Playoff-percek: érdekességek, vélemények a 2014-es NBA rájátszásból

Elindult az NBA 2014-es rájátszása: rögtön borulnak a papírformák, az egyik meccsen a bírók működése, a másikon a nyolcadik kiemeltek dicsősége, a harmadikon egy játékos első hangzásra furcsa eltiltása szolgáltat beszédtémát - és mi beszélünk is róluk. A cikk alatti kommentben, illetve a #kezdo5nba hashtag használatával a közösségi felületeken is várjuk véleményeteket, illetve kérdéseiteket. A playoff időtartama alatt naponta jelentkező rovatban a ti legjobb kommentjeitek is helyet kapnak majd, illetve ugyanitt igyekszünk választ adni kérdéseitekre. 

 

Éljünk azzal, hogy nálunk játszik Valanciunas

Az alapszakaszban lejátszott hazai meccsek alkalmával nem igazán boldogult a Nets magasembereivel Jonas Valanciunas, hisz egyszer sem érte el sem a tíz pontot, sem a tíz lepattanót. Tegnap este azonban fordult a kocka. A litván magasember nagyon jól dolgozott a festéken belül, hatékonyan védekezett, nagyszerűen lepattanózott, dupla dupla közelségben volt már a félidőben. Garnettet például 0 ponton tartotta, 132 Playoff meccs után első alkalommal fordult elő, hogy Kevin Garnett nem szerzett pontot az első félidőben. Lepattanók terén új rájátszásbeli franchise rekordot állított fel.

Ha szeretne továbbjutni a párharcból a Raptors, akkor nem engedheti meg magának azt luxust, hogy Valanciunas, csak támadólepattanók utáni ziccerekből, pöcizésekből szerezzen pontokat. Ha például DeRozan tegnap este a kifacsart helyzetből elvállalt dobásai helyett inkább kettő-kettőzik a litvánnal, vagy egy dobócsel után megjátssza, akkor valószínűleg többre mehetett volna a Toronto. Mellesleg Valanciunas a harmadik játékos (Ben Wallace és Shaquille O'Neal után) az elmúlt 25 évben, aki rájátszásbeli debütálás alkalmával legalább 15 pontot, 15 lepattanót és 2 blokkot jegyzett.

Egy gondolat a bírókról

Nem kérdés, hogy Blake Griffin és Andre Iguodala faultjai fújhatóak voltak. Az sem, hogy a faultok majd' mindegyike fújható volt a LAC-GSW-n. Az alapvető probléma az volt, hogy körülbelül minden másodikat fújták le - akár kicsi volt, akár nagy. A következetesség nagyon hiányzott, és felesleges feszültséget gerjesztett az egymással amúgy sem barátságos csapatok között. A tegnapi bíráskodás jó eséllyel azt jelenti, hogy a második meccsen, húsvét hétfőn este hímes tojásként fognak bánni egymással a játékosok, ami eléggé képes agyonvágni a playoff-hangulatot. Ha már húsvét: Blake Griffin kicsit korán ugyan, de elkezdte a locsolkodást...

De mi az a tamoxifen?

Az utolsó pillanatban gyengült meg a Memphis Grizzlies, kevesebb mint 24 órája jelentette be a liga, hogy Nick Calathes 20 meccses, fizetés nélküli eltiltást kapott, miután tamoxifent találtak a szervezetében. A 20 meccs kifejezetten súlyos büntetés, 5-10 meccsnél többet nem nagyon szoktak adni, így utánanéztünk, mi is ez a szer. Nos, a tamoxifen egy nagyon erős gyógyszer, amelyet a női nemi hormon egyik, emlőrák terjedését segítő hatását ellensúlyozza - nyilvánvaló, hogy nem emiatt került be Calathes szervezetébe. Sokkal inkább azért, mert a tamoxifen egy szteroid-kúra után segít helyrebillenteni a férfiak hormonháztartását azzal, hogy több tesztoszteron termelésére ösztönzi a szervezetet. A sok orvosi kifejezés után a lényeg: Calathes egy kis "izomerősítő kúra" után a nyomok eltüntetésére kaphatta a szert. Most abba ne menjünk bele, hogy első ránézésre az NBA játékosainak hány százalékánál lehetne valami ilyen szert kimutatni...

(Az egyik szerkesztőnk szerint összefüggés lehet Calathes hajritkulásával is, de erre nézve nem talált bizonyítékot a Google - egyébként is, nem szeretnénk belekeverni semmi rosszba Manu Ginobilit...)

A rutinos adásszerkesztő

A Toronto-Brooklyn meccs előtt nem véletlenül nemcsak az alapszakasz-mérlegeket és az ott elért helyezéseket mutatták meg, hanem azt is, hogy a Brooklyn játékosainak (plusz Jason Kiddnek játékosként) mekkora a playoff-tapasztalata. Az adásszerkesztő is tudta, hogy a Netsnél valószínűleg szépen kiszámolták az utolsó néhány mérkőzés előtt, hogy a pályaelőny már úgysem lesz meg, viszont ha már idegenben kell nyerni legalább egy meccset a továbbjutáshoz az első körben, azt könnyebb Torontóban, mint Chicagóban. A playoff-kezdők "Ide nekem az oroszlánt is" attitűdje a rutinos playoff-menőknél is majdnem így hangzik, de egy aprónak tűnő módosítással: "Ide nekem az oroszlánt is - de nem gond, ha a második körben". Ez is a rutin egy formája - ez még akkor is igaz, ha a következő pár meccsen a Raptors esetleg kipofozza a brooklyni tatákat a playoffból. 

A Hawks példaképei

Az Atlanta megszerezte a pályaelőnyt, vagyis elméletileg innentől kezdve csak a hazai meccseit kellene megnyernie. Persze még nagyon hosszú út vezet ahhoz, hogy az NBA történetének hatodik olyan csapata legyen, amely 8. kiemeltként kiüti az 1. kiemeltet. A korábbi bravúrgárdák: Denver Nuggets (1994, Seattle SuperSonics), New York Knicks (1999, Miami Heat), Golden State Warriors (2007, Dallas Mavericks), Memphis Grizzlies (2011, San Antonio Spurs), Philadelphia 76ers (Chicago Bulls, 2012).

Érdekes módon a Hawksban tobzódnak ilyen jellegű tapasztalatban a játékosok és az edzők, ahhoz képest, hogy milyen ritka esemény is ez az NBA történetében. A hátvéd Louis Williams és a center Elton Brand is ott volt a 2012-es 76ersben, míg Kyle Korver akkor éppen a Bullsban szerepelt. A szakvezető Mike Budenholzer 2011-ben a Spurs segédedzőjeként, a GM Danny Ferry alelnökként élte át mindezt – a rosszabbik oldalon. 

Marc Jackson és edzői stábja remek figurákat talált ki alapvonali bedobásokra

A harmadik negyed közepén Lee kapta a labdát a büntetővonal magasságában. DeAndre Jordan figyelmét ezzel magára vonta, de már pattintotta is tovább a játékszert a belépő Jermaine O'Neal-nek, aki zsákolással fejezte be az akciót.

Szintén a harmadik játékrészben, annak is a végén járunk. Curry kapja a lasztit, azonnal bekettőzik az oldalvonal mellett, de még oda tudja tenni Lee-nek, aki ismét szép pattintott átadással találja meg csapattársát, ezúttal Draymond Greent. Újfent érkezik DeAndre, ám újfent hiába: Green továbbteszi O'Neal-nek, ziccer a vége a szépen kivitelezett akciónak.

Egy kissé félresikerült trollkodás - a Toronto Sun tegnapi címlapja:

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus