Hírmorzsák 2020-06-29 (9:00)

Joakim Noah a Los Angeles Clippersé a szezon hátralévő részére. Wilson Chandler nem megy Orlandóba, Justin Andersont viheti helyette a Brooklyn. Hosszabb távú szerződést köthet egymással a Cavs és Andre Drummond. James Johnson le fogja hívni az opcióját Minnesotában. Rudy Gobert szaglása még nem a régi, érez furcsa dolgokat. Doris Burke maximálisan megérti a játékosok egészségügyi aggodalmait. Bojan Bogdanovic nem lesz ott Orlandóban. Svi Mykhailiukot méltatta Blake Griffin és Luke Kennard. Bajban a Thunder csarnokának névadója. Buddy Hield jól van. A buborék "alapszakasza" bele fog számítani a rendes alapszakasz-eredményekbe és statisztikákba. Kiderült, személy szerint kinek köszönheti a világ a The Decision ötletét. 

Amint arról reggel már beszámoltunk, Wilson Chandler arról tájékoztatta a Brooklyn Nets csapatát, hogy ne számítsanak rá Orlandóban, ő nem kezdi újra a szezont, inkább a családjával szeretne lenni. Az ESPN szerint Chandler helyett Justin Anderson kerülhet be a Nets keretébe - neki volt már idén egy tíznapos szerződése a csapattal, pályára is lépett három mérkőzésen. Eddig Chandler, Trevor Ariza, Willie Cauley-Stein, Avery Bradley és Davis Bertans döntött úgy, hogy bár egészséges, de kimarad a szezon újraindításából.

Nem Andersoné az egyetlen igazolás, az ESPN szerint ugyanis a Los Angeles Clippers ténylegesen leigazolta a szezon hátralévő részére Joakim Noah-t. A francia center idén volt már a LAC keretében, március kilencedikén írt alá tíz napra, de aztán szünetre vonult az NBA - most az orlandói buborékba megkapta a szerződését, sőt, elvileg a 2020-21-es idényre is van egy nem garantált kontraktusa a csapattal.

Chris Fedor (cleveland.com) forrásai szerint a Cleveland Cavaliers és Andre Drummond hosszabb távú szerződést szeretne kötni egymással. A center a szezon közben, egy csere keretein belül érkezett a csapathoz és nyolc meccsen 17,5 pontot, valamint 11,1 lepattanót átlagolt - októberben hosszabbíthatnak egymással és úgy tűnik, hogy ez meg is fog történni, méghozzá több évre. Az egyébként már korábban eldőlt, hogy Drummond lehívja 28,75 millió dolláros opcióját a 2020-2021-es szezonra.

Az sem meglepő hír, hogy a szezon közben Minnesotába érkezett veterán kiscsatár-erőcsatár, James Johnson lehívja majd 16 millió dolláros játékosopcióját és marad a Wolvesnál a 2020-21-es évadra. 

Doris Burke, az ESPN műsorvezető-kommentátora április elején teszteltette magát, és kiderült, hogy március közepén megfertőzödött a vírussal. Burke akkor be is jelentette az esetet, most pedig a  részletekről beszélt a New York Postnak: egyáltalán nem voltak a tipikus tünetei, leginkább brutális fejfájással és fáradékonysággal küzdött. 16-17 órkat aludt egy nap, és a maradék időben sem nagyon tudott felkelni, annyira erőtlennek érezte magát. Elmondta, hogy abszolút megérti a játékosokat, akik nem akarnak játszani: sokuk kisgyerekes apuka, és ez egy borzaszró nehéz döntés, hogy hónapokra el kell hagyniuk a családjukat. Burke szerint az is probléma, hogy bár ő is átesett a fertőzésen, ez nem jelent "örök életre szóló" immunitást. 

Az első azonosított koronavírusos NBA-játékos, Rudy Gobert azt mondta egy francia lapnak, hogy a fertőzés miatt elvesztett szaglása még mindig nem 100%-os. A centert még márciusban tesztelték pozitívra, azóta természetesen rendbe jött, de saját bevallása szerint a szaglása nem az igazi - az ízlelése rendben van, de specialistánál is járt a szaglása miatt, aki azt mondta neki, hogy ennek normális szintre kerülése akár egy évig is tarthat. Gobert arról is beszélt, hogy készen áll-e a szezon folytatására - nem adott egyértelmű választ, állítása szerint még mindig észlel furcsa dolgokat, de nem tudja, hogy ez még a vírus utóhatása, vagy egyszerűen csak a szokatlanul hosszú szünet érzi. Mindenesetre az, hogy készen áll-e, az csak az első meccsen fog kiderülni.

A Jazz egyébként egyetlen hiányzóval számol a buborékban: Bojan Bogdanovic csuklóját meg kellett műteni májusban, ő nem lesz ott Orlandóban. 

Nagyon jó véleménnyel van a Detroit Pistons fiataljáról, Svi Mykhailiukról a csapat két játékosa, Blake Griffin és Luke Kennard. Mindketten arról beszéltek, hogy Mykhailiuk rengeteget edzett az első szezonja során, többször is előfordult, hogy naponta több alkalommal is lement a terembe és ténylegesen napról napra javult, mindig többet tudott a játékról - Kennard hozzátette, hogy a rendkívül sok munka mellett egy nagyon okos játékosról van szó, aki emiatt is tud előrelépni. Mykhailiuk második szezonját töltötte az NBA-ben és most már sokszor volt kezdő, az átlagai pedig teljesen rendben voltak - 40% felett triplázott meccsenként több mint öt kísérletből, abszolút hozta azt, amire szüksége volt a csapatnak.

Elég komoly bajba került anyagilag az Oklahoma City Thunder arénájának nevét (is) adó cég, a Chesapeake Energy Corporation. Az oklahomai vállalat ugyanis vasárnap csődeljárást jelentett be - de egy olyan verziót, amely során azért az újraszervezés fog megvalósulni, nem dől össze a cég. A koronavírus gazdasági hatásai nagyon érzékenyen érintették a vállalatot, főleg az olajárak csökkenése miatt, úgyhogy muszáj volt ezt meglépniük - azt egyelőre nem tudni, hogy a csarnokkal a 2022-23-as szezonig érvényben lévő szerződést hogyan érinti ez, a Thunder szóvivője nem kommentálta a bejelentést.

10 éve volt a The Decision, a hátteréről készült is egy rövid dokumentumfilm, de már korábban kiderült, hogy a híres-hírhedt élő show alapötlete nem LeBron Jamestől, vagy az ő köreiből származott, hanem egy ohiói Detroit-szurkolótól. 2009 novemberében írt egy Drew nevű drukker Bill Simmons akkor még ESPN-es "levelezőládájába", amiben gyakorlatilag felvázolta a The Decision menetrendjét - ezt Simmons közzé is tette egy gyűjtőcikkben. Innen indult a sztori, amiből kinőtt 2010 februárjában a műsorszám ötlete, miután Simmons beszélt erről Maverick Carternek, James üzleti partnerének és barátjának, illetve ügynökének Leon Rose-nak (a Knicks jelenlegi szakmai vezetőjének), illetve James másik üzleti partnerének, William Wesley-nek (aki szintén mostanában került a Knicks közelébe). "Drew" időközben felfedte a kilétét, miután hallotta a dokumentumfilm reklámszpotjait: LeBron James karrierje egyik legrosszabb döntését a ma 38 éves Drew Wagnernek, egy detroiti származású, de régóta Columbusban (Ohio) élő Pistons-drukkernek köszönheti, aki egyébként logisztikai vezető egy építőanyag-gyártó vállalatnál. Wagner elmondta az ESPN-nek, hogy az ötlet alapvetően onnan jött, hogy a középiskolás tehetségek is kicsit hasonló módon, nyilvános sajtókonferencián jelentették be, hogy melyik egyetemi csapatot választották. 

Az orlandói buborék 88 alapszakasz-mérkőzésével kapcsolatos statisztikai érdekesség, hogy a csapat- és egyéni statisztikák is beleszámítanak a 2019-20-as alapszakasz számaiba attól függetlenül, hogy a játékosoknak járó különféle alapszakasz-bónuszokat a március 11-e előtti időszak alapján már korábban kiszámolták. 

Arról már a minap írtunk, hogy a koronavírussal diagnosztizált Jabari Parkert egy nyilvános helyen kapták rajta teniszezés közben - a komoly felelőtlenség mellett az azért jó hír, hogy nem súlyosak a tünetei. Buddy Hield is jól van, nincsenek komoly tünetei, de várhatóan még egy hét, mire edzésbe állhat. A Kingsnél van még egy kisebb probléma, ugyanis a korábbi menetrendhez képest a végleges meccslistán egy csere történt: az Indiana Pacers elleni összecsapás helyett a Los Angeles Lakers vár Luke Walton fiaira, ráadásul ezzel zárulna az alapszakasz. Ha a Lakers nyugati első helye addigra biztossá válik, ez jó hír is lehet a Sacramento számára, hiszen akkor minden bizonnyal pihennek majd Anthony Davisék. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus