Playoff-percek: a csendes MVP-esélyes

Iguodala elképesztő formában van elöl-hátul - James elfáradt, kifogyott a Cavs tankja? - bejött Kerr small-ballja - Mozgov előlépett

 

Az fogta Jamest, aki arra járt, de Iguodala remekelt

Az első három meccsen mutatott fenomenális játéka után ezúttal nem tudott igazán dominálni LeBron James – ugyan a korábbiaknál jobban mozgatta csapatát, nem jött tőle az extra, sőt, több könnyű dobást is elrontott. A fő védője ezen az estén a kezdőbe bekerülő Andre Iguodala volt, aki egy másodperc híján tíz percig őrizte LeBront, a négyszeres MVP pedig ez idő alatt 1/7 dobását tudta értékesíteni – talán kijelenthetjük, hogy Iguodala kulcsfontosságú munkát végzett. James amúgy sem tűnt 100%-osnak, Steph Curry-vel szemben két triplát kísérelt csak meg, David Lee ellen sem tudott hatékony lenni, de fogta őt Thompson, Barnes, Livingston és Bogut is – igaz, csak egy-egy percig nagyjából.

LeBron elfáradt

A fentebb említettek mellett az is James fáradtságát és tompaságát támasztja alá, hogy hét post-upjából összesen négy pontot szerzett a csapat – négyből egy dobását értékesítette, háromszor pedig kipasszolta. Sokszor duplázta a Warriors a kiscsatárt, lábon pedig egyáltalán nem tudta megverni emberét – sem futni, sem ugrani nem tudott most úgy, mint láttuk eddig. Ez mindenképpen dicséri Iguodalát és Steve Kerrt is, de az is tény, hogy úgy tűnt, beigazolódott a Cavs-drukkerek félelme: James elfáradt.

Bejött a small-ball

Többen mondták már a harmadik találkozó után, hogy váltania kell a GSW-nek, Iguodalának be kell kerülnie a kezdőcsapatba és az első perctől kell fognia Jamest. Ezt Steve Kerr meglépte, ráadásul úgy, hogy a playoff során többször látott joker felállással nyitott: kikerült Andrew Bogut és Draymond Green kezdett centerként. Ugyan erre azonnal reagálni tudott a Cavs és a Mozgov-Thompson duó révén 7-0-val nyitott, a folytatásban kijött a sebességbeli különbség és a 31 pontos első negyed igazolta a tréner elképzeléseit. Ugyan egyszer felzárkózott a Cavs és Mozgov remekelt, ezzel a szerkezettel kordában tartotta a meccset a vendégcsapat és most először emlékeztetett igazán saját magára. Eredmény: 21 pontos siker, pályaelőny visszaszerzése és a Cleveland demoralizálása.

Mozgov kihasználta a súlytöbbletet

Az extra alacsony szerkezettel szemben dominált a Cavs centere, hiszen bár hét post-upjából nem tudott érvényesülni, a kettő-kettők végén kifejezetten hatékonynak bizonyult. 19 alkalommal zárt Jamesnek, ebből pedig 24 pontot profitált csapata, ő maga nyolcat, ráadásul a lepattanókból is kifejezetten jól teljesített. 28 egysége végül mégis kevésnek bizonyult – amíg a periméteren az üres (!) triplákat 21%-kal dobja a Cavs, nem nagyon van miről beszélni.

Ennyi volt a Cavsben?

A három mérkőzésen át tartó elképesztő védekezés és iszonyatos James-nyomás egy szempillantás alatt megszűnt, és nem csak a GSW szerkezeti váltása miatt. Dellavedova rosszabbnál rosszabb megoldásokkal operált, LeBronról már szóltunk, a Shumpert-Smith páros egészen borzasztó dobóformában van továbbra is. Ugyan Mozgov és most először valamennyire Thompson is faktor volt elöl, őket és Jamest leszámítva ijesztő adatot produkáltak a többiek: 7/42-es mezőnymutatót hoztak össze. Tekintve, hogy David Blattnek minimális változtatási lehetősége sincs, a padról egyedül a félelmetesen gyengén játszó Smith, valamint az egy-egy triplára jó Jones-Miller duó, esetleg a sokak által várt Marion vagy Perkins bevethető – nem úgy fest, hogy bármelyikük is tudna fordítani a szérián. Lehet arra számítani, hogy még egyszer (kétszer) tud úgy játszani a Cleveland, ahogy eddig tette, vagy kiürült a tank?

Iguodala csendes MVP-esélyes

Bár voltak olyan hangok a döntő előtt, hogy komoly faktor lehet a GSW hatodik embere, arra azért kevesen számítottak, hogy ekkora hatása lesz csapata játékára mindkét oldalon. Már az első mérkőzésen is kulcsszerepet vállalt a győzelemben, a következő kettőn védekezésben segített leginkább, de a harmadikon támadásban is hozzátette, amit kellett – most ismét elöl-hátul kulcsember volt. Azok után, hogy az alapszakaszban 7,8 pontot átlagot és a rájátszásban is 10 alatt van még, a nagydöntőben 14,8 egységet tesz hozzá átlagban, méghozzá 57,5%-os mezőnymutatóval, 5 lepattanó, 3 gólpassz és sorsfordító védekezés mellett. Létezik olyan, hogy Warriors-győzelem esetén őt válasszák MVP-nek és ne Steph Curry-t?

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus