Megvan az új kollektív szerződés

Bár még a játékosoknak és a csapatok tulajdonosainak rá kell bólintani, de ez már csak formalitás - megvan a következő kollektív szerződés, amellyel biztos, hogy 2022-ig nem lesz lockout. Részletek!

Marc J. Spears (The Undefeated, ESPN) jelentette, hogy a liga és a Játékosok Szakszervezete gyakorlatilag megegyezett az új kollektív szerződés minden főbb pontjában, már csak a játékosoknak és a tulajdonosoknak kell ezt szentesíteni, de az lényegében csak formalitás. Ezzel együtt kitolták a december 15-i, tehát a mai határidőt január 13-ra, hogy meg lehessen tartani a szavazást a két "táborban", illetve hogy a kis jelentőségű ügyekben is dűlőre tudjanak jutni. A leglényegesebb pont az, hogy a 2023/24-es szezon végéig tart az új megállapodás, és 2022-ben léphet ki belőle leghamarabb mindkét fél.

A játékosok részesedése a kosárlabdával kapcsolatos bevételekből marad 49-51%, ahogyan a mostani CBA-ban is. Az újonc szerződések, a veterán minimumok és az MLE-k értéke 50%-kal fog nőni - utóbbi így nagyjából 8.5 millió dollár lesz. Az Over 36 szabályt Over 38-ra változtatták - ez az, ami megtiltja, hogy bizonyos kor fölött 5 éves maximumokat kapjanak a kosarasok, ez tolódott ki a 38. életévre most, ami a 2017 nyarán szabadügynökké váló Chris Paulnak, illetve az egy évvel később UFA Carmelo Anthonynak is nagy segítség lesz. A drafttal kapcsolatban marad a "One and Done", tehát középiskola után egy évet kell valahol lehúznia adott fiatalnak ahhoz, hogy bejelentkezhessen az NBA draftra.

Lesz egy új pont is a kollektív szerződésben, ez a Designated Veteran opció - egy ilyen játékost jelölhetnek meg a csapatok, akivel idő előtt hosszabbíthatnak, méghozzá hosszútávra. Hogy mi alapján választhatják ki ezeket a játékosokat, az teljesítményhez kötött: MVP vagy Év Védője díj elég lesz hozzá, de All-NBA csapatba kerülések is. Zach Lowe (ESPN) információi szerint ennek a lényege az lesz, hogy egy idő előtti hosszabbításnál akkor is megkaphatja az adott személy a sapka 35%-át az első évében, ha a csapatának semmi helye nincs a sapka alatt erre - ez most nem így működik, de mindent megpróbálnak, hogy a klubok minél jobb esélyekkel tartsák meg egyes sztárjaikat. Az Indiana Pacersnél Paul George lehet ennek az első példája, de a hírek szerint Russell Westbrook és az Oklahoma City Thunder is újratárgyalhatják az irányító új kontraktusát.

További változások. Rövidebb lesz az előszezon: az eddigi 8 meccs helyett csak 6 lesz, így egy héttel hosszabb lesz az alapszakasz, kevesebb lesz a back-to-back. Lesznek two-way szerződések, amivel a csapatok tarthatnak 16. és 17. játékost is, és a két kijelölt embert le-fel küldözgethetik a D-Ligában - a fizetéseik nem ugyanazok lesznek a két ligában, de kezdi magát annyira kinőni a D-Liga, hogy ezeket a plusz rosterhelyeket biztosítani akarják a fiatalok számára. A korlátozott szabadügynököknél a 72 órás határidő, amíg meccselni kell a régi csapatnak az ajánlatokat, lerövidül 48 órára. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus