Playoff-percek: altat-e a bajnok, megtörik-e egy átok, ki fogja meg Aldridge-ot?

A Mavericks félmunkát végzett San Antonióban, a Wizards veteránja egy különleges dolog miatt is hajt, Aldridge és Lillard bizonyos Olajuwon, Jordan és Pippen nevű urakkal került egy lapra. Erik Spelstra előkapott egy Jolly Jokert a fiók aljáról. Gregg Popovich élete leghosszabb és legtartalmasabb pályaszéli interjúját adta, Steve Kerr és Marv Albert pedig speciális öltönyt vett fel - a cél közös volt. 

 

Nem elég, ha csak egy méregfogát húzod ki a Spursnek

Ha valakinek annyit mondunk az esti San Antonio - Dallas mérkőzésről, hogy a Spurs 17,6%-os pontossággal dobta a triplákat, hozzátéve, hogy a mutató 3/17-ből jött össze, akkor kevesen mondanák, hogy hazai győzelem született. Az ilyen, nehéz helyzetekben jön jól az a rutin, melyet a Parker, Ginobili, Duncan trió birtokol. Az utolsó 8 percet 19-5-re hozták le, semmit nem tudott tenni ellenük a Dallas. Az egyébként is gyengébb estét kifogó Nowitzki négy kihagyott dobást és egy eladott labdát hozott a záró szakaszban. A Spurs megfojtotta a német magasembert, aki soha nem dobott playoff meccsen ilyen kevés pontot, ha legalább negyven percet töltött a parketten.

Három dologra nagyon kell figyelnie a Mavericksnek a folytatásban. 1. Ha megharcolnak a győzelem lehetőségéért, akkor éljenek vele, mert a Spurs bármire képes, ezt ma meg is tapasztalhatták. 2. Limitálniuk kell Tony Parkert, mert a játékmesterrel tegnap semmit nem tudtak kezdeni. 3. A húzóembereknek javítaniuk kell a dobásbiztonságukon. Ha ezeket a változásokat nem hajtják végre Nowitzkiék, akkor söpörhet a Spurs.

Ennyit számít egy játékos? - Awesome Aldridge

A Portland csapatára nagyon sokan keresztet vetettek az alapszakasz végén, mondván az Aldridge nélkül mélyrepülésbe kezdő piros-feketék könnyen lecsúszhatnak a rájátszásról. Ehhez képest LMA visszatérése után mintha varázsütésre változott volna meg minden. 8-1-es mérleggel fejezték be az alapszakaszt, és az éjjel folytatták a varázslatot. Kétszer mentették meg a már elúszottnak hitt meccset, mellyel nem pusztán egy győzelmet könyvelhettek el, hanem sokkal több pozitív vonzatot.

LaMarcus Aldridge az első játékos Hakeem Olajuwon óta, aki legalább 46 pontot, 18 lepattanót és 2 blokkot tudott szerezni egy rájátszásbeli mérkőzésen. Hogy fokozzuk még egy kicsit: Wilt Chamberlain 1960-as, bostoni mérkőzése óta Aldridge az első játékos, aki párharc első, idegenbeli mérkőzésén legalább 40 pontot és 15 lepattanót hozott össze. Lillard számára is fontos a magasembere jelenléte, legyen elég annyi adalék, hogy 22 év után (Jordan és Pippen) újra sikerült két csapattársnak 45 és 30 pontot szállítani. 

Olyan lelki erő birtokosává vált ma hajnalban a TrailBlazers, melynek köszönhetően nem elképzelhetetlen, hogy hozzák a második meccset is.

Andre Miller és az átok megtörése

Márciusban töltötte be 38. életévét a Washington csereirányítója, aki igazi vasember, mert 1999-ben kezdődő NBA-pályafutása alatt összesen három meccsről hiányzott sérülés miatt. A gólpassz-örökranglista 9. helyezettje szép karriert tudhat maga mögött – amiben viszont van egy fekete folt, ez pedig a playoff második köre. Miller soha nem jutott még túl az első körön aktuális csapataival, tavaly éppen a Denver Nuggets színeiben esett ki a Warriors ellenében. A játékmester a Warriors elleni párharcban is az első meccsen villogott (győztes kosarat szerzett), és most is, az utolsó 14 percben 10 pontot dobott – rajta már most nem múlhat a Wizards továbbjutása. Ez Miller 10. playoffja, lehet hogy a kerek szám szerencsét hoz?

Mindenki visszavárja Craig Sagert

A TNT szemkápráztató öltönyeiről közismert pályaszéli riporterénél közvetlenül a playoff előtt diagnosztizáltak leukémiát. Szerencsére korai stádiumban és a betegség leggyakoribb fajtáját, amely az Egyesült Államokban a betegek körülbelül 1%-ánál okoz halált - a hírek szerint 3-4 hét múlva visszatérhet majd a képernyőre. Köztudott, hogy Sager Gregg Popovich-csal készített interjúi mindig külön élményt jelentenek. Tegnap a harmadik negyed után Craig Sager Jr. kérdezte Popovich-ot, aki szokásától eltérően bőbeszédű volt, megdicsérte a fiatalember munkáját – és üzent is édesapjának, hogy gyógyuljon meg. A Spurs mestere egyébként éppen komoly gondban volt ekkor, mert a Dallas jobban állt, Tim Duncan térdsérülése miatt pedig a kispadnál is lett volna munkája bőven csapata játékának átszervezésével – mégsem sajnálta az időt. A Mavs mestere, Rick Carlisle szintén jobbulást kívánt az első negyed végi mini-interjúban, míg Benny The Bull, a Chicago Bulls kabalafigurája egyenesen Sagernek öltözött – de Sager kollégái, Marv Albert és Steve Kerr sem a klasszikus szerelésükben ültek le közvetíteni. 

Playoff-fújás a Spurs-Mavsen

Tegnap keseregtünk egy sort azon, hogy a Clippers-Warriors párharc első meccsén mennyire rossz felfogásban fújtak a játékvezetők. Nos, a Spurs-Mavericksen ennek nyoma sem volt – persze tegyük hozzá, Joe Crawford volt a vezetőbíró, őt aztán nem hatja meg, még ha olyan extraklasszisok reklamálnak is nála, mint Tim Duncan és Dirk Nowitzki. A Mavsre 19, a Spursre 16 faultot fújtak be, és nem is volt olyan érzése a nézőknek, hogy főszereplők akarnának lenni. 

Óvakodj a bajnoktól!

Dwyane Wade nem tűnt sérültnek, LeBron James nem tűnt fáradtnak, gyakorlatilag ők ketten húzták be a Bobcats elleni párharc-nyitót. Ezek még csak kisebb meglepetések voltak a Heat-től (arra lehetett számítani, hogy ők ketten mit fognak csinálni), azt viszont kevesen gondolták, hogy Chris Boshnak nem lesznek komoly gondjai Al Jefferson levédésével, még akkor is, ha a Bobcats nagyembere dupla-duplázott. De végül is egy All-Star erőcsatárról beszélünk (és volt segítsége Chris Andersen személyében), még azt lehet mondani, hogy ez is benne volt a pakliban - ám hogy az előzetesen a rotáció nagyon fontos tagjának tartott védőzseni, Shane Battier be sem áll, helyette a teljesen elfelejtett James Jones hajít be tucatnyi pontot, mutatja, hogy mennyire mély is ez a Heat, és mennyire altattak az elmúlt hetekben. És ez a Miami még közel sincs csúcsra pörgetve, Ray Allen, Rashard Lewis, vagy éppen Udonis Haslem még takaréklángon sem ég, Chris Bosh pedig támadásban nem mutatott semmi értékelhetőt. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus