Playoff-percek: ez volt a maximum a Toronto számára

Kimaxolta a szezont a Raptors - Cavs: döntőre hangolva - megtörik a clevelandi átok? - LeBron sorozatban hatodik döntője történelmi távlatokban.

Megtörné az átkot a Cleveland

A város egyetlen csapata sem nyert bajnoki címet 52 éve - utoljára 1964-ben, a Cleveland Browns lett bajnok az NFL-ben, miután 27-0-ra megverte a Baltimore-t. A Cavaliers története során harmadszor jutott döntőbe, 2007-ben 4-0-ra a Spurs, tavaly pedig 4-2-re a Warriors győzte le őket - LeBron James saját bevallása szerint azért tért vissza Ohióba,  hogy ezt az átkot megtörje. 

Kimaxolta a szezont a Toronto

Tavaly ilyenkor nem sokan értették, hogy miért nem rúgták ki a csapattól Dwane Casey vezetőedzőt az újabb playoff-leolvadás után, de bíztak benne, és kijelenthetjük, hogy idén nem forog veszélyben alatta a kispad. A gárda talán a legstabilabb keleti csapat volt az alapszakasz során úgy, hogy az alapkőnek szánt új igazolás, DeMarre Carroll rengeteget hiányzott sérülések miatt - tükörsimán jutottak be a rájátszásba a második helyen. Itt aztán ismét kis híján megégtek a Pacers ellen, de végül sikerült leküzdeniük Paul George-ékat és hetedik meccset nyerni otthon, majd a Miami ellen már történelmet írtak azzal, hogy újabb hetedik meccsen ugyan, de bejutottak a keleti döntőbe.

Itt gyakorlatilag esélytelenek voltak, de két találkozó erejéig össze tudták magukat kapni saját közönségük előtt és 2-2-re álltak LeBron Jamesék ellen - ennél többet akkor sem várhattak volna, ha csúcsformában játsszák végig a playoff első két körét. Ráadásul nehezítő körülmény volt, hogy Jonas Valanciunas a Heat elleni széria közepén kiesett és csak az utolsó két meccsre tért vissza, illetve az is, hogy összehasonlíthatatlanul fáradtabb volt már a társaság, mint a Cleveland - összességében van ok az örömre Kanadában.

A jövő fényes?

Miután legyőzte démonját (túlléptet az első körön), a következő évek egyik meghatározó csapata is lehet ebből a Torontóból Keleten. A keret alapvetően fiatal, megvannak a mai kosárlabdához szükséges alapok (két pontszerző sztár, 3&D játékos, modern center), és ha sikerül együtt tartani a brigádot, némi önbizalommal és finomhangolással hosszabb távon is ott lehet a konferencia legjobbjai között a gárda. Itt azért erősen kérdéses persze, hogy mi lesz például Biyombóval (vagy ha ő megy, tudnak-e hasonló játékost hozni), hoznak-e esetleg egy veteránt, hogyan tudják megerősíteni a padot, sikerül-e betömni a lyukakat. Azt is hozzá kell tenni persze, hogy ha LeBron James marad Clevelandben (illetve Keleten), nehéz elképzelni, hogy a következő években ne ő legyen az esélyes...

Döntőre hangolva

Ellentétben a tavalyi szezonnal, most tökéletes állapotban érkezik meg a Cavs a nagydöntőhöz. Viszonylag pihentek, hiszen ők játszották a legkevesebb meccset, de mégis volt már egy olyan pillanatuk (most 2-2 után), amikor kicsit komolyabb volt a helyzet, ráadásul teljesen egészségesek, mentálisan és fizikálisan is nagyon egyben vannak Jamesék. A motivációval sem lesz gond, ha a Thunder lesz az ellenfél, akkor a pályaelőny is náluk lesz - minden adott ahhoz, hogy megtörtjék a feljebb említett átkot.

LeBron James illusztris társaságban

James sorozatban hatodik nagydöntőjére készül, amire az 50-60-as évek Boston Celtics-ének néhány tagja mellett egyetlen ember volt képes – James Jones, LeBron hű fegyverhordozója. Talán nem bántjuk meg Jonest azzal, ha azt mondjuk, hogy az ő szereplése ezen a listán erősen *csillagos - egyébként a triplaspecialista hátvéd-kiscsatár a 2011-es első döntőben nem is lépett pályára. James tehát zsinórban hatodszor is kosarazni fog júniusban – csak összehasonlításképpen: Jordan és Bryant (meg néhány csapattársuk) kétszer triplázott, de nem sorozatban hatszor voltak ott, azaz Russellék mellett legtovább a Larry Bird és Magic Johnson-féle Celtics és Lakers jutott zsinórban négy részvétellel. No meg persze James korábbi Miami-s csapattársai...

James összességében a hetedik nagydöntőjére készülhet, erre az NBA történetében nagyon kevesen voltak képesek: Kobe Bryant, Bob Cousy, Derek Fisher, Slater Martin, Robert Horry (7-7), John Havlicek, Michael Cooper, KC Jones, Tom Sanders, Elgin Baylor, Frank Ramsey (8-8), Jerry West, Tom Heinsohn, Magic Johnson (9-9), Kareem Abdul-Jabbar (10), Sam Jones (11) és természetesen Bill Russell (12).

Elképesztő intenzitás

James december végén tölti majd be a 32-t, de a Vasember továbbra is csak jelenthet neki: az elmúlt hat évben annyit volt pályán, amennyit gyakorlatilag senki az NBA történetében. Az alapszakaszban sorrendben 79, 62 (a lockoutos szezonban 66 mérkőzéses alapszakasz volt!), 76, 77, 69 és 76 meccset nyomott le (összesen 439, átlagban évi 73), de ami ennél is durvább adat: átlagosan 37.3 percet volt pályán. Ehhez jött eddig 121 playoff-meccs 41.3 perccel, vagyis gyakorlatilag másfél alapszakasznyi mérkőzést még erre is rádobott teljes terheléssel. A 2012-es londoni olimpiai torna néhány meccsét már tényleg csak a tények kedvéért írjuk ide, az emellett szinte levezetés volt...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus