Playoff-percek: Átvette az irányítást a Cleveland

Megfordult a szél - James kolosszális döntőt játszik - pokoli helyzetben van Steve Kerr - fizikálisan és mentálisan is kifulladt a GSW.

Fejben szétesett a Warriors

Amellett, hogy játékban meg sem közelítette korábbi önmagát a címvédő az előző két mérkőzésen, mentálisan is óriási gondok vannak a nyugati bajnoknál. Steph Curry és Klay Thompson folyamatosan a faultokat kereste a dobások helyett, Harrison Barnes már azelőtt elindult hátra védekezni, hogy elengedte volna a dobásait, Shaun Livingston is hit nélkül emelgette el a tempókat. Curry-nél el is szakadt a cérna a hatodik faultja után, de a kritikus helyzetekben hozott döntéseiken is látszott, hogy valami nincs rendben - márpedig ha ezen nem tudnak változtatni és nem térnek vissza megszokott mentális állapotukhoz, el fogják veszíteni a hetedik meccset.

LeBron James kolosszális döntőt játszik

1-3 után legutóbb is egy brutális 41 pontos meccset hozott a négyszeres MVP, de azt még kissé elhomályosította Kyrie Irving bődületes estéje - ezúttal viszont olyan szinten dominált James, hogy arra nehéz szavakat találni. Amikor a Warriors elkapta a fonalat, rendre ő állította el a vérzést, a második félidőben volt egy olyan időszak, ahol sorozatban húsz pontot dobott, közben pedig szebbnél szebb labdákkal kínálta meg társait - elsősorban Tristan Thompsont. Annyira a mezőny felett állt az előző két találkozón és annyira kontrollálta a játékot, hogy most már nehéz elképzelni őt vesztesként ebben a párharcban - egyébként a nagydöntőben két egymást követő meccsen 40 pont fölé utoljára 16 évvel ezelőtt Shaquille O'Neal jutott, és Michael Jordan is csak egyszer volt erre képes.

Kyrie Irving eltűnt a második félidőben

Az előző három, remekül sikerült találkozó után hasonló elánnal kezdte ezt a mérkőzést is a Cavs irányítója, rendkívül agresszíven és pontosan játszott, a nagyszünetig be is szórt húsz pontot. Onnantól azonban egyrészt a Warriors ráérzett az ellene való védekezésre, másrészt LeBron James vette kezébe a kormányrudat, így Irving egy középtávolin és a Curry technikaijáért megítélt büntetőn kívül nem tudott hozzátenni - igaz, így is játszott 39 percet. 

Minden Kevin Love ellen van

Az erőcsatár másfél perc alatt ütött be két faultot, majd amikor visszatért, megkapta a harmadik személyijét is - úgy, hogy hozzá sem ért Draymond Greenhez. Amikor fent volt (12 perc), akkor nem játszott rosszul, védekezésben sem volt elveszett, de mégis őt találták meg sokan, mert éppen őt dobta át Curry, hiába volt előtte - semmi nem akar sikerülni Love-nak ebben a döntőben.

Tyronn Lue mégis finomhangolta csapatát

A Cavs vezetőedzője sok kritikát kapott az utóbbi időben, de el kell ismerni a jó döntéseit is. Elfelejtette Channing Frye-t és Matthew Dellavedovát, amikor látta, hogy nem használhatóak a Warriors ellen, összerakta az első két meccsen pocsékul festő védekezést, elöl pedig egyszerűbbé, hatékonyabbá tette csapata játékát. Sokkal letisztultabbak a szerepek, a feladatok, a játékosok sokkal jobban érzik, hogy mi a dolguk, mint a nagydöntő elején, mentálisan rendben vannak, így ki kell jelentenünk, hogy Lue jó munkát végez, sőt: lehet, hogy jobbat, mint Steve Kerr...

Megfordult a szél

Az első két meccsen lemosta a pályáról ellenfelét a Warriors, a harmadikat elflegmázták Curry-ék, majd a negyediken ismét az ő akaratuk érvényesült. 1-3-nál azonban váltott a Cavs és főleg LeBron James, megkapták az esélyt Draymond Green eltiltásával, majd Andrew Bogut sérülésével, ezzel pedig maximálisan éltek is. Ugyan hetedik meccset idegenben megnyerni borzasztóan nehéz, a momentum már az ő oldalukon van - megfordult a szél...

A festékben is partiban kell lennie a Golden State-nek

Steph Curry és Klay Thompson sem játszott rosszul összességében, bár utóbbi rengeteget erőlködött és sok rossz döntést hozott, a harmadik-negyedik negyedben azért ezeket ellensúlyozta - csak hátvédposztról azonban nem tud nyerni a Warriors. Leandro Barbosa volt a harmadik, akit ki lehet emelni, de Draymond Green sokszor eltűnt, Andre Iguodala látványosan szenvedett, Harrison Barnes pedig gyakorlatilag elveszítette a meccset csapata számára. Az első két találkozón látott rengeteg labda nélküli mozgás, különösen ami befelé irányul, eltűnt a GSW játékából, minden "magasember" kifelé jön, a gyűrű alatt pedig nem is vállal semmit - emellett védekezésben is úgy nyelték be Tristan Thompson zsákolásait, ahogy a Cavs és James akarta.

Fizikálisan is lemorzsolódott a GSW

Andrew Bogut már nem léphet pályára, Andre Iguodala futni alig tudott hátsérülése miatt (a lepattanókért szinte fel sem ugrott a második félidőben), és Steph Curry sem mindig mozog egészségesen - úgy tűnik, hogy a címvédő fizikálisan sem áll a helyzet magaslatán. Kérdés, hogy mi lesz Iguodalával a hetedik meccsen, az ő jó játékára óriási szükségük lenne, főleg Harrison Barnes botrányos formája miatt...

Borzasztóan nehéz dolga van Steve Kerrnek

A teljes Warriors frusztrált, és talán a hitük is megingott Draymond Greenéknek - kikaptak otthon és idegenben is, 3-1-es előnyük már a múlté. A legnagyobb feladat Kerr előtt az, hogy valahogy visszahozza játékosait a párharcba, elérje náluk azt a hatást, amit az OKC elleni széria negyedik meccse után sikerült. Hozzá kell tenni, hogy ha csak Harrison Barnes bedobja a teljesen üres helyzetei felét, ez nagyjából egy egylabdás meccs, de amíg ő 2/14-et és 0/8-at hajít mezőnyből, addig nincs esélye a gárdának - hiába csinálják meg tökéletesen a helyzetet, ha atombiztosan kihagyja mindegyiket. Ezt kell valahogy rendbe tenniük, ha ezek a dobások beesnek, nagyon más lesz a védekezés is (kevesebb frusztráció, kevesebb Cavs-rohanás) - de ha nem sikerül, óriási bajban lesznek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus