Playoff-percek: a Jail Blazers nyomába lép-e a Trail Blazers?

LeBron Jamest nem kizökkentette, hanem felpaprikázta a Brooklyn bumfordi stílusa. Chris Bosh már a Pacers ellen készül? Vagy a büntetőkkel, vagy a triplákkal mindig gond van a Netsnél. Gregg Popovich ravaszkodott. Portlandben egyszer már volt egy csapat, amelyik majdnem megcsinálta a 0-3-as csodát. 

 

Rosszul sült el a feszültségkeltés

A harmadik meccs után mi is arról írtunk, hogy a Netsnek bele kell másznia a Heat-játékosok fejébe, kizökkenteni őket, akkor lehet esélye Kidd csapatának. Úgy látszik, hasonló véleményen voltak Pierce-ék, ugyanis már az első negyedben négy technikait osztottak ki a játékvezetők, de a folytatás nem úgy alakult, ahogy tervezték. Ez a stílus úgy felhúzta Jamest, hogy nem tudtak mit kezdeni vele, egymaga szétszedte a hazai védekezést, tehettek rá bárkit, átgázolt rajta, 67%-kal dobott és 19 büntetőt harcolt ki. Annak ellenére is, hogy a feszült mérkőzésen öt faulttal zárt – Chalmers, Pierce és Livingston mellett, de Williams is küzdött ezzel –, finoman szólva sem volt sikeres a stratégia…

Ez a Bosh kell a Heatnek?

Az All-Star erőcsatártól már megszoktuk, hogy nem dobál 30 pontokat és hogy kevés labdát kap, de ebben a sorozatban talán más szerepkör is juthatna neki, mint a sarokban álldogálás. Ma konkrétan hat pontnál tartott a negyedik negyed közepéig és bár Jamesnek minden bejött és CB végül elvégezte a dolgát (az utolsó percben beverte a döntő saroktriplát), kissé méltatlan ez az ő tudásához. Védekezésben megtette, amit kellett (két labdaszerzés, három blokk), de az, hogy a center nélküli Nets ellen kilenc dobást kapjon, amiből hat tripla, talán mégiscsak túlzás. Képes (legalábbis korábban képes volt) pozícióból dolgozni, de Garnettet leütésből is meg tudná verni, veszélyt jelenthetne belül – nem biztos, hogy ebben a párharcban az a legjobb, ha elterelésnek használják és kivonják a játékból. Egy esetleges Pacers elleni konferencia-döntőben (mindkét csapat ennek kapujában áll) a Hibbert-West páros kiiktatásához ez kulcsfontosságú lehet (láthattuk Antic és Millsap szerepét az első körben), de egy talán még náluk is gyengébb magasember-állománnyal rendelkező gárda ellen ez a felfogás pocsékolásnak tűnik.

Először tudott érdemben büntetőzni a Brooklyn

Eddig a legnagyobb gondot az jelentette Jason Kidd csapata számára, hogy képtelen volt odaállni a vonalra – volt olyan meccs, hogy Joe Johnson és Deron Williams is egypontos nélkül zárt, de előbbi az eddigi három találkozón összesen csupán két büntetőt tudott kiharcolni. Ma hatszor is odaállhatott, hatot be is dobott, de továbbra is összehasonlíthatatlan ez a szám azzal, hogy pl LeBron James 37 alkalommal végezhetett el szabaddobást. Kevin Garnett konkrétan ma először állhatott a vonalra a párharc során, de Deron Williams is csak négy egypontost dobhatott. Így nem lehet megverni a bajnokot, csak valami brutális kinti dobószázalékkal (lásd harmadik meccs) – ma először voltak számottevőek a vonalról, csak most a triplákat dobták 23%-kal…

200 millió dollár a kukában?

Zsinórban három mérkőzést kellene hoznia a továbbjutáshoz a Brooklyn Netsnek, ami a tegnap esti vereség fényében nem tűnik egyszerű feladatnak. Azzal a nem titkolt céllal vásárolta össze az orosz milliárdos Prokhorov a Nets keretét, hogy kiüsse a nyeregből a Heatet, erre azonban úgy tűnik, még várniuk kell. Két legdrágább játékosuk, Joe Johnson és Deron Williams 1/9-et tudott csak összehozni a mezőnyből a negyedik negyedben, Jamesre pedig nem volt válaszuk az egész derbin.  

Csatát vesztett, háborút nyert a Spurs?

A harmadik negyedben a Portland átment a Spursön, és a vendéggárda nem is erőltette ezt követően a győzelmet. Az NBA történetében soha nem fordult még elő, hogy egy gárda 0-3-ról fordítson, a győzelem ellenére erre a Portlandnek sincs sok esélye – viszont legalább megörvendeztették szurkolóikat egy vigasz-győzelemmel. A Trail Blazers ennél nem nagyon tud jobban játszani, támadásban és védekezésben is emberfelettit dolgoztak, a kispadról régen látott 26 pont érkezett Willy Bartontól és Thomas Robinsontól – nagy csoda lenne, ha mindezt meg tudnák ismételni az ötödik meccsen, és a San Antonio otthon nem zárná le a párharcot. Duncan, Parker és Ginobili gyakorlatilag a kispadon ülve nézte végig az utolsó negyedet, Kawhi Leonard is gyorsan csatlakozott hozzájuk, Gregg Popovich van annyira rutinos, hogy érezze: van, amikor nem kell erőltetni a győzelmet, mert legközelebb nagyobb eséllyel lehet megszerezni. 

A Trail Blazers egyszer már majdnem megcsinálta

A 2003-as rájátszásban a Dallas Mavericks a két hazai siker után a harmadik meccset is elvitte Portlandben, tuti második körösnek látszottak – aztán csak a hetedik összecsapáson tudták behúzni a továbbjutást. A gárda történelme tehát tartalmaz ilyen majdnem-bravúrt - ugyanakkor a tizenegy évvel ezelőtti alakulat kicsit más volt. A kezdőötösben Damon Stoudamire, Bonzi Wells, Rasheed Wallace és Dale Davis dolgozott, a kispadról pedig olyan nevek szálltak be, mint az ifjú Zach Randolph, Ruben Patterson, Scottie Pippen, Arvydas Sabonis – az akkor 38 éves litván legenda még átlag 14 perc alatt is hatékony volt, 10 pontot szerzett meccsenként. Ilyen "hardcore” arcok most nincsenek a cseresorban - legfőképp ezért érezzük kicsit kevésnek a 2014-es Trail Blazerst az egyenlítésre. Nem véletlenül becézték akkoriban a gárdát Jail Blazersnek (Börtön Blazers) - hogy finoman fogalmazzunk, elég sok "vagányság" szorult a csapattagokba a pályán kívül, de a játékban is. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus