Hírmorzsák 2019-10-12 (10:45)

A Detroit lehet Frank Ntilikina kérője. Eric Bledsoe kihagyja az alapszakasz elejét. A Suns lehívta Ayton és Bridges csapatopcióját. James Johnson végre együtt edzhet a Heattel. Wojnarowski és Lowe szerint Bradley Beal olyan szerződést kaphat a Wizardstól, amilyet csak szeretne - Chris Paul szerződését cserélhetetlennek látják, Lowry-ét viszont nagyon is cserélhetőnek - megnevezték a 2020-as szabadügynökpiac legnagyobb várható nyerteseit. Buddy Hield már nagyon szeretne hosszabbítani Sacramentóban. Bostonban, Miamiban és Chicagóban is vannak még kérdőjelek a kezdőötös összetételét illetően. Az NBA minden médiaeseményt törölt a Nets és Lakers Kínában tartózkodása alatt, Kyrie Irving nem lép pályára ma. 

Kezdjük egy átigazolási pletykával, amiből mostanában kevés van (írtunk róla korábban, hogy a rengeteg nyári új szerződés csak december 15-én válik cserélhetővé, így a csapatok lehetőségei korlátozottak): a Detroit Pistons érdeklődik Frank Ntilikina iránt, jelentette Vince Ellis (Detroit Free Press). A Pistonsban Reggie Jackson a kezdő irányító, Derrick Rose a cseresor vezére, és Tim Fraziert megszerezték a nyáron biztosítéknak, azonban nem kevés rizikó van a keretben, legfőképp Jackson miatt, akinek lejár a szerződése. Ntilikina NBA-karrierje nem igazán akar beindulni New Yorkban, a francia hátvéd újoncszerződésének 2020/21-es csapatopcióját október 31-ig le kellene hívni, ám ez eddig nem történt meg, ráadásul nyáron is próbáltak keresni cserepartnert, sikertelenül - azóta annyi változott, hogy a világbajnokságon kifejezetten jól játszott, így talán a Pistons ad neki egy lehetőséget. 

Bár Giannis Antetokounmpo parádés formában van, a Milwaukee-nál Eric Bledsoe miatt aggódhatnak, aki 2-3 hetet lesz kénytelen kihagyni bordasérülés miatt. Bár Shams Charania (The Athletic) először azt hozta le, hogy kisebb bordatörése van, ennél szerencsére kisebb a baj - a gárda GM-je, Jon Horst elmondta, hogy a két borda közötti porc sérült, nincs csonttörése a hátvédnek. Az alapszakasz elejét így ki fogja hagyni, helyén George Hill kezdhet, és Donte DiVincenzo, illetve Frank Mason kaphat több percet. 

Phoenixben két másodéves játékos esetében is lehívták szerződésük 2020/21-es szezonra vonatkozó opcióját - ez nem okozott meglepetést, hiszen Deandre Aytonról és Miles Bridges-ről van szó. Ayton a jövő franchise-playere lehet a Sunsnál, Bridges pedig mind a 82 meccsen szerepelt tavaly, 8.3 pontot átlagolt, és egy jó 3-D projektnak számít. 

A Heat visszakapta James Johnsont, akit az edzőtábor elején tanácsoltak el a csapat edzéseinek látogatásától, mivel súlyfelesleggel érkezett. A kezdőötösbe várt kiscsatár-erőcsatár azt mondta Ira Windermannek (SF Sun Sentinel), hogy úgy tekint erre a napra, mint a reputációja visszaszerzésének kezdetére, végre úgy érzi, hogy hazatalált, már nagyon nagy szüksége volt arra, hogy együtt edzhessen a társaival. Erik Spoelstra vezetőedző annyit nyilatkozott, hogy remélhetőleg maguk mögött hagyták ezt a kis malőrt, és nem aggódik amiatt, hogy Johnson kihagyott két előszezon meccset, mert “nem fogja sokként érni, hogy milyen a játékrendszerünk”. 

Adrian Wojnarowski és Zach Lowe egy tévéműsorban beszélt pár érdekes témáról. Wojnarowski szerint Bradley Beal jelenleg a legforróbb téma az NBA-ben, hiszen a Wizards jövőképe nem túl rózsás, Beal pedig sokkal jobb játékos, és ezt ő is tudja. A Wizards ugyanakkor mindenképpen meg akarja tartani és lehetőleg hosszabbítani vele, az új menedzsment gyakorlatilag kimondta, hogy ez a hosszabbítás lehet bármilyen, mindent elfogadnak. A 2020 nyarán várható gyenge szabadügynökpiacon értékes elem lehet Beal szerződése, de egyelőre az a legkevésbé valószínű forgatókönyv, hogy Bealt cserélik. 

Emellett beszéltek Chris Paulról, akivel kapcsolatban szerintük egyértelműen az (volt) a cél Oklahomában, hogy amint lehet, elpostázzák valahová. Sokáig bíztak abban, hogy a Miami lesz ez a csapat, de egyelőre Paul szerződése még túl nagy - 3 évre 124 millió dollár, a végén egy óriási, 44 milliós ballaszttal, ezt senki nem akarja bevállalni úgy, hogy még értéket is adjon cserébe. Paul még mindig magas szinten játszik, de nem ennyire magas szinten, és a sérülékenység egyre komolyabb faktor nála. Kyle Lowry-ra viszont szerintük igen nagy lehet a kereslet, és szerintük az egyéves, 31 milliós hosszabbítás arról szól, hogy még szezon közben megpróbálják elcserélni, és a plusz egy év egy édesítő, hogy az őt elvinni akaró gárda ne csak féléves bérletbe kapja meg Lowry-t, hanem másfél évig tudjon vele dolgozni. A két szakértő szerint a Heat, a Pistons, a Clippers és a Timberwolves is potenciális partner lehet egy esetleges Lowry-cserében. 

Arról is szó esett, hogy Pascal Siakam szerencsés helyzetben van, ki lehet jelenteni, hogy a Torontótól megkapja a maximumot akár idő előtt, akár 2020 nyarán, amikor korlátozott szabadügynök lesz. Wojnarowski egyébként úgy látja, hogy Jaylen Brown, Domantas Sabonis és Buddy Hield is igen komoly pénzt akaszthat le jövő nyáron, ők lehetnek a gyenge felhozatal igazi nyertesei. 

Buddy Hield a nagy szerződést nem akarja nyárra halasztani, Jason Andersonnak (Sacramento Bee) annyit nyilatkozott, hogy a hátralévő 10 napban mindenképp szeretné, ha meg tudnának egyezni a Kingsszel egy idő előtti hosszabbításban. Hield itt képzeli el a jövőjét, és továbbra is részese akar lenni a Sacramentónak, de ehhez a másik oldalnak is lépnie kell, erre van még másfél hetük - érződött, hogy frusztrált emiatt, pár nyomdafestéket nem tűrő szó is elhangzott az interjú során. A helyzetet bonyolítja, hogy Bogdan Bogdanovics szintén korlátozott szabadügynök lehet a nyáron, De’Aaron Fox-szal is lehet már 2020 nyarán hosszabbítani, míg Marvin Bagley 2021 nyarán válik jogosulttá idő előtti hosszabbításra, és a Kingsnek nagyon át kell gondolnia, kibe mennyit akar invesztálni. 

Bostonban, Miamiban és Chicagóban is vannak még komoly kérdőjelek a kezdőötös összetételét illetően. Brad Stevens, a Celtics mestere szerint minden játékos, Enes Kanter is készül, hogy kezdő akar lenni, de egyelőre kérdéses, hogy hogyan áll majd fel a Boston az első éles mecsen - Stevens szerint Kanter jó szellemiségű játékos, megértette, hogy még nincs döntés, egyelőre tesztelik a különböző felállásokat. Miamiban Dion Waiters helyzete bizonytalan - a tavaly bokaműtéten áteső, 2021-ig szerződéssel rendelkező hátvéd lehetséges posztjain igencsak telítetté vált a Heat kerete. KC Jones (NBC Sports Chicago) szerint a Bullsnál sincs még döntés a kezdőirányítót illetően, de egyelőre úgy tűnik, hogy a cseh Tomas Satoransky lehet a befutó az újonc Coby White és a tavaly nagyon nem meggyőző Kris Dunn ellenében. 

Az NBA semmilyen szinten nem teszi lehetővé, hogy a Nets és a Lakers játékosai, edzői a média rendelkezésére álljanak a kínai túra hátralévő ideje alatt - Japánban a Houston játékosaitól akart kérdezni egy CNN-tudósító hölgy a Kína-NBA helyzetről, ami olyan szituációba torkollott, hogy a végén elvették a mikrofont a riportertől, amiből elég komoly botrány keveredett. Ezt akarja megelőzni most a liga, hivatalos álláspontjuk szerint a játékosok kosárlabdázni és a szórakoztatni érkeztek Kínába, és nem feladatuk olyan kérdésekre válaszolniuk, amikben nem igazán van tapasztalatuk. Adam Silver egyébként találkozni szeretett volna Yao Minggel Shanghajban, de egyelőre ez nem jött össze, mert a korábbi Rockets-sztár, a kínai kosárszövetség elnöke nem tartózkodott a városban. Magával a Nets-Lakers szombati meccsel kapcsolatban szakmai infó, hogy Kyrie Irving biztosan ki fogja hagyni az összecsapást. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus