Playoff-percek: fejetlenség és káosz Clevelandben

Most kell megmutatnia Blattnek és Jamesnek is - Redickék nagyot melóztak Hardenen - minden klappolt a Bullsnál - Griffin nem fáradt.

 

Szervezetlen volt a Cleveland

Hiába lehetett tudni már több napja, hogy sem Love, sem JR Smith nem léphet pályára a Cavsnél, mégsem tűnt úgy, hogy konkrét tervvel készült volna David Blatt csapata – leginkább a totális fejetlenség és tanácstalanság látszott Jameséken. Az összesen szétosztott 17 gólpassz (ebből 15-öt James és Irving jegyzett) már jelzi, hogy nem igazán volt csapatjáték, gyakorlatilag a két sztár egy-egyeire épült a „taktika” – pedig Shumpert 22 pontos extrája még többé-kevésbé pótolta is Smith-t. A kispad összesen kilenc pontot tudott hozzátenni, Marion, Jones és a kezdőben Mike Miller is használhatatlannak bizonyult, de ezek mellett az Irving-James páros sem állt a helyzet magaslatán – az utolsó percekben a „pumpáljunk, majd dobjunk hármast emberről” c. előadást mutatták be mindketten. Nagyon sürgősen változtatnia kell a Clevelandnek, mert ha ez így fog kinézni a második meccsen is, kis túlzással már ott elbukhatják a szériát.

James nem volt vezér

Ha már szóltunk a hazai gárda szervezetlenségéről, akkor mindenképpen ki kell emelnünk LeBron Jamest is. A négyszeres MVP kényszerből erőcsatárként kezdett, de előzetesen úgy tűnt, hogy pont ezzel okoz megoldhatatlan gondokat a Chicago számára – inkább saját magát és a csapatát zavarta meg a játékával. 19 pontját 22 dobásból szenvedte össze (0/3 tripla, 1/2 büntető), fogalma nem volt arról, hogy hol és mikor kell fellépnie, így bár küzdött becsülettel, rengeteg hibával játszott. 15 lepattanója mellett a 9 gólpassz is szép, de a hat eladott labda és az utolsó percek vergődése nem azt mutatta, hogy ebben a gárdában ő képviseli a rutint, az észt és ő a vezér. Hasonlóan kaotikus teljesítményt nyújtott védekezésben, de ebben David Blattnek is komoly sara van – LeBron szerint nagyjából minden pályára lépő Bulls-játékost fognia kellett. Ahhoz, hogy csapata javítani tudjon, mindenekelőtt neki kell letisztáznia a dolgokat.

Mindenki tudta a dolgát a Bullsban

Amennyire fejetlenül kosarazott a Cavs, annyira tudatosan játszott a Chicago az első mérkőzésen. Derrick Rose elsősorban labdavezetésből szerezte pontjait, 25 egységéből 16 született ötnél több leütést követően – zárások mögül, betörésből és egy-egyekből is eredményes tudott lenni. Ha már zárások: Pau Gasol 38 ilyet (!) osztott ki, amelyből a Rose-Butler páros hozta a pontokat, de a spanyol magasember is megkapta a labdát 13 alkalommal – középtávolról szétdobta a Cavs belső embereit. Butler elsősorban James vérét szívta, és az adódó lehetőségeket hatékonyan kihasználta, hidegvérét az utolsó percben is megcsillantotta, amikor 30 mp-cel a vége előtt átdobta LBJ-t és eldöntötte a találkozót. Noah nem szerzett pontot, de jól védekezett és gyűjtötte a lepattanókat, Dunleavy akkor talált be, amikor kellett és minden a helyén volt a Chicagónál – ha ezt a játékot tudják folytatni…

Griffin elfáradt a Spurs ellen? Nem!

Egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen válasszal szolgált a Clippers magasembere a csapatát és őt egyaránt féltő kérdésekre, felvetésekre. A San Antonióval vívott párharc utolsó találkozóin feltűnő volt az a fáradtság, kimerültség ami Griffinen ült, ezzel együtt elismerésre méltó az a tartás, melyet a fokozott védekezés- és támadásbeli terhek ellenére mutatott – mindezek igazolásaként 24,1 pontot, 13,1 lepattanót, 7,4 gólpassz, valamint 2,7 blokkolt dobást átlagolt a hét mérkőzés alatt. Tette mindezt úgy, hogy két tripla-duplát szállított, ma éjjel pedig behúzta a harmadikat is, így az elődöntő nyitányán aratott első győzelem vitán felüli, hogy elsősorban neki köszönhető. Paul hiányában további felelősséget vett magára és újfent megfelelt a feladatnak, pedig kevesebb mint 8 perc pihenő jutott neki – a mérkőzés kimenetelét döntően befolyásoló harmadik negyedben 7 pontot dobott és 6 gólpasszt osztott ki. Jól kezdte a párharcot, fontos sikert aratott a Clippers, ezek után ki tudja megmondani, hogy hol vannak Griffin határai?

Harden kiiktatva

Afelől senkinek nem voltak kétségei, hogy JJ Redick és Matt Barnes támadásban kulcsszereplők lehetnek a Rockets-Clippers párharcban – Chris Paul sérülése után pedig még inkább ez volt a helyzet. Az igazi hőstettet azonban védekezésben mutatta be a két játékos, mégpedig azzal, hogy limitálták James Hardent – a Rockets dobóhátvédje 20 pontja és 12 gólpassza mellett eladott 9 labdát, és egyáltalán nem tudott csapata élére állni. Redick több mint hét percig fogta egy-egyben Szakállt, aki ez alatt mindössze egyetlen triplát és két büntetőt tudott hozzátenni – úgy, hogy azt a faultot sem Redick ütötte be rajta. Barnes „csak” bő két percet maradt egy-egyben Hardennel, de a Houston vezére ez idő alatt nem tudott pontot szerezni, ellenben Barnes kétszer is ellopta tőle a labdát – Griffin nagy estéje és a kiváló kinti dobóforma mellett ezzel tudott bravúrgyőzelmet aratni a Clippers.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus