte azért nem tudott egyetlen elsővonalas sztárt sem odacsábítani a gárda az utóbbi időben, mert bár a drukkereik egy komoly brandként gondolnak a Knicksre, a mostani fiatal sztárok egyszerűen nem emlékezhetnek arra, hogy 20 évvel ezelőtt a csapat nagydöntőt játszott, illetve a 90-es években mennyire eredményes volt. Ő még látta az 1999-es döntőt, de az utána jövő korosztály már nem, így nekik a brand egész egyszerűen nem elég „cool”, ha összehasonlítjuk a Warriorsszal, Lakersszel, de akár a Netsszel. Durant azért utalt arra, hogy ez az állapot csak a jelenre vonatkozik, nem biztos, hogy hosszú távon is így lesz. 

Továbbra sem nyugodnak a kedélyek az NBA kontra Kína ügyben. Arról tegnap beszámoltunk, hogy Adam Silver, a liga első embere a korábbi bocsánatkérés mellett szépen becsomagolva, de kimondta, hogy az NBA-ben nincs cenzúra, nem fogják soha megtiltani, hogy a szereplők mit nyilatkozhatnak és mit nem (Gregg Popovich, a liga legtekintélyesebb, de társadalmi kérdésekben talán a legkritikusabb szakvezetője egyébként nagyon megdicsérte Silvert a tegnapi nyilatkozatáért). Válaszul az állami televízió (CCTV) felfüggesztette a megállapodást az előszezon mérkőzések közvetítésével kapcsolatban a Lakers és a Nets csütörtökön, illetve szombaton is bemutatómeccset játszik Kínában, ezeket nem mondták le, de közvetítés nem lesz róluk. A CCTV nyilatkozatában azt írta, hogy nem ért egyet Silver szólásszabadságról tett kijelentéseivel, mert Daryl Morey megnyilvánulása a nemzeti önrendelkezést és a társadalmi stabilitást támadta, ami szerintük nem összeegyeztethető a szólásszabadsággal. 

Adam Silver egyébként ott lesz a csütörtöki meccsen, és Kevin O’Connornak (The Ringer) elmondta, hogy mindenképp szeretne találkozni az NBA kínai üzleti partnereivel, hogy igyekezzenek rendbe hozni a kapcsolatokat, illetve Yao Minggel is le akar ülni egyeztetni. Erre szükség is lehet, mert a Lakers mai NBA Cares programját órákkal a rendezvény előtt mondták le, emellett Shanghajban ma reggelre az összes NBA-hirdetést, köztük a Lakers-Nets meccset reklámozókat is eltávolították. 

Michael Porter Jr., a tavalyi draft 14. kiválasztottja végre pályára léphetett a Denver színeiben ma hajnalban, úgy tűnik kiheverte sérüléseit – a Nuggets egyébként le is hívta Porter csapatopcióját a 2020/21-es idényre. A kiscsatár-erőcsatár annyit mondott, hogy elképesztő érzés lesz a pályán küzdeni azokkal, akiknek eddig a szurkolója volt, és igazából ez lesz a legnagyobb feladat számára idén, hogy megértse: innentől kezdve ők nem példaképek, hanem hús-vér ellenfelek.

A Denverhez kapcsolódik, hogy Mike Malone vezetőedző nagyon meg van elégedve Torrey Craiggel, aki kivételes védőmunkája mellett a playoffban 47.2%-os triplázást mutatott be, ez a dobóforma pedig az edzőtáborban is megmaradt, így szinte biztos, hogy kiharcolta magának a helyet a kezdőötösben. 

Még egy hír Coloradóból, Malik Beasley-vel és ügynökével, Rich Paullal intenzív tárgyalásban állnak, idő előtt szeretnének hosszabbítani a játékossal. Az egykori elsőkörös draftolt újoncszerződése utolsó évébe lép, így október 21-ig, az alapszakasz kezdete előtti napig hosszabbíthat a Nuggets-cal. Beasley korábban egy hároméves, 30 milliós szerződést már visszautasított, kérdés, hogy ennél mennyivel többet ajánl a csapat – tudva, hogy Beasley posztján Harris, Barton és Porter is kaphat komoly perceket. Mellette egyébként Juan Hernangomez is jogosult ugyanilyen idő előtti hosszabbításra, vele is szeretne megállapodni a gárda. 

James Johnson hamarosan visszatérhet a Miami Heatbe, erről Pat Riley elnök beszélt a helyi szakírónak, Ira Windermannek. A veterán kiscsatár-erőcsatár fontos szerepre számíthat az idei szezonban, akár a kezdőben is, azonban az edzőtáborban megbukott a fizikai teszten (súlyproblémái voltak), emiatt eddig nem is készülhetett a csapattal. 

Az erőcsatár-center Christian Wood parádésan játszott az előszezon első meccsén a Pistons színeiben, valószínűleg ő lesz a veterán, a BIG3 League-ből visszatérő Joe Johnson legnagyobb ellenfele – jelen állás szerint a két játékos küzdhet meg a 15.. garantált helyért a Detroit keretében, hacsak valakit el nem küld vagy cserél a michigani franchise. 

Akadtak játékosmozgások is: az Atlanta Hawks elküldte az edzőtábor-szerződést kapott Ray Spaldingot, helyette Jordan Sibertet igazolták le – utóbbi dobóhátvéd, az előző szezonban már egy meccs erejéig bemutatkozott az NBA-ben a Hawks színeiben, egyébként a G-Ligában pallérozódott. 

Marcus Morrist tegnap kiállították egy előszezon meccsen egy igen csúnya Flagrant 2-val. Ezeket a liga automatikusan visszanézi, és úgy is ítélhet, hogy eltiltja a vétkest egy meccsre, amit az alapszakasz elején kell letöltenie. Morris nem kapott eltiltást, így ott lehet az október 23-ai szezonnyitón, bár ennek lehet, hogy annyira nem örül, mivel a New York San Antonióban lép fel. Mint ismert, a nyáron Morris már szóban megállapodott a Spursszel, majd kitáncolt az egyezségből, nehéz helyzetbe hozva ezzel a klubot, amit többek között Gregg Popovich is szóvá tett nyilvánosan - meleg fogadtatásra biztosan nem számíthat. 

Blake Murphy (The Athletic) elemezte Kyle Lowry egyéves hosszabbítását (a Raptors irányítója a minap a 2020/21-es évad végéig kötelezte el magát a klubhoz): szerinte ez a húzás arra utal, hogy a Toronto nem akar teljes rebuildet, hanem igyekszik megtartani a csapat összeszokott magját, mellettük fejleszteni a fiatal játékosokat. Murphy szerint a Raptors egyértelműen másolja ezzel az előző év Clippersét és Brooklynját, akik igazi sztárjátékos nélkül is playoff-szinten teljesítettek, összeraktak egy nagyon erős magot és minőségi csapatjátékot, amihez aztán nagyon szívesen csatlakoztak ezen a nyáron az igazán nagy nevek. Bár Gasol, Ibaka és VanVleet is lejár a 2019/20-as szezon végén, elképzelhető, hogy közülük is lesz, aki marad, mert Masai Ujiri mindenképp fenn akarja tartani a győztes kultúrát a csapat körül. 

A Morzsa végére az Illawara Hawks maradt, az ausztrál liga nyitófordulójában a gárda meccsét több, mint 1 millió amerikai néző követte figyelemmel a Facebookos közvetítésben – a 2020-as drafton előkelő helyre várt LaMelo Ball, Lonzo Ball öccse itt debütált. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus