Playoff-percek: a Cavs kapta az első pofont

Ez nem védekezés - LeBron tud ennél sokkal jobbat - Klay Thompson dobása eltűnt, a védekezése viszont parádés - Kevin Durant küldetésen - ne ijedjünk meg a nagy különbségtől. 

Ez nem védekezés

Az első félidőben hihetetlen dolgokat produkált hátul a címvédő, Kevin Durantre egy pillanatig sem volt válaszuk a vendégeknek, hiába fogta sokszor LeBron James - megpróbálták a tavaly látott védekezést bemutatni a Splash Brothers ellen, csak éppen Durant dobott 23 pontot a nagyszünetig. A festéket annyira üresen hagyta a Cleveland, hogy a GSW tizenegy (!) alkalommal zsákolhatott, amelyre húsz éve nem volt példa NBA-döntőben, és 46-12 volt az állás erről a területről két negyedet követően - majd a fordulás után váltott a Cavs, akkor meg Steph Curry vezérletével kintről lőtte szét ellenfelét a Warriors. Elsőre nem igazán látszott, hogy hátul mi is Tyronn Lue terve, hiszen az első félidő is csak azért volt szoros, mert rengeteg üres közelit, gyakorlatilag ziccereket hibázott a GSW...

Ehhez hozzátehetjük még azt is, hogy húsz eladott labdával zárt a Cavs, ami iszonyatosan sok, főleg annak tükrében, hogy a Golden State megállt négynél - a két szám közötti különbség a legnagyobb az NBA-döntők történetében. A négy eladott labdával a Warriors beállította a döntős rekordot is, amit eddig a 2013-as Spurs és a 2005-ös Pistons tartott.

Thompson dobóformája azért aggasztó

Beigazolódott a Warriors-drukkerek halvány félelme, Klay Thompson dobásai nem jöttek meg varázsütésre, továbbra is iszonyatosan szenved - ezt most elbírta a csapat, de hosszabb távon lehetnek még ebből gondjaik. Az idei rájátszásban már harmadszor állt meg hat pontnál, harmadszor dobott 20% alatt mezőnyből, és másodszor nem dobott egyetlen triplát sem, holott ennél csak két alkalommal emelt rá több dobást. Most még figyelt rá a Cleveland, de elképzelhető, hogy még egy hasonló meccs tőle (és a Durant-Curry párostól) azt hozza magával, hogy őt kezdik el feladni Smith-ék - amiben persze benne lehet tőle egy "robbanás", hat-hét tripla, amellyel visszatér az önbizalma, és onnantól nem lehet megállítani...

Emellett viszont emeljük ki szenzációs védekezését, amellyel lassította Kyrie Irvinget és a Cavs csapatjátékának levédésében is kulcsszerepe volt - a mérkőzés folyamán összesen egy (!) dobást értékesítettek róla a vendégek, 1/12-vel zártak ellene, és a 12-ből tízszer ért oda a dobóra. A Splash Brothers egyik tagja védőspecialistává válhat ebben a döntőben?

Ráadásul még egy érdekes statisztika látott napvilágot vele kapcsolatban: a Warriors 28-1-re áll, mióta Thompson aláírta azt a bizonyos kenyérpirítót...

Kevin Durant küldetésen

Világos céllal érkezett meg a Golden State-hez most már közel egy éve a 2014-es MVP: bajnoki címet akar nyerni, méghozzá idén, ha csak nem történik valami komoly negatívum a csapattal. Már az alapszakaszban is egyre komolyabban felmerült a neve az MVP-jelöltek között, mielőtt megsérült, és nélküle még jobban működött a GSW, de a rájátszásban ismét bizonyította értékét, és amikor kellett, mindig előhúzott egy-egy remek teljesítményt. Így volt ez most is, az első félidőben egymaga hat (!) alkalommal zsákolt, folyamatosan büntette LeBron Jamest leütésből, az ő sebessége rendre mattolta a clevelandi védekezést - a félidei 23 pont után gyorsan bevert egy hármast a harmadik negyed elején, majd a végén egészen 38 egységig jutott.

A nagydöntőkben ennyi pontot eladott labda nélkül csak Shaquille O'Neal és Michael Jordan jegyzett eddig, ráadásul a 2012-es 4-1-es vereség minden meccsén és most is eljutott legalább 25 pontig - az első hat döntős meccsen erre csak Shaq, Jordan és Rick Barry volt képes.

LeBron tud ennél jobbat

A 25 pont, 15 pattanó és a 8 gólpassz szépen mutat James neve mellett, és főleg az első félidőben szórta a pontokat, de már akkor is eladott hét labdát, amelyre pályafutása során eddig egyetlen egyszer (!) volt példa, még 2005-ben. Ennél is beszédesebb azonban a védőmunkája, ugyanis amikor ő volt az első számú védő, a Warriors 7/11 dobását értékesítette, és 19 pontot szerzett, míg a tavalyi döntőben átlagosan csak nyolc pontot kapott róla csapata, és 36%-on tartotta a GSW játékosait. Nem véletlen, hogy bár ez már a 41. nagydöntős meccs volt, most másodszor fordult elő vele, hogy csapata minden negyedet elveszítsen. Zárójelben említsük meg, hogy a ligában elsőként átlépte a 6000 pontot a rájátszásban, de ez csak szépségtapasz...

Ne ijedjünk meg a nagy különbségtől

A tavalyi nagydöntő is hasonlóan kezdődött, és az első hat meccs mindegyike tíz pont feletti különbséggel dőlt el, közte két harmincpontos ide-oda zakóval - akkor sem nézett ki jobban elsőre a Cleveland, de még másodikra sem. Ahogy arról már a széria előtt is írtunk, az ilyen nagy különbség nem lehet váratlan, hiszen mindkét együttes olyan domináns játékra képes, hogy amelyik ráerőlteti akaratát ellenfelére aznap, az simán arathat kiütéses győzelmet. Ideje most is lehet még a keleti bajnoknak, hiszen akár 0-2-ről is visszajöhet, ha otthon fel tud pörögni, túl nagy következtetéseket tehát nincs értelme levonni egyelőre - az viszont biztos, hogy a hosszú pihenő után nem ők tértek vissza jobban. 

Hozzátehetjük még, hogy LeBron James eddig 1-7-re áll a nagydöntők első meccsén, pedig csak van már három bajnoki gyűrűje, ráadásul az utóbbi 13 nagydöntőből 12-szer a hazai csapat nyerte meg az első mérkőzést. Viszont az is igaz, hogy aki megnyerte az elsőt, az 70%-ban bajnok lett eddig, aki pedig legalább húsz ponttal nyerte meg, az hétből ötször ünnepelhetett a végén. Még egy adalék: rengeteg az 54 festékből kapott pont a Cavs részéről, de a tavalyi döntő első meccsén pontosan ennyit kaptak, aztán a következő hat találkozón átlagban már csak 32-t.

És még egy, most már tényleg az utolsó: LeBron eddig háromszor lett bajnok, pedig csapata mindháromszor elvesztette az első meccset. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus