Playoff-percek: Donovan elképzelése becsődölt

Aldridge és Pop büntette az OKC-t - Greent sem lehet otthagyni - a statisztika a Spurs mellett szól - egy ihletett meccs margójára

Aldridge „ziccerei”, Donovan rossz elképzelése

Az OKC legrosszabb rémálma vált valóra azzal, hogy nem tudták levédeni a Spurs betörés-kiosztás játékát: Tony Parker alig 27 perc alatt 12 gólpasszt osztott ki, 51 mezőnygólra 39 assziszt jutott a San Antoniónál. A mai meccs érdekessége volt, hogy a Spurs kiválóan dobta a triplát, de mindössze 15-ször próbálkoztak (9/15), mivel LaMarcus Aldridge sorozatosan üresen maradt a gyűrűtől 6-7 méterre, és az első perctől kezdve bedobálgatta az abszolút legfőbb fegyverének számító középtávolikat – Gregg Popovich-ra pedig jellemző, hogy valakit addig dobat, ameddig megy neki. Nos, LMA-nak végig ment, a 18/23-as mezőnymutatója nem a palánk alatti brusztolásból, hanem üres középtávolikból állt össze. A taktika fő eleme láthatóan az volt az OKC-nél, hogy megszállják a palánk környékét, és a betörő játékosokat megállítják, majd a passzsávjait igyekeznek lezárni – a terv papíron remek, csak ma nagyon úgy tűnt, hogy erre alkalmatlan a Thunder kerete. Vagy megfordítva a dolgot, ez már nem az egyetemi liga - Donovan vezetőedző tavaly még az NCAA rájátszásában vitézkedett, ott láthatunk olyanokat, hogy feladnak 1-1 jobb játékost, mondván, 70-80%-kal úgysem dob távolabbról. Aldridge viszont már nem nyeretlen kétéves, ezek a dobások neki könnyebbek, mint a ziccer…

A Thunder soha nem kapott ennyit, a Spurs nem dobott ennyit

Az OKC 2011-ben a Grizzliestől 123 pontot nyelt be, de az egy háromszori hosszabbításos meccs volt – mától ez a 124 pont a negatív playoff-csúcsuk. A Spurs ellenben 51 mezőnykosarat szerzett, amivel megdöntötték a korábbi legjobbjukat: a bajnoki címmel végződő 2014-es rájátszásban 50-et szórtak a Memphis elleni egyik összecsapáson.

Tim Duncan még egyszer megelőzte Robert Horry-t

A Spurs legendája nemrég hagyta le Big Shot Rob-ot és már egy ideje neki van a liga történetében a második legtöbb PO-meccse – most a győztes meccsek számában is átlépte egykori csapattársát. A mai volt a 156. győzelme, ezen a listán (is) már csak Derek Fisher van előtte, 161-gyel. 

Egy ihletett mérkőzés margójára

A Spurs több érdekes mutatót is produkált a ma hajnali, Oklahoma City Thunder elleni kiütéses győzelem alkalmával. 43 ponttal is vezettek a mérkőzés egy pontján - erre a Popovich-éra alatt még nem volt példa a klubnál, ha PO-meccsekről volt szó. Hatodjára fordult elő a liga történetében a támadóidő bevezetése óta, hogy egy gárda legalább 33 ponttal vezessen a félidőben egy rájátszásbeli találkozón - Popovich csapata jegyez a 6-ból 2 ütközetet. Először fordult elő Popovich irányítása alatt, hogy a Spursből két játékos is legalább 20 pontnál járt már a félidőben akár alapszakasz, akár PO-meccsről beszélünk. 2010. március 19-e óta pedig senki nem dobott 73 pontot az első félidőben. Mindezekből látszik, hogy ez azért ihletett este volt a San Antoniótól - ennyire sétagalopp-sorozatra nem számíthatnak a továbbiakban, de felütésnek nem volt gyenge.

A statisztika Popovich-ék mellett szól és szól a jövőre nézve is

Az már a meccs előtt is a Spurs oldalára billentette a mérleg nyelvét, hogy Popovich irányítása alatt 7-0 volt a mérlegük az első találkozókon, amennyiben az előző párharcban söpörtek - ez módosult most 8-0-ra, szinte "várható volt" a sikerük. Ami pedig a továbbiakat illeti: mióta Popovich az edzője a Spursnek, 25-4-re állnak azokban a sorozatokban, ahol győzelemmel kezdtek, míg 0-1-es párharcnyitány után mindössze 6-8-as mérleget hoztak - kifejezetten jó ómen ez a folytatásra nézve.

Danny Greent nem lehet otthagyni

A Spurs hátvédje egész szezonban szenvedett a tripláival azok után, hogy a 2014-15-ben (és előtte is) a liga egyik legjobb kinti dobójának számított. A Grizzlies ellen azonban neki is bőven volt lehetősége lendületbe jönni, 6/13-mal tüzelt kintről, ami teljesen rendben van. A Thunder azonban nem figyelt rá, a lerohanásoknál sokszor nem értek vissza, de catch and shoot helyzetekben is kihasználta, hogy kevesebb figyelem hárul rá a túloldal sztárjai részéről: 6 triplakísérletéből ötöt bevágott… Ha ez nem lett volna elég, kiosztott 3 blokkot és védekezésben remekelt Westbrook és Durant ellen, elmondhatjuk, hogy csúcsformában kezdte a párharcot. Ha Danny Green extra támadásban és védekezésben, az semmi jót nem jelent az ellenfeleknek, mert azt jelzi, hogy a San Antonio védekezése és támadójátéka is rendben van. 

A Thunder előtt ott a példa

Az első körben ők intézték el hasonló könnyedséggel a Dallast a párharc első összecsapásán - Rick Carlisle csapata azonban visszavágott a másodikon, és elcsent egy meccset idegenben. Ebből az esetből kell tanulnia a Thundernek, mert a Mavericks sem lépett két nap alatt két szintet támadásban, hanem elkezdtek keményen védekezni, és kizökkenteni ellenfelüket a komfortzónájukból. Fejben tehát össze kell kapnia magát az OKC-nek, mert megvannak a fegyvereik – de ha nem használják őket, ez egy nagyon gyors kiesés lesz. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus