Ki volt minden idők legjobb Lakers-játékosa?

Az ESPN 65 ligában dolgozó vezetőt és edzőt kérdezett meg, ki volt szerintük a valaha volt legjobb Lakers-játékos - Magic Johnson nyert.

Ez az idény többek között Kobe Bryant búcsúztatásáról is szól, akit minden idők egyik legjobb Lakers-játékosaként szoktak aposztrofálni. Az ESPN ennek apropójából 65 NBA-ben dolgozó vezetőt és edzőt kérdezett meg arról, hogy szerintük ki volt az aranysárga-lila franchise történetének legnagyobb alakja. A szavazás elég sima lett végül.

A 65 voksolóból ugyanis 45-en Magic Johnsont mondták, Kareem Abdul-Jabbarra és Kobe-ra 7-7 szavazat érkezett, Jerry Westet 5-en látják a valaha volt legjobb Lakernek, míg Wilt Chamberlaint egyetlen ember mondta.

A Bryantre szavazók a hírek szerint meglepődtek az elég egyértelmű végeredményen, az egyikük például azzal érvelt, hogy Kobe nyert Shaquille O'Neal nélkül két gyűrűt, míg Magic egyet se Kareem nélkül, így arra számított, hogy Bryant 5 bajnoki címét jobban elismerik majd. Az első három helyezett egyenként 5-5 gyűrűt tud felmutatni, plusz KAJ nyert egyszer a Milwaukee Bucksszal is. Ő a csúcstartó az alapszakasz MVP-k számában is, de 6 ilyen díjából 3-at még a wisconsini együttesnél gyűjtött be, így 3-3-mal Johnsonnal együtt listavezetők a franchise-nál.

Volt olyan vezető is, aki szerint Kareem a legjobb játékos, aki valaha Lakers-mezt húzott, sőt, a liga történetének legjobbja, de mégis Johnsont mondta a franchise legjobbjának (Szerk.: ez nyilván úgy fordulhatott elő, hogy Abdul-Jabbar sikereinek egy jó részét a Bucksnál érte el, így csak az ennél a klubnál elért eredményeket figyelembe véve mások jobbak, de összességében ő például a pontlista vezetője). Az egyik szakvezető azt mondta, hogy szerinte Kareem személyisége is közrejátszott a végeredményben, mert közte és Magic között nehéz dönteni, de amíg az irányító mindenkivel kedves volt, addig a center közel sem volt ennyire "kenyérre kenhető".

West mellett is érveltek páran - ő nemcsak játékosként, de vezetőként is hatalmas sikereket ért el a csapattal. Mikor West a ligába érkezett, akkor költözött a franchise Los Angelesbe, és nem is nagyon követte a környéken még senki ezt a sportágat. Az egyik vezető szerint úgy csinált egészen hihetetlen dolgokat West, hogy pályafutása végéig, Chamberlain megérkezéséig egyetlen kiemelkedő centere sem volt. Ő rakta fel Dél-Kaliforniát a kosaras térképre (és fordítva, abban a térségben miatta kedvelték meg igazán a játékot).

Az egyik GM szerint Kobe teljesen kiakasztja az embereket, míg Magic majdnem mindig a megfelelő dolgokat mondta. Bryant a csapatot jobbá tette, de Johnson mindenkit jobbá tett maga körül. Szerinte Magic a valaha volt legjobb Laker, de Kobe rengeteg alkalommal volt elképesztő. Ugyanez a GM azt mondta, hogy Bryant olyan, mint Anakin Skywalker. Az erő meg volt benne, de sokszor nem tudta kezelni, túl sok fegyvere volt, és rosszra is használta. Fiatal jediként imádták, pályafutása csúcsán, "uralkodóként" utálták, most pedig megint mindenki jóban van vele. Magic ezzel szemben Yoda - mindig tanította a társait, és ő volt az a vezér, aki jobbá tette a többieket.

Az ESPN First Take-ben Stephen A. Smith és Skip Bayless is beszéltek a dologról - Smith szerint Kobe volt a tehetségesebb atletikus képességekben, Magic volt a jobb csapatvezér, Bayless szerint pedig nem is kérdés, hogy Johnson a jobb, utcahosszal.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus