Holiday már a Warriors aktív rotációjában

Az előző idényben még a Szolnoki Olaj KK-nál kosarazó Justin Holiday már 15-20 perc között átlagol a cserepadról az utóbbi hetekben.

A magyar bajnoktól az NBA-be érkező Justin Holiday számára nem volt könnyű a csapatba kerülés. A nyári ligás teljesítménye alapján hívták meg az edzőtáborra, ő pedig az egyetlen fennmaradó helyet megkaparintotta magának. Sokan gondolták úgy itthon és Amerikában is, hogy padkoptató szerepe lesz, ami az első másfél hónapban be is jött: 24 találkozóból 15-ször pályára sem lépett, és összesen 50 percet töltött a pályán. December 18-án, az Oklahoma City Thunder ellen azonban megváltozott minden.

Hat és fél percet kapott Kevin Duranték ellen, de nem akkor, mikor már eldőlt a találkozó - korábban csak ilyen szituációkban került pályára -, hanem a szoros küzdelem közben. Holiday védekezése meggyőzte Steve Kerr vezetőedzőt, a következő, Sacramento Kings elleni meccsen pedig 20 és fél perc alatt karriercsúcsot jelentő 18 pontot dobott. Azóta is a rotáció tagja az Olaj tavalyi csapatának egyik meghatározó embere, hiszen az elmúlt hat meccsen - ami a Kings elleni derbivel kezdődött - 16.5 percet és 9.5 pontot átlagol 39.1%-os triplázással és 47.6%-os mezőnymutatóval.

Kerr a San Jose Mercury Newsnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy nagyon szépen illeszkedik a csapatukba Holiday. Sokoldalú, védekezésben el tud váltani, mert több posztot is képes levédekezni, és egy nagyszerű dobójátékos is. Erre Kerr szerint nagy szüksége is van a Warriorsnek, mert a padról nincs túl sok olyan 2-3-as posztos játékosuk, aki kintről kiegyensúlyozottan és jól dob. Adott egy esélyt Holidaynek, aki kihozta ebből a legtöbbet, így a tréner szerint megdolgozott a rotációban elfoglalt jelenlegi helyéért, megérdemelten játszik most ennyit.

Holiday azt nyilatkozta, hogy mindig minden tőle telhetőt megtett, akárhol is játszott. Soha nem úgy állt hozzá, hogy nincs az NBA-ben, úgyhogy mindegy, mit csinál. Mindent megpróbált, hogy fejlessze a játékát évről évre, hogy aztán visszatérhessen Amerikába és újra megpróbálhassa a ligába kerülést. Holiday azt is elmondta, hogy már az is nagy áldás volt, hogy a kispadon ülhet és közelről láthatja jelenlegi csapatát, az egész tabellát jelenleg 26-5-ös mérleggel vezető Warriorst játszani. Az, hogy még játszhat is és segítheti is őket, az álmának teljes beteljesülése.

A kettes és hármas poszton is nyugodtan bevethető kosarast a Golden State tulajdonosának fia, a csapatnál segéd GM-ként tevékenykedő Kirk Lacob is figyelte. Lacob volt a Santa Cruz Warriors, a Golden State D-Ligás csapatának vezetője, amikor Holiday az Idaho Stampede-nél (szintén D-Liga) töltötte a 2012/13-as idényt. Bob Myers GM azt mondta, hogy Lacobnak mindig is tetszett Holiday játéka. Meghívták a nyári ligába, ott jól teljesített, így kapott az edzőtáborra szerződést, ahova nagyon hamar megérkezett, korán megkezdte a munkát, és folyamatosan fejlesztette játékát.

Holiday olyan veteránok elöl veszi el jelenleg is a játéklehetőséget, mint a brazilok egyik csillaga, Leandro Barbosa, vagy a csapatnál korábban már megforduló Brandon Rush. Mindkettejüknél sokkal jobb védő, jelenlegi formájában pedig Rush-nál jobb kinti dobó, minden esélye megvan tehát, hogy Shaun Livingstonnal, Andre Iguodalával, David Lee-vel, valamint Andrew Bogut visszatérése után Festus Ezelivel és Marreese Speights-cel együtt ő alkossa a Golden State "második sorát" a jövőben is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus