Playoff-percek: a Pacers ismét igazolta, hogy a Heat ellen rakták össze?

Sok kis kellemetlenséget okozott a Pacers, amit a Heat nem bírt el. Spoelstrának nem jött össze a meglepetés. Klassziskülönbség a nagyemberek között. LeBron James: itt a labda, hol a labda? A történelem a Heat mellett van. CJ Watson tanult a hibájából. 

 

Spoelstra elismerte a hibáját

Némi meglepetésre Shane Battier került be a címvédő kezdőjébe, pedig előzetesen mindenki Udonis Haslemet várta. Battier be is pörkölt egy hármast, de teljesen súlytalannak bizonyult, így nem lehetett pályán tartani, negyedórát játszott. A második félidőt már Haslemmel kezdte Spoelstra, de a veterán erőcsatár sem tudott már változtatni a dolgok menetén, olyan lendületet kapott a Pacers. Spoelstra váratlant akart húzni, ami nem jött be – más kérdés, hogy ma semmi nem volt, ami bejött volna a részükről.

West kioktatta Bosh-t

Az Indiana négyese szinte megszégyenítően okos játékot mutatott be, különösen a második félidőben. Ültek a dobócselek, a passzcselek, ment a pozíciójáték, bárki jött, leizmozta, mikor már mindenki repült felé, rém egyszerű labdákat adott a társaknak. Mondhatni tanítanivaló centermunkát végzett – ezzel szemben Chris Bosh szenvedett egész meccsen. Rögtön az elején megpróbált két triplát, mindkettőt elmérte és mintha ez elvette volna az önbizalmát. A folytatásban kevés labdát is kapott, volt egy időszak, amikor a gyűrűre se nézett rá, végül 4/12-vel zárt mezőnyből, 0/5-tel a triplavonalon túlról, 9 pontja mellé 2 lepattanó esett a kezébe. Tőle drasztikus javulás kell a Heat részéről, különben West felzabálja és kiesik a Miami.

Hibbert-faktor

Sokat nevettünk már ebben a rájátszásban a Pacers magasemberén, aki azonban már az első percben megmutatta, ma maximum az ő drukkereik derülhetnek. Rögtön az első két Heat-támadás végén megijedtek tőle a vendégek és nem tették fel a jó helyzetet, inkább kipasszolták – ez volt jellemző az egész meccsre. James és Wade sem tudott olyan agresszív lenni, Chalmers csúnyákat bakizott a gyűrű alatti bizonytalankodásaiból, Bosh pedig szinte nem is járt ma a festékben. Mindemellett elöl is aktív volt Hibbert, hiszen 19 pontot tett be a közösbe és bár mezőnymutatója nem volt a legjobb, nem lehetett tartani és a vonalról szórta meg a vendégeket.

James labda nélkül nem veszélyes

Ugyan megvannak a számai LeBron Jamesnek (25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 11/18 mezőnyből), mégis sokkal kisebb hatása volt a meccsre, mint azt tőle megszokhattuk. A labdákat rendre Chalmers vagy Wade hozta fel, James folyamatosan pozíciót próbált fogni George ellen, ennek pedig az lett az eredménye, hogy kevésszer jutott el hozzá a labda, nem látszott meg a lenyomata a Heat támadásain. Spoelsta ezen húzása sem vált be, alighanem vissza kell térnie a korábbi forgatókönyvre és James kezében hagyni a karmesteri pálcát – de annyi mindenben kell javulnia a Miaminak, hogy ez csak egy a sok közül…

Sok kis kellemetlenségből áll össze a vereség?
 
A kvázi center nélkül játszó Miami Heat ellen úgy tűnik, hogy csak egy olyan gárda lehet eredményes, amelyet kifejezetten arra építettek, hogy kihangsúlyozza a bajnokcsapat gyengeségeit. A Pacers erősségei sem a Hawks, sem a Wizards ellen sem domborodtak ki igazán: a Hawks túlságosan erős volt a periméteren, a Wizards pedig túlságosan domináns volt a palánkok alatt – ám a Heat más tészta. Úgy tűnik, hogy Roy Hibbert jelenléte pont elég arra, hogy gondot okozzon a Miami betörő játékosainak, David West pont annyira jó kezű és mozgékony, hogy már gondot okozzon Chris Boshnak. A George-Stephenson duó pont olyan kombinációját alkotja a sebességnek, kilóknak és a tehetségnek, ami már komolyabb problémákat generál LeBron James és Dwyane Wade számára, és így nem tudnak annyira dominálni, mint normál esetben – míg George Hill pont annyira jó játékos, hogy kiegyenlített párharcot tudjon folytatni Mario Chalmers ellen. Spoelstra igyekezett is keverni a lapokat védő- és támadóoldalon, de egyelőre nem találta meg azt a mixet, ami hatásos lehet az Indiana ellen. Pedig rá kell lelnie az X-faktorokra, mert a Pacers alapjátéka a Heat ellen remekül működött, és még csak különösebben nem is kellett megerőltetniük magukat Westéknek. Ha nincsenek hasznos változások, akkor nyerhet meccseket a Miami a párharcban, de nem fogja tudni rákényszeríteni az akaratát az ellenfélre – ez pedig ezen a szinten már végzetes.
 
Érdekes történelem
 
A Miami a LeBron James-érában harmadszor kezd meg egy párharcot pályahátrányból, és harmadjára is elvesztette az első meccset. Mielőtt a Heat-drukkerek nagyon kétségbe esnének: 2011-ben a Bulls, 2012-ben a Thunder ellen is sorozatban négyszer vágtak vissza, és 4-1-es összesítéssel jutottak tovább, illetve nyerték meg a döntőt.
 
CJ Watson átérezte a tétet
 
A 2013-as playoffban egy emlékezetes hibát követett el a Brooklyn csereirányítója (ajtó-ablak helyzetben hagyott ki egy ziccert), amit azóta is sokan a Bulls elleni, hét meccsen elvesztett párharc fordulópontjának tartanak. Most a Pacers cseréjeként a negyedik negyed elején Mario Chalmers szabálytalankodott ellene flagrantet érően, Watson pedig nagyon higgadtan szórt be három büntetőt egymás után – ezzel lépett el 88-74-re az Indiana, ezt követően a Heat már nem nagyon tudott újítani.  

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus