Playoff-percek: ebből a Houstonból elég volt ennyi

Howard már szerződésért hajtott? - ez nem a veteránok napja volt - Spoelstra lefagyott - a portlandi pattanózás a kulcs

A lepattanózás az egyik kulcs
 
Harmadszor szedett több pattanót a Portland a párharcban, és mind a háromszor győzni is tudtak. A kezdő frontcourt, Mason Plumlee (15), Mo  Harkless (10) és Al-Farouq Aminu (8) remekelt ebben a műfajban, a padról a Crabbe-Henderson-Davis trió is összeszedett 14 lecsorgót - a szintén jó pattanózónak számító Lillard-McCollum hátvédpárnak erre nem kellett figyelnie, utóbbinak így lehetősége nyílt szétdobni a Clipperst az utolsó negyedben…

Ez nem a veteránok napja volt
 
Jason Terry azzal került a címlapokra, hogy garantálta a Houston győzelmét Oaklandben, és azzal is próbálta spannolni csapattársait, hogy kijelentette: továbbjutás esetén felvarratja magára a bajnoki trófeát – mint tudjuk, ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. A hátvéd szeptemberben tölti a 39-et, nem lehetetlen, hogy ez volt az utolsó emlékezetes mozzanat a pályafutásában – egyébként 0/7-tel zárt mezőnyből… A másik pórul járt öreg harcos Paul Pierce volt, aki a post-bostoni éveiben még nem keveset villantott a rájátszásokban. Blake Griffin sérülése miatt most a kezdőben kellett bizonyítania, de kevesebb, mint 10 percig lehetett csak fent hagyni – Mo Harkless azt csinált mellette, amit akart. A korábbi tízszeres All-Star még összekaphatja magát a 6. meccsre (nem lepődnénk meg, ha így történne), de sajnos ma rajta is nagyon látszott, hogy októberben a 39-et tölti.

Dwight Howard új szerződésért hajtott?
 
Dicstelenül ért véget a Houston idei „menetelése”: a GSW az MVP nélkül törölte fel a padlót velük. Egész szezonban suttogtak róla, hogy Howard és Harden nem jön ki jól egymással, így nem lepődnénk meg, ha a center nem hívná le szerződése utolsó évét, hanem odébb állna. Új kontraktusának mértékében sokat segíthet neki az a 21 lepattanó, amit lekapott, más nem nagyon indokolja, hogy egy régesrég elvesztett meccsen 45 percet töltsön a pályán – így 30 évesen valahol valószínűleg meg fogja kapni utolsó komolyabb kontraktusát. Állítólag több csapat szívesen látná (Hornets, Magic, Bucks, Trail Blazers), jó eséllyel utolsó meccsét játszotta a Rockets színeiben.

Rockets: egyet hátra, kettőt előre?
 
Ha Howard távozik, akkor sem dől össze a világ Houstonban, nem kell nulláról építkeznie a csapatnak. Harden személyében van egy fiatal vezérük, jövőre baráti szerződése van még olyan minőségi kiegészítőknek, mint Trevor Ariza, Patrick Beverley és Corey Brewer, és fiatalokkal (Clint Capela, Sam Dekker, Montrezl Harrell, KJ McDaniels) is jól állnak. A nagy kérdés Donatas Motiejunas és Terrence Jones, akiknek 3 és fél millió dollár körüli qualifying offert adhat a Houston – ugyanakkor Motiejunast már télen majdnem elcserélték, Jones pedig évek óta bajlódik lábsérülésekkel. A Houstonnak bőven lesz sapka alatti helye, és Daryl Morey GM-ből kinézünk valami nagy dobást a nyáron.

Ebből a Houstonból elég is volt ennyi

Az idei szezonjuk az első meccstől kezdve fájdalmas vergődés volt az előző, konferencia-döntővel záruló idény után - védekezni egész évben nem tudtak/akartak, elöl sem volt koncepció, az edzőváltás sem segített. A belső problémákról is lehetett hallani és bár az alapszakasz legvégére összekapták magukat, a playoffban ismét érthetetlenül akaratgyengén játszottak - azért egy Curry nélküli GSW-t illett volna jobban megszorítani. Ezzel szemben a motiváció és elszántság legapróbb jelét sem mutatták, James Harden mémgyáros "pihenése" pedig elég jól mutatja a csapat mentalitását - ennek nincs helye a rájátszásban.

A statisztika nem hazudik
 
Stephen Curry 38 és fél perc alatt összesen 30 pontot tett hozzá a továbbjutáshoz, térdsérülése után a párharc hátralévő részében 179-119-re nyert a Golden State, gyakorlatilag állva hagyták a Houstont. Összességében a Warriors pontátlaga ugyan romlott, de volt honnan: 114.9-ről 109-re – miközben a túloldalon 106.5-ről 93.8-ra estek vissza a számok. A GSW egyébként minden komolyabb statisztikában közel volt az alapszakasz-átlagokhoz, a triplamutatójuk csökkent valamelyest, 41.6-ról 39.8-ra – de ez is bőven belefért, ha megnézzük a túloldalt, ahol a számsor: 34.7 kontra 29.1%... Érdekesség, hogy napra pontosan 11 hónapja ugyanígy az 5. meccsen ért véget a két csapat főcsoportdöntője.

Az élet elvette, de Lee visszaadta

1 perc 8 másodperccel a lefújás előtt Lee hagyott ki egy teljesen üres ziccert - lehet szándékosan ? -, viszont a dolog pikantériája, hogy az őt üldöző és blokkolni igyekvő Wade embereset csapott a palánkra, miután a labda érintette azt, mégis a goaltending fújás elmaradt a játékvezetők részéről. Bő fél perccel később Lee nagyon fontos támadólepattanót szedett össze, majd beemelt egy hárompontost, amivel átlendítette csapatát a végjáték holtpontján és 2 pontos vezetéshez juttatta csapatát. ami mint később kiderült győzelmet ért. 

Erik Spoelstra lefagyott

A Miami trénerének elég ellentmondásos a megítélése, igazán jó edzőnek kevesen tartják - azt azonban többször bizonyította már, hogy egy-egy playoff-párharcban képes váratlant húzni. Ebből azonban most semmit nem látunk, Steve Clifford egy kényszerből meghúzott lépéssel romba döntötte az első két meccsen jól működő Heat-támadójátékot, Spoelstra pedig azóta tehetetlenül bámulja a történéseket az oldalvonal mellől - a korábbi években ilyenkor már rég módosítani szokta a kezdőcsapatot, elő szokott húzni addig nem szereplő játékosokat. Most nem lépett semmit és ha ki is talál valamit a hatodik meccsre, könnyen lehet, hogy azzal már elkésett...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus