Playoff-percek: Duncan és Splitter ficánkolt a Miami ellen

A Heat jelentette a Heat végét az első meccsen. Ha a történelmet nézzük, az történt, amit vártunk, ha a meccset, akkor nem. Minden téren remekelt a Spurs - az eladott labdákat leszámítva. A texasiak centerpárosa csillogott, ez ellen tennie kell a floridaiaknak - de Spoelstrának egyéb gondokat is meg kell oldania. Popovich megelégszik azzal, ha triplákat dob a Miami?

A Hőség gáncsolta el a Heatet

Nem működött a légkondi az AT&T Centerben, iszonyatos melegben játszottak a csapatok, a második félidőben bőven 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A játékosok minden időkérésnél vizes törölközővel próbálták hűteni magukat, de volt, aki nehezen viselte a nem szokványos klímát. A hírek szerint ez nagy szerepet játszott abban, hogy LeBron James lába görcsbe állt és nem tudott fent lenni az utolsó percekben, nélküle pedig simán kikapott a Miami.

Mennyire volt ez papírforma?

Ha a meccs képét nézzük, akkor semennyire, végig egálközelben voltak a felek, a Spurs tovább vezetett, de a negyedik negyed elején már a Heat kopogtatott a kétszámjegyű előny kapuján, amiből hamar visszatáncoltak a texasiak. A Miami eddigi négy döntőjéből háromszor veszítette el a nyitómeccset (kétszer idegenben) és mindhárom alkalommal bajnoki címet ünnepelhetett a végén. A Spurs ellenben gyakorlatilag folyamatosan hozza az első meccseket, mégpedig kétszámjegyű különbséggel…

Nem számítottak az eladott labdák

A Spurs 23 alkalommal szórta el a játékszert, ám ennek ellenére is képes volt nyerni – nem utolsósorban az utolsó negyedbeli félelmetes triplázásuknak köszönhetően. 59%-kal céloztak mezőnyből (Duncan és Splitter együtt 14/16-ot gurított) és 52%-kal a vonalon túlról, ezzel tudták kompenzálni, hogy a két center mellett Parker és Leonard is négy alkalommal veszítette el a labdát (Duncan ötször). Emellett a Heat könnyelműen bánt a jó dobóhelyzetekkel, eleinte Lewis, később Ray Allen hibázott üres triplákat és a leindításokat sem mindig sikerült jól befejezniük. Ugyanakkor a San Antonio egy híján kétszer annyi gólpasszt osztott ki, mint a címvédő és bár ezekből elég sok született a hajrában, így is jelentős különbségnek számít.

Agresszívebbnek kell lennie a Miaminak

Erik Spoelstra csapatának ismét volt egy időszaka, amikor még passzolni is szinte lehetetlen volt ellenük, voltak viszont olyanok is, amikor a Spurs-játékosok kedvükre dobálhatták az üres tempókat. Emellett leginkább az oldalról érkező bepasszoknál volt üres a védekezés, Duncan és Splitter is edzésszintű ziccereket dobhatott a belépés után - ehhez persze kell a tökéletes átadás is a texasiak részéről. Ha azt az intenzitást, amivel sorozatban szerezték a labdákat, nem is, de némi agresszivitást a lendületből érkező centerekkel szemben mindenképp fel kell mutatnia a címvédőnek, különben továbbra is 80% felett fognak dobni Splitterék.

Dobjon csak kintről a Heat?

29-szer emelt rá hárompontos kísérletet a Miami (szezonátlaguk: 22,3), amit ugyan nem dobtak rossz százalékkal, de úgy tűnik, hogy a Spurs jobban el tudná fogadni azt, ha a Heat kinti dobásai miatt maradnának alul. Ezzel szemben a San Antonio benti játékosai is nagyon éltek, ráadásul a triplákat is 50% fölötti teljesítménnyel termelték a hazaiak, ezzel megoldhatatlan probléma elé állítva a South Beach-i gárdát. A vendégeknél egyébként rájuk nem jellemző védekezésbeli „lefagyások” is tapasztalhatóak voltak, jóval hamarabb kell érkeznie a besegítő embereknek és semmiképpen sem Greenről.    

A forróságon kívül még mi miatt főhetett Spoelstra feje?

Hiába Lebron James kényszerű kiállása a meccs végén, nem lehet csak ezzel magyarázni a Miami vereségét. Mindössze tizenegyszer jutott el a vendégcsapat a büntetővonalra, ami borzasztó kevés (James hatszor, míg Wade csupán kétszer!!), körülbelül a szám duplájára lenne szükségük. A palánkok alatt a San Antonio volt az úr, a hazaiak 45-31-es aránnyal hozták a lepattanókért folytatott küzdelmet. A James-Wade-Bosh tengely összesen 62 pontig jutott el, ami ennyire gyengélkedő paddal kevés lehet egy mélyebb rotációval dolgozó Spurs ellen, legalább hetven pontot kellene kitermelni meccsenként a BIG3-nek az eredményesebb folytatáshoz. Senki sem tartotta kordában Tim Duncant, így egyértelműen Udonis Haslem szóhoz jutását lehet várni a párharc további részében. Mindenképp bíztató lehet a floridai együttes számára, hogy a fent említett hiányosságok ellenére meccsben voltak egészen a végjátékig.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus