Hírmorzsák 2023-03-18 (11:00)

Ant Edwards csúnya bokasérülést szenvedett. Embiid újabb MVP-meccse. A Grizzlies bemutatta a szezon fordítását. Jeremy Sochan nagy dicséretet kapott Pops-tól. Irvinget dicsérte Kidd, Kleber csak az egészségére tudott gondolni a buzzer hármasa után. Doncic jövő héten már játszhat. Haliburton és Powell sem térhet még vissza, Huerter sérülése nem súlyos. LeBron valószínűleg nem léphet pályára az alapszakasz legvégéig. Hamarosan kiültethetik Lillardöt? Hivatalos, hogy a tavalyi szezonban hogyan alakult a csapatok bevétel-megosztási kompenzációja. 

Anthony Edwards jobb bokája kibicsaklott ma hajnalban egy rossz leérkezésnél, a Wolves sztárját társai vitték be az öltözőbe. Később leült a kispad végére egy merevítővel a lábán, majd annyit nyilatkozott, hogy nem igazán tudott lábra állni, ezért kellett feltenni a speciális lábbelit - meglátják, hogy érzi magát szombat délelőtt, ő nem akar meccset kihagyni. Az ellenfél Bulls-nál DeMar DeRozan 49, Zach LaVine 39 pontot termelt, utoljára 1996-ban ért el két Bulls-játékos is legalább 39 pontot egy meccsen: Michael Jordan és Scottie Pippen. 

Joel Embiid ma hajnalban 29 perc alatt ért el 38 pontot és 13 lepattanót a Hornets ellen. Embiid annyit mondott a meccs után, hogy a fő céljukat elérték, neki nem kellett pályára lépnie a negyedik negyedben. Doc Rivers szerint játékosa teljesítményében az a szép, hogy támadásban és védekezésben is extra, viszont semmit nem erőltet, csak alkalmazkodik a játék ritmusához és minden magától a helyére kerül. A túloldalon Steve Clifford annyit mondott, hogy megint türelmetlenül támadtak és próbálták Embiid védekezését kihívás elé állítani a festékben, ami nem bizonyult túl jó ötletnek. 

A Grizzlies a szezon legnagyobb fordítását mutatta be, 29 pontos hátrányból sikerült nyernie San Antonióban - az eddigi csúcsot a Nets tartotta, amely március 3-án a Celtics ellen mínusz 28-ról állt fel. Taylor Jenkins vezetőedző szerint összevissza játszottak az első félidőben, a szünetben pedig kicsit fel is kérdezte a csapatot, hogy mit akarnak ezzel a teljesítménnyel - itt 4-5 játékos felállt és elkezdte tüzelni a többieket, ezzel az attitűddel jöttek ki a nagyszünet után, így sikerült fordítaniuk. 

Gregg Popovich annyit mondott, hogy a végére kijött, hogy rengeteg a hiányzójuk, de ez semmit nem von le a Memphis sikerének értékéből, mert ellenfelük a negyedik negyed végén bevágott három triplát és a ráadásban is jobban teljesített - idén a tanulás a fő szempont a Spurs-nél, ebből a meccsből pedig bőven lesz mit kielemezni. Popovich-ot tegnap Jeremy Sochanről is kérdezték, a mester pedig elmondta, hogy nagyon elégedett vele. Gyors ütemben tanul és akkora benne a versenyszellem, mint Manu Ginobiliben, ő ilyen fiatalon ilyen akaratot még nem nagyon látott - ezek alapján ligaelit játékos válhat belőle. Sochan egyébként a Grizzlies ellen nyolc perc után cserét kért és bement az öltözőbe, egyelőre nem tudni, mi lehetett a probléma. 

A Dallasban három meccs után játékra jelentkezett Kyrie Irving, 38 pontja mellett a győztes hárompontost is ő készítette elő a Lakers otthonában. Jason Kidd vezetőedző szerint Irving akarta elvállalni az utolsó dobást, de amikor beduplázták, jól mérte fel, hogy valaki üresen van, meg is bízott Maxi Kleberben, aki a dudaszó pillanatában be is szórta a győztes hármast. Kleber a lefújás után elmondta, hogy soha nem dobott még ilyen kosarat és amikor a társai a nyakába ugrottak, csak arra tudott gondolni, hogy nehogy megsérüljön a nagy ünneplésben. A Mavericksnél további jó hír, hogy várhatóan jövő hét közepén visszatérhet Luka Doncic

Tyrese Haliburton már három meccset hagyott ki térdfájdalmak miatt és Rick Carlisle vezetőedző szerint a Pacers sztárja még két összecsapásról hiányzik majd. A Clippers-es Norman Powell vállsérülése is lasabban gyógyul a vártnál, ugyanakkor Tyronn Lue vezetőedző szerint a cél, hogy a hátvéd gyógyuljon meg és az alapszakasz végefelé visszatérve rázódjon vissza a játékba. Tavaly hasonló időszakban sérült le és csak a play-in meccsekre tudott visszatérni, ahol formán kívül kosarazott, ezt most szeretnék elkerülni. Justise Winslow viszont már nem játszik idén, nemrég bokaműtétet kellett végrehajtani a Portland játékosán, akinek decemberben fordult ki a bokája és azóta állandó fájdalmat érzett a bal lábában. 

A Kingsnél kicsit fellélegezhetnek: Kevin Huerter combhajlítójában nem mutatott szakadást az MRI, pár napon belül visszatérhet - a triplaspecialista még péntek hajnalban szenvedett sérülést. A Bucks centere, Brook Lopez viszont kihagyta a Bucks legutóbbi meccsét, mivel még a hét elején kifordult a bokája. Mike Budenholzer vezetőedző bízik benne, hogy nem komoly az eset, többet viszont nem árult el. 

Tegnap írtunk arról, hogy a Nets úgy számol, hogy Ben Simmons még pályára léphet a szezonban, most pedig egy újabb hír érkezett Simmons felől: a játékos és a Klutch Sports útjai közös megegyezéssel elváltak. Rich Paul játékosügynöksége a kezdetektől képviselte a Nets hátvédjét, egy belső forrás most azt mondta Ramona Shelbourne-nek (ESPN), hogy Simmons-nak egy új kezdetre van szüksége, ezért kezdeményezte a válást. Simmons várhatóan Bernie Lee-vel szerződik le, aki Jimmy Butler ügyeit is intézi. 

Tegnap arról is beszámoltunk, hogy LeBron James felépülése jól halad, de csak az alapszakasz utolsó hetében térhet vissza. Most Brian Windhorst (ESPN) arról beszélt, hogy az információi alapján nem fog három héten belül visszatérni, hiába mondja ezt mindenki - szerinte három hét múlva nyilváníthatják egészségesnek és kezdhet rendesen edzeni. Windhorst közismerten közel áll James-hez, ezért valószínűleg az ő menetrendjével érdemes számolni. 

A Portland ma hajnalban újabb vereséget gyűjtött be, de még ez előtt beszélt arról Chris Haynes (B/R), hogy ha a következő 1-2 hétben a Blazers lecsúszik a play-inért küzdő csoport végére, akkor Damian Lillardöt kiültethetik az alapszakasz utolsó néhány meccsén, mert a játékos egészségét sem kellene kockáztatni, illetve akkor már inkább vereségek kellenének. Haynes szerint ha a következő 5-6 meccsen a Blazers nem javul fel, akkor rámennek a minél jobb draftpozícióra a lottery előtt. 

Dillon Brooks 35 ezer dolláros büntetést kapott, mivel a Miami Heat elleni összecsapáson szándékosan fellökött egy operatőrt, miután kiugrott a játéktérről egy szabad labdáért. 

A Golden State Warriors elég szűkös kerettel dolgozik az utóbbi időben, Anthony Lambnek rendes szerződést kellett adniuk, mert elhasználta az 50 meccset, ami a two-way szerződése alapján rendelkezésére állt. A megüresedett two-way helyet gyorsan be is töltötte a csapat, Lester Quinones kap lehetőséget, aki idén közel 20 pontot és 6 lepattanót átlagolt a G-Ligában. 

Hivatalossá vált, hogy az NBA bevétel-megosztási terve alapján a 2021-22-es évadban mely 20 csapat kapott plusz pénzt, és mely 10 csapat fizetett be a liga pénztárába. 

A 10 befizető csapat: Warriors (45 millió dollár), Lakers (42.8 millió), Knicks (20.9 milló), Celtics (15.7 millió), Bulls (10 millió), Mavericks (8.8 millió), 76ers (6.4 millió), Miami (5 millió) és Nets (3 millió). 

A 20 pénzt kapó gárda között összesen 404.1 millió dollárt osztott ki az NBA: Nuggets (35.5 millió), Blazers 32.1 millió), Hornets (31.6 millió), Kings (29 millió), Pelicans (28.9 millió), Grizzlies (28 millió), Spurs (26.3 millió), Wolves (25.6 millió), Magic (23.4 millió), Pistons (21.5 millió), Cavaliers (19.9 millió), Thunder (17.5 millió), Jazz (11.7 millió), Hawks (10.8 millió), Wizards (7.2 millió), Bucks (6.7 millió), Raptors (2.1 millió), Suns (1.6 millió), Rockets (930 ezer). 

A két legnagyobb befizető nem kevés luxusadót is becsengetett: a Warriors 170 milliót, a Lakers 45 milliót. 20 csapattól összesen 481 milliónyi luxusadó került a ligához. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus