Playoff-percek: First Team All-Defense!

Hatalmasat védekezik a Cavs, de a GSW is remekel - Clevelandben más lehet a szereposztás? - LBJ underdogként is jó - Mozgovot kivette Kerr

 

Történelmi győzelem és hozadékai

Hatodik döntőbeli mérkőzésén megszületett az ohiói franchise történetének első győzelme. A 2007-es, Spurs ellen elszenvedett söprés és Irving sérülésének tükrében nagyon kevesen maradtak, akik sanszot adtak volna a Cavs végső győzelmére. Ehhez képest James és társai a találkozó döntő részében előnyben játszottak, s a magabiztos előny leadása ellenére is behúzták a találkozót. A támadóidő bevezetése óta nem akadt csapat, mely olyan gyenge dobószázalékkal meccset tudott volna nyerni, mint ma a Cleveland. A szezonban ők a negyedik együttes, mely nyerni tudott az Oracle Arenában. A lélektani előny most már egyértelműen a Cleveland oldalán van, s legyen bármennyire megtépázott a keret, tovább növeli esélyét az a tény, hogy utolsó 28 mérkőzéséből 26-ot megnyert saját csarnokában a Cavs, ahol a rájátszásban még veretlen.

Dellavedova, a nyerőember

Tény, hogy LeBron James mai tripla-duplája és az elmúlt 15 év legponterősebb döntőbeli első két mérkőzése nagy figyelmet követel, de mindezek csak üres statisztikák lennének Dellavedova elképesztő védőmunkája nélkül. Rose 7/22-es, Teague 9/32-es mezőnymutatóra volt képes, amikor az ausztrál kisember fogta. Ma túlzás nélkül állítható, hogy leradírozta a pályáról Curry-t, aki 0/8-as mezőnymutatót és 4 eladott labdát hozott a Cavs hátvédjének szorításában (mással szemben 4/10 mezőnyből és 17 pont). Annak ellenére, hogy keményen és faulthatáron pörög védekezésben Dellavedova, nem tűnik úgy, hogy a folytatásban ne bírná szuflával, még úgy is, ha hasonló mennyiségű dobást vállal. S ha Curry-t ilyen szinten tudja ő és a Cleveland limitálni a következő mérkőzésen, komoly esélye lehet az újabb győzelemre a Cavs-nek.

LeBron underdogként is remekel

A négyszeres MVP saját bevallása szerint még sosem volt egy párharcban az esélytelenebb – de ebből erőt merít és így készíti fel társait. Egyrészt szerintem a 2007-es döntőben igenis underdog volt a Spurs elleni döntőben, másrészt a társai felkészítését David Blattnek kellene végezni, nem feltétlenül neki – igaz, ezen már ki akadt fent. Most is elvállalt 35 dobást meg jó pár büntetőt és bár a félidő utáni dobóstatja (4/21 mezőnyből) Russell Westbrook legrosszabb napjait idézi, mégis úgy tűnt, hogy uralja és kontrollálja a mérkőzést. Hiába nem mentek a dobásai, valahogy mégis az volt az érzésem, hogy ő viszi a csapatát… végül egy nagy tripla-duplával győzelemre is vezette, de ehhez persze nagyon kellett Dellavedova extrája is. Vele kapcsolatban meg kell említenünk: 50 percet töltött a parketten úgy, hogy minden támadást neki kellett összeraknia és folyamatosan begyűrni a védőjét – de az előző találkozón is ezt csinálta 46 percig. Meddig lehet ezt bírni?

A Memphis szelleme lengi körül a döntőt

First Team All-Defense! – jelentette ki Tony Allen, és valóban úgy tűnt két meccs erejéig, hogy a Grizzlies komolyan meg tudja fogni a Golden State-et. Nem így lett, sorozatban hármat nyertek Curry-ék és simán jutottak tovább. A nagydöntő első mérkőzésén már lehetett érezni, amit előtte is sejthettünk: a két csapat a liga két, talán legjobban védekező együttese. A második mérkőzésen félelmetesen játszott mindkét gárda a saját térfelén, a Cavs 32%-os mezőnymutatója mellett a Warriors is 40% alatt maradt, elképesztő nyomás volt mindkét periméteren, sokszor egy nyugodt leütést nem lehetett kivitelezni. Érdekes, hogy mennyire elveszítette a játékát a Warriors, Curry és Thompson dobásain kívül szinte alig akadt értékelhető támadásuk, sem Barnes, sem Green, sem Bogut, sem Iguodala nem tudott igazán hozzátenni pontszerzésben, kiszorultak a festékből. Arra nem lehet alapozni, hogy Curry még egyszer így dobjon kintről, akárhogy is védekezik rajta Dellavedova, de ha ilyen nyomás alatt lesz a GSW külső sora, bizony vért kell izzadniuk. Hogy mennyire „állat” a két csapat, arra itt van a harmadik negyed statisztikája: Cavs 4/21 FG, Warriors 5/16 FG, a két csapat együtt szerzett kilenc kosara mellett eladott 12 labdát és összesen négy gólpasszt osztott ki. A GSW a két hazai meccse egyikén sem jutott 100 pont fölé a rendes játékidőben, sőt, most 90 alatt maradt…

Mozgov remekelt, majd le kellett ülnie

A Cavs centere az első félidőben uralkodott a festékben, végül 17 ponttal és 11 lepattanóval zárta a mérkőzést – a harmadik negyed végétől kezdve azonban egyáltalán nem került pályára. A Warriors alacsonyabb szerkezete nem engedte meg a jelenlétét, így hiába volt a Cleveland egyik legjobbja ezen az estén, az utolsó majdnem húsz percet (!) a kispadon töltötte. Addig jól ellensúlyozta Thompson gyenge napját, jól meccselt Bogut ellen és rengeteg zárást adott – Steve Kerr viszont egyetlen lépéssel kihúzta ellenfele egyik méregfogát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus